Medijska enciklopedija niča

Miro Petek

“Tukaj smo srečni.” To je bil Castrov slogan v komunistični in obubožani Kubi. In ljudje so to kupili, zlepa ali zgrda, kljub vsesplošnemu pomanjkanju in revščini ni bilo tiste kritične mase, ki bi to fikcijo pregnala. V totalitarnem sistemu, prestreljenem s kršenjem človekovih pravic, in vsesplošni revščini so bili Kubanci srečni. Morali so biti srečni, ker je tako rekel Fidel Castro. Enako danes velja za Venezuelo in še kakšno državo, kjer vladajo komunisti ali njim podobni barbari. Castru podoben cinizem je tudi slovita izjava Kardelja, ki je govoril: »Sreče človeku ne more dati niti država niti sistem niti politična partija, srečo si lahko človek ustvari samo sam.« Toda večini je bilo težko ustvariti srečo, če so nas sistem, država in partija preganjali, zapirali, pobijali.

Ob prvi obletnici Šarčeve vlade poslušamo podobne trditve in mediji nam vsiljujejo sporočila: Vlada je uspešna. Dobro nam gre. Konec varčevanja. Ja, tukaj smo srečni. V Sloveniji smo srečni, kajti tudi globalni indeks sreče nas uvršča med srečne države. Kakopak, indeks sreče pri nas meri Mediana.

Novi politični obrazi nas kot Fidel Castro prepričujejo, da smo srečni, v nasprotju s Kardeljem pa dodajajo, da so našo srečo ustvarili oni. Prvi tak odrešitelj je bil Miro Cerar. Govoril je, kako je popeljal državo v stanje normalnosti, in nihče se ni vprašal, kaj je ta normalnost: smo bili prej v tej državi v stanju nenormalni in smo potrebovali Cerarja kot novega mesijo? Kje je bilo prej nenormalno in kaj je po Cerarju normalno? Cerar je najprej paradiral kot apostol morale, nato kot odrešenik, ki je popeljal državo v stanje normalnosti. Res pa se moramo vprašati o našem stanju normalnosti, da nasedemo tako poceni trikom. Te prevare na koncu sicer prezremo, vendar to traja zelo dolgo. Potrebnih je bilo nekaj let do današnje točke, ko sta Cerar in njegova stranka že politični trupli.

Cerar prodajal moralo, ki se je sam ni držal
Prehitro pozabimo, kako nam je Cerar prodajal svojo etiko in moralo, ki ju je nato povsem sesul. Sam sem ga še pred nastopom funkcije zalotil pri domala ulični goljufiji, ki sem jo takrat tudi popisal na Twitterju: gimnazijcem na Ravnah in v Slovenj Gradcu je v istem dnevu predaval o morali in etiki, zaračunati pa si je pustil dvojne potne stroške iz Ljubljane na Koroško. Goljufija za nekaj deset evrov. In kljub temu je postal predsednik vlade in je danes zunanji minister države Slovenije. In če bo ta vlada po nekem naključju obstala do predsedovanja Slovenije Evropski uniji, bo Cerar predsedoval Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose. Težko bi nekdo iz kakšne skandinavske države bil na takšnem položaju, če bi mu odkrili takšen moralni defekt, kot se je pokazal pri Cerarju.

Ljudstvo kupuje Šarčevo retoriko brez razmisleka
Medijska mašinerija tudi Šarca in njegovo vlado predstavlja kot uspešen projekt, čeprav je vladanje Marjana Šarca ravno tako absurdno, kot so bili njega dni nastopi Serpentinška pod kozolci in šotorskimi plahtami po Sloveniji. Slavje ob velikem in rekordnem proračunu na eni strani in hkrati na drugi brezobzirna delitev brez treznega razmisleka o prihodnosti, kažeta na to, da sodi Šarec v kategorijo levičarskih voditeljev, katerih politika temelji na porabi in zapravljanju. Popuščanje diktatom Levice pa izpostavlja izrazito kramarsko kulturo vladajoče koalicije. Žal pa ljudstvo brez večjega razmisleka kupi njegovo retoriko, ki je precej preprosta v nasprotju s Serpentiškovo, ki je bila večinoma vulgarna. In podobno kot pri Cerarju bo ljudstvo potrebovalo nekaj let, da bo doumelo to prevaro. Res pa je Šarec bolj nadarjen politik kot Cerar, vendar enako kot Cerar ostaja samo vladar praznine.

Tudi dominantni mediji so odgovorni za razmere v državi. Ob prvovrstnih aferah, ko bi se v drugih državah tresle vlade in polnile ulice, se naši mediji ukvarjajo s promocijo nepomembnosti. Povsem nepomembne dogodke in trivialnosti dvignejo na najvišjo medijsko raven, posebej intenzivno takrat, ko je treba prekriti relevantne probleme te države in ko se dogodi kakšna afera v vrstah vladajoče leve politike. Vsi dominantni mediji pišejo veliko medijsko enciklopedijo niča, da jim ni treba napolniti prostora z zgodbami, ki so pomembne za družbo in državo. In na ta način med ljudstvom povzročajo apatijo in otopelost. Zato se tudi pretirano ne vznemirjajo, ko spremljajo družino Janković, ki ji sodišče odpiše 29 milijonov evrov dolga, hkrati pa jo gledajo, kako pozira, se odurno šopiri s svojim bogastvom in sporoča, da so nedotakljivi.

Miro Petek

 • VERZIFIKATOR

  Janko Sodnikar

  NEDOTAKNJEN

  Nedotaknjen! Naj se ne dotakne
  ga nihče, prišel ukaz je z vrha,
  pa če je še takšen prasec, mrha,
  vanj se, vanjo naj nihče ne vtakne.

  Brez dotikov, stroga je zapoved,
  je nedotakljivost prva norma,
  nedotaknjenost nje vidna forma,
  za otroke trapasta pripoved.

  Nekaj časa še otrok verjame,
  a ko zraste, stvar se ga dotika,
  vedno bolj pravica ga zamika,
  se dotakne je, jo v roke vzame.

  Ko dotika se je, se mu gabi
  in spoznanje naglo ga prešine,
  da lahko nedotakljivost mine,
  če na pravem mestu se jo zgrabi.

  Bo pravica, ko bo nedotaknjen
  brez dotikanja, a efektivno,
  nedotaknjeno in neprizivno
  obvisel, pod njim bo stol spodmaknjen.

  In ne bo sledov ugotovljivih,
  nedotaknjeno bo prizorišče,
  našel brez dotika bo, kar išče
  prvi v vrsti teh – nedotakljivih.

 • janko

  ” Tudi dominantni mediji so odgovorni za razmere v državi. Ob prvovrstnih aferah, ko bi se v drugih državah tresle vlade in polnile ulice, se naši mediji ukvarjajo s promocijo nepomembnosti. Povsem nepomembne dogodke in trivialnosti dvignejo na najvišjo medijsko raven, posebej intenzivno takrat, ko je treba prekriti relevantne probleme te države in ko se dogodi kakšna afera v vrstah vladajoče leve politike. Vsi dominantni mediji pišejo veliko medijsko enciklopedijo niča, da jim ni treba napolniti prostora z zgodbami, ki so pomembne za družbo in državo. In na ta način med ljudstvom povzročajo apatijo in otopelost…”

  ********************
  Skratka, balkanske manire; zavajanje, prirejanje, barbarizem, potenciranje, laži, poneumljanje, lenoba, barabije, banditizem. Ni pa evropske krščanske omike kot so realnost, iskrenost, razum, poštenost, trdo delo, človekoljubnost.
  Kalne vode, rdeče morje – to je še vedno do dandanes Slovenija!

 • Klopotec klip-klap-klip-klop

  Miro Petek: “Toda večini je bilo težko ustvariti srečo, če so nas sistem, država in partija preganjali, zapirali, pobijali.”

  Vedno bolj mi je jasno zakaj so Petka pretepli pred leti. Izkrivljanje dejstev in laž ste pravi recept za to.

  • janko

   “Toda večini je bilo težko ustvariti srečo, če so nas sistem, država in partija preganjali, zapirali, pobijali.”

   ********************
   Očitno ti nisi nikogar od teh mnogih nesrečnežev poznal, ker potem ne bi imel takšnega mišljenja. Pri komyjih ni bilo amnestije, njihov seznam je bil trajen.

   • Klopotec klip-klap-klip-klop

    V Titovi Jugoslaviji…v Titovi Sloveniji, je vsak lahko bil srečen, če je le hotel. Tisti kolaboranti, ki pa so preživeli in pobegnili v razne Argentine, Kanade ali Avstralije…in hujskali slovenski kler, pa niso bili pomembni. Nekaj jih je udba sklatla v njihovih luknjah v tujini, precej teh izdajalskih podgan pa je preživelo. Žal !!!

    • ROMAN Naprudnik

     Pravi klopotec!

    • if

     Druge imenujete “izdajalske podgane”. Vi ste ena od izdajalskih podgan. Zakaj?
     Ker asistirate komunistični kominternovski laži, ki je skupaj z nacisti:
     zvlekla slovenski narod v 2. svetovno vojno;
     27. aprila 1941 v LJ PIFovsko napadla demokraciji VB in Francijo, kljub temu, da ju je do takrat že dobro leto tolkel komunistični kominternovski zaveznik nacist;
     praznovala 1. maj 1941 skupaj z nacisti na Rdečem trgu v Moskvi;
     ker vsakega 27. aprila vzdržujete dan upora proti okupatorju slaveč vsebine in čas, ko so bili vašenazorski nacistični zaveznik;
     ker očitate kolaboracijo drugi strani, hkrati molčite o prakolaboraciji z nacisti vaše nazorske strani kot prakolaborciji, ki je vzrok vsemu kar je sledilo.
     Vi ste pokvarjeni v dno duše! Poboljšajte se, sklenite pakt z resnico!

    • Nata

     Pa ja de. . . . .tvoj zapis pa potrjuje, da si bil srečen, zato , ker je Partija tako rekla !! Za vraga. . . . .koliko si pa star ??

     • Klopotec klip-klap-klip-klop

      Sem Pahorjev letnik…1963. In ja, bil sem tudi v partiji…in ja, imel sem, in še vedno imam dobro plačano službo…in ja, bil sem srečen, in še danes sem, razen ko vidim SDS gamad na TV…takrat bruham. Še kaj?

     • Nata

      No, vidiš, pa si dve muhi na mah pokončal.

  • Anton

   Titu so pa nogo odrezal.

   • Klopotec klip-klap-klip-klop

    In? Lahko jo jaz tudi tebi…obe če hočeš !!!

    • Tadej Bratuša

     Res je da vsak vleče na svojo stran,res pa je tudi,da dva domobranca nista po vojni pobila pol države.

    • Anton

     Ne, pizda leva ne moreš. Titu so pa nogo odrezal. Vaš bog sploh ni popoln.

  • tohuvabohu

   Niso bili vsi nesrečni. Srečnih je bilo 120.000 rdečkarjev. Najslajše je naslajati se na nesreči drugih, a ne, haloški davitelj?

 • karpelec

  Eden je 4 leta preućeval, drugi že drugo leto trosi slamo, čas lepe Slovenije pa beži po levi in desni, mimo nas in nas pušča v jamah iz katerih se bomo težko izvlekli, pa četudi bi imeli osem lovk.

 • Marija

  Po vaših komentarjih vidim,da nam res ni pomoči.

  • if

   Kaj predlagate?

 • rubec

  Ne bi me čudilo, če bi na naslednje tekmovanje za pesem evrovizije poslali tepca s komadom “samodanijanša”. Da bi bila v sloveniji zmagovalna prav nič ne dvomim.

  • dob

   Lahko bi poslali tri umetnike Janša, Janša in Janša, ki bi peli komad “samodanijanša”.

 • tohuvabohu

  “Res pa je Šarec bolj nadarjen politik kot Cerar”
  Jaz pa mislim, da ne eden ne drugi nista nikakršna politika, ampak brezvezna nastopača.

 • Nata

  + + + + + + drži, g. Petek !!
  Dominantni mediji so veliko krivi za razmere !! Po nalogu levakov pisarijo laži, ali pa zadevo zamolčijo.
  Pfej in pfuj pa taki novinarji !!

  • Anton Zgaga

   Si toliko prijazna in mi ponudiš zgodbo na nedominantnem spletnem portalu Nova, ki je pomembna za družbo in državo? Mogoče prva zmaga Slovenije nad Bolgarijo v odbojki?

   Miro Petek pove:

   Vsi dominantni mediji pišejo veliko medijsko enciklopedijo niča, da jim ni treba napolniti prostora z zgodbami, ki so pomembne za družbo in državo. In na ta način med ljudstvom povzročajo apatijo in otopelost…

   • Nata

    Sedaj mi pa ni razumljivo, kaj ti bereš !Desni portali naj kar pišejo o preteklosti, ceprav bi jo rdečkarji najraje izbrisali. Jaz preberem ene in druge. Razumljivo je, da vsak svojo opcijo zagovarja. Samo s to razliko, da provladni mediji pišejo in porocajo cisto drugače, kot desni. Tudi o čisto navadnih dogodkih.
    Kako je to mogoče ? Resnica je v naši drzavi izgubila tehtnico .
    In, kaj pa manjka poročanju o odbojki ?? Šport je važen dejavnik naše države. Razen, ce šport in umetnost zate nista delo, ampak samo zabava tistih, ki tekmujejo.

    • Anton Zgaga

     Hvala draga Nata za linke. Sam sebi bi na tem portalu vendarle ponudil v branje ali poslušanje govor Franca Breznika na kongresu SMC. Izvleček:

     …Nastanek SMC je Breznik označil kot pozitiven projekt, ki ga je
     korigiral tudi marsikdo iz ozadja, tisti, ki so se temu opirali, pa so stali in obstali. Z besedami: »Ko danes vidim to članstvo, lahko rečem,
     da ste, gospod predsednik, sejali veliko semen in da so ta semena
     pognala številne korenine,« je Breznik požel velik aplavz publike.
     Nadaljeval je, da je članstvo tisto, ki dela stranko stabilno, jo dela
     avtonomno, jo dela stranko resne demokratične države…

     • Nata

      Hm. . . . na kongresu SMC. . . . . na tem portalu ?
      JA TO SI PA SAMO TI, EDINI TO ZASLEDIL !!
      Sem morala dvakrat prebrat.
      Razen seveda , če ni v SMC še kakšen FRanc.
      Še kaj zanimivega pripni.

     • Anton Zgaga

      Pravi SDS Franc je. Samo skrivajo, ker to, kar je povedal, ni v kontekstu članka o kongresu SMC in Miru Cerarju. Na spletni strani SDS je to objavljeno. Na youtube pa samo 145 ogledov.

      https://www.youtube.com/watch?v=A5hw7SKLKD8

     • Nata

      Hm. . . . . . .vidiš, kako različno poslušamo in mislimo.
      Meni je pa tole všeč. Dobro je povedal in škoda , da so skrili, če so res ??
      Povabljeni so bili in so se udeležili. Lepo !! Šli so – ne zato , da bi pljuvali , ampak povedali kaj pozitivnega.
      Kritika in pohvala bi morala biti osnova političnega pogovarjanja.
      Breznik je pameten mož in politik.

     • Anton Zgaga

      Ja. Zakaj neki se skriva pozitivne stvari? Ker je Breznik prvi lobiral za Magno?

     • Nata

      Veš kaj. . . . . v vsakem grmu pa res ne tiči zajec !!
      Da ni to nekaj podobnega , kot tista, da je SDS bila za kvote beguncev. . . . . . .
      seveda je bila. Takrat , ko se je še govoričilo o vojnih beguncih iz Sirije .
      Prvo o beguncih. potem o migrantih, sedaj pa so menda prebežniki. . . .

      In kako že je bilo rečeno za Magno ? Nekaj tisoč delovnih mest ??

      Ja, to pa je mamljiva številka. Za premislit. Če nekaj tehtaš, to še ni lobiranje.
      Se pa ne spominjam natančno, kako je bilo .

  • Klopotec klip-klap-klip-klop

   Sem Pahorjev letnik…1963. In ja, bil sem tudi v partiji…in ja, imel sem, in še vedno imam dobro plačano službo…in ja, bil sem srečen, in še danes sem, razen ko vidim SDS gamad na TV…takrat bruham. Še kaj, ljubica moja?

   • Nata

    Ne, zaenkrat ne.
    Veš, saj ob vseh lepotah in ugodju, ki jih imaš, nujno potrebuješ ” očiščenje “. Zato sem in tja le kaj poglej in napiši.

 • Aurelius

  Žal se vse pi..arije v Sloveniji dogajajo zaradi največjega marionetnega teatra v Sloveniji, kjer je režiser Kučan, umetniški vodje so člani F-21, igralska ekipa pa je aktualna vlada Republike Slovenije, ki realizira vse predpisane scenarije. Najprej moramo pod nujno ta teater ukiniti, nato pa bomo imeli pogoje, da Slovenija postane druga Švica!