fbpx

Ne gre za denar, gre za sporočilo

Ivan Šokić

Skozi večino zadnjega leta smo lahko na ulicah videli, kako se kaže nezadovoljstvo, bodimo iskreni, levega političnega spektra. Uničenje, razbijanje, nasilje. Račun so na koncu dneva pokrili davkoplačevalci, medtem ko se pripadniki parazitske kaste, ki vse to spremlja z viška v svojih slonokoščenih stolpih in v večji meri vse skupaj tudi financira, bogateli.

Paraziti so te dni v vlogi Goljata naposled le naleteli na svojega Davida. Težava je, da so mu preprečili, da bi premaganega Goljata obglavil z njegovim lastnim mečem.

Preberite še: Represivna toleranca

Bilo je sredi poletja 2020, ko so člani spletnega foruma r/WallStreetBets na Redditu iz javno dostopnih podatkov ugotovili, da investicijski skladi namerno zbijajo vrednost delnic trgovske verige z računalniškimi igrami GameStop. Veliki borzni mešetarji so pri tem uporabljali tako imenovane prodaje na kratko.

Člani foruma r/WallStreetBets z Reddita so bankirjem na WallStreetu povzročili milijardne izgube (foto: everipedia)

Prodaja na kratko je, če poenostavimo, “sposojanje delnic”. Delnice si sposodite in jih takoj prodate. Upate, da bo njihova cena padla, potem jih boste kupili in vrnili, razliko v vrednosti delnic pa pospravili v svoj žep. Praksa predstavlja kovanje dobička na račun drugih. Ravno tako je potencial za izgubo neskončen, kajti koliko lahko izgubite, je odvisno samo od tega, za koliko vrednost sposojene delnice zraste.

Na Wall Streetu so bili pohlepni. Na kratko so prodali več kot sto odstotkov vseh delnic Gamestopa. Borzni mešetarji so podjetje, ki je resda izgubljalo vrednost še od časov, ko so bili trgovinski centri aktualni, porinili na rob prepada. Sredi julija 2020 je bilo eno delnico Gamestopa mogoče kupiti za manj kot štiri dolarje, in to vse dokler se ni začel za delnice Gamestopa zanimati plebs.

Člani spletnega foruma r/WallStreetBets so ugotovili, da podjetje rinejo v propad ravno investicijski skladi, ki so na kratko prodali okoli 120 odstotkov vseh delnic Gamestopa. Odločili so se, da pohlepneže udarijo tja, kjer jih bo najbolj bolelo, po njhovih dobičkih. Začeli so kupovati delnice Gamestopa, ki jih v tistem času ni želel nihče. Zavedali so se, da morajo odšteti manj kot štiri dolarje za delnico, a ko nastopi čas in bodo morali borzniki vračati “sposojene” delnice, bodo potencialne izgube velikih igralcev segale v milijarde. Konec januarja 2021 je vrednost delnic eksplodirala. Mali delničarji so s svojimi nakupi v skladu z zakoni pomagali napihniti njihovo vrednost ter tako Wall Streetu nakopati izgube v višini 70,87 milijarde dolarjev. Enega od investicijskih skladov so zaradi milijardnih izgub morali dokapitalizirati kar konkurenti sami. Investicijski skladi so v januarju 2021 izgubili skoraj 27-krat več kot pa z vsemi kratkimi prodajami v povprečnem mesecu leta 2020. Sledile so obtožbe o hekiranju, rasizmu in vse drugo iz malhe klasičnih diskreditacij.

Vmešala so se celo posredništva, ki so malim vlagateljem onemogočila nakup točno določenih delnic, hkrati pa jih spodbujala, da prav te delnice prodajo. V nekaterih primerih naj bi šlo z aplikacijo Robinhood celo tako daleč, da je posredništvo v imenu skrbi za dobro svojih uporabnikov brez njihovega dovoljenja prodalo njihove delnice Gamestopa. S tem so seveda reševali parazite.

Wall Street v New Yorku (foto: EPA)

A to še ni konec. Dobršnemu delu plebsa, ki ima v lasti te delnice, je vseeno za njihovo vrednost. Veliko pomembnejše zanje je videti propad parazitske kaste, ki je še nedavno mislila, da lahko mirno uničuje življenja drugim in še bogati na njihov račun.

Kazni pa, kakor kaže, ne bo ušel niti Robinhood. Iz začetne skupinske tožbe zaradi pravil uporabe aplikacije ne bo nič, medtem pa je podjetje zavezano k razreševanju vseh sporov z uporabniki prek arbitraže po kalifornijski zakonodaji. To pa je smrt za vsakršno podjetje, ki si uspe nabrati dovolj sovražnikov, kajti kalifornijska zakonodaja nalaga podjetju plačilo vseh stroškov arbitražnega postopka. Uporabnik mora izkašljati simboličnih 200 dolarjev. Google je pred dnevi izbrisal več kot sto tisoč negativnih ocen aplikacije Robinhood. Cena enega arbitražnega postopka sega v desettisoče. Koliko posameznikov je na tej točki pripravljenih vložiti 200 dolarjev za to, da podjetju, ki jim je prekrižalo pot, povzročijo najmanj 10.000 dolarjev izgube? Najbrž ne vsi. A vsekakor dovolj, da se bodo ljudje lahko v kratkem zavedeli, kje je njihova moč.

Ne gre za denar, gre za sporočilo.

Ivan Šokić