Nekaj pomislekov ob “Pozivu k razumnemu soočanju z izzivi bolezni covid-19”

France Cukjati (Foto: Nova24TV)

Skupina desetih vidnih slovenskih intelektualcev in razumnikov je pozvala “k razumnemu soočanju z izzivi bolezni covid-19” (domovina.je, 27. 9. 2021) Pozdravljam njihovo skrb in spoštujem vsa podpisana imena, naj pa ob tem podam tudi svoje osebno mnenje.

Gospe in gospodje se najprej zavzemajo za “spoštovanje dostojanstva človeka, kjer so svoboda telesa in duha, možnost zaslužka in preživetja temeljna osnova skupnega bivanja.”

Oglejte si še: Levi fašizem se razgalja

A po mojem mnenju ima tudi svoboda svoje meje. Ne strinjam se na primer s svobodo okuženega učitelja, da veselo trosi virus med nič hudega sluteče učence.

Potem dodajo, da “Te svoboščine se sicer smejo omejevati, a le pod pritiskom resnih in razvidnih argumentov …”

Govorijo torej, kot da v primeru covida-19 ni takih argumentov. Jaz pa opažam, da toliko in tako “resnih in razvidnih argumentov”, kot jih lahko danes o covidu-19 vsak “intelektualec” najde v svetovni medicinski literaturi, še nisem srečal ob pojavu novih bolezni.

Vlado pozivajo, “naj preneha s težnjami po uvajanju obveznega cepljenja prebivalstva …”

Res je težko razumljivo, da bi morali pametne ljudi prisiliti v cepljenje. A ker je cepljenje brezplačno (cca 10 evrov), intenzivno zdravljenje pa nekaj 10 tisoč evrov, bi morali biti pacienti, ki ničesar ne storijo za svojo zaščito, obravnavani kot samoplačniki. Sicer pa ni nobenega obveznega, prisilnega cepljenja. Morda bi ga bilo smiselno predpisati za določena delovna mesta, kjer obstaja velika možnost prenosa okužb in si delovni proces ne more privoščiti večjega izpada zaposlenih. A država je tudi sicer odgovorna za javno zdravje, zdravo prehrano, zdravo delovno in življenjsko okolje, itd., kar uravnava z mnogimi predpisi. Katera vlada bi se upala otresti te skrbi v primeru pandemije? Morda bo pa ustavno sodišče prepovedalo obvezno cepljenje in prevzelo to neprijetno odgovornost na svoja ramena?

In končno skupina predlaga “manj sporne oblike zdravljenja zoper covid-19 … kot je na primer ivermektin.”

Tu pa je treba jasno povedati, da nobena dosedanja resna raziskava ni dokazala pozitivnega učinka ivermektina na covid-19. Zato ne le slovenski infektologi, ampak tudi Evropska agencija za zdravila, Ameriška Uprava za hrano in zdravila ter Svetovna zdravstvena organizacija svarijo pred njegovo uporabo. Soavtorica glavne zavajajoče metaanalize, s katero se je hotelo promovirati uporaba ivermektina, je Theresa Lawrie, ki je tudi ena od glavnih akterjev pri britanski firmi BIRD za promocijo in prodajo ivermektina. Zdravilo, ki je neučinkovito za covid-19, ima pa vrsto nevarnih stranskih učinkov, predstavlja torej le zlato jamo za proizvajalce, če jim nasedajo celo “vidni slovenski intelektualci in razumniki”.

France Cukjati, dr. med.