fbpx

Minister Logar z resnico razjaril levico! Sodni postopki nerazumno dolgi, kazenski pregon bančnih goljufij neučinkovit, sodniki nosijo totalitarne simbole!

Dr. Anže Logar je kot poslanec vodil komisijo, ki se je ukvarjala z nepravilnostmi v NLB in v slovenskem bančnem sistemu. (Foto: STA)

Tudi ta teden je zanimiv. Lahko bi mu rekli tudi teden pisem. Kar pestro dogajanje, od pisma zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja, do pisma predsednika vlade Janeza Janše in pisma skupine profesorjev FDV, do realne primerjave o številu mrtvih na milijon prebivalcev v Sloveniji, glede na druge države Evrope in širše. Vse to so teme, ki so v naših dominantnih medijih odmevale, (razen števila mrtvih) seveda pogosto skrajno pristransko, tako kot pač ustreza dominantnim medijem in seveda politični levici.  Toda pojdimo po vrsti.

1. Tako imenovano Logarjevo pismo je dvignilo veliko prahu. Če stvari poenostavim, lahko zapišem takole. Na nivoju EU je padla odločitev, da bodo v državah članicah ocenili stanje na področju pravosodja, seveda po državah članicah. Na nivoju države je bilo tako poročilo pripravljeno na več deset straneh. Večinsko je seveda nastalo na Vrhovnem sodišču in pravosodnem ministrstvu. Če mislite, da bi bili na Vrhovnem sodišču kritični do sebe se seveda motite.

In kaj je naredil zunanji minister dr. Anže Logar? Nič drugega kot to, da je k poročilu priložil spremni dopis v katerem je med drugim zapisal tudi naslednje: “Da se številni sodni postopki, ki tečejo nerazumno dolgo, končajo, ker zadeve zastarajo; da je Slovenija izgubila niz zadev na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu; da je kazenski pregon bančnih goljufij neučinkovit; da načelo videza nepristranskosti ni spoštovano; da nekateri sodniki uporabljajo totalitarne simbole, da je redno sodstvo obsodilo nekatere opozicijske politike, a je te postopke ustavno sodišče razveljavilo.”

Ste dobro prebrali? Se je Logar kje zlagal? Je Logar kje pretiraval? Ne ni. Da nekateri sodni postopki tečejo nerazumno dolgo je dejstvo. Gospodarski spori se v Nemčiji rešujejo nekaj mesecev, pri nas praktično več let. Da veliko sodnih postopkov zastara je tudi dejstvo, da smo ena tistih držav, ki je največkrat obsojena na Evropskem sodišču za človekove pravice, je prav tako dejstvo. Da je pregon bančnega kriminala neučinkovit je tudi dejstvo. Na Islandiji so zadnje bančnike poslali v zapor po sanaciji bank leta 2016, pri nas sta bila nepravnomočno obsojena dva. Da nekateri sodniki delujejo nepristransko in da uporabljajo totalitarne simbole je tudi dejstvo. Se še spomnite sodnice Vesne Pivk, ki je na neki zabavi rajala s Titovo čepico na glavi, ali pa sodnik iz Maribora, ki je z rdečo zvezdo rajal na zabavi SD. Da je bil Janez Janša obsojen in poslan v zapor, zadevo pa je razveljavilo Ustavno sodišče, je tudi dejstvo. V čem je torej težava? Opozicija, žal tudi nekateri koalicijski partnerji, temu pravijo “ideološka tema”, “tema ki razdvaja ljudi”, “blatenje države v tujini” in podobno. Nič od tega ni res. Res je to kar piše Logar, laž pa je to kar govori opozicija in del koalicije.

2. Odmevalo je tudi pismo Janeza Janše. V njem v glavnem govori o medijih in njihovem poročanju in obračunavanju s tistimi, ki si jih izberejo. Nobene žalitve, nobenega zmerjanja nič od tega ni v pismu. Je pa jasno zapisal, da so neodvisni, tudi kritični mediji pomembni za vsako državo, toda pri nas ni tako. Večina naših medijev je levo politično pristranskih, ter vase zavarovanih  v sebe do te mere, da oni lahko medijsko ubijajo kogarkoli, sami pa niso pripravljeni sprejeti prav nobene kritike. Marjan Podobnik, katerega ime so oblatili v Tarči pred skoraj tremi tedni, še vedno čaka na možnost, da stvar pojasni. Pismo je predolgo, da bi se ukvarjal s posameznimi deli pisma. Vabim vas da si ga kar preberete na naslednji povezavi: https://www.sds.si/novica/vojna-z-mediji-19574. Tudi to pismo so v opoziciji in nekaterih strankah koalicije razglasili za “ideološko temo”, ki to seveda sploh ni.

3. Pismo pa so spisali tudi nekateri profesorji FDV. Naj omenim le dr. Slavka Splichala in dr. Marka Milosavljevića, zaprisežena levičarja, da drugih sploh ne omenjam. Ko preberem, da se je nekaj dogajalo na FDV, mi je v naprej jasno, da gre za levi politični aktivizem in nič drugega. Tudi tokrat me niso presenetili. Na katedri za novinarstvo na FDV so namreč zaskrbljeni nad stanjem političnega duha, poskusi vladajoče politične stranke, da poseže ali utiša medije, pa označujejo kot zlorabo politične odločevalske moči in tudi zlorabo zaupanja državljanov, so zapisali v enem od dominantnih medijev – Večeru. Ja kako pa bi bilo drugače, ravno na tej katedri omenjene fakultete izobražujejo novinarje, ki so seveda v veliki večini skrajno levo politično opredeljeni, kako pa bi bili drugačni od svojih profesorjev, ki so jim več let prali možgane. Se še spomnite skupine novinark in novinarjev, ki so vdrli na sejo programskega sveta RTV z velikim transparentom, na katerem je pisalo   »Smrt janšizmu« in drugimi skrajno neprimernimi transparenti. So se omenjeni profesorji Katedre za novinarstvo FDV takrat oglasili. Niti slučajno, verjetno so v kaki pisarni FDV svojim učencem ploskali. Toliko o njihovi poštenosti.

4. Naj pa končam z bolj pozitivno novico, če se temu sploh lahko tako reče. Na  https://www.worldometers.info/coronavirus/ najdete najnovejše podatke o uspešnosti držav v boju virusom, skozi podatke o številu mrtvih na milijon prebivalcev. Podatki so naslednji: Belgija: 768, Španija: 584, Italija: 519, Velika Britanija: 495, Francija: 415, Švedska: 349, Nizozemska: 326, Republika Irska: 305, ZDA: 260, Švica: 216, Nemčija: 94, Avstrija: 70, Slovenija: 50, Madžarska: 45, Srbija: 26, Hrvaška: 23. Da smo jo relativno poceni odnesli je jasno. Zahvala gre vsem prebivalcem Slovenije, medicinskemu osebju pa tudi Vladi RS, ki je pravočasno in pravilno ukrepala.

dr. Vinko Gorenak