fbpx

Nasilje v deželi Pike Nogavičke

Marco Gombacci je italijanski politični analitik in novinar. (Foto: Demokracija)

Švedska je veljala za deželo Ikee, mirnega življenja, enakopravnosti med moškim in žensko, dobrega počutja v državi, ki dobro deluje. Vendar ni več tako.

Švedska je predvsem zaradi svoje pozicije kot visoko razvita socialna država postala cilj velikanskega števila migrantov, tistih, ki so bežali pred vojno, in tistih, ki iščejo delo ali na splošno boljše ekonomsko stanje. Ti so v Stockholmu in drugih švedskih mestih postavili ciljno črto svojih dolgotrajnih potovanj, ki so jih iz izvornih držav, Sirije, Iraka ali držav severne Afrike, odpeljala do mrzlih severnih pokrajin.

Švedi so imeli od nekdaj poseben odnos do sprejemanja precejšnjih migrantskih tokov prav zaradi svoje kulture gostoljubnosti, ki je bila interpretirana v najširšem mogočem pomenu. Nekdo bi si drznil reči celo naivne.

Švedski sistem je vaba za migrante – in ekstremiste!
Sistem sprejemanja migrantov je med najbolj radodarnimi v Evropski uniji. Preverjanja pri sprejemu lahko trajajo do največ šest mesecev, po odobritvi pa lahko migranti na švedskih tleh ostanejo neomejeno (vir: Swedish Migration Board). Prebivanje je lahko tudi poltrajno (lahko se odobri tudi nastanitev), državljanstvo pa se lahko pridobi po samo štirih letih. Obstaja center za zaposlovanje, ki pri iskanju nove zaposlitve posebej obravnava zahteve migrantov. V tako altruističnemu sistemu ne preseneča, da se Švedska sooča z migrantskim bumom. V letu 2017 je bilo vloženih 31.235 prošenj za azil, kar je strašno visoka številka za državo s samo 10 milijoni prebivalcev.

Foto: epa

Vendar sistem, čeprav skoraj popoln, ni nezmotljiv. Nasprotno. Število islamskih ekstremistov na Švedskem se je povečalo od nekaj sto na nekaj tisoč posameznikov, je potrdil direktor švedske varnostne policije Säpo. Po njegovo gre za približno 3 tisoč posameznikov, ki imajo versko ekstremna prepričanja, ideološko blizu Islamski državi. Direktor oddelka za terorizem pri Univerzi za varnostne vede v Stockholmu poudarja, da je država tudi izgubila sled za 30 tisočimi zavrnjenimi prosilci za azil.

Švedski raj je že davno umrl
Migranti, po večini muslimani, dobivajo podporo nekaterih držav, ki jim pomagajo tudi v na novo naseljenih državah, kot je Katar, ki se je odločil, da bo financiral največjo mošejo v Skandinaviji prav na Švedskem, v Malmöju, ki bo lahko sprejela več kot 2 milijona vernikov. Švedski mediji poročajo, da je bilo samo v lanskem letu 300 primerov streljanja v nekdaj mirnemu mestu Malmöju, z ročno izdelanimi bombami pa so napadali tudi policijske postaje, da ne zgubljamo besed o primerih spolnega nasilja, ki so se v zadnjem letu povečali za 10 odstotkov in v zadnjih 10 letih za 35 odstotkov. Nasilni napadi tolp, ki nadzorujejo določene dele mest, se povečujejo. V zadnji raziskavi je celo The Times zaskrbljen zaradi kriminala na Švedskem, ki je ušel izpod nadzora. Stopnja umorov se nekontrolirano povečuje. Švedski raj ni več tak, kot smo si ga do sedaj predstavljali. Da bi zamejili val spolnega nasilja, je bil leta 2018 organiziran prvi glasbeni festival samo za obiskovalke. Moškim je bil vstop prepovedan. V tej situaciji pa plačujejo visoko ceno tudi kristjani. Sirske, iranske kristjane, ki so ubežali pred preganjanjem in zlorabami klavcev Islamske države, znova preganjajo v Evropi, ko so bili že prepričani, da so našli zatočišče.

Triinpetdeset odstotkov kristjanov, prosilcev za azil, je krščanskemu društvu Open doors izpričalo, da so jih zaradi vere v Jezusa Kristusa nasilno napadli vsaj enkrat, 45 odstotkov jih je vsaj enkrat prejelo grožnje s smrtjo, 6 odstotkov pa jih je bilo posiljenih. Predsednik švedske vlade je izjavil, da ne bo poklical vojske, da bi napravila red v državi, a se bo moral sedaj soočiti s konservativno desno stranko Švedski demokrati, ki je, čeprav ni zmagala na volitvah, dosegla skokovito rast popularnosti in volivcev na zadnjih volitvah.

Marco Gombacci