Miro Petek: Kaj se skriva za kulturo bradačev v krilih in s turbani?

Miro Petek. Foto: STA

Ko sem bil še študent in mlad novinar, sem z velikimi pričakovanji čakal, da bo kakšen slovenski ali jugoslovanski časopis prevedel in ponatisnil intervju ali vojno reportažo italijanske novinarke Oriane Fallaci. Po tihem smo si mladi novinarji takrat želeli, da bi bili tako dobri – in seveda slavni –, kot je bila ona, da bi delali intervjuje s takšnimi osebami svetovne politike, kot je bil to privilegij Fallacijeve …

Oriana Fallaci – od komunistke do kritike komunizma
Ko z današnjo distanco razmišljam, zakaj so Fallacijevo s prevodi njenih tekstov sploh spustili v jugoslovanski medijski prostor, je odgovor pri roki: bila je partizanka in komunistka. Morda tudi zaradi tega, ker se je tu in tam našel tudi kakšen prevod njenega intervjuja s katerim od voditeljev držav, ki so sodile v skupino neuvrščenih. Na fakulteti so nas v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja kot purane pred zakolom šopali s pomembnostjo gibanja neuvrščenih, miroljubno koeksistenco in nevarnostjo Nata, medtem pa je bilo – in je še danes – precej vladarjev tako imenovanih neuvrščenih držav despotov, avtokratov in diktatorjev. Tudi Josip Broz Tito je sodil v to kategorijo.

Komunizem ljudem reže jajca
Vendar ko je Fallacijeva sesuvala voditelje teh držav, je hkrati razgaljala tudi jugoslovanski komunizem in Tita. Kasneje, ko je spoznala naravo in prevaro komunizma in komunistov, Fallacijeva v knjigi Bes in ponos citira svojega očeta, ki pravi: »Komunizem je monarhični režim, monarhija starega kova. Ker ljudem reže jajca. Ko pa nekomu odrežeš jajca, ni več človek,« in dodaja, da je komunizem, namesto da bi osvobodil plebejstvo, vse spremenil v plebejstvo. »Vse je obsodil na umiranje zaradi revščine in lakote, preprečil je njihovo osvoboditev.« 

V dveh tednih novodobni J’accuse (Obtožujem)
Oriana Fallaci je bila iz slovenskega medijskega prostora potisnjena in izbrisana v času samostojne Slovenije, posebej po njenem dolgem tekstu – sama ga imenuje pridiga –, ki je bil objavljen v Corriere della Serra in kasneje v knjigi z naslovom Bes in ponos. V prostovoljnem azilu v New Yorku je živela v času napada na dvojčka, kar jo je tako prizadelo in hkrati razjezilo, da je v hipu, v dveh tednih, napisala novodobni J’accuse (Obtožujem). Fallacijeva v tem delu dovolj argumentirano, neposredno, brez olepševanja in leporečja, z besom in iskrenostjo obračunava s skrajnim islamom in islamom nasploh.

Kopernik, Gallileo, Newton, Darwin, Pasteur, Einstein, Leonardo da Vinci …, nihče od njih ni častili Mohameda
Fallacijeva ne govori le o peščici fanatikov, kot je to pogosto tudi v našem medijskem prostoru, ko se poskuša iskati opravičila in zamegljevati vzroke za razmah terorizma. Fallacijeva pravi: «Gre za milijone in milijone skrajnežev. Gre za milijone in milijone fanatikov.« Fallacijeva se sprašuje, kaj se skriva za kulturo bradačev v krilih in s turbani in pri njih ne najde umetniškega, znanstvenega ali tehnološkega dosežka, ki bi prispeval k obči blaginji sveta. Kopernik, Gallileo, Newton, Darwin, Pasteur, Einstein, Leonardo da Vinci …, nihče od njih ni častili Mohameda. Bili so iz povsem drugega sveta. Ob intervjuju z Jaserjem Arafatom mu v obraz pove, da je lažnivec. S strani islamskih organizacij v Italiji je bila zaradi zapisanih besed preganjana, grozili so ji s smrtjo.

V Parizu se je te dni ob napadu islamskih skrajnežev gotovo kdo spomnili na Fallacijevo, saj je ob izidu omenjene knjige Muslimansko združenje Pariza zoper njo terjalo sodni proces in so na francosko sodišče poslali zahtevo, da Bes in ponos zapleni. Tudi drugod po Evropi so bili takrat podobni pozivi, v Sloveniji se je ustavilo pri zgražanjih levičarjev nad njenimi tezami in pisanjem ter popoln izbris iz medijskega spomina. Ob tem ni seveda nihče od blizu videl toliko tega sveta in napisal toliko dobrih zgodb kot prav Oriana Fallaci.

Knjiga Bes in ponos Oriane Fallaci je dramilo. Kdor se še ni prebudil, jo mora vzeti v roke.

Miro Petek

 • Mirkoca

  Težko bi bilo bolj res kot tole:
  Fallacijeva se sprašuje, kaj se skriva za kulturo bradačev v krilih in s
  turbani in pri njih ne najde umetniškega, znanstvenega ali tehnološkega
  dosežka, ki bi prispeval k obči blaginji sveta.

  Torej res, kaj je dobrega od tam? Dateljni? Telefoni? Najboljše filozofske teze? Ali nič od nič?
  Vsem je to jasno, ali jim bo kmalu.
  Razen seveda Nemčije, ki v njih vidi ogromen potencial in prispevek, ki se bo razvil nekoč v bodočnosti ;)

 • dr Janez Sveti

  Puščavske podgane niso za nič. Od njih ni nobene koristne stvari. Dejstvo je, da so Arabci popolnoma nekoristna bitja. Takšna je resnica.
  Dr Janez Sveti vesoljc

  • Nova24TV Mod 1

   Kulturni nivo komentiranja in dialoga
   lahko odražamo tudi brez živalskih poimenovanj za ljudi.

   • dr Janez Sveti

    Očitno ne poznate zgodovine. To so puščavski roparji in morilci. Popolnoma nič drugega.
    Dr Janez Sveti realisist

    • Nova24TV Mod 1

     Vseeno ljudje?

     • dr Janez Sveti

      ;) No, če pogledam video kjer množično mučijo, ubijajo z različnimi pripravami in režejo glave nisem prepričan.
      Ste vi?
      Če so oni ljudje, sem jaz vesoljc.
      Dr Janez Sveti vesoljski avtoštopar

     • Nova24TV Mod 1

      Človek je človek. Ne manj človek ali bolj človek.

      Se pa strinjam, da se ob okrutnosti in *nečloveškosti ljudi* (oksimoron!) marsikdaj porajajo dvomi.

      Tudi živali niso tako okrutne in hudobne. Tudi hudobija (od ful do neskončno) je zgolj človeška lastnost.

     • dr Janez Sveti

      Saj pretiravam.
      Bolje, da grem nazaj v vesolje, saj imam poln kufr homo sapiensov. Malo bolj razviti umsko od ameb.
      Dr Janez Sveti vesoljc

     • Nova24TV Mod 1

      Prištopajte še kaj nazaj! ;-)

     • dr Janez Sveti

      Ah, včasih me trma nekaterih, ki trdijo in ne poslušajo protiargumentov pripravi do žaljivk. Sploh me ta referendum ni zanimal, sedaj sem pa proti, ker tako vztrajno rinejo v spremembo definicije družine, posvajanje in šolstvo. S komerkoli se pogovarjam o temu in ni ravno levičar po službeni dolžnosti pravi, da bo proti zaradi teh vzrokov in ne zaradi pravic homo oseb. Slovenci ne marajo, da jim nekdo govori, da so neumni, nazadnjaški in da MORAJO nekaj sprejet.
      Dr janez Sveti ima razlog zakaj je PROTI

     • tarantela

      Ljudje so včasih hujši kot zverine; v takem primeru bi žalili zverine.

 • janez zorman

  V bistvu so totalni LENUHI, saj se jim niti nafte NE ljubi črpati. Najamejo druge, ko pa vidijo, da jih “drugi” okrog prinašajo, takoj sprožijo sveto vojno. Oni bi, v bistvu, iz klimatiziranih šotorov opazovali, kako sužnji delajo za njih.

  • koreninca

   Ne da je nočejo črpati. Sploh niso vedeli, kaj bi znjo počeli. Seveda je tudi ne bi ZNALI sami črpati. Ostalo podpišem takoj.

 • Brane

  Sem službeno prepotoval celo Azijo in bližnji vzhod. To so verski fanatiki in divjaki srednjega veka,ki za kulturo,znanost in razvoj človeške civilizacije pomenijo manj kakor nič. Naše lažne humaniste,izdajalce naroda,plačane od bankirske mafije ter mesece in vijolete skupaj z murgelsko in FDV novinarsko bando bi poslal direkt v njihov paradiž, ne pa da se pasejo na slovenskih davkoplačevalskih žuljih. Paraziti,morilci,lenuhi in primitivni komunisti- džihadisti vsi isti !!!

  • Brane

   Goniči kamel in kozjej..ci,skozi celo zgodovino niso počeli drugega, kakor ,džihad,rop,umor,posilstvo !!! Komur,kaj ni jasno naj bere zgodovino. V Evropi bo natančno tako kakor je danes v iraku, Siriji ali kjerkoli na svetu,kjer presežejo 20% prebivalstva. Takle mamo !!!

 • xtc

  Islam ni družba demokracije,kaj šele napredka je družba srednjega veka z iredno agresivno ekspanzivno politiko širjenja,v njej ni prostora za duge razemn muslimane.
  In sleje kot preje bo to jasno tudi večine Evropejcev in tedaj se bo treba odločiti ali sužnji ali demokratična Evropa.
  Kdor pozorno opazuje vidi ,da delujejo zgolj kardelno ,drugače posamezno pa so nič.

  • Nata

   Ampak v Ljubljani je bila razstava o dosežkih Islama . Nisem videla , samo brala .
   S čem vse se hvalijo ? Zanimivo .
   Tako , kot naši silni – takratni nasprotniki osamosvojitve , ki si sedaj polaščajo prav vse !!! Fuj……..

   • koreninca

    Ti ‘njihovi’ dosežki so seveda povečini ukradeni. Beri Gregorja Preaca, ki je preživel precej česa med njimi in zna arabsko.

   • Nickname

    Tudi mene neizmerno moti, da je 1.7 miljarde muslimanov po svetu tiho kot rit, ob vsem kar se dogaja. Ampak 1001 izum ki so jih predstavili, ni izmišljotina, ker ne more biti. Tako kot zgodovina ne. Črke, številke, geografija…tega je precej. Tudi oblika in smer zemlje je bila znana bistveno pred izjavo : Eppur si muove. Vsaj teh par stvari ne gre pozabiti, pred vsesplošnim medijskim linčem. Bom pa seveda prvi “vrgel kamen”, če se izkaže da so današnji “zmerni” muslimani samo del njihove taktike, ki uči: laganje je dovoljeno, če se s tem lažje borimo proti neverniku.

    • mojadezela

     obliko in smer zemlje so poznale tudi druge civilizacije(Maji in Inki..itd),sploh pa so bili Maji prvi, ki so izumili stevilo 0….res pa je, da smo od arabcev prevzeli znake za stevila, astronomijo, arhitekturo(Spanija) in se nekaj drugih koristnih stvari….v glavnem so arabci ponovno odkrili nekatera stara znanja, ki so ze obstajala….

   • Slovenec 33

    Razstavo o dosežkih Islama lahko hvalijo samo topoumni produkti usmerjenega izobraževanja, ki ga vodi fdvizem.
    Ti topoumni produkti so osebki, ki jim je usmerjeno izobraževanje uničilo sposobnost širine razmišljanja in zato so njihovi izcedki na nivoju pik, manjših od številke njihovih čevljev.
    Če ste si ogledali to razstavo ste lahko le ugotovili, da je večina teh dosežkov pokradenih od Starih Grkov, Egipčanov in Feničanov (tako rekoč plagiati), kar pa je zgolj slučajno in – Bog ne daj – nezlonamerno in sovpada z našimi plagiatorji in zato jim ti tako ploskajo.

  • Evil_shadow

   demokratična evropa bolj težko, ampak se strinjam s tvjo izjavo.

 • Ryuk

  Bes in ponos se sliši dobra knjiga. Mogoče jo kdaj vzamem v roke. Prej kot pa Repetov zmazek.

 • soc

  Fallacijeva (naj počiva v miru) je ekstremna, prepriljiva in pogosto ostro žaljiva. Ne boji se reči bobu bob. A še bolj kot omenjeno knjigo priporočam bralcu njeno zadnjo s politično tematiko, Moč razuma (La Forza della Raggione, 2004, pri nas 2006). Pred desetletjem je natanko in ponekod s številkami opisala invazijo islama na zahodno civilizacijo in hipokritični odnos salonskih levičarjev, izdajalcev in grobarjev te civilizacije. Če bi bila obvezno branje na FDV & FF, bi imeli na slovenskih tleh veliko manj norosti.

  • soc

   Mimogrede, Fallacijeva je imela na rovaš svojih knjig o islamski invaziji in groženj smrtjo 24-urno policijsko spremstvo do (naravne, rakove) smrti.

   Natanko tako, kot ga ima po dveh neuspelih atentatih hrvaški novinar Domagoj Margetić, ki ga slovenski “pravi” mediji iz očitnih razlogov tako kot Fallacijevo ignorirajo. Na žulj je stopil “našim”, ko je začel objavljati informacije o udbokomunistični organizirani kraji jugoslovanskega kapitala in njegovem plasiranju nazaj v ex-SFRJ preko Hypo Banke. Link je na intervju z njim glede Hrvaške in Slovenije, ki traja 1h 17 minut. Vredno si je vzeti čas, garantiram.

   https://www.youtube.com/watch?v=TSFfq2J7xVg

  • Evil_shadow

   Zanimivo, da frau merkel baje spada bolj n desno kot na levo…pa tudi evropski parlament je trenutno bolj desno usmerjen pa je rezultat zelo podoben levičarskim idiotizmom…Meni se zdi, da je zadaj za tem nekaj večjega kot pa odločanje enega politika(pa če je še tako močna država) ali evropskega parlamenta.TTIP.CETA in TISA so lep dokaz.

   • valentin

    Tudi jaz menim, da so na levi in na desni, tako
    levi kot desni, tu ne štima, gre za izprijeno, sprenevedajočo in pohlepno združbo, ki ne izbira sredstev za dosego cilja. V vmesnih fazah se združujejo med sabo izigravajo in
    koljejo.

    • zemlazrak

     povedano drugače: na preštevilnih vodilnih pozicijah se drenjajo sociopati … in to v državah t.i. 1., 2., in 3. sveta…verjetno tudi še v 4 dimenziji in onkraj znanega.. startrek varianta hehhe.

   • zemlazrak

    pa ona sploh nima otrok. Ona pač vozi svojo kariero. če pa bo kaj zavozila, to ne bo prihodnost njenih potomcev.

    • Evil_shadow

     ja izgleda da res. Ampak mni ni jasno niti si ne morem predstavljati kako jim je padlo na pamet da bodo ISLAMSKI, po večini neizobraženi delavci repevali problem neške natalitete in starujočega se prebivalstva.A nebi bilo lažje, če bi uvozili ljudi iz okoliških držav? mogoče pa je nismo mogli odbiti? v končnem nemčija tudi ni več to kar je bila 20.30 let nazaj…

     • zemlazrak

      čudno res, sploh, ko je par let nazaj ugotovila, da je kao “multi-kulti” polomija. Avto-destruktivne težnje? edina razlaga je, da jim ni padlo na PAMET, ampak nekam drugam..v vodo? na betonska tla?..v denarnico?…:) glede vseh zavoženih vidikov svetovne politike je toliko odprtih vprašanj, da adijo pamet … Meni vse skup zgleda tudi kot znak, da se enostavno niso sposobni zmenit o nečem zelo pomembnem, ko je zadeva na mizi, pred vrati, itd … pač, lahko je politikom flancarit, ko je vse sorazmerno ok, ko kriza (še) ni prehuda, oz. dokler se raznorazne krize ne začenjajo zabijat ena drugi v rit in kopičit… Druga plat zgodbe pa so, kot praviš ti “sporazumi”, kjer lahko mali človeček samo sanja, kaj vse se vplivneži dogovarjajo med seboj, vsako leto…

     • pokvarjeniSvet

      prav nemogoče je to da bi bilo naključje da se tako zavzemajo za te Arabce, zakaj recimo ne uvozijo Kitajcev, Tajcev, Rusov v glavnem nemuslimanske narode konec konec znotraj EU-ja imajo še polno ljudi iz balkana, in nasploh iz Juga Evrope.

      Nekako mi to ne gre v račun in glavo da bi jim ta ideja padal sama po sebi v glavo tem “Evropskim” politikom…..vsekakor je morala priti od nekod drugod on nekih večjih strategov planerjev in umov ki se zelo dobro ukvarjajo z narodi sveta, psihologijo, sociologijo…ipd

      Kapitalisti so za Robote, ker roboti najmanj stanejo – poglej Japonsko.

 • Nata

  No………bravo gospod Petek ! Že nekajkrat sem v svojih komentarjih omenjala to sijajno novinarko !!
  Res je vredna branja . In potem nam je – pravzaprav – vse jasno .
  Je svarilo za naprej ! Kar je pisala in opozarjala iz izkušenj v svoji državi , se v precej večji meri dogaja sedaj in , če bo šlo takole naprej , bo še huje .

 • Slovenec 33

  Moje mnenje, ki sledi iz »večnih« resnic je, da je islam med vsem drugim tudi, krvava, histerična in agresivna religija. Širi pa se z nasiljem in neupoštevanjem civilizacijskih norm.
  Zakaj krvava
  – Za potrebe vere (ne za hrano) koljejo živali.
  – Za potrebe vere se samomorilci razstreljujejo
  – Obglavljajo ujete
  – Kamenjajo prekrškarje
  – Kratijo obče človekove pravice
  – in še se najdejo cvetke iz tega naslova

  Nisem še zasledil, da bi njihovi verski voditelji usmerjali množice v pomiritev ampak le v divjanje in izsiljevanje.
  Naslednja stopnja je množična histerija ob dogodkih, ki »žalijo« njihov občutek za svete stvari in obenem popolnoma nič ne spoštujejo nobene svete stvari na drugi strani (tudi svoboda govora je ena od svetinj).
  Njihova agresivnost je prišla sedaj s cunamijem preseljevanja (po mojem mnenju to nikakor niso begunci ampak horde divjakov, ki ne spoštujejo osnovnih civilizacijskih normativov) na svetlo.
  V civilizaciji velja, da ko prideš nekomu na dvorišče (to dvorišče je lastnina) oziroma na mejo pokažeš dokumente in s tem imaš pravico prečkati mejo, če so v redu in če nimaš dokumentov prosiš za pogoje in jih izpolniš in nato šele po dovoljenju lahko prečkaš mejo.
  Druga država je namreč v lasti davkoplačevalcev te države, ki omogočajo neko ureditev.
  Od kod torej tem ljudem pravica prečkati mejo mimo prehodov, da uničujejo polja in delo mnogih generacij na terenu preko katerega gredo (to so lahko le mentalni
  divjaki ali pa ljudje brez osnovnih etičnih norm) .
  Od kod jim pravica napada na organe, ki zagotavljajo red in mir lastnikov, če ne
  iz naslova pomanjkanja srčne kulture in osnovnega spoštovanja ljudi, kamor
  prihajajo.
  Mi je pa jasno, da topoumnim produktom usmerjenega izobraževanja v EU kar prihaja, ko se pojavlja nova megla (islamizem), ker se je njihova, ki jo producira lažni humanizem (fdvizem) že kar dobro razpršila.
  Zato bo potrebno našim topoumnim produktom usmerjenega izobraževanja, ki se kitijo z akademskimi nazivi na nek način razložiti, da nimajo mandata spreminjati kulture slovenske krajine, ker sami do tega ne bodo prišli.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + + + + + super napisano !

  • črnaovca

   Kaj pa če mediji objavljajo samo slabe stvari in krvave novice ker se to bolje prodaja?

   • Evil_shadow

    Delno je res, ker e slabe novice prodajajo dosti bolje kot dobre.dejstvo pa je ,da je islam hudo zaostala vera(vsaj v oziru na kulturo in napredek), ki je še bolj občutljiva na zlorabe kot ostale vere.sicer je dovisno kam prideš(iran načeloma ni tako problematičen, dočim bi te zaradi istih stvari v saudi arabiji ali ZAE za to obesili) ampak v državah kjer ima islam poglavitno vlogo, so človekove pravice neobstoječe(še bolj kot pri nas :P ) .Če bi kdorkoli od nas naredil kaj takega kot so ti imigranti pri nas, tam doli ti bičanje ne uide…Mislim, da je že čas da preidejo 1500 let stare dogme in gredo naprej…

  • Antonius

   Z vsem, kar ste zapisali se STRINJAM! Dodal bom samo malenkost k splošnemu.
   Ko sprejme, po alahu zapeljane bedake, širokosrčni gostitelj se najprej navidezno spravljivo udobno “usedejo” med gostitelje. Ko so na račun domačina poskrbeli za svojo socialno varnost, poiščejo bližnjico do prve mošeje in nadaljuje z uboganjem zahtev, ki jim jih nalaga alah.
   Alahovi v okolju, kamor so s prevaro za hrbtom “pribežali” na obrazih kažejo danajski “nasmeh”. Zakaj so se že stari Grki bali *danajcev pa vsaj površno izobraženi dobro vedo.
   Navadna podgana je vredna več zaupanja, ker ti takoj da vedeti. po kaj je prišla.

   • valentin

    torej so zahrbtni, nehvaležni, pokvarjeni !

  • valentin

   In ne spoštujejo svojih žena

  • tarantela

   Te horde divjajo s pravico, ki jim jo dajejo vladajoči držav preko katerih divjajo in sicer s pomočjo topoumnih državljanov, ki take ljudi volijo. V veliko pomoč hordam pa so nevladne družbe, ki črpajo denar iz državnega proračuna, v katerega vlagajo svoje žulje drugi. In ti drugi smo zares tepci, ker se pustimo!!!

 • črnaovca

  Ali je Islam v svojem bistvu res radikalen ali je zlorabljen. Kaj so si mislili prebivalci Palestine v času križarjev o rimokatolikih, sigurno vse najslabše. Glede na starost Islama bi rekel da so točno na tej razvojni stopnji kot je bilo krščanstvo v času križarjev. V danšnjem času je več mobilnosti in s tem bomo posledice tega radikalnega Islama čutili vsi. Kaj misli Frau Merkel, ko jih tako vehemnetno vabi pri tem pa s prstom ne migne da bi bilo njihovo potovanje vsaj človeku podobno, je za uganka a ženska je tu sigurno nekaj pomešala

  • valentin

   Nein, nič ni pomešala, samo vodena je s strani velikega
   brata, ki je Evropo osvobodil nacizma, ki pa ga je prej
   podpiral in v lastnem interesu pomagal vojno razplamteti

 • janez zorman

  Kdor je delal v Iraku ali Libiji mu je vse jasno, saj se drugega ni moglo zgoditi.

 • Antonius

  Kaj pa je dodana vrednost muslimanstva? Sovraštvo do krščanstva, rezanje glav, obrezovanje žensk in svojih tičev. Muslimanstva z alahom in njegovimi šerijatarji vred se bo moral svobodni svet lotiti, kot bi imel opravka z invazijo kobilic na njivi.
  Žal intervjuja Fellacijeve z Merklovo ne bomo nikoli prebrali, raztrgala bi jo. Merklovo namreč!

 • Bilderberg

  Ves civiliziran svet bi se moral zresnit, še posebej zato, ker so ti ljudje pripravljeni dat svoja življenja za njihovo stvar. In to množice njih.
  V taki situaciji se to ne da reševat z nekimi kozmetičnimi všečnimi metodami.

  • valentin

   Ne vem od kod mi občutek, da se bo še malo poigraval s Policijo in potem bo doživel bum, ali pa bo pravočasno ukrepal, morda ?

   • Bilderberg

    Tale ni še nikoli v življenju deloval konstruktivno. Karkoli bo naredil bo napol ali kak gnili kompromis.

 • Aurelius

  Bravo Miro! Dejansko je tako, da mentaliteta in vera kameltrajbarjev spada v zgodnji srednji vek in že nekaj mesecev se dogaja novo osmansko osvajanje zahoda. Da bi prišli k nam, se predstavljajo kot vojni begunci in ekonomski migranti, dogodki preteklih mesecev pa so pokazali, da se ta “uboga raja” po prihodu na tako zaželjen zahod prav hitro lahko prelevi v aktivne in speče teroriste, naši vrli režimski kulturniki pa ob vsem skupaj zmorejo le protestirati proti sovražnemu govoru, da ne govorim o vladajoči levičarski kliki, ki očitno v bradačih vidi le potencialne nove volilce. Tem našim kaviarkomunajzarjem je važno le to, da ostanejo prisesani na državno korito, blaginja naroda pa jih nič ne briga.

 • viktorh

  »Komunizem je monarhični režim, monarhija starega kova. Ker ljudem reže jajca. Ko pa nekomu odrežeš jajca, ni več človek,« in dodaja, da je komunizem, namesto da bi osvobodil plebejstvo, vse spremenil v plebejstvo. »Vse je obsodil na umiranje zaradi revščine in lakote, preprečil je njihovo osvoboditev.«
  Toda, Broz se ni imel za monarha, imel se je za boga.
  V Evropi ni bilo monarha, ki bi kar tako, za zabavo, odstranjeval politične nasprotnike, ki so enostavno izginjali, Broz pa je to počenjal. Broz je kadil najboljše cigare, pil najboljše konjake in viskije, jedel izbrano hrano, se oblačil v svilo in volno. Mi pa smo jedli Trumanove jajce – Unrine pakete, imeli smo karte za živila in oblačila, priležnice funkcionarjev pa so imele pravico do “mnogokratnika” kart z odredbo partijskih sekretarjev…Ja, to je bil jugoslovanski komunizem, ki ga nekateri še kar pogrešajo…

 • viktorh

  Takole je bilo:
  A.š.

  Št. 02-57/2-61

  Organizacijski
  sekretar CK ZKS tov. Ivan Maček je zahteval, da ima protokol vedno na zalogi
  VSE vrste konjaka in viskija. Zato smo se morali takoj povezati s Trstom za vse
  te žgane pijače, kar bo znašalo okoli 100.000.-. Za to vsoto smo se dogovorili
  s podjetjem »Prehrana«, da bodo oni plačali ta znesek v Trstu, dočim bomo mi
  plačali »Prehrani« v dinarjih.

  Prosimo za odobrenje.

  Ljubljana
  6.10.1961 Protokol IS

  Dostavljeno:

  1.) Sekretarju IS tov. Zorku

  .—————–

  3. oktobra 1961

  A.š. 010

  Št.: 02-57/1961

  Tovariš
  Dr. Žiga
  Vodušek
  Gen. Konzul
  FLRJ

  Trst

  Za tukajšnji
  protokol nujno potrebujemo do petka 6.10.1961 nekaj najboljših steklenic
  Whiskyja in coggnaca ( v poštev ne pride Jonnie Walker, Black & White, Red
  Hill, White House ter od konjakov J. & F. Martell, Napoleon Courvisier in
  Bisquite).

  V kolikor
  lahko dobite v Trstu po nekaj steklenic še drugih najboljših vrst Whiskyja in
  konjaka, bi Vam bili res zelo hvaležni ako nam ga lahko dodtavite do gornjega
  roka

  Za uslugo se
  Vam že v naprej nelepše zahvaljujemo in vas tovariško pozdravljamo.

  Šef protokola:

  Mirko Jančigaj.

  ———————

  A je danes
  kaj drugače?

  • Osti jarej

   …narod je pa živel od unrinega mleka v prahu,kangel cukra in starih cunj ,ki so se jim odrekle ameriške gospodinje……danes?..ne!! nič ni drugače,še slabše je……titovi častilci pravijo;”on je krao,a je i narodu dao”…podobno trdi tudi sveta za svojega idola in bojda potomca omenjenega?!..ampak njej se fajn zdi,ker je menda glavni grad ulepšao,dnar pa magari ukrao…no,skladišča RK so prazna,hrane ni niti pri karitasu,narod s poštenim delom niti za preživetje ne zasluži,poslancem pa denar za to,denar za ono,umetnihk države spi v najdražjih suitah,ostali niso nič boljši,ker je treba v svetu pokazati,da slovendžija pa že ni kar tam ena nigerija…ane?!…..no,država nima denarja za nič,za sama jama ceste bodo uvedli cestninski cent,da bodo nekateri spet natlačili varžete z luknjami v njih….nujno moramo pa nafutrat begunce,ki jih je vabila angela….še nafutra in prezimi naj jih..krula!

  • Antonius

   [email protected] je, nedavno nazaj so šli kar sami v banko, ukradli denar in ga mimo Mercatorja direktno kupijo po izbiri in svojem ukusu.
   Lep pozdrav in hvala “Tebi” za prijazne besede ob sestrinem rojstnem dnevu.

 • mojadezela

  vsi vemo, kaj se skriva pod turbani-castilci hudica in to dobesedno, njihov alah je samo izpeljanka iz besede BAAL, ki je bil btw fenicanski bog. Fenicani so mu rekli BAALAH, arabci pa so iz tega imena naredili izpeljanko ALAH. Vsi vemo, kdo je v resnici BAAL-belcebub-gospodar muh-Satan…….in vse to se kaze v njihovi verski doktrini, ki je skrajna do konca. Ne mislite, da bodo imeli kaksno usmiljenje, do nas staroselcev……

 • mojadezela

  prerokbe o antikristih, ki bodo hoteli zavladati svetu se na zalost uresnicuje, armagedon je blizu…..

 • neny

  Škoda, da svetu vlada politika, ki človeku jemlje moč zdravega razuma in podpira tiste, ki so močnejši ne glede na najhujšo demagogijo. Oriana si zasluži neizmerno spoštovanje, ker je svetu dala toliko resnice, ki bistri zavedeni duh. Hvala Oriani Fallaci.

 • rrrrr

  Gospod M. Petek, hvala, da ste se v teh za Evropo usodnih trenutkih spomnili velike Oriane Fallaci. Priznanje izražam tudi izredno dobrim dopolnilom in razmišljenju komentatorjem tega portala. Predvsem pa zasluži moje in naše občudovanje pokojna italijanska novinarka za preoško poimenovanje naše širše evropske skupnosti z EURABIJO.

 • viktorh

  Komunizem je
  največje zlo, ki si ga je izmislilo človeštvo

  »Edini namen terorja je teror,« je zapisal veliki inkvizitor neke
  druge,«rdeče« vere – Feliks Dzeržinski , ustanovitelj Čeke (ki je večkrat
  spremenila ime: v GPU, NKVD, in nazadnje KGB ).

  “Samo ljudem, ki živijo v stalnem strahu, je mogoče brezprizivno
  vladati. Javno izživljanje nad obtoženci in široko razglašeni procesi z
  izsiljenimi priznanji, vsesplošna strahovlada in nekritični izpadi nasilja
  vzbudijo med ljudmi preživetveno mrzlico: skoraj vsak v trepetu premišlja, kako
  se je lahko zameril oblasti in kaj bi moral storiti, da se ji prikupi in ne
  postane njena naslednja žrtev.”

  • Pol.poliz

   Shizofrenija,je Svet..Je del sanj, v resnično življenje..Extra hudo.

  • Evil_shadow

   tole me malo spominja na zahod….ne samo na rusijo oz sovjetsko zvezo ali jugoslavijo….kar vprašaj američane po bombnem napadu v bostonu kolk jih je blo strah kuhati v ekonom loncih ker so se bali da jih bodo sosedje prijavili policiji kot potencialne teroriste…

   • viktorh

    Takšen je pač bil, je komunizem…

    • Evil_shadow

     ja je bil, problem je zgolj v tem, da pa se zahod spreminja v sistem proti kateremu se je tolk boril…ironično če mene vprašaš.

 • Aresnica

  Miro Petek: Kaj se skriva za kulturo bradačev v krilih in s turbani?

  ________________
  Gospod Miro _- _ ta komentar ti dominantni mediji ne bi objavili _ –

  odlična kolumna z eno napako- Darvina si omenil-ga lahko mirne duše odkljukaš –

  me kar strese zaradi njegovega mišljenja, da smo mi ……. .. opice -, če se ne motim otroke še vedno učijo v šolah?- _-zakaj opica Darvin – zato – bom skrajšal -ker JAZ Aresnica nisem opica.
  __________
  Lep pozdrav

  • valentin

   Tudi jaz ne.

  • valentin

   Darwinizem in evolucijski navki so v težki zagati, ko je
   potrebno odgovoriti na ključna vprašanja

 • valentin

  Torej so zahrbtni, nehvaležni, pokvarjeni !
  Ne cenijo lastnega življenja in sovražijo življenja drugih, so destruktivni in nevarni, skratka fanatiki, ki jim ni nič svetega razen nerazumnega fanatizma v imenu Alaha

 • dob

  Vedno me je zanimalo čemu se smejejo islamisti. Zdaj sem končno slišal dober islamistični vic.
  Torej: Mudžahedin razjaha konja, in medtem, ko razjaha, prdne. Konj se tako ustraši, da pogine.

  hahahahahaha, moja kamela se že dva dni valja po pesku.
  (kljub vsemu je islamski humor boljši od sranja, ki ga prodaja Tof v Nedeljskem)

 • Jelen

  …..eni so živčni, ………in pumpajo.