fbpx

Neodgovorna stroka in zdravnik!

Dr. Janez Remškar.

Slovenija se je znašla v največji krizi po osamosvojitvi, v epidemiji Covid 19 virusa. Dvomim, da je kdo od nepoznavalcev sodobnih epidemioloških spoznanj pričakoval tako širjenje COVID 19. Žal je bila, več kot očitno, nepripravljena tudi skupina dobro plačanih uradnikov na WHO. Ti so povsem spregledali  v naprej predvidene ukrepe nekaterih držav Daljnega Vzhoda, po izkušnjah s SARS – om v letih 2002 in 2003.  Nepripravljeni pa so bili tudi naši epidemiologi in ravnali so po načrtu, kot bi imeli pred seboj gripo. Napačno!

Napačno so reagirali pri zdravniku, ki se je vrnil iz Italije, napačna, glede na ravnaje n.pr. Tajvana in Singapurja, so bila navodila NIJZ 26.2. 2020, napačno podcenjevanje nekaterih ukrepov vlade iz strani direktorja NIJZ! Vse to ob možnostih dostopa do informacij. Ali si lahko predstavljate, da bi neka naša stroka, ki dela neposredno z najtežje bolnimi, spregledala kaj je naredila stroka na drugem koncu sveta in zakaj? Stroka v Evropi in tudi pri nas je “zaspala” ali pa podcenjevala nevarnost. Ob preveč neznankah pri sedanji pandemiji, ki ni podobna gripi, noben od preventivnih ukrepov ni in ne more biti odveč! Ob stanju epidemije COVID 19 v Sloveniji ne pomaga pismo 25 epidemiologov, ki naštevajo, kaj vse so naredili in se branijo. Dejstvo je , da vsega potrebnega in kar so pred nami že delali nekje po svetu, niso naredili.  K podpori NIJZ  se je pridružil celo g. mag. Židan, predsednik SD, ki je izjavil citiram: “Zadnje dni imam občutek, da zdravstvene ukrepe sprejemajo politologi, obramboslovci in pravniki. Glas strokovnjakov zdravstvene stroke iz področja epidemij pa ni več uslišan. In to nas skrbi.” Spoštovani g Židan , ali poznate ljudi, ki sedaj svetujejo vladi, po tem, ko je stroka , ki jo podpirate vi, več kot očitno pandemijo COVID 19 podcenjevala?

Dejan Židan. (Foto: STA)

Dejstvo je, da je stanje v Sloveniji še vedno nepredvidljivo, čeprav sorazmerno ugodno, glede na stanje v drugih državah EU. Vse to le po zaslugi najstrožjih ukrepov sedanje vlade (ki so jih državljani Slovenije sprejeli), podobnih kot v Tajvanu , kjer so sredi januarja prepovedali izvoz mask in Singapurju, kjer razkužujejo tudi javne površine pred posameznimi institucijami)! Pri nas pa je to za del stroke, ki pripada levemu političnemu polu in njihovi politiki, problematično!  Po opotekanju vlade g. Šarca, zaradi stališč “njihove” stroke, je nova vlada že prvega dne dela, 13.marca 2020, začela sprejemati ostre ukrepe za zajezitev epidemije. Ta trenutek se nakazuje, da se v Sloveniji morda ne bo zgodil najhujši scenarij,  kot se je v Italiji, Španiji, New Yorku in še kje. Morda! Je še prezgodaj za dokončno oceno.

In še enkrat! Če se ta optimistična napoved uresniči, bo to najverjetneje posledica rigoroznih ukrepov vlade ( žal kakšen teden prepozno, pa ne zaradi nje!) in kljub vsem manjšim nedoslednostim in vzorni disciplini prebivalcev Slovenije. Zaenkrat še hodimo po ostrini noža.

Kot pričakovano smo v Sloveniji spolitizirali tudi tako “biološko” zadevo, kot je virusna epidemija. Stranke t.i. leve strani ali posamezniki, ki  svojih levih simpatij ne skrivajo, katastrofo z imenom Covid19 relativizirajo, kontrirajo ukrepom vlade  in se jim posmehujejo. Vse v stilu: za dosego mojih (naših) ciljev nobene žrtve niso previsoke.

Še posebej tragično je, da v teh težkih trenutkih opažamo delitev dela medicinske stroke, prav tako po načelu naši proti vašim. In to ob dejstvu, ko velika večina zdravstvenih delavcev, ne nekaterih epidemioloških strokovnjakov, pogumno in požrtvovalno bojuje bitko z istim sovražnikom, virusom Covid 19.

(Foto: STA)

Za povrh še jagoda na smetani in opis delčka naših razmer. Tudi na Onkološkem inštitutu so prilagodili delo novim razmeram. Znanci, sorodniki in prijatelji, ki se tam zdravijo, povedo, da so na OI odpovedali kontrolne preglede in v največji možni meri vse nenujne storitve. Onkološko zdravljenje zaenkrat poteka bolj ali manj nemoteno.

Pa se očitno enotnih navodil držijo vsi zaposleni? Kot kaže ne. Podobna levo-desno tektonska razpoka deluje tudi na OI. Zato ni presenečenje, da se (kot se vsaj govori in ne bi bil odveč pregled zunanjih strokovnjakov)  podobno podcenjevalno do COVIDA 19 obnaša tudi vsem znani, bog ve s kom povezan (morda tudi z levo udbovsko opcijo (www.nova24tv.si 10.12.2019),  zdravnik dr. Brecelj.  Pred njegovo ambulanto je še vedno gneča.

Po nekaterih informacijah naj bi npr. opravljal tudi nenujne preglede. Tako naj bi ne odpovedal in nato opravil v teh časih povsem neurgenten pregled zaradi nenevarnih sprememb  pri  eni izmed novinark iz ene najvplivnejših medijskih hiš v Sloveniji. Ta novinarka, ne boste verjeli, naj bi sicer pokrivala zdravstveno tematiko. Poleg tega naj bi ji takoj uredil še ultrazvok, čeprav ne eno ali drugo ni urgentno. Razumem strah pacientov, vendar pravila so pravila!

Tudi, če bi za tem stala napotnica z označbo urgentno, gre glede na informacije za neupoštevanje strokovnih navodil in  za ločevanje na prvorazredne in drugorazredne.  Zgodilo se je torej pri novinarki, ki je zaradi poklica v stalnem stiku s številnimi ljudmi v zdravstvu in je zato vsekakor verjetnejši nosilec okužbe kot povprečni prebivalec. Ampak tako si dr Brecelj prisluži dodatne pike pri novinarjih, tvega veliko, narod pa naj stane, kar hoče …

Erik Brecelj (Foto: STA)

Morda se komu zdi, da s takim delovanjem kaže na svoje veliko zdravniško srce. Pa ni tako. Ukrepi omejevanja nenujnih obiskov namreč niso kar tako, brez razloga. Še posebej ne med onkološkimi bolniki. Onkološki bolniki so v večini starejši ljudje in a priori sodijo v za Covid 19 ranljivo skupino. Številni med njimi so na zdravljenjih zaradi katerih so imunokompromitirani. Zato, Bog ne daj, da se novi virus ugnezdi na Onkološkem inštitutu med bolniki ali zaposlenimi. Ukrepi so premišljeni! Neupoštevanje ukrepov je zato najmanj skrajno neodgovorno obnašanje. Morda si dr. Brecelj domišlja, da je tudi v primeru korona virusa nedotakljiv, tako kot je sicer in virusu kaže osle. Morda celo je, vendar to ne velja za njegove bolnike! Očitno razmišlja enako tudi v odnosu do te vlade, da je in bo ostal nedotakljiv.  Spomnim naj le na njegov zapis o sedanjem predsedniku vlade  za katerega je v preteklosti dejal, da je izmeček človeške družbe (Jana, sept. 2014). In tedaj v “neodvisnih” medijih ni bilo nikakršnega zgražanja nad njim, kot zdravnikom ob taki izjavi, kaj šele , da bi kdo na levici morda to označil kot sovražni govor. Tako je pri nas. Nekaterim je dovoljeno vse, drugi pa vse kar narede, narede narobe, po mnenju “politkomisarjev”

Namesto lastnega komentarja citiram prof. Ihana, na vprašanje o primerjavi trenutne epidemije z gripo (Rtvslo MMC, 4.4.2010): “Pravzaprav so te primerjave, glede na to, da živimo v soseščini Italije, resnično absurdne. Ker, če pogledamo številke, je bilo v Bergamu lani na teden 40 pogrebov, letos jih je bilo na teden 600. Če temu kdo reče, da je to isto kot lanska gripa, se je treba vprašati ne le o njegovi prištevnosti, ampak tudi o brezčutnosti do naših sosedov, take trditve pravzaprav niti otrok ne bi mogel sprejeti.”

Morda se vprašate zakaj dr. Breclja ne ukroti vodstvo OI? No, o tem sem že pisal. Ker dr. Brecelj obvladuje svoje predpostavljene in ne obratno. Pa naj stane, kar hoče …

Prim. Janez Remškar, dr. med.