fbpx

“Mar mislite, da bomo dali Trst Stalinu?!”

Foto: YouTube

Slovensko politično sceno je vedno mogoče pogledati tudi z nekoliko zabavnejše plati. Glede na to, da upravičenih skrbi ne manjka, je to še kako dobrodošlo. Letošnja Bazovica je vsekakor ena takih reči. Znotraj vseh nevarnosti, ki prežijo na nas in cel svet, videti v tistem abotnem vzklikanju Istri, Dalmaciji in celo Trstu(!) tako rekoč že konzumirano okupacijo bližnjih držav, je pač abotno. To seveda ne pomeni, da protest ni bil na mestu. Je bil. A opazovati, kdo v tem skuša biti najglasnejši, je naslednje poglavje tega heca. Oni, ki prisegajo na mitologijo uradne zgodovine, so idejni nasledniki prav teh, ki so poskrbeli, da je Slovenija po vojni izgubila toliko ozemlja.

A grenka zabava za tiste, ki so presegli omenjeno mitologijo, je pravzaprav drugje. Njim je namreč kristalno jasno, da so srbski nacionalizem, obarvan s komunizmom, hrvaški nacionalizem, obarvan s komunizmom (in tako dalje), skupaj z zadrtim protinarodnim komunizmom v Sloveniji po vojni družno krčili slovenske meje. Tako bo samo totalen ignorant ali pokvarjenec verjel, da jih ob Tajaniju skrbi za slovensko ozemlje.

Njihova težava je povsem drugje. V tem, da tokrat razmerje krvnik – žrtev prvič ni bilo povsem v ključu narodnosti: se pravi, da bi Slovenci pobijali Italijane, pač pa da so internacionalisti pobijali ljudi ne glede na narodnost. Če fojbe prevedemo v brezna, pa sploh Slovencev daleč daleč največ. Morda se tudi zato, da je slika čim bolj meglena, samo nekaterim kraškim breznom in samo kakemu opuščenemu rudniku reče fojbe …

Tito ni držal besede
Dodatne prekucije so ponujali publicisti in zgodovinarji, ki se sicer nimajo za kontinuitetnike, a jih posledice režima tako ali drugače pogojujejo. Ti so s pravičniškim prstom kazali na te, ki so uvideli, v čem je stvar, in jih karali: česa vsega se mora desnica še naučiti, ali se pridušali, kako da nam iz so-postavljanja komunizma in fašizma prihodnost nikoli ne bo dala predsednika vlade ipd. Ali pa so samo varno iztisnili kako omledno o “povojnem delovanju jugoslovanskih oblasti”, medtem ko so korajžno udarjali po sosedovi totalitarni konkurenci.

“Komunistom bi marsikaj odpustili, ampak da so nam zapravili Trst in Gorico, tega jim pa ne moremo. To je njihova krivda, za to so oni odgovorni.”

Vrnimo se k Trstu in Gorici. Vinko Lipovec, ki je bil že pred vojno profesor zgodovine, med vojno v vodstvu obveščevalnih služb demokratične strani, je še danes svež in čil. On je za Zavezo nedavno tega povedal, kako so bili zavezniki prepričani, da bo Broz držal svojo besedo, da bo za Jugoslavijo obveljal jaltski sklep “fifty-fifty”. Pa seveda ni bilo tako: “Bilo jim je jasno, ko je sestrelil ameriško letalo.”

Komunisti so nam zapravili Trst in Gorico, tega jim ne bomo nikoli odpustili
Med drugim so tudi s Trstom Jugoslavijo vabili na svobodno stran železne zavese. Takole pravi prof. Lipovec: “Saj vidite, zadeva je bila jasna. Italijanom so vzeli Trst in Gorico pa Istro vse navzdol in ustanovili posebno tržaško ozemlje. Zakaj? Italijanom so vzeli, Titu pa niso marali dati, ker je bil tak, kakršen je bil. Čakali so, kako se bodo stvari uredile. Ko smo ameriški Slovenci v Beli hiši skušali te stvari razložiti, so nam rekli, mar mislite, da bomo dali Trst Stalinu? Povsem naravnost.”

Pa še zaključimo z njegovimi besedami: “Komunistom bi marsikaj odpustili, ampak da so nam zapravili Trst in Gorico, tega jim pa ne moremo. To je njihova krivda, za to so oni odgovorni. Tako ugodnega trenutka za to, da bi oboje pripadlo Sloveniji, ne bo nikoli več.”

dr. Lenart Rihar