fbpx

Migracije so bile in vedno bodo – za Evropo

Ivan Šokić

“Migracije so bile vedno dejstvo za Evropo – in vedno bodo,” je v svojem letnem nagovoru EU 16. septembra 2020 povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Skozi stoletja so oblikovale našo družbo, bogatile naše kulture in izoblikovale številna od naših življenj. In temu bo vedno tako.”

Za tiste, ki morda ne vedo, von der Leyenova je Nemka, nekdanja obrambna ministrica, članica Krščanskodemokratske unije in mati sedmih otrok. Med drugim se zavzema za enake pravice istospolnih pri posvojitvah otrok. Z drugimi besedami, von der Leyenova uteleša vse tisto kar naj bi bili moderni konservativci v koraku s časom. Kaj točno si von der Leyenova prizadeva ohraniti? Samo Bog ve, kajti to zagotovo ni ne Evropa ne Evropska unija.

A vrnimo se k njeni izhodiščni trditvi. Migracije so vedno bile in vedno bodo – za Evropo. Tu se skriva predpostavka, da je invazija tujcev v Evropo nekaj najbolj normalnega s čimer se mora avtohtono prebivalstvo sprijazniti, to sprejeti in konec koncev prihod svojih osvajalcev slaviti. Evropa je obljubljena dežela, kamor imajo pravico priti vsi, ki si to želijo, medtem, ko moramo mi ostali, domačini biti pohlevni in gostoljubni. Če cel svet rine v Evropo je to pravičnost, če si Evropejec drzne narediti korak izven Evrope je to kolonializem, imperializem, in če nasprotuje prihodu invazivnih vrst, ksenofobija.

Migracije so smrt za avtohtono prebivalstvo, kulturo in način življenja

Dejstvo je, da so migracije res skozi stoletja oblikovale našo družbo, a težko bi rekli, da je s tem prišlo tudi do bogatitve naše kulture. Nedvomno pa so migracije imele močan vpliv na ljudi, ki so jih bili prisiljeni izkusiti na lastni koži.

Mar si kdo domišlja, da so bili Rimljani navdušeni, ko so v Evropo v 4. stoletju vdrli Huni? So bili Vizigoti navdušeni, ko so si Mavri v 8. stoletju pokorili Španijo? So morda Grki vzklikali od sreče, ko so Osmani v 15. stoletju uničili Bizantinsko cesarstvo? Še bi lahko naštevali. Navsezadnje, mar so Angleži obogatili indijansko kulturo, ko so v 17. stoletju prišli v Ameriko? Indijanci so končali v rezervatih, Angleži, pa so si pokorili kontinent.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von Der Leyen (foto: EPA)

Ne obogatitev, migracije so smrt za avtohtono prebivalstvo, kulturo in način življenja. “Obogatitvam” o katerih govori von der Leyenova se reče tudi spremembe. In predpostavka, da bodo to spremembe, ki bi si jih želeli, oziroma, ki bodo dobre za avtohtono prebivalstvo, so naravnost naivne, če ne kar škodljive.

A besede von der Leyenove dovolj dobro nakazujejo, njena lastna stališča glede vprašanja migracij. Te je po njenem mnenju nemogoče ustaviti. Migracije vedno so bile, in bodo. Naša naloga tako ni migracije ustaviti, kajt to bi bilo zapravljanje časa, temveč moramo z migracijami upravljati. Slednje pomeni, da iz kaotičnega krdela migrantov naredimo kolone migrantov, ki bodo strumno in veselo vkorakale v Evropo. Kako zelo nemško …

Kaj bodo ti pritepenci v Evropi počeli se nihče ne vpraša. Odgovor je bil namreč že podan. Oni so tu, zato, da nas bogatijo. Oprostili mi boste, če raje še naprej živim v siromaštvu, ki ga nudi homogena družba. Skromnost je navsezadnje lepa čednost.

Cilj globalistov migracije v Evropo urejati, ne ustaviti

“Prevzetnost in pristranost sta resnični oviri, ki stojita na poti do dobro upravljane EU migracijske politike,” nas prepričuje Guardianova komentatorka za EU zadeve Shada Islam. Po mnenju Islamove se diskusija o priseljevanju v Evropo v Evropi prepleta z “rasizmom, vse močnejšo protiislamsko nastrojenostjo in zapletenimi postkolonialnimi odnosi.” Islamova svari, da so v igri “zavezanost EU demokraciji, človekovim pravicam in vladavini prava.” Na kocki naj bi bil celo globalni ugled Evropske unije.

Hagia Sophia iz muzeja znova spremenjena v mošejo. “Obogatitev, ki ji so von der Leyenova želi za preostanek Evrope (Foto: epa)

Če je zapravljen ugled EU v Afriki, Aziji in drugod po svetu, cena, ki jo moramo plačati, zato, da se enkrat za vselej ustavi naval priseljevanja v Evropo, je to cena, ki sem jo pripravljen plačati. To je navsezadnje cena miru.

Dokler se to ne zgodi bodo migranti drli v Evropo, namesto, da bi se vračali v svoje domovine. To bi moral biti cilj migracijske politike EU. Pripraviti migrante, da kar najhitreje uvidijo, da je veliko bolje biti doma, kot pa v Evropi. Konec koncev ni pravično, da te horde migrantov iztrgamo iz njihovega naravnega okolja, jih naselimo v tujo družbo, obdamo z neznanimi ljudmi in od njih pričakujemo, da bodo za družbo koristni kot vsi mi ostali, ki smo del Zahodne krščanske civilizacije.

Ivan Šokić