“Mar mislite, da bomo dali Trst Stalinu?!”

Foto: YouTube

Slovensko politično sceno je vedno mogoče pogledati tudi z nekoliko zabavnejše plati. Glede na to, da upravičenih skrbi ne manjka, je to še kako dobrodošlo. Letošnja Bazovica je vsekakor ena takih reči. Znotraj vseh nevarnosti, ki prežijo na nas in cel svet, videti v tistem abotnem vzklikanju Istri, Dalmaciji in celo Trstu(!) tako rekoč že konzumirano okupacijo bližnjih držav, je pač abotno. To seveda ne pomeni, da protest ni bil na mestu. Je bil. A opazovati, kdo v tem skuša biti najglasnejši, je naslednje poglavje tega heca. Oni, ki prisegajo na mitologijo uradne zgodovine, so idejni nasledniki prav teh, ki so poskrbeli, da je Slovenija po vojni izgubila toliko ozemlja.

A grenka zabava za tiste, ki so presegli omenjeno mitologijo, je pravzaprav drugje. Njim je namreč kristalno jasno, da so srbski nacionalizem, obarvan s komunizmom, hrvaški nacionalizem, obarvan s komunizmom (in tako dalje), skupaj z zadrtim protinarodnim komunizmom v Sloveniji po vojni družno krčili slovenske meje. Tako bo samo totalen ignorant ali pokvarjenec verjel, da jih ob Tajaniju skrbi za slovensko ozemlje.

Njihova težava je povsem drugje. V tem, da tokrat razmerje krvnik – žrtev prvič ni bilo povsem v ključu narodnosti: se pravi, da bi Slovenci pobijali Italijane, pač pa da so internacionalisti pobijali ljudi ne glede na narodnost. Če fojbe prevedemo v brezna, pa sploh Slovencev daleč daleč največ. Morda se tudi zato, da je slika čim bolj meglena, samo nekaterim kraškim breznom in samo kakemu opuščenemu rudniku reče fojbe …

Tito ni držal besede
Dodatne prekucije so ponujali publicisti in zgodovinarji, ki se sicer nimajo za kontinuitetnike, a jih posledice režima tako ali drugače pogojujejo. Ti so s pravičniškim prstom kazali na te, ki so uvideli, v čem je stvar, in jih karali: česa vsega se mora desnica še naučiti, ali se pridušali, kako da nam iz so-postavljanja komunizma in fašizma prihodnost nikoli ne bo dala predsednika vlade ipd. Ali pa so samo varno iztisnili kako omledno o “povojnem delovanju jugoslovanskih oblasti”, medtem ko so korajžno udarjali po sosedovi totalitarni konkurenci.

“Komunistom bi marsikaj odpustili, ampak da so nam zapravili Trst in Gorico, tega jim pa ne moremo. To je njihova krivda, za to so oni odgovorni.”

Vrnimo se k Trstu in Gorici. Vinko Lipovec, ki je bil že pred vojno profesor zgodovine, med vojno v vodstvu obveščevalnih služb demokratične strani, je še danes svež in čil. On je za Zavezo nedavno tega povedal, kako so bili zavezniki prepričani, da bo Broz držal svojo besedo, da bo za Jugoslavijo obveljal jaltski sklep “fifty-fifty”. Pa seveda ni bilo tako: “Bilo jim je jasno, ko je sestrelil ameriško letalo.”

Komunisti so nam zapravili Trst in Gorico, tega jim ne bomo nikoli odpustili
Med drugim so tudi s Trstom Jugoslavijo vabili na svobodno stran železne zavese. Takole pravi prof. Lipovec: “Saj vidite, zadeva je bila jasna. Italijanom so vzeli Trst in Gorico pa Istro vse navzdol in ustanovili posebno tržaško ozemlje. Zakaj? Italijanom so vzeli, Titu pa niso marali dati, ker je bil tak, kakršen je bil. Čakali so, kako se bodo stvari uredile. Ko smo ameriški Slovenci v Beli hiši skušali te stvari razložiti, so nam rekli, mar mislite, da bomo dali Trst Stalinu? Povsem naravnost.”

Pa še zaključimo z njegovimi besedami: “Komunistom bi marsikaj odpustili, ampak da so nam zapravili Trst in Gorico, tega jim pa ne moremo. To je njihova krivda, za to so oni odgovorni. Tako ugodnega trenutka za to, da bi oboje pripadlo Sloveniji, ne bo nikoli več.”

dr. Lenart Rihar

 • Duhec

  Spet pogrevanje starih jajc.

  • antimur

   Kaj so pa zate Dražgoše in ostale zombijevske seanse, pa nenehno zmerjanje domoljubov s fašisti, ki nam domovina Slovenija pomeni več kot internacionalistični jugokomunajzerski idiotizem.

   • DEATH TO COMMUNISM

    To je pa za rdeče levake “napredno razmišljanje”…

  • Andrej

   Bo treba pogrevat, dokler se iz zgodovine ne bomo kaj naučili.

  • marker

   Ali ta teden ZB še ni imela nobene proslave?

   • janezxy

    Konec tedna bo zopet gamad imela miting.V Črnem vrhu bodo praznovali smrt heroja VOJKA,zopet so vpletli tudi otroke OŠ,

 • macon

  Trsta ne bi nikoli dobili, ker
  1. Britanci ga ne bi dali komunistom.
  2. Trst je bil takrat relativno pomembnejši kot danes, več je bil od Ljubljane, danes pa je zaspano obmejno mesto.
  3. Italijanska diplomacija je zmeraj za mizo reševala zajebe na bojiščih. Italija > Srbi in Jugoslavija

  Verjetno pa bi se dalo kaj dobiti okoli provincialne Gorice, mogoče tudi Gorico, ampak to je vse v sferi, kaj bi bilo, če bi bilo.

  Dejstvo je, da so nam komunisti v petdesetih odvzeli severno Istro, Savudrijo in Medmurje, to pa je nacionalna veleizdaja.

  • ZatonMesecnikov

   Tako je, Trst so neke mitske sanje. Pa tudi če ne bi bilo komunistov, ga ne bi dobili. Ker prebivalci Trsta tega ne bi hoteli.

   • Niti niso to neke “mitske sanje”. Res pa je, da bi se moralo marsikaj drugače zgodditi, kot se je pač zgodilo.

    Ne pozabit, da do 1.maja 1945 (Trst) oziroma 9.maja 1945 (Ljubljana) na področju Slovenije ni bilo niti ene jugo-partizanske enote pod neposrednim titovim poveljstvom. Slo partizani so bili do vdora jugo vojske in posledično srbske okupacije popolnoma samostojna in od juge neodvisna vojska.

    Če bi ne prišlo do te srbske okupacije slovenskega ozemlja, bi sama Slovenija še imela nekaj (precej) šans, da si povrne Trst in zahodno Primorsko. Vsaj tako sem zasledil po raznih pričevanjih o dogajanju v s strani Angležev nadzorovanem Trstu/Furlaniji.

  • Sem v drugem komentarju pojasnil en vidik, zakaj je bil Trst za Angleže strateško tako pomemben, da ga niso hoteli prepustiti svojim rivalom.

  • Slovenec

   Točno.

 • DEATH TO COMMUNISM

  Ne samo Trst in Gorico… Barabe so nam zapravili tudi Furlanijo-julijsko krajino in Koroško. Zato, da so dobili nazaj poražence in jih potem množično pobijali. Pred 120 leti je bil Celovec bolj slovenski, kot je danes Ljubljana…

  • Slovenec

   Drži.

 • Franc Šink

  Mater božjo res smo lumpi.

 • Duhec

  Hvala bogu, da se bo začelo delo na vrtu in bote štihali. Bo več koristi.

  • Peter

   Pa regrat bo kmalu….

  • Steiermark

   Ti imaš o “štihanju” najbrž predstavo, kot so jo imeli tvoji predniki, ki so širom po Sloveniji “štihali”, pa ne vrta ampak poštene Slovence in Slovenke, ter njihove, velikokrat še ne rojene otroke…..

   • Hunyađi

    Predstave imaš ti živo slikovite.
    Ledeno mrzla kri se ti pretaka po žilah, Medusa.

 • Osti jarej

  ..da vam ne bo dolgčas

  https://buchela.blogspot.com/2015/

 • Aron

  Me pa res zanima, kakšno bi bilo slovensko ozemlje, če bi zmagali fašisti s slovenskimi kolaboranti? Luwigana, Marburg, Gorizia.

 • Osti jarej

  …da vam ne bo dolgčas

  https://buchela.blogspot.com/2014/

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Usoda Trsta je bila zapečatrna takoj po tem, ko so Angleži odprli sueški prekop!

  Malo kdo ve, da se je vse skupaj začelo že davno preden je sploh kazalo na 1.sv.vojno in vse posledice, ki so ji sledile. Dejstvo pač je, da je z odprtjem sueškega prekopa kar naenkrat postala Avstro-ogrska s svojimi pristanišči v Jadranu (Sredozemlju) pomorsko zelo zanimiva država, posebej za germanski del Evrope. Ladje niso več morale pluti okrog Afrike do Indije (Azije) in zato so vse sredozemske države z odprtjem Sueza postale zelo konkurenčne napram atlantskim državam z Anglijo na čelu. To pa seveda ni bilo všeč Angležem, da so njihovi rivali Nemci preko Avstro-ogrske dobili poceni pot do Azije. In točno zaradi tega so bili Angleži potem v 1.sv.vojni tako navdušeni nad italijansko “menjavo strani” in so bili še posebej velikodušni, da v primeru zmage Italije nad A-O obvezno dodelijo Trst Italiji.
  S tem ko je Trst prešel pod italijansko kontrolo, so Angleži odrezali Nemce od dostopa do Jadrana/Sredozemlja. Pa potrebno se je še zavedati, da leta 1917 (Londonski sporazum) Angleži še niso toliko zaupali Srbiji (ki takat sploh še ni imela ozemeljske apetite zahodno od njihove “sanjske” meje Karlobag-Karlovac-Virovitica) da bi Trst prepustili takrat novo nastajajoči Jugoslaviji.

  Tudi zato potem l.1945 ni bilo niti najmanjše možnosti, da bi Angleži Trst prepustili Sovjetom. Bi pa v primeru, da bi ne imeli komunistov (ne pozabit, da je bil takratni yu kralj kot “begunec” v Londonu prisrčno sprejet) bilo verjetno nekaj možnosti, da bi Trst prešel pod kraljevino Jugoslavijo.

 • xtc

  Komunisti so Slovenskemu narodu naredili več škode in mrtvih kot vsi njegovi sovražniki v zgodovini skupaj.
  Barbarstvo,zočinstvo in bratenje z Moskovskimi klavci SLO komunistov nam je prineslo ogromno izgub,ozemeljskih,materijalnih in človeških.
  Komunizem je zlo za Slovence. in še kar nam prinaša zlo in uničevanje.

  • Janez Kepic-Kern

   ++++++++++ se je za strinjati, ja. t.i. “osvoboditev Slovenije 9.5.1945 – je bila – osvoboditev
   s STALINIZMOM.
   Ampak, kako to spraviti v sedanjih prebivalce Slovencev?
   In kako to resnico spraviti
   – v DRŽAVNE ŠOLE?
   ŠOLAJOČA SE MLADINA IMA NEDVOMNO PRAVICO
   DO IDEOLOŠKO NEPOTVORJENE RESNICE.
   Do prave resnice, kakršna je pač – bila. L. r. Janez K.Kern KOMENDA

 • Iztok Pušnik

  Kakšno nakladanje. Podpisan je celo nekdo s titulo dr. Imam končano samo srednjo tehniško šolo, pa znam brati zemljevid.

  Ko smo ameriški Slovenci v Beli hiši skušali te stvari razložiti, so nam rekli, mar mislite, da bomo dali Trst Stalinu? Povsem naravnost.”

  Povsem točno. Na karti, ki sem jo linkal, se lepo vidi Stalinova črta, ki sovpada z Brozovo zahtevo. Mejne črte Zahodnih zaveznikov pa vse po vrsti Trst izvzemajo. Seveda so si pogačo delili Churchill, Roosevelt in Stalin. Po Rooseveltu sicer Truman. Stalinu pa je bilo v tistem času pomembneje, da se ubada z Japonsko, saj je že v Teheranu, leta 1943, dosegel meje na europskem bojišču, ki si jih je po koncu WWII, obetal. V primeru, da bi ostala Kraljevina Jugoslavija v paktu z Nemčijo, bi se po WWII, Slovenci lahko borili kvečjemu za meje bivše Dravske banovine.

  http://www.savel-hobi.net/leksikon/zgodovina_sl/slike_zg/slovenija.jpg

 • FORT WORTH

  Prvic sem to v Sloveniji prebral tako direktno brez ovinkarenja.
  Ameriski Slovenci so marsikaj vedeli ( in vedo ) in njihovo mnenje je bilo vedno spostovanja vredno.
  Te stvari se v yugovini ni niti sepetalo, kaj sele govorilo, kaznovalo se je z golim otokom.
  Yugo diktatura ni dopuscala dvomov v vsemogocnega tita, ki pa je sloveniji naredil vec skode, kot koristi.

  • Iztok Pušnik

   Kaj še??? Že kot pubec sem bral v knjigah o tej problematiki, ker me je zanimalo. Nisem prebiral “Mule” od Seliškarja pa one “Mirko i Slafko”… Edino, sogovornika nisem imel, razen mojega očeta v Nemčiji.

   • ZatonMesecnikov

    #Edino, sogovornika nisem imel, razen mojega očeta v Nemčiji.#

    Pa financerja Jovice. Če si imel takrat Marke, si bil gospod. Zato se ti tako kolca po Jugi. Ker si bil gospod, z Markami.

    • Iztok Pušnik

     Mah, ti pa tvoja fatamorgana. Moj foter je odšel v Nemčijo leta 1962. Razvezal se je z mojo mamo in tako je postala samohranilka. Pošiljal ji je 50 DM na mesec kot preživnino in je s tem končal, ko sem dopolnil 18 let. Včasih mi je za rojstni dan kaj primaknil in na inflacijo se ni oziral. Preživnina 50 DM leta 1963 in 1975 vrednostno ni bila enaka. Bil sem vajen skromnosti in takšen sem še danes. Po Jugi pa se mi nikoli ni kolcalo.

  • Hunyađi

   CIA + cosa nostra samo v totalitarizmu lahko likvidira JFK.

 • Mate

  Nova 24, niste normalni… Italjani bi nas raztrgali, če bi lahko…. Prav tako jodlarji, eščeki in ustaši! Vi pa simpatizirate z njimi…… Gamad izdajalska… In vi se mate za ene domoljubje… SRAMOTA STE!

  • janezxy

   Sramota so tvoji rdečuhi,ki so nas prodali Rusom. To je bil največji zločin nad Slovenskim narodom.Brez te izdaje,nikdar ne bi bilo državljanske vojne GAMAD IZPRIJENA PEDERSKA.

   • Mate

    Pedr si ti in tvoj župnik pedofilski, ki te vsako nedeljo guzi za glavnim oltarjem…. Pizda vam materina, a če tuhtam s svojo glavo in ne podpiram sdsovega izpirjenega pogleda na zgodovino sem pa že rdeč?

    • Peter

     Ne nisi nujno rdeč, imaš pa zelo slabe živce, no.

    • if

     Zgodovina, ki dokazuje komuniste kominternovce (Stalin šef, člana Tito, Kardelj) v vlogi gostitelja nacista na Rdečem trgu v Moskvi, 25 dni po napadu nacista gosta na KJU in le 4 dni po komunistični tvorbi PIF zoper Francijo in VB v LJ.
     https://www.youtube.com/watch?v=jAfSrBMuXI8

     • Hunyađi

      Patetik eno in isto lima že od pamtiveka.

     • if

      Skozi zgodovino vsakega 27. aprila komunist in neokomunist OF lažeta!

      27. aprila je bila ustanovljena PIF zoper VB, Francijo, ZDA. OF je bila ustanovlejna po 22. juniju 1941. Skladno s politko Kominterne gre za vsebinsko različni politični usmeritvi. Prva je lojalna Kominterni in nacistu, druga Kominterni, hkrati je zoper nacista.

      Prezidij ljudske skupščine Slovenije je 23. februarja 1948 z zakonom izpostavil 27. april kot dan ustanovitve OF.

      1951 je ljudska skupščina LR Slovenije z zakonom razglasila 22. julij za slovenski državni praznik Dan vstaje. »22. julija 1941 so se začele na slovenski zemlji prve organizirane partizanske akcije proti fašističnemu okupatorju, ki pomenijo začetek vseljudske revolucije in množične oborožene borbe za osvoboditev slovenskega naroda.«

      Proces ukininjanja praznika OF je ljudska skupščina SRS zaključila z zakon 16. januarja 1958.

      Septembra 1968 je 27. april spet postal državni praznik OF.

      Od leta 1992 27. april neokomunisti praznujejo kot Dan upora proti okupatorju kljub temu, da so bili aprila 1941 komunisti na strani nacista.

     • Hunyađi

      Drž se teme, o ozemlju Trsta, kam te je odneslo. To limaš copy-paste non stop kot utrgan dohtr.

  • FORT WORTH

   Pa ti si ugrozen ?!
   Vi se Beograda niste bili sposobni osvoboditi.
   Rusi so vam ga morali.
   Vsak deseti srb je bil partizan. Ostali vsi cetniki !!
   Raje se boj tvojih in rusov.
   Zaradi njih si prisel v Slovenijo po placo, ki ni visoka, je pa 3-4 vecja, kot pri vas.

   • Iztok Pušnik

    Mate je hrvacko ime…

    • FORT WORTH

     Tisto je vzdevek…

     • Iztok Pušnik

      Kako naj vem???

   • Mate

    Ka se prec počutiš ogroženga kokr ni po sds ideologiji? Ka ti ni jasno? Kaj vam sds fanatikom se blede od beograda al kaj? Boli me kurac za jugo! Mene skrbi slovenija in njena celovitost!

    • FORT WORTH

     Z levaki je drzava Slovenija vse manjsa.
     Napisi mi, koliko ozemlja smo pridobili ali izgubili v 78 letih vladavine komunistov !

     • Hunyađi

      Kakšno ozemlje? ’41 Slovenije ni bilo več, če ne bi bilo Tita bi rusko cirilico pisal. Stalin bi šele čistil. Nit katolikov nas ne bi bilo več.

     • FORT WORTH

      Aja, Slovenijo vzpostavijo revolucionarji sele po letu 1945.
      Prej ni bilo nic, samo plemena, kenede ?
      (:-DDDDDDDDD

     • Hunyađi

      Ti bi kar preskočil 41-45. Kaj mi hočeš dopovedat?

  • if

   Nova 24 TV je normalna, ker piše po načelu “upoštevaj vsa dejstva”.

   Vsa dejstva govorijo zoper komunizem in potrjujejo negativne posledice za slovenstvo in slovensko ozemlje.

   • Hunyađi

    Rekla kazala.

    • Peter

     Primerjava avstrijske povprečne plače s slovensko.

     • Hunyađi

      Politiki so nam Švico oblubil ’91.

     • Peter

      Ne spomnim se nobenega politika, ki bi obljubljal Švico. To se je govorilo med ljudmi, ker smo upali, da se bomo znebili balkana. Pa nam ni uspelo.

     • Hunyađi

      Vsi financ ministri so frajaril z reformam po izgledu Švice in Avstrije.

     • Peter

      Spet obračaš besede. Si politik? Nihče ni obljubljal Švice, kot si trdil v prejšnjem komentarju.

     • Hunyađi

      Ti bi avstroogrsko?

     • Peter

      Spet obračaš besede. Kaj bi jaz in kaj ne bi, ni relevantno.

      Dejstvo je, da brez veze nekaj nabijaš in potem tega ne moreš potrditi.

     • Hunyađi

      Dejstvo je, da ste prbiti do fundamenta.
      Kje sva midva govorila med sabo, da veva oba o govoru, da bomo treća sreča Švica?
      Praviš govorilo se je med folkam.

     • Iztok Pušnik

      Da ti pomagam… Izjava o Švici je zrasla na zeljniku gospoda Merljaka. Objavljeno v Ženevskih novicah, številka 33, leta 2002
      ————
      Razgovor z novinarjem je g. Merljak zaključil s sledečim: “Za konec bi dejal še nekaj. Pred dvajsetimi leti, jeseni 1981, sem se ogrel za idejo neodvisne slovenske države. To idejo sem potem skušal širiti v našem prostoru tudi s trditvijo: če si bomo izborili neodvisnost, lahko postane Slovenija v desetih letih druga Švica. V to sem iskreno in neomajno verjel. A življenje se je z mojo vero poigralo. Neodvisnost smo dosegli, Slovenija pa si je izbrala druge zglede in si zadala drugačne načrte. Ni postala druga Švica. Jaz, vernik neodvisne Slovenije, pa sem njeno desetletnico moral pričakati – v Švici.”

     • Peter

      OK, Merljak je to izjavil enkrat. Proti trditvi, da so politiki obljubljali…koliko to zdrži, jovo?

     • Hunyađi

      Oblublali so non stop. No saj poslanci so imeli in majo švicarske plače, delavci pa švajcajo po jajcih.

     • Hunyađi

      Kaj da ne, še dotore financ Damjan v Jansevi vlad je oblublal avstriske reforme.

     • Peter

      Aha, zdaj smo pri Avstriji, začeli smo pri Švici.
      Srečno hodi, no.

     • Hunyađi

      Kje sva govorila, da oba veva o Švici?

     • branko zupanc

      Z idioti je to neuresničljivo…

     • Hunyađi

      Idioti so si nagrebl evrčkov.

  • Peter

   Čudno, nikjer ne vidim nobenega simpatiziranja z lahi.
   To verjetno pride od prevelike doze nedelskega, no.

   • Hunyađi

    Saj so tudi takrat molčali. V celski pisker je raja hodila gledat likvidacije partizanov, civilistov, ki so jih obtožil sodelovanja z njimi.
    Tu gor pa ravno vi pametni, da tist k stran gleda je enako kriv za trenutno vlado danes.
    Kri vredno kliče kri., no.

    • Peter

     To seveda ne pomeni, da protest ni bil na mestu. Je bil.

     Kopipejst iz zgornjega članka.

     • Hunyađi

      Sam da sem naslov prebral sm si reku, dnevna doza manipulacije.
      Kaj misliš, da berem-sprejmem terapijo, ki vam jo odmerjajo doktorji vsak dan.
      Jasno se ve komu je namenjena, da bo čim več kometarjev. Tabletka Komunistov jutranja doza, popoldanska, večerna ste pa ze v prisilnem jopiču, no.

     • Peter

      Seveda ne bereš. Na pamet nakracaš nekaj stavkov in jih potem obračaš odgovorom primerno.

     • Hunyađi

      Kaj ti meglenke vklopiš? Slina se ti iz gobca cedi, ko hlastaš vs zadovoljen med ćitanjem.

     • Hunyađi

      Ti najd dokument kter amerikanos je tok nazorno povedal slovenskim amerikanosom.
      Ajde levičarji itak lažejo, saj jim očitaš, vsaj ti operi dobro ime. Petr Pan od tabletke vs opran.

    • Peter

     Kaj vse niste pripravljeni povezat, da bi vsilili svoj prav.

     • Hunyađi

      100krat ponovi verz o Stalinu v naslovu, da se ti vgravira v jagnčkov mozak.

    • Peter

     Nikjer nisem zasledil podatka, da je raja hodila gledat likvidacije talcev. Link?

     • Hunyađi

      Poišči na netu. Jaz trdim, da obstaja. Traži perice.

     • Hunyađi

      Daj mi dokument od dr. Božićka, da se je do bele bajte v USA res z jelenčkom rudolfofom pripeljal in čez dimnik zbasal.

  • janezxy

   Pojdi ti SLO rdeča sramota mahat z rdečo zvezdo na rožnik,ko imata zorangutan in kobal svoje seanse.Tam boš zaželjen.1.MAJ je odličen termin.Tam je tudi komplet skrajno levičarski podenj z kordišem in polmesecem na čelu.

  • Steiermark

   Samo tipični jugotroteljn lahko tako komentira, ker se ne zaveda, da je on gamad in del okupatorskih banditov, v današnji Sloveniji…….še manj pa mu je jasno, kdo je avtohton na katerem ozemlju! Bedak!

 • Hunyađi

  Pravlce dr. Božićka.

  • branko zupanc

   Hyundai, sedaj nas pa že oreng moriš..

 • if

  Izguba slovenskega ozemlja ni le posledica načela “Mar mislite, da bomo dali Trst Stalinu?!”, pač pa tudi načela “Zaradi notranje barantije komunistov SFRJ je slovenski komunist zapravil Istro v korist hrvaškega komunista!”

  Nične so vse ozemeljske barantije znotraj komunistov SFRJ, ker niso posledica demokratičnih procesov.

  Zato je, znotraj SFRJ, nična vsaka izguba slovenskega ozemlja, hkrati je slovenski komunist odgovorni veleizdajelec slovenskega naroda.
  Enako velja za izgubo slovenskega ozemlja v samostojnii RS (Piranski zaliv). Odgovornost nosijo slovenski neokomunisti.

  Slovensko zemljo izgubljajo komunisti in neokomunisti! Kaj torej so ti uzurpatorji? Veleizdajalci!

  • Hunyađi

   Zdaj je tabletka načela že dejstvo.
   Umobolnica Noric24.street
   Svašta pićka rodi samo traktor nemože.

   • Hribouc

    Oja, tebe je izrodila, bre!

    Svaštarije.

    • Hunyađi

     Cifre vse točno zaokrozene?
     Kje si ta podatek prvleku iz vukojebine ali iz rovt?

     • Hribouc

      Iz Vukojebine Podatki v vsako slovensko vas!

     • Hunyađi

      Tud če je komunajzrskih 2x več.
      Slovenske matere so dale preveč sinov. Vi bi pa še vojno v EU.
      Da se spuca gamad?

    • Hunyađi

     Rodila me je slovenska gruda.
     Kje si ti na skali bučo stolku?

  • Hribouc

   If, odlična razlaga-naredi kratko definicijo, da jo bomo lahko ponavljali-ker jo je treba ponavljati tumpastemu brezbrižnemu komotnemu butasto komoditetnemu vsegliharskemu in prepognjenemu Slovenceljnu in Slovenceljki !

   ———————————————————————-
   Ne razumljivo kako zelo Bog štrafa svoje tumpasto ljudstvo-ki še dooooolgo ne bo Narod!
   Zakaj tako?
   Pravim in utemeljujem, da je to preprosta Božja štrafnga!

   VSAK, ČISTO VSAK SLOVENEC IN ŠE POSEBEJ SLOVENKA SE ZNA KREGAT IN JEBAT VSE ŽIVLJENJE, ČE JE TREBA ZA POL METRA ZEMLJE OKOLI MEJNIKA !
   MOJE JE !
   Koliko slovenskih ljudi je umrlo in odšlo na oni svet z neporavnanimi mejami in z premaknjenimi mejniki po krivem ? Strahotn zapuščina Ljudstva.

   Sprašujem tudi po drugi strani: KOLIKO SLOVENSKIH FANTOV IN MOŽ JE UMRLO NA VOJNIH FRONTAH RAZLIČNIH GOSPODARJEV ZA SLOVENSKE MEJE ? Kdo ve?

   Je 50.000 žrtev dovolj iz vseh vojska? Ne ni, več jih je. Prištejte vsaj 200.000 žrtev padlih v turških vojnah in vpadih ! Torej 230.000 Mož in žena ? 250.000 + 100.000 NOB OF revolucije in 2WW = 350.000 !?

   IN VSE TO SO ZAFUKALI SLOVENSKI KOMUNISTI !
   IN vladajo v neskončnost, brez sramu in z oblastniško peno sovraštva v gobcih krvavih!?

   KAJ POREČETE NA TO VAŠA GNADA , MILOSTLJIVO PROSIM?

  • Hribouc

   Ja, IF, še tolele:

   Mislim, da je velikokrat zapisano kako so Komunistične Partije Slovenije, Hrvaške in Italije pisale svoje strateške usmeritve glede ozemelj. To so fantastična branje kakšna banda je to !

   Hrvaški Komunisti pišejo, da je vse Internacionalno, to je najprej tudi Vaše-italijansko, nikoli slovensko, ampak naše Hrvaško in podobno pišeta druga dva samo, da izpolnita želje in pričakovanja Inteernacionalizma, Kominterne, Rusija-ampak na koncu izblebečejo- ipak-to je oduvek naše….in tako so rdeči banditi barantali in zabarantali Istro, Mirno, Savudrijo in nazadnje Zaliv, Uvalo, Valo….da te srat prime in da kozlaš! BANDA BANDITSKA!

  • ZatonMesecnikov

   Večkrat sem pisal razliko med srbo hrvaškim komunistom in slovenskim.

   Srbo Hrvaški je bil najprej Srb in Hrvat, nato šele Komunist.

   Slovenski je bil najprej Komunist, nato šele Slovenec….

   • Hunyađi

    Hrvati so zaničSrbi nč drujga.

    • ZatonMesecnikov

     Oboji so prišli med Slovence v 7 stoletju. In si jih podjarmili. Poleg Vlahov, ilirov, Romanov…

     In Bolgarov, del katerih so kasneje postali Makedonci…

     • Hunyađi

      Del Makedoncev sem sam študiral. Moj bratranec spada med posebno skupino Makedoncev z gostimi svedrasto skodranimi lasmi, ne majhen čokat kot je večina bgarsko- hunskih, ampak atletski in višji kot Samson iz Biblije. Teh kodrov nimajo ne Srbi, Ne Bolgari , ne Slovani…
      Bratranec je bil cca10let telesni stražar Gruevskem. Pripadnik specialne enote policije. Loh ti dam ime in prijmek in preveriš prek Janše.

  • Iztok Pušnik

   Me veseli, da si uspel preje kliknit na link, predno so ga zbrisali in brat vsebino…

   Zgodovina Istre

   Zgodovinski zemljevid št. 24 – iz dodatka k Srkuljevi knjigi – Hrvaška v Jugoslaviji 1945–1990

 • tromaž

  Osvoboditev Primorske ste morali pustiti primorskim domoljubom organizaciji TIGR , celo ojačiti bi morali. Primorce ste pošiljali v Notranjsko, na Dolenjsko ter netili sovraštvo med Slovenci različnih okolij in običajev ter perfidno ločevali narod, kar je še dandanes na žalost je to gnusno politično izključevanje celo šteto kot naprednost slovenske politike. Primorci večinoma iz kmečkega in delavskega okolja iz izkušenj italjanskega zatiranja bi gotovo boljše vedeli, kot zarukani slovenski partijci, saj so naši slovenski fantje s svojim življenjem še posebno prav v Bazovici že pred vojno to dokazali. Pa že enkrat končajte pumpati Primorce in ostale Slovence z antifašizmom …, in obenem zapravljati milijone za ideološke investicije, ter delati iz Slovencev poskusne kunce.

 • Olga101

  “Zavedni” komunisti bodo dali Debeli Rtič muslimanom, Piranski zaliv pa Hrvatom…

 • ZatonMesecnikov

  Če je danes mit, da je komunistična infantiada “skoraj” priborila Trst Sloveniji, naj opozorim, da je bila zasedba ostalih delov (koper, Izola, Piran) po zaslugi samo njega (kot članek nakazuje) in edino njega, Velikega Stalina.

  Angleži so namreč imeli takrat že enote JA za Stalinove enote, teoretično in praktično so pa to bile od leta 1941 in Protiimperialistične fronte naprej.

  Zato Churchill ne dela razlik med situacijo na Baltiku in situacijo pred Trstom, v svojem znamenitem govoru o Železni zavesi, ki je padala od Baltika do Trsta.

  To železno zaveso branijo iste sile, Stalinovi borci… …

  • Hunyađi

   In kje je dejstvo iz bele hise.? To kar ti govriš ne dokazuje, da je Tito prodal Trst.
   Angleži ga neb dal tko al drgač.

   • ZatonMesecnikov

    Jaz vem, da ga Kardelj ni hotel. Menda je dejal, država s 500.000 italijanske manjšine ne bo stabilna…

    • Hunyađi

     Men je stric zgodbo povedal, da so mladi ruski vojaki sral po Trstu, se izživlal nad fašisti… Angležem je prekipel in so jih nagnal in zaščitil ozemlje.

 • gorjanc

  Na Nacojnalki so pred časom predvajali -ZADNJE PRIČE OPOROKE ,-sodelavci ,ki so bili v Vrhovnem štabu,so lepo opisali kaj je TITO obljubil CHURCILU po koncu vojne pa jih je izigral.

  • ZatonMesecnikov

   Niti ne, le na volitvah, ki jih je razpisal septembra 1945, je k skrinjicam postavil politične komisarje s pištolami na “gotov si”, ki so poskrbeli, da je zmagala “prava” opcija….

   • Hunyađi

    Hajaja spet pištole sanjača mesečnika. Kje jih najdeš v partizanskih filmih?

    • ZatonMesecnikov

     Politični komisar in kroglica, ki je zaropotala v napačni skrinjici, je bila realna grožnja.

     Še danes imam na sumu volilne komisije v mojem kraju, da špegajo, kdo je kaj obkrožil..

     Dediščina socializma in totalitarnega režima pač…

     • Hunyađi

      Saj se men dozdeva že vs čas, da si SDSar.

   • Peter

    Prve svobodne, tajne in demokratične volitve v Jugoslaviji, kot so tedaj
    razglašali, so se dogajale v nedeljo, 11. novembra 1945. Volilci, med
    njimi tudi mladoletni udeleženci narodnoosvobodilne vojne, so volili
    člane dvodomne ustavodajne skupščine. Čeprav so bile volitve označene
    kot demokratične, to še zdaleč niso bile, saj niso bile večstrankarske.
    Gledano z današnjimi očmi je bil nenavaden tudi način volitev. Namesto
    papirnatih glasovnic so volilci v volilne skrinjice metali kroglice.
    Takšen način volitev je bil zaradi velikega števila nepismenega
    prebivalstva v veljavi že v kraljevini Srbiji, še pred njo pa v
    nekaterih drugih evropskih državah, kot sta na primer Švica in Danska.
    Da bi vsaj zaradi zahodnih opazovalcev volitve vendarle dobile pridih
    demokratičnosti, sta bili na vsakem volišču postavljeni dve skrinjici.
    Ena z uradno listo predstavnikov Ljudske fronte in druga, tako imenovana
    črna skrinjica, za privržence neobstoječe opozicije brez liste, to se
    pravi za podpornike monarhije. Ker je bilo med tovrstnim glasovanjem
    mogoče dobro slišati, v katero skrinjico je kdo spustil kroglico, si
    marsikdo iz strahu pred mogočimi represivnimi ukrepi kroglice v črno
    skrinjico ni upal spustiti. Še pred tem dejanjem so volilne komisije z
    volilnih imenikov črtale imena »neprimernih« volilcev.

 • est

  Trst je naš, žal pa je trenutno pod italijansko okupacijo. V letih pomanjkanja , se v Trstu skoraj ni slišalo italijanščine.

 • if

  Komunizem v SFRJ, Trst, Gorica del transatlantskega sistema, logično zoper nedemokratičnemu varšavskemu sistemu, iz katerega so ljudje bežali proti transataltskemu.

  Antikomunizem na področju bivše SFRJ, vsaj Trst, Gorica in Istra logično slovenska.
  V interesu demokratičnega transatlantskega sveta je bilo potisniti svojo mejo čim bolj proti vzhodu.

  Komunizem slovenskega tipa z boljševiško transfuzijo?
  Katastrofa za slovenski narod! Doslej take ni bilo v njegovi zgodovini!

  • Frank Novak

   Vi tukaj iz Nove ste bezali v transatlanstki sitem, jaz pa nisem bezal ampak sem zbezal, in to konec maja 1977.

   Zakaj vi niste ukrepali, ampak sedaj pizdite desetletja in za izbubljeno priloznost krivite moja stricka Eda in Ivana, in malega Kucana? Saj vas ni nihce oviral da bi odsli ???

   • Steiermark

    ja, saj to je bil namen tvoji kurčanističnih morilskih stićkov, ki so na tak način, z dovažanjem svoje južnjaške golazni hoteli izsiliti izselitev, nas avtohtonih – pa jim ni ratalo! Ratalo bo pa , verjetno, njihovim “povabljencem iz afrike in azije, ki bodo na kole natikali razne kratkonoge podgane in “nekratkonoge” vnuke najhujših zločincev, na slovenskih tleh! Kdo pa so to, pa se ozri malo po svoji žlahti in boš koj opazil, seveda poleg podivjane titove drhali…..

 • Andrej Umek

  Mislim, da je v sicer o0dličnem članku dr. Riharja nekatere stvari potrebno vseeno precizirati. Churchill je dovolj jasno povedal, da bo Jugoslavija dobila Trst in da bo vzpostavljena stara (izpred 1. svetovne vojne) avstrijska meja pod pogojem, da bodo Tito in komunisti udejanjili sporazum Tito – Šubašić. To sem v najstniških letih večkrat slišal od mojih staršev in tudi od prof. Furlana. Ko sem leta 1995 obiskal London na povabilo takratnega britanskega zunanjega ministra Douglasa Hurda sem ga prosil za dokumente, ki bi to potrjevali. Rekel mi je, da so to zadevni dokumenti zaprti do l. 2048, da pa imam njegovo besedo, da je res bilo tako. zato sem prepričan, da je bilo za določitev italijansko – jugoslovanske meje odločilno komunistično nespoštovanje sporazuma.

 • Frank Novak

  “…kako so bili zavezniki prepričani, da bo Broz držal svojo besedo, da bo za Jugoslavijo obveljal jaltski sklep “fifty-fifty”. Pa seveda ni bilo tako: “Bilo jim je jasno, ko je sestrelil ameriško letalo.”

  ZOPET LAZETE. FIFT FIFTY SPORAZUM NI BIL NIKOLI SPREJET, KER GA JE STALIN TAKOJ ODKLONIL. KAJ IMA TO Z JOSIPOM BROZOM?

  “Winston Churchill, not Stalin, proposed the agreement, under which the UK and USSR agreed to divide Europe into spheres of influence, with one country having “predominance” in one sphere, and the other country having “predominance” in another sphere.[4] According to Churchill’s account of the incident, Churchill suggested that the Soviet Union should have 90 percent influence in Romania and 75 percent in Bulgaria; the United Kingdom should have 90 percent in Greece; and they should have 50 percent each in Hungary and Yugoslavia. Churchill wrote it on a piece of paper which he pushed across to Stalin, who ticked it off and passed it back.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Percentages_agreement

  • francelj3

   “Ticked it off” pomeni “odkljukal” oziroma “naredil kljukico”. Torej ga je Stalin odobril, ne pa zavrnil. Potem sta se Chruchill in Stalin še malo pogovarjala o tem, kdo naj tisti listek s kljuko shrani.

 • ludvig

  ..za današnje čase bi pa lahko veljal stavek….”kaj mislite, da bomo Putinu dali prosti dostop iz mednarodnih voda do Kopra”…

 • Ivo

  Ko sem prebral članek, sem prvo hotel vedeti kdo je dr. Lenart Rihar. Glej ga zlomka, google ni našel naziva dr nikjer. Vsepovsod je imenovan brez naziva. To mi da misliti, da ta mož nima dr naziva. In potem ta lenart razvija neke fanta teorije na nedokazljivem stavku: Mislite, da bomo Trst dali Stalinu? In ta stavek, je kronski dokaz, da Trsta nismo dobili. To je možen trditi samo popoln bedak. Še bolj lažniva je trditev, da so tisti, ki jih ob Tajaniju (kakšna bedasta povezava je to, ve samo Lenart) ne skrbi izguba slovenskega ozemlja. Če je kdo v slovenski zgodovini bil brezbrižen zaradi izgube ozemlja, je to bila vedno desnica. Ko je Maister zavzel Maribor in Štajersko, je to napravil, kljub nasprotovanju tedanje slovenske vlade in ta vlada leta 1918 ni bila levičarska. In kdo se je boril za Zahodno mejo. Samo TITO, komunisti in slovenski partizani. Ali je Kraljevina Jugoslavija ali kralj Peter kdajkoli zahteval ozemlja, ki so jih Italijani dobili, ker so bili zavezniki antantnih sil od leta 1915 nazaj? Ne ni. In Slovenija, bi po končani 2. SV bila še vedno v Kraljevini YU in prav zanimivo, bi bilo videti, kakšna bi bila SLO danes. Rapalska meja je nastala ker je Kraljevina Srbija bila zmagovalec v 1. Veliki vojni. Po vojni se je Kraljevina Srbija pogajala s Kraljevino Italijo prav tako zmagovalki v 1. Veliki vojni okoli vojnega plena. Ta vojni plen smo bili mi Slovenci in Hrvati. E vidiš Lenart mi smo bili nagrada za zmago. Nobene druge vloge ali vpliva nismo imeli na to. Razen nekaj obrobnih. Recimo Korošci so si izborili pravico do plebiscita in se na njem odločili da ostanejo v Avstriji. Ampak tako je bilo. In v 2. Veliki vojni je edini zmagovalec na tem teritoriju bil Tito in Partizani. In ko se je delil plen smo pač toliko dobili. Pogajanja so bila dolga in se zaključila šele po letu 1973. Zato Lenart ne lagat, da bi neka slovenska politika izpred 2. Velike vojne ki je komplet prisegla Hitlerju ali duceju kaj dosegla pri Italijanih. Ker tudi Avstrijci niso pa so se trudili vsaj 100 krat bolj pa je J. Tirolska ostala v Italiji. Ostala je v Italiji, ker so od leta 1943 Italijani postali zavezniki antantnih sil proti Hitlerju.
  Velika laž je tudi, da je Tito zrušil ameriško letalo. Med vojno Tito ni zrušil nobenega zavezniškega letala. Partizani so reševali zavezniške pilote in jih varno spravili do zaveznikov. Zavezniški piloti so imeli navodila, nej poiščejo partizansko vojsko, ker bodo tam varni. Domobranci, ustaši in drugi Hitlerjevi zavezniki so izročali ujete pilote nacistom do konca vojne. Tudi to je bil razlog, da so anglo američani vrnili vse domobrance in ustaše nazaj v Jugoslavijo. Res pa je da je Tito sklatil zda letala 2 – 3 leta po vojni. ZDA letalo je preletelo Jugoslavijo, brez dovoljenja. Kljub temu, so tedanje YU oblasti izplačale veliko odškodnino svojcem v ZDA.
  Če Lenart in njemu podobni mislijo, da bi Churchill spreminjal mednarodne meje in vrnil Primorsko, Istro in Dalmacijo v Kraljevino Jugoslavijo, kjer je bila NDH zaveznica in Rupnikova oblast s domobranci zaveznica Hitlerja, je velik bedak. Če misli, da bi Roosevelt nagradil Jugoslavijo in spreminjal Rapalsko mejo, ker so oblasti na tem teritoriju ujete ameriške pilote izročale nacistom, je bedak. In še najbolj neumno izpade rečeni stavek: “Mar mislite, da bomo dali Trst Stalinu?!” ker je Zahod občudoval Tita, ker se je uprl Stalinu. Če se mu ne bi uprl, bi verjetno bil Trst in Gorica naš, ker bi nas Stalin podprl politično in vojaško. Seveda, bi pokornost Stalinu imela dosti hujše posledice kot izguba Trsta in Gorice. zato Lenart (dvomim, da ima dr naziv) ne klatite neumnosti in laži.

 • Ivo

  zanimalo me je kdo je ta (dr) in sem gledal njegov intervju na Nova24TV. Kot prvo, gostitelj, daga ni naslovil s doktor (očitno se je v zgornjem zmazku lažno nazval s dr) in naprej je povedal da je dokončal teologijo. Jaz mu močno priporočam, da se ukvarja sz zločini cerkve in slovenske RKC. Bolj higienično bi bilo, da se ukvarja s tem ali s raziskovanjem cerkve. Za iztočnico bi mu dal nekaj idej: Zločinsko iztrebljanje mnogih narodov po svetu ob širjenju Evangelija. Ali pa Množična promiskuitetno obnašanje duhovnikov in kam so izginili otroci, ki so jih spočeli le ti. Morda, bi znal Lenart pojasniti, zakaj so nedavno našli preko 800 trupelc za zidovi irskih samostanov. Ali pa Koliko pedofilov je v slovenski cerkvi? Ali pa: Kako je cerkev zavirala razvoj na slovenskem v času reformacije. Kako je preganjala in zažigala slovenske knjige Primoža Trubarja. In naj bo jasno, jaz spoštujem vero in vernike (vse vere in vernike). Nobena vera v svojem bistvu ni negativna, kljub temu, da nekateri posamezniki pišejo o zločinskosti Islama papež pa gre v Saudi Arabijo obiskat te ”zločince”. Mene motijo zločini cerkve kot ustanove. To bi moral ta ne dr Lenart raziskati. In v tem intervjuju je natrosil, še toliko laži in ponarejanj, da jih je nemogoče vse komentirati. Ena večjih laži je, da je komunizem od vseh režimov, pobil največ ljudi. Največ ljudi je pobil in še vedno pobija kolonializem in imperializem. Po ocenah nekaterih raziskovalcev (Richardson, M. Svensson, G. Spinnes ) jsta ta dva sistema ubila okoli 250.000 000 ljudi od leta odkritja Amerike do danes. Še danes je imperializem in koloniaizem kriv za smrt približno 300.000 ljudi (večinoma otrok) mesečno. , letno 3.600.000 ljudi.

 • freedomfighter

  Se enkrat trst ni nas nikoli ni bil in nikoli ne bo…za razliko od slovenske istre ki pa je nasa