Otroci revolucije

Jože Biščak (Foto: osebni arhiv)

Alexandria Ocasio-Cortez je čez noč postala zvezda demokratske stranke. Tako zelo, da deklarirano socialistko, ki je v newyorškem okrožju premagala izkušenega demokrata Joeja Crowleyja in bo novembra najbrž prišla v kongres, nekateri že vidijo kot prvo predsednico ZDA. V volilni kampanji obljublja javno zdravstvo za vse državljane, brezplačen študij ter državne garancije za lasten dom in za zaposlitev. Pozoren bralec bo opazil, da gre za besednjak, ki ga v Sloveniji uporabljajo Luka Mesec, Miha Kordiš in Violeta Tomić – država bo pač poskrbela za vse, še prej bo do onemoglosti obdavčila bogatejše. A če so pri nas mediji leporečnikom in ekonomskim šarlatanom neskončno naklonjeni in takrat, ko je ogrožena popularnost socialistov, pozornost preusmerijo na nekega nepomembnega Šiška, je onkraj luže zastrigel z ušesi celo levičarski CNN.

Novinar Jack Tapper je vsevedni Ocasio-Cortezovi navrgel, da bi stroški uresničitve njenih idej v naslednjih desetih letih znašali vrtoglavih 40 bilijonov dolarjev in da so celo levičarjem naklonjeni ekonomisti izračunali, da bi višji davki za bogate in korporacije v proračun prinesli samo dva bilijona dolarjev. “Kje bi dobili preostalih 38 bilijonov dolarjev?” jo je vprašal. Odgovora seveda ni dobil, je pa Ocasio-Cortezova začela govoriti, da sta javno zdravstvo in brezplačen študij po svetu nekaj običajnega, kar je v slabo voljo spravilo novinarja, tako da jo je spet vprašal, kje bi dobila 38 bilijonov dolarjev. V maniri socialistov je osemindvajsetletna Latinskoameričanka začela opisovati svoje prigode, ko je delala še kot natakarica, češ, nihče, ki je prišel v njeno restavracijo, ni bil zdravstveno zavarovan, ker bi za to moral plačati 200 dolarjev. Tapperju je bilo dovolj, zato je ta del pogovora sklenil: “Očitno ne bom dobil odgovora na svoje vprašanje, gremo na drugo temo.”

Oglejte si še: Stranski učinki

In če želijo levičarji Američanom na vsak način vsiliti centralno-plansko ekonomijo in kolektivizem ter državo spremeniti v varuško svojih državljanov, se Slovenci tega nikakor ne moremo znebiti. Še posebej zato, ker nam “intelektualci” vsak dan znova vsiljujejo socialistično razmišljanje. Tako je Darko Štrajn, eden tistih, ki so večino življenja prisesani na proračun, ob razkritju nezakonitih izplačevanj dodatkov na filozofski fakulteti zapisal: “Izplačevanja dodatkov na razne ‘odgovornosti’ vodilnih, kot v pravkar razkritem primeru sicer faktično podfinancirane Filozofske fakultete, so seveda škandalozna. V zasebnem sektorju pa so take prakse ekscesivnega samo-nagrajevanja lastnikov in managerjev ‘normalne’.”

Štrajn pooseblja pokvarjenost levih intelektualcev
Štrajnu kot tipičnemu izdelku družboslovne fakultete iskre med nevroni v možganih očitno še vedno preskakujejo v ritmu nekega drugega časa: zasebno lastnino enači z javno, zasebno podjetje enači s fakulteto. Nekako v smislu, da je “vse naše”. Kaj bi rad? Da država določi, kaj si zasebnik v svojem podjetju lahko izplača. In kdaj. In koliko. Človek, ki ga plačujejo neto davkoplačevalci (od čistilke in avtomehanika do podjetnikov), bi enačil neupravičeno porabo javnega denarja drugih oseb s povsem normalnim in upravičenim razpolaganjem s svojim denarjem. Štrajn je primer osebka, ki v imenu kvazisocialističnega idealizma pooseblja vso pokvarjenost levih “intelektualcev” in njihov pohlep po lastnini zasebnikov. Njegov miselni tok, in takih je v Sloveniji preveč, nikakor ne more zapustiti samoupravnega socializma. Še več. Da je z njim okuženih veliko posameznikov v zasebnem sektorju, so pokazale tudi volitve. Ko zaradi konkurence ne morejo prodati svojih izdelkov po ceni, kot so si jo zamislili, pokličejo na pomoč državo, naj omeji uvoz. Ko v podjetju (iz različnih vzrokov) zmanjka denarja za plače, svojega plačila ne zahtevajo od lastnika, ampak protestirajo na Kongresnem trgu in pričakujejo pomoč države.

Državni plačanec Darko Štrajn (Foto: STA)

Žal je v Sloveniji (še vedno) tako, da si vsak želi, da bi našel zaposlitev v nekem državnem uradu, ker je delo pri zasebniku suženjstvo in bi bilo najbolje, da bi ga država preprosto prepovedala. Potem bomo pa vsi delali na družboslovnih fakultetah, direktoratih ali pa se igrali nevladne organizacije, vsi bomo pili šampanjec z jagodami in jedli čokoladne torte. Do srečnega konca v – propad.

Jože Biščak

 • VERRZIFIKATOR

  Marko Strajnar

  ALTERNATIVNI AKADEMIK ŽARKO ŠPRANJA

  Kdor ne more v akademski
  mesta sferi si dobiti,
  ta zamore tjakaj priti,
  kjer so avtorji problemski.

  Kjer se problematizira,
  kar drugače misli, diha,
  jezno se na tisto piha,
  pljuva, bljuva iz prezira.

  Tak je mislec Žarko Špranja,
  včeraj liberalni živec,
  danes pač alternativec,
  kot da vse mu že odzvanja.

  Ko glasnó tako oznanja,
  koga se ne sme tožiti,
  hkrati hotel bi dobiti
  tožbo brez podlage, znanja.

  Kar je Špranjam dovoljeno,
  takim planskim in sistemskim,
  to ljudem bi inozemskih
  zdelo se bolnó zgrešeno.

  Žarko Špranja pa igrivo,
  kot da vse je dovoljéno,
  pa čeprav vnaprej zgubljeno,
  bi se šel alternativo.

  Kaj bi dal, da spoštovan
  in učen alternativec
  bi izpadel, ne zmuzljivec,
  vsem razumnim dobro znan.

  Bi se še prodal za Juda
  ali pa za Makedonca,
  iz antičnega bi lonca
  rad zajemal, a brez truda.

  Zidal stolp bi babilonski,
  in dokazal svetu eno,
  čez moža in pa čez ženo
  je brezspolni stan zakonski.

  Akademik bi kateri
  se tako lahko oženil
  in še opico priženil
  v darwinovski bi maniri.

  Zida Žarko na oblakih
  svet iz samih golih špranj,
  ko pa se zbudi iz sanj,
  znajde spet se pri bedakih.

  Vse je to le gola poza,
  znana in starokopitna
  jalova, nerodovitna,
  ki alternativo ploza.

  Rad bi Žarko bil napreden,
  pa čeprav le po imenu,
  ko ravna se po vremenu,
  je pomilovanja vreden.

  Alter-sceno ko naznanja,
  je kot starec kak sionski,
  žanje le krohot huronski,
  vse je ena sama špranja.

  Žarko Špranja, ki uhaja
  skozi špranje mu na plano,
  dobro že vnaprej je znano,
  s čim možakar se oplaja.

  Bolj ko Špranja naš je glasen,
  kaže se alternativno,
  žal deluje brezprizivno
  konzervativizem jasen.

  Špranja ko se s špranjo združi,
  pravi si akademija,
  svet se v salvah smeha zvija,
  morje pravijo mlakuži.

  Žarko Špranja veleumni
  akademik je za tiste,
  ki iz poze gole, čiste,
  vztrajajo pri drži strumni.

  Alter-scena ko bo prazna,
  nova spet alternativa
  pride kot iniciativa,
  ta še stopnjo bolj porazna.

  Ko bo preč alternativa,
  spet v nasprotje se sprevrže,
  zgodovina pa izvrže
  take butce – brez priziva.

 • Jožef

  V Sloveniji še vedno velja, da če si član partije in ob pravem času dvigneš roko, lahko lagodno preživiš svoje življenje. Mi, ki vztrajamo pri krščanskih in desničarskih vrednotah pač “krvavo” plačujemo svoje vztrajanje v prepričanju, ki so nam ga dali naši starši. Ni mi žal za brezskrbnim življenjem, saj mi vest ničesar ne učita in zato mirno spim. Ne bojim se sprehoditi mimo 700 prikritih morišč, ke nimam s klavci nobene vezi.
  In tako nam naj Bog pomaga.

  • Valter BraniSlav

   Jaz se pocutili isto ceprav sem necak Kardelja in Macka…

 • soc

  Levičarstvo je sinonim za parazitiranje na pridnih in sposobnih. Temelji pa seveda na eni najbolj klarvnih človeških lastnosti, zavisti, ki ji doda še tako ali drugačno nasilje.

  • Valter BraniSlav

   Pa se res je

 • david23

  “Izplačevanja dodatkov na razne ‘odgovornosti’ vodilnih, kot v pravkar razkritem primeru sicer faktično podfinancirane Filozofske fakultete, so seveda škandalozna. V zasebnem sektorju pa so take prakse ekscesivnega samo-nagrajevanja lastnikov in managerjev ‘normalne’.”
  Mislim, da bo moral še enkrat pogledati v Ustavo RS, kaj tam piše o zasebni lastnini in o tistih omejitvah zaradi katerih je le-ta lahko, skladno z Ustavo RS, omejena, pri čemer jih je prekleto malo in vsebina izjave g. dr. Štrajna nikakor ni med njimi.

 • dob

  Americani milijardi pravijo billion.

  • Mojca pokraculja

   A hočeš povedat, da je šlo v NLB za navaden bujon?

   • RATATA

    Flaškon hehe

 • karpelec

  Sedaj bo novi minister za zdravje financiral raziskavo novega zdravila, ki bo blokiralo iskre med nevroni in bomo vsi v kalupu in vsi enako revni.

 • Miro Jereb

  Ni kaj dodat…Adijo Slovenija…dober dan Venezuela.

 • Anja M.

  Škoda, da niste objavili slike tiste latino komunistke

  Sicer pa je treba povedat, da radikalni levičarji gledajo istega slona kot radikalni desničarji, samo gledajo iz drugega zornega kota. levičarji vidijo strmoglavo rast ne-enakosti desničarji pa imigracijo. Vse skupaj pa je produkt enega in istega mono-partija – judeo liberalizema, ki obema stranema polni žepe.

  • Lustrator

   …je še dodal Kordiš.

 • ljubinica

  Butasti Strajn je vse zivljenje pripet na drzavne jasli.
  Kaj pa je ta clovek v vsem svojem dolgem zivljenju koristnega storil za to drzavo?
  Odgovor je: NIC. ZERO..
  Dela samo skodo, ko poneumlja studente s svojo propadlo ideologijo.
  Ce se samo spomnimo njegovih maloumnih nakladanj v nastopih na TV!

  • Valter BraniSlav

   Njegovo cisto nasprotje pa so nasi “gospodarstveniki” Jansa, Biscak, Irsic in Danko…

 • freedomfighter

  Amerika je tako ali tako zadolzena do te stopnje da je dosti vseeno kdo bo naslednji predcednik ker je drzava dolgorocno obsojena na bankrot z njo pa cela svetovna ekonomija

  • Lustrator

   Kar sanjaj, mesečnik. Dokler je dolar glavna svetovna valuta in že slabo stoletje največja svetovna velesila, ki v kateremkoli trenutku dobi kredit od kogarkoli, saj iz tega kredita v povprečju tudi ustvari več od kogarkoli, bodo to le mokre sanje tebi podobnih sovjetskih mencingerjancev. Precej bliže bankrotu je Rusija, ki sicer nima enormnih dolgov, a ne zato ker jih ne potrebuje, ampak ker nihče (normalen) ni tako nor, da bi jim posojal.

   • freedomfighter

    Rusija je prakticno ze v bankrotu ne vem pa kaj ima to veze z ameriko…drugace pa ce mislis da je primankljaj ki ga ima us proracun vzdrzen potem pa tudi ne vem…drugace to ni bila kritika samo na ameriko ampak na celoten svetovni dozniski sistem ki se bo slejkoprej sesu tako kot se je leta 29…ena glavnih trumpovih obljub je bila zmanjsanje dolga sedaj si pa poglej kako je zacel narascati dolg v zadnjem letu

 • Valter BraniSlav

  Tudi jaz sem otrok revolucije, necak Kardelja in Macka, pa sem leta 2016 volil Trumpa in ga bom tudi 2020.
  ZARADI ISLAMIZACIJE!!!

  • xtc

   Od kdaj kartobnarska sodrga VOILITE DESNICO?

   • Valter BraniSlav

    Jaz nisem ideolosko obremenjen.
    Volim tisto kar prinasa korist.
    Z ideologijo so obsedeni revezi: lumpenproletariat. Jaz ne.

 • xtc

  HE,HE, otroci revolucije?
  Debili revolucije,degenreriorsna sodrga in nič več.

 • sodnikisozločinci

  Mene pa tu zanima, kaj bi desnica naredila z ljudmi, ki v tem sistemu padejo pod eksistenčni minimum in niso sposobni poskrbeti zase. Tu mislim na ostarele, kronične bolnike, invalide… A imajo pravico do državne pomoči in dostojnega življenja, ali naj crknejo na ulici. Pa ne mi govorit kaj bi naredila levica, njene metode že poznamo, partizanski humanizem Hude jame in …