Nikab in burka ali temnica in tema

Popotnik, novinar in pisatelj Gregor Preac. (Foto: Nova24TV)

Konec nikaba in burke!!! A žal ne v Sloveniji! V Sloveniji sta nikab in burka interno prepovedana le v kakem vrtcu ali šoli, da muslimanka, če je odeta kot vešča, kot Darth Vader iz Vojne zvezd ali kot Smrt iz Bergmanovega filma Sedmi pečat pa tudi kot ženska oblika hudiča iz Inferna, ne bi preplašila otrok!

Švica je na nedavnem referendumu, na katerem je glasovala polovica vseh upravičencev, z 51,21 odstotka (1.427.626 glasov) prepovedala v javnosti nošenje nikaba in burke. Iz odločitve, ki jo bodo vpisali v ustavo, so izvzeti verski prostori in stanovanja pa nošenje maske v javnosti v času karnevala in v pandemiji. Prepoved bo veljala še za nošenje mask na demonstracijah!

Najbrž so se prav zaradi zadnje prepovedi levičarji − Antifa, anarhisti, mnoge NVO in drugi ekstremisti − pridružili islamskim skupinam, ki so referendum razglasili kot napad na islam. Celo feministke so nosile napise: “Sem muslimanka, nobenega strahu!”, namesto da bi odločitev proslavili kot civiliziranje nasilnega srednjeveškega islama oziroma kot osvobajanje ženske!

(Foto: iStock)

Švica je šele osma država v Evropi, ki je prepovedala zakrivanje obraza v javnosti. Prej so to storile še Francija, Danska, Belgija, Nizozemska, Latvija, Bolgarija in Avstrija. Ta čas je v svetu 16 držav, ki tako ali drugače prepovedujejo nikab in burko: poleg evropskih še Kamerun, Čad, Kongo, Gabon, Kitajska. Med muslimanskimi državami pa celo Tunizija, Maroko in Tadžikistan.

Atatürkova sekularna Turčija je od leta 1925 zahodna oblačila priporočala obema spoloma, po vojaškem udaru leta 1980 in še posebej 1997 pa je vojska radikalno prepovedala vsa ženska islamska pokrivala v javnosti. Leta 2013 se je Erdoganova Turčija pod krinko demokracije in svobodne izbire vrnila nazaj v sultanski fundamentalizem.

S črnimi muslimanskimi oblačili in pokrivali loči islam muslimansko žensko od moškega, od enakih pravic pa od žensk drugih ver in kultur, torej jo označijo in stigmatizirajo. Ne potrebuje niti Davidove zvezde oziroma Mohamedovega polmeseca! Nikab in burka sta v Evropi poseben znak militantnega islama, neintegracije, neasimilacije, nesprejemanja Zahoda!

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan (foto: EPA)

Šejla je najbolj milo islamsko pokrivalo. Sledijo hidžab, hidžab amira, khimar, čador, ki ženski pustijo razkrit obraz. Čador je halja čez glavo do tal, pogost na islamskem podeželju in v Iranu. Nikab pokrije še lice, razen oči, burka pa tudi oči!

Muslimanska oprava omejuje pogled na žensko kožo, lice, v njene oči. Muslimanki nikab in burka zapreta pogled na ulico, na svet, naravo, na človeka, arhitekturo, barvo, vonjavo, misel, znanje, svobodo! Povsem pokrita muslimanska ženska se ukvarja samo s tem, kako pri hoji ne bi padla pa kako se ne bi popackala, ko si nosi hrano pod nikab in burko!

Nošenje črnih muslimanskih oblačil in pokrival seveda ni svobodna odločitev muslimanske ženske, temveč je zakon in versko pravo, verska zapoved oziroma ukaz očeta, brata, moža (skrbnika torej). Klerik v Saani v Jemnu pa študentje v Bangladešu in drugje po islamu so mi trdili, da ima ženska samo pol duše, da ima zle oči, da z nikabom, burko in s črno opravo na ženski zavarujemo moškega od porajanja pohote, žensko pa pred posilstvom. Čudovito!

Foto: epa

Lepo darilo ženskam Slovenije in sveta bi bilo, da 8. marec 2022 najde svet brez oblačil, pokrival, mask, ki jih moški, verski poglavar, verska knjiga, versko pravo, vera zapovedujejo le ženski. Zato je nemogoče razumeti (ne)logiko slovenskih feministk in samooklicanih predstavnic žensk dr. Rajgljeve, dr. Slapšakove, dr. Bašićeve, pa političark ali politikantk iz SD Fajonove, Katičeve, Bulčeve, Tomićeve pa Alenke Bratušek, Ljudmile Novak, ki bi muslimanske ženske nepredušno zaprle v muslimanska oblačila! Pa zaprimo

Fajonovo in vso to druščino v to črno ječo in živelo poletje! Žal ta burka ni burka, je huda žalost in tesnoba!

P. S.

Kolumno o nikabu in burki sem pisal med kuhanjem ričeta in pomislil, da bi mi burka prav prišla pri rezanju čebule! Hm, so te slovenske feministke zato proti prepovedi nikaba in burke v Sloveniji, deželi česna in čebule?

Gregor Preac