fbpx

Islam v Molenbecku, zlo v Evropi v najčistejši obliki

Marco Gombacci je italijanski politični analitik in novinar. (Foto: Demokracija)

Belgija je država, umetno ustvarjena leta 1830, 30 let pred združitvijo Italije, da bodo stvari malo bolj jasne. Belgijska država je nastala z združitvijo Flandrije in Valonije, dveh med seboj zelo različnih pokrajin, vendar z enim splošnim skupnim imenovalcem: obe pokrajini sta bili katoliški. Vera je bila mnogo let uspešno lepilo, vse dokler niso nekateri ideologi iz belgijske socialistične stranke odločili, da ne bo imela vera več nikakršnega vpliva v javnem življenju pa tudi v zasebnem ne.

Učinki te miselne filozofije so vsem pred očmi: slavna judovska šola v središču Bruslja se je morala že pred leti zavarovati z blindiranimi vrati, kot da bi bila ameriško veleposlaništvo v Kabulu, pa si kljub takšni zaščiti judovski starši niso več upali vpisovati svojih otrok vanjo, zato so jo morali zapreti.

Oglejte si še: Uničujoča teorija spola

Med sprehodom po nakupovalni četrti belgijske prestolnice, ki ima v svoji notranjosti tudi igrišče, opazimo sliko na zidu, ki prikazuje Marijo, pobarvano s črno barvo in z arabskimi napisi. “Njen obraz smo morali prebarvati v črno,” mi je razložila Belgijka, ki me je spremljala na sprehodu, “in morali smo dodati tudi napise v arabščini  ‘Marija te ljubi’, ‘Marija te ima rada’, da bi se nehali metanje jajc v sliko Matere božje in drugi neizrekljivi vandalizmi”.

Kjer so se vsi teroristi radikalizirali in izučili
Če zavijete v uličice v bližini starega mestnega središča in Velikega trga, zagledate cerkev svete Katarine, droban dragulj v srcu Bruslja v hibridnem arhitekturnem slogu, na pol gotsko, na pol baročno, zgrajeno leta 1874. Če ne bi verniki uspeli s svojim protestom, bi bila ta cerkev na zahtevo občinskega vodstva spremenjena v živilsko tržnico. Druge cerkve pa so na žalost oskrunili in jih spremenili v diskoteke in parkirišča.

80 odstotkov prebivalcev Molenbeeka sestavljajo Maročani.

Foto: epa

A pojdimo še do četrti okrog kanala, pravih getov, kjer dobiš občutek, da si na kakšni alžirski ulici in ne v srcu Evrope. Napisi na trgovinah so izključno v arabščini, vse ženske so pokrite in v mesnicah prodajajo samo izdelke halal. Smo v Molenbecku, kjer so se lahko vsi teroristi − od atentatov na postaji Atocha leta 2005 pa vse do Bataclana v Parizu leta 2015 − radikalizirali, izučili, se od tam odpravili in se po opravljenem strahopetnem delu sem tudi zatekli.

Zaklal te bom kot halal jagnje!
Prav v teh četrtih je vzklila belgijska islamska stranka, ki ima v Belgiji svoje edino poslanstvo: spremeniti Belgijo v stoodstotno islamsko državo, uvesti šeriat in ločiti moške od žensk v javnem prometu. Predstavnik belgijske islamske stranke je med neko televizijsko oddajo celo zavrnil rokovanje z voditeljico oddaje, ker je bila pač ženska. Najnovejši primer pa je, ko je v debati, ki je sledila nekemu zapisu na Facebooku, predstavnik belgijske islamske stranke in prvi na listi te stranke za lokalne volitve v občini Woluwe-Saint-Lambert, ki je na samem vhodu v Bruselj, zagrozil enemu od piscev komentarjev: “Zaklal te bom kot halal jagnje!” Vsaj v tem primeru so tradicionalne belgijske stranke reagirale in pozvale k prepovedi ekstremistične islamske stranke.

Mošeja v Bruslju je ena največjih v Evropi. Z njo je do sedaj lahko upravljala, kakor je hotela, Savdska Arabija, a jo je po odkritju salafističnih besedil in zaradi ekstremističnih pridig svojim vernikom belgijsko kraljestvo takoj zahtevalo nazaj v upravljanje.

Krščanstvo v Belgiji je v nevarnosti. Celo krščanska združenja se odpovedujejo obrambi svojih vrednot in simbolov. Belgijski Rdeči križ se je na primer odločil, da v svojih prostorih prepove razpela, da ne bi diskriminiral ljudi, ki ne pripadajo krščanski veri. V Belgiji je med novorojenci najbolj priljubljeno ime Mohamed in na nekaterih reklamnih panojih na vhodu v belgijsko prestolnico so se pojavili napisi, ki veliko povedo: “Dobrodošli v Belgistanu!” Vse to v utripajočem srcu Evrope in v oglušujoči tišini večine mednarodne skupnosti.

Marco Gombacci