Perverznost v šolskih klopeh

Zlata Krašovec (vir: Demokracija)

“V manevrskem prostoru, ki ga je ustvarilo ustavno sodišče s svojo hudo nestrokovno in neevropsko sodbo o bojda neustavnem manj kot stoodstotnem financiranju zasebnih šol, ministrstvo za šolstvo ni imelo veliko izbire, če je hotelo zavarovati javni interes,” je na svojem profilu na Twitterju zapisal Darko Štrajn.

Če ste doslej mislili, da je nad ustavnimi sodniki le modro nebo, se boste morali pač privaditi, da je nad njim še višji razsodnik Darko Štrajn. Kdo je to? To je tisti na državni proračun prisesani, na pogled malce anemični doktor kdo ve česa, ki ga naši mediji radi vabijo pred mikrofon, da tako ali tako že vsega sitim gledalcem razlaga svoje poglede na karkoli že. In zdaj se seveda postavlja vprašanje, kako bo ustavno sodišče preživelo Štrajnovo vrhovno razsodbo. Zna biti, da bo sledil suspenz, razpustitev ali celo ukinitev te institucije. Ko se v deželi na sončni strani Alp zabliska in ko zagrmi taka avtoriteta, kot je Štrajn, je pač vse mogoče. Šolski minister Jernej Pikalo to dobro ve, zato se tudi ni obotavljal malce po svoje razumeti odločbe ustavnega sodišča, ki je zahtevalo izenačitev financiranja javnih in zasebnih osnovnih šol, in je predlagal zakon, s katerim se razlika še povečuje. Namesto dosedanjih 85 odstotkov bomo zasebnim šolam priznali le še 65 odstotkov proračunskega denarja, je sklenil in objavil Štrajnovo apologijo svojega početja še na svojem profilu.

Štrajn se je, kot rečeno, spotaknil ob strokovnost ustavnega sodišča, novinar Dela Novica Mihajlović pa je uperil prst v moralno spornost tistih, ki domnevno želijo na “naš račun” šolati otroke v zasebnih šolah. “Pravi frajer, ki resnično verjame v dobrobit privat šolstva, svojim otrokom privat šolo plača v celoti sam in je na to ponosen. Ne fehtari naokoli, da to drugi plačujejo,” je zapisal. Pravi frajer! Kako to ponosno zveni, mar ne? Ekonomist Jože P. Damijan se s tem strinja in okrca neprave frajerje: “Itak. Ustanovijo zasebno šolo in nato zahtevajo, da njihov zasebni poslovni model financira država. Čista perverzija. To se je zgodilo najprej pri zasebnih univerzah in zdaj še pri osnovnih šolah. Perverzno in pokvarjeno.” Mimogrede – Damijanovo briljantno ekspertizo je s stališča morale nekoliko pokvaril Slavko Kogoj z repliko: “Vzameš kredit (J. P. Damijan namreč, op. p.) v švicarskih frankih, potem pa, ko zajebeš, zahtevaš, da ti ga konvertirajo. Perverzno in pokvarjeno.” (Priznam, da mu privoščim. Op. p.)

Čisto vseh Damijan tudi ni prepričal s svojim ekonomskim znanjem. Državljan Tadej Drmaž mu je brezplačno ponudil inštrukcijo: “Očitno ne razumete, saj šolstva ne financira država, ampak davkoplačevalci. Imamo pravico, da se iz preko prispevkov pobranega denarja plača obvezen program naših otrok, ki ga predpiše država, saj ga morajo javne in privatne šole izvajati enako. Nadstandard je pa druga pesem!” Otroški kardiolog Samo Vesel je to smiselno razlago nadgradil s predlogom: “Čista perverzija je od davkoplačevalca oziroma plačnika prispevkov pričakovati, da neko stvar plača dvakrat! Rešitev je v ‘kuponih’, ki jih lahko uporabnik unovči v javnem ali zasebnem sektorju. Tudi v zdravstvu. Če nekdo kuponsko storitev ponuja po višji ceni, pa doplačilo.” Podobno meni Dušan Mikuž: “Država naj ljudem pusti denar, ki nam ga preko davkov pobere za šolstvo, in bomo potem sami na prostem trgu izbirali in s tem denarjem plačali zasebno šolo po želji.” Bogdan Lipuš pa se dotakne tudi človekovih svoboščin, med katerimi je po njegovem pravica do izbire: “Javni interes je, da ima vsakdo prosto izbiro, ali bo obiskoval zasebno ali državno osnovno šolo. Obe izvajata javni program. Za davkoplačevalce so cenejše zasebne, ker ne financirajo prostorov, ogrevanja itd., in ker ni dragih partijskih posrednikov, ki zgolj razporejajo denar.”

Našteti odzivi na puhlice, ki jih stresajo tako imenovani strokovnjaki (kakor tudi mnogi drugi, ki jih na tem mestu ni mogoče citirati), dokazujejo, da zdrava pamet pri nas le še ni povsem izumrla, in to kljub izjemnim naporom, ki jih v njeno iztrebljanje z izdatno medijsko podporo vlaga javno šolstvo. Prav zato še obstaja nekaj upanja, da se bomo vsi, ki nas razsodnost še ni zapustila, v prvi vrsti pa starši in učitelji, zmogli upreti resnični perverznosti, ki prodira v učilnice šol – nasilnemu spreobračanju dečkov in deklic, ki se še niso začeli dobro zavedati svojega spola, v domišljijske spolne pokveke, ki zaradi (duhovnega) posilstva v otroštvu ne bodo sposobni odkriti resnične lepote spolnosti (morda tudi istospolne), ko dozori čas za to.

Z vidika pravice do izbire to pomeni dati staršem možnost, da za svoje otroke izberejo vrtec ali šolo v skladu s svojim prepričanjem in vrednotami. Možnost, da kratke ure dneva, ki jim po delu preostanejo za druženje z otroki, preživijo brezskrbno, ne da bi jim bilo treba celiti rane, ki jih otroci prinesejo iz ustanove, ki bi morala skrbeti za vsakršno korist teh, ki so ji zaupani. Bomo kaj storili za to? Oblast, ki jo imamo, nam tega ne bo omogočila sama od sebe.

Zlata Krašovec

 • ROMAN Naprudnik

  Ni kaj dodati!

 • samotoje

  Najmanj 25% zasebnih šol bi morali imeti, potem bi se zdravorazumski starši zanesli na to, da bo njihov otrok v dobrih rokah in ne bo treba doma popravljati bedarij iz “kvalitetnih javnih” šol. Je pa kar v redu, da so se razni mentalno oškodovani osebki tipa Štrajn razkokodakali in še enkrat dokazali, da ima komunizem pri nas zveste sledilce (čeprav večino z zobnimi protezami in tudi, bogpomagaj, plenicami.

  • Dada

   Lepo je čitati spotikanja, pljuvanja, sovražnost od tistih, ki se hvalijo z demokracijo, naprednim, modernim razmišljanjem. No, vsaj mislijo, da so demokratični, napredni in moderni.
   Se pa strinjam glede zasebnih šol, toliko je tudi ljudi, ki v celoti lahko plačajo šolnino, oskrbo in vse stroške za svoje otroke. Tako bo ostalo več za javne šole. Podpiram. Zaradi mene so lahko domobranske, torej financirane iz Argentine, Avstralije, lahko od SLO RKC, ni težav. Denar je sveta vladar, živimo v kapitalizmu.

   • Janez Korenjak

    Poglej, kdo je najboljši na PISA testih: Estonci. Slovencev niti ni na lestvici, jih klavrni šolski sistem poneumlja v ideološke spake, namesto, da bi jih kaj naučil. Glej tale članek: https://www.liberal.hr/kako-je-estonija-pobijedila-finsku-i-svicarsku-u-efikasnosti-obrazovanja-149
    lahko pa tudi sama malo pogooglaš in ugotoviš, da je tam skoraj večji delež zasebnih kot javnih šol, da programe enakovredno financira država, da šole tekmujejo med sabo in so zato v nekaterih državnih šolah večje vpisnine, kot zasebnih (in boljši program)… itd.
    Tebi in podobnim, ki leta 2019 še vedno vidijo domobrance in partizane (torej pobijmo vse Slovence, ki se upirajo komunizmu), to seveda ne more biti jasno.
    Tebe niso šolali, tebe so zdresirali za agresivno opico, ki pleše po taktih komunizma.

    Če pa resno misliš, da se naj zasebne šole financirajo 100% same, potem pa je v duhu enakovpravnega komunizma tudi treba potegniti ločnico: potem pa naj bodo takšni starši 100% oproščeni davkov – le zakaj bi financirali dvojno? Problem pri komunističnih/fašističnih/nacističnih opranoglavcih (tebe seveda štejem mednje) je, da ne samo, da bi si radi prilastili vse, kar ni njihovo, še razmišljati bi morali tako, kot oni hočejo.

    Če si ti zadovoljna, da so ti opravili lobotomijo – tvoja stvar. Financiraj pa svoje idiotizme prosim sama, ne kradi iz žepov tistih, ki se s tem ne strinjajo!

    • Dada

     Jaz sem zadovoljna s tem šolstvom. Če SDS to ni prav, izvolite, privat šolstvo. Financirajte in OKK. Brez problema.
     Tvoje pisanje pa nima nič s kulturo, nič s šolstvom, ker samo ZASTONJ OBUJAŠ SPOMINE IN ŽELJE POKOJNIH DOMOBRANCEV, KI SO SKUPAJ S HITLERJEM IZGUBILI VOJNO. Zgodovina je Hitlerju in njegovim pritlehnim namenila ustrezen konec. Luzerji pač ne bodo narekovali kako in kaj bo tej državi. Najprej je treba v SDS red naredit, potem bo treba izvesti lustracijo, Slovenijo narediti bogato kot Švica, potem verjamem. Tako je DEMOS obljubljal, Zaenkrat nič. Opravičila ni, ker je imel Demos prvo vlado, večino v parlamentu, potem je imel Janša vlado……NIČ OD TEGA, NIČ. Zaenkrat je luzer, še vedno luzer.

     • Janez Korenjak

      Zakaj pa bi moral jaz financirati “tvoje šolstvo”, torej ta ničvreden ideološki zmazek, ki se sramoti na PISA testih? Le zakaj bi jaz moral financirati tvojo ideologijo?
      Aja: “ker ste zmagali” (he he he) leta 1945. Zgodovina je vsem, komunizmu, nacizmu in fašizmu namenila konec.
      Samo popoln idiot, ki nima pojma o zgodovini, lahko na levo stran postavi današnje komuniste in na desno neke naciste/fašiste. Ne, če bi bila vsaj malo razgledana, bi vedela, da so komunizem, nacizem in fašizem isto sranje (državne šole, državni mediji, državno zdravstvo… itd. – država nad posameznikom, skrajni kolektivizem) in da je desnica nekaj čisto drugega.
      Pa pojdi na Mladino, tam se zbirajo seronje tvojega kova… Če že nisi Repovž osebno.

     • Dada

      Ti si se nakaj zlagal. Ti nisi korenjak, ampak BEDAK. To ti najbolj paše, k tvojemu bluzenju. Nabijaš in nabijaš. Moje šolstvo, ti plačuješ meni, daj, skrenjen ni. Nisi vredem komentarja. Kot nekdo, ki je iz votline zlezel

     • Janez Korenjak

      ..saj sem ti napisal: lobotomija v obliki tvojega, ideološko opranega šolstva (ki ga plačujejo zasebniki), ti onemogoča, da bi razen par iz Mladine pobranih psovk in floskul videla še kaj drugega.
      Seveda je zate popolnoma sprejemljivo, da naj VSI plačujemo šolstvo s katerim se ne strinjamo in še poleg tega financiramo pa šolstvo, s katerim se strinjamo.
      Da si pa res opranoglavi bralec Mladine (po moje bolj član uredništva) in navaden politični agitator pa se vidi že takoj, ko v nekvalitetno in ideološko šolstvo začneš mešati volitve, domobrance, argentince in ostale parole, ki so ti jih položili v lobotomizirano betico v kumrovški, pardon “štrajnovski” akademiji.

     • Dada

      O Bedak, si še tu….

     • Janez Korenjak

      Torej repovž (Mladina): kako si že rekel par komentarjev nazaj, da “desničarji” nimajo spodobnega nivoja?
      Tebi ga hitro zmanjka, ko nimaš prav nobenega argumenta.
      Vzrok več, da bi Slovenija potrebovala ideološko neobremenjeno (ne-državno, zasebno) šolstvo. In pa seveda kvaliteten zakon o duševnem zdravju za oskrbo članov uredništva Mladine, ki se radi multiplicirajo in opletajo v komentarjih z ideologijo iz leta 1945.

     • Dada

      O Bedak, še pišeš

     • Janez Korenjak

      Seveda! Za razliko od tebe sem celo funkcionalno pismen in podam kakšen argument – se vidi, da nisem produkt komunističnega šolstva, ki ga ti tako obožuješ. Ti, tovariš Repovž pa kar na Mladino nazaj, v rezervat za lobotomirane ideološke blazneže. Tam prodajaj bučke ostalim zapuhancem, kako je zasebno šolstvo škodljivo za “našo stvar”.

     • Dada

      O Bedak, kako si……

     • macon

      Največja budala si ti sama, zmeda omejena.

     • Dada

      TI IN JANEZ BEDAK STA DVA BEDAKA.

    • drzavljanslo

     Po dolgem času malo prebiram forum in vidim, da je vse enako kot pred letom ali dvema :)
     Vedno se najde neka Dada (ipd) z IQ pod 80, ki na dobre argumente odgovarja z praznimi floskulami in dobesedno butastimi neargumentiranimi odgovori.

     Problem Slovenije je, ker je teh zavoženih nizkointeligentnih ljudi več kot polovica in na volitvah neprestano podpirajo izrojeno jugo-komunistično mafijo.

     V razvitih državah bi takšni ljudje delali za tekočim trakom, pri nas pa jih je vse polno po javni upravi, državnih inštitucijah in drž. podjetjih.

     Zato so močni in glasni. V normalnem svetu pa bi se s takšnimi osebki ukvarjali samo psihiatri (v najboljšem primeru).

     Dokler bo tako, v Sloveniji ne bo prostora za normalnost.

   • Nata

    Je pa zelo nefer, da so si komunisti prav vse prisvojili. . . . . tudi šolstvo seveda. Ki ga jim ni potrebno plačati ??
    Niti deleža, ki je v vseh osnovnih šolah in gimnazijah enak, ne zmorejo ??

    A sedaj bomo v svoji državi, ker nismo prave barve, drugorazredni ??

    Nikoli ti ni prav ?
    Protestiraš, ko eno madžarsko podjetje podpre Novo, . . . . . . torej za šole bi ti bilo pa vseeno ??

    Tega pa ne verjamem.

    • Dada

     Sorry nata. Nič si niso prisvojili. Nič ni v lasti. Če pa misliš kso je v vladi RS in šolski minister, potem si v zmoti. Bile so parlamentarne volitve, Janša je zmagal, potem pa je kalkuliral in čakal tretji krog. No mandatar je bil izbran v drugem krogu in Janša je zasral svojo in SDS priložnost, IN ZDAJ BI BILA SITUACIJA OBRNJENA. >Zato so volitve, da se vlade menjajo in seveda vsaka trdi po svoje o tem kaj je bolje. Sploh je to tvoje pisanje o komunisti brez veze. Komunistov že dolgo ni več…..

 • Dada

  Odlično. US ne upoštevam, odkar je po radiju sodnik naznanil, da šef opozicije, Janša ne more biti v zaporu, kerr, kaj bodo pa druge države rekle. Druga stvar pa je financiranje zasebnih šol. Torej ne strinjam se, da bo država financirala zasebne šole, zasebne šole pa imajo še zasebne financerje. Javne šole pa bo financirala samo država. Kdor hoče zasebno šolo, naj jo plača, ker ima denar in hoče otroke posebej kvalitetno izobraziti, PIKA.

  • Janez Korenjak

   Šole v zasebni lastni izvajajo državni program enako, kot državne šole. Če država predpiše program, naj ga tudi financira – ali pa naj se v celoti umakne iz izobraževanja (ki to sploh ni, je bolj vzgoja v prilagojene državljane).

   Si pa vsaj priznala, da so zasebne šole očitno kvalitetnejše: pa ne samo v izobrazbi, kot navajaš (ker ni trapanja z ideologijo), ampak predvsem zaradi boljše organizacije.
   Nič čudnega, da tatovi kričijo “držite tatu” in projicirajo svoj modus operandi na druge z zmerljivkami fašisti in nacisti – le slednji so težili k totalnemu podržavljanju: šole, mediji, zdravstvo, banke… vse mora biti državno in planirano “iz vrha”. Kako so vsi ti sistemi končali, vključno s komunizmom, pa te seveda v državnih (komunističnih) šolah ne bodo izobrazili, kvečjemu poneumili iz vzgojili v neumno kokoš.

   • Povprečen Državljan

    Bravo.Privatne šole bodo po tvojem vzgajale otroke v neprilagojene državljane.

    • Janez Korenjak

     Natanko tako: družbenih sprememb nikoli ne neredi prilagojena večina, ampak vedno neprilagojena manjšina ali posameznik.
     Državne šole, po vzoru Mussolinija in Hitlerja ter s tradicijo tudi Serpentinška, so zagotovilo za nazadovanje v vseh pogledih (tehnološko, ekonomsko, umsko) – kaj Jugoslavijo poglej, kam je zabredla.

   • Dada

    Si se spotaknil, ker si v krvi prežet z domobranstvom, izdajalstvom, pa kvislingi in tako kot so oni, tudi ti razmišljaš. Na žalost so bili mrtev rokav reke, kot Hitler. So v prahu zgodovine.
    Ne poznam, ampak mislim, da so kvalitetnejše in naj plačajo starši… V glavnem so premožni, tako je v svetu, naj plačajo, ker imajo. Program imajo, zarai mene, popolnoma svoj, tak kot si želijo, kot mislijo, da bo IN, ko bodo dijaki, študentje rabili po nekajletih. Prosto po Prešernu. Za državo en strošek manj.

    • Janez Korenjak

     Ti si dokaz za to, kaj dela ta šolski sistem – lobotomija bi bila cenejša, kot je bila tvoja vzgoja, efekt pa je isti.

     • Dada

      Šolski sistem nima nič s tem kar ti pišeš. Nič ne bo kar ti pišeš. Karavana gre dalje. Seveda, izvoli, ti si iz SDS, tam je tak način komuniciranja, kot bi rekel dober dan, ker tako se kristjani, bogaboječi med seboj, kulturno pogovarjate, potem greste pa še v cerkev na mašo, po maši k spovedi. Vse kulturno…. A ne.

     • Janez Korenjak

      Seveda ima: šolski sistem te je poneumil, te lobotomiral – zato pa pišeš neumnosti, kot jih.
      Zanimivo: le zakaj sproščaš svoje frustracije z “nacisti in fašisti” (in klatiš bedarije) pa ravno tukaj? Ne samo šolstvo, tudi zdravstveni sistem je v kolapsu, da ne poskrbi za duševno zdravje ideoloških blaznežev.

  • Morala

   Vsem državljanom se pobira davek za šolstvo…potem naj država vrne tistim staršem, ki imajo otroke v zasebnih vrtcih in šolah, ves denar!

   • Dada

    SE strinjam, ampak le, če ne more otroka vpisati v javno šolo, vrtec.

  • macon

   Janša ni imel biti za kaj v zaporu, ker je bila obtožnica smešnica. Janša v zaporu je bil samo posledica te parodije od obtožnice in ti se obešaš na videz ter ignoriraš vsebino.

   Skrajni levičarji to počnete ves čas, druga varianta pa je, da predpisujete miselni delikt- berete zle namene brez kakršnihkoli dokazov. Oboje je skrajno nezrelo in zavrženo.

   Nisem še srečal skrajnega levičarja, ki hkrati ne bi bil otročja nerazvita oseba in v večini primerov za svoje levičarstvo od države vleče koristi.

   • Dada

    VPRAŠAJ KRIMINALCE V ZAPORIH. VSI TI BODO ISTO ODGOVORILI, DA NISO NIČ NAREDILI IN DA NIMAJO KAJ POČETI V ZAPORU

    SE STRINJAM, ŠE USTAVNI SODNIK JE REKEL, DA VODJA OPOZICIJE NE MORE BITI V ZAPORU….. in tako se rodijo svete krave

    • macon

     Butara, obtožba, da je nekdo na neznanem kraju ob neznanem času (dan je bil nek časovni interval par tednov) na neznan komunikacijski način od neznane osebe prejel obljubo neznane koristi za svojo stranko, je relevantna samo za butlje.

     Zakaj pa niso napisali kot so bili tvoji navajeni: izdajalec domovine in sovražnik partije pa je bilo to vse, kar je bilo treba.

     Za tako obtožbo nihče ne more biti v zaporu, razumeš, kokoš? N-I-H-Č-E!!!!!

     • Dada

      SEVEDA, samo prav se moraš pisati, npr. Janša. Od primera Janše dalje, se uporabljajo novi standardi, novi dokazni standardi, da je nekdo obsojen. Torej tisti iz zaporov, V E N, domv pojdite. Za vse enako.

     • macon

      Tvoji levi, ki se prav pišejo nikoli ne pridejo do zapora, čeprav kradejo pri belem dnevu. Recimo ljubljanski žepan. Ja, dokazni standard je bojda tak, da moraš nekoga obtožiti nečesa KONKRETNEGA, za Janšo ga ni bilo.

      Malo si zbrihtaj vijuge, zmeda.

     • Dada

      MOJI SO, mož, hčerka, moja mama, oče, teta in tri nečakinje.
      V zadevi Patria je bilo nekaj obsojenih, ljudje že sedijo po zaporih. Če ti ustavni sodnik uredi, da kot VODJA OPOZICIJE, ne smeš v zapor, juhuhu. Sedaj vidimo, da gospod veselo javno žali in počne kar hoče. Temu se reče SVETA KRAVA.

     • macon

      Parkrat sem ti napisal, v čem je vsebinski problem tistega procesa, ti ponavljaš kot papagaj o vodji opozicije. Ti bi izgleda rada živela v državi, kjer ljudi zapirajo za nič, vladajo pa nedotakljive levičarske svete krave.

      Ti si človek za stari sistem, v letu 1955 bi uživala. Res ne bi imela za kruh, bi pa navdušeno ploskala in vreščala parole.

     • Dada

      A se spomniš, kdaj je bila prva afera v Sloveniji ? To je bila orožarska, orožje od Janše na MB letališču v kontejnerju. . Afera se ni razćistila. ZATO se v Sloveniji svetim kravam nič ne zgodi. Zakaj pa bi bili še drugi obsojeni. Bavčar je pač na mino stopil, Janša ne bo. ČE drugi ne, ga bo rešilo US, kot vodjo opozicije.

     • macon

      Ti imaš vse pobrkljano, orožje na MB letališču je razkril ravno Janša in je bilo od kučanovih udba fantov.

      Pojdi v knjižnico, vzemi trilogijo Zgage in Šurca (levičarsko!) in boš prebrala, da nimajo proti Janši nič. Janša je za politično pokritje Krkoviča in Zvonarja (Lovšin pa pod MNZ) plačal leta 1994 z Depalo vasjo. Hkrati je bil kučan ves čas bojda nedolžen kot jagnje.

      Janša se je potem vrnil iz politične luknje in SDS je zrasla iz stranke s par poslanci v stranko z 20-30 poslanci.

      Seveda se ni razčistilo nič kar bi bremenilo levico, vi pa blejate do onemoglosti kot vam napišejo in povedo.

     • Dada

      Spomin ti dela selektivno. Vedno so drugi krivi, kako priročno, a ne.
      Janša je imel stranko s par poslanci, ko pa je Pučnik odstopil ( ni bilo lustracije, nič od Švice), je SDS prevzel Janša. Svojih pet ljudi je potem priklopil k “novi SDS” in rekel, da je to njegova stranka. Odlično, poznamo take, vedno pri koritu, velike zasluge… Za kaj že ?? Kje je lustracija, kam nam je zbežala Švica. Celo MB Zinrajh je odstopil, ker je Janša zapustil Pučnikova načela. SAMO ABLAST šteje za Janšo, ha,ha,ha.

      Dobro, da si sedaj začel s Kučanom, ha,ha,ha. Ko je DEMOS videl, da bo premočno zmagal Kučan, so omejili predsedniško funkcijo po številu funkcij in po številu mandatov. A VSEENO je brez pooblastil brez funkcij, je šel na živce Demosu, ha,ha,ha. Še bolj zato, ker je vedno premagal desnico, ki si je zamišljala, da bo premagala Kućana. Desnica, značilno, ne bo imela predsednika z desnice, ker ljudje razumejo to funkcijo pozitivno, in takih ljudi v SDS ni.

     • macon

      Desnica ne bo imela predsednika, sleherniki pa bodo revni in brezpravni, ker je imel kučan udbovce in udbovske fonde s katerimi je plačeval nastavljence v medijih, sodstvu, policiji, ostalo je pa zgodovina.

      Kaj sploh bledeš o lustraciji, levi so jo onemogočili. Tok državnega denarja v leve žepe se ni smel prekiniti, zato je poskrbel kučan kot vseslovenski koordinator mafije.

      Švica pa ni možna z butlji kot si ti. Bodi vesela, da imaš kar imaš, čez čas boš imela manj kot danes. Tvoja levica je garant.

      Smej se sami sebi, kura, pa navdušeno ploskaj kriminalu.

     • Dada

      NO VIDIŠ TO JE BESEDA IZ SDS. Škodoželjno, maščevalno, hudobno

      Brez konteksta, zlobno in maščevalno. 1. Taki so ljudje v SDS zato ne bo SDS imela nikoli predsednika. 2. Predsednik države ima povezovalno in predstavniško funkcijo in nima nobenega vpliva o npr. razvoju, ekonomiji, itd., , vpliv in odločanje je Vladi. Torej nimaš pojma kaj sploh pišeš. Ravno ta funkcija, ki o ničemer ne odloča je tipična funkcija, kjer mora biti pravi človek, pozitiven, povezovalen, oče naroda. TAKEGA ČLOVEKA NI V SDS.

      Takim hudobnim samo ogledalo nastavim, vse kar izrečejo, to so sami sebi povedali, skupaj s tabo vred.

      Zato lahko klaftraš koliko hočeš, tako kot Grims, Janša, Mahnič z natakarjem iz Livade…. To so ljudje predstavniki tistega tipa Slovenca, “naj še sosedu krava crkne”,

      Taki ljudje samo kvarijo Slovenijo, nič dobrega. IMAMO SREČO, DA JE JANŠA SAM SEBE ZAJEBAL PRI IZBIRI ZA MANDATARJA, ha,ha,ha

      Bedarije pišeš škoda časa zate ali SDS….

     • macon

      Ti si predstavnica naj sosedu krava crkne, ker vendar to zagovarjaš, hkrati ti je pa pomemben samo lep videz. Tisti, ki opozarjajo na korupcijo in kriminal kvarijo Slovenijo, kaj pa potem počnejo levi milijardni lopovi?

      Brezupno zaplankana si, kaj sploh pišeš? Nekakšno literaturo, ko izlivaš občutke ali kaj? Opozicija je škodovalna, maščevalna, hudobna, razni Jankoviči, ki kradejo milijone so pa potem verjetno v redu. Verjetno kradejo, ker jih opozicija sili k temu.

      Ti si tipičen dokaz, zakaj ženske sploh ne bi smele imeti volilne pravice. Sram naj te bo, ker si hudobna omejenka, ki zagovarjaš korupcijo in kriminal. Brez morale si pa deliš moralne nauke.

 • Poserjemsenavse

  Bravo…izvrsten zapis

 • Povprečen Državljan

  Razumi,kdor more.Privatni vrtci in šole,financira naj jih pa država??? Potem naj financira tudi vse druge zasebnike in privatna podjetja.

  • dež

   Država ne financira privatnih šol, ampak obvezni program za javne šole, ki ga je tem šolam predpisala in je enak tistemu v državnih šolah.
   Če je privatni šoli država dala koncesijo za izvajanje šolskega učnega (obveznega) programa, potem naj ga tudi financira.

   • Povprečen Državljan

    Se strinjam.Financira naj obvezni program in niti centa več,kot to.

    • Janez Korenjak

     …ja zakaj pa potem še ena goljufija, da niti 85% obveznega programa ne bodo financirali, ampak zgolj 65%? Pri čemer govorimo o drobižu, nekaj sto tisoč evrov – medtem pa Serpentinškove rdeče srake kradeje milijarde.
     Daj no….

    • macon

     Poanta javnega programa je, da ga lahko izvaja bodisi državna inštitucija ali zasebni koncesionar in država predpiše program, ki ga bo financirala. Ostalo so plačljive dodatne dejavnosti.

  • dob

   Razumi kdor more! Komunistično indoktrinirano šolstvo skoz in skoz…. financiramo ga pa vsi!
   Naj si svojo indoktrinacijo stranke, ki podpirajo komunizem, kar lepo same financirajo.

   VSE religije morajo biti ločene od države!
   Tudi komunizem, ker je religija.

   Komunizem namreč ne more dokazati, da kjerkoli na svetu lahko obstaja; ali da je obstajal; da bi kadarkoli lahko obstajal kot samostojen sistem, ki je sposoben sebe vzdrževati – ker še nikdar ni!
   Še posebno ni sposoben obstajati v smislu tistega, kar o sebi oglašuje: Enakost med ljudmi in zadovoljevanje potreb človeka.

   Komunizem je nedokazljiv vsaj toliko, kot je ateistom Bog.
   Torej je religija.

   Zato komunizem kot ideologija – ven iz šol! Stranka naj si komunistično šolo, RTV propagando za stranko – sama plačuje! Naj tam uči svojo vero v komunizem svoje otroke in na svoje stroške.

   Hej, pa na predvojaško ne pozabte!

   • Povprečen Državljan

    Ti in tvoji somišljeniki živite v temni preteklosti.Prižgite luč.Komunizma ni več že več kot 30 let,najmanj od smrti Tita naprej.

    • dob

     Fašisti so pa še, kenede. Pa domobranci tudi, povsod so i vrebaju pička im materina…. Čudno.

     • Dada

      Ja fašisti glave dvigujejo po SLO ozemlju tako v Italiji kot na Madžarskem…..Očitno si takrat še na Dobu sedel, ko so po TV pokazali njihove zemljevide, obujali Mussolinija, ga hvalili.

     • dob

      Je rekel usrane, ki poveličuje komunizem in njegove zločince s Titom na čelu, ki je deseti največji morilec lastnega civilnega prebivalstva v mirnem času med diktatorji na svetu.

     • Dada

      Stokrat izrečena laž, v SDS postane resnica.

     • dob

      Stokrat izrečena Goebbelsova izreka še ne postane komunistična samo zato, ker jo komunisti ponavljajo. Prej govori o tem, da so vse diktature enake in da razmišljajo enako.
      Podpiši resolucijo EU o izenačitvi vseh diktatur, usrane!
      Boš bolj prepričljiv(a).

     • dob

      V Italiji imajo demokratično vlado, ne vladajo fašisti in nimajo diktature! Njihov pravni sistem deluje,. Salvini dnevno zapira mafijce in jim zapleni premoženje. tako naslednji dan njihove hiše dobijo v uporabo človekoljubne (človekoljubne do italijanskih drđžavljanov, ki jih potrebujejo!) organizacije.
      Salvini spoštuje ustavo republike Italije, spoštuje zakone svoje države, spoštuje svoje državljane… Zapira meje za neporeverjene množice, ki nimqajo pravice zaprositi za azil.
      En usran komunist iz Slovenije pa temu pravi fašizem!

      kučan sovraži polovico lastnih državljanov (in to ni fašizem!) in bi jih najraje pobil. Zato raznaroduje ta narod, podjetnike podi iz države in jo zadolžuje.
      kučana ogroža že to, da nekdo drži denar v rokah KI SI GA NI SPOSODIL AMPAK GA SAM PRIDELA.

      Slab zgled! To da sam narediš denar – je za komunista slab zgled za druge, ki jih ne moreš več nadziorati, ko zvedo, da denar pride z delom in ne s krajo in zadolževajem. Nevrnjeni dolgovi so kraja, ko imš urejen pravni red, ampak za komunista ukrasti denar nekomu pomeni nadaljevanje revolucije. Umor pa “čiščenje neprijatelja”.

      MI nimamo ne demokracije ne pravnega reda ne vlade, ki bi bila sposobna spoštovati ustave in zakonov ki jih sicer sama napiše.

      Naa oblasti imamo komuniste, ki jih zakoni lastne države ne zanimajo in zato jih ne spoštujejo, meja ne branijo, ozemlje razprodajajo, vojsko uničujejo, zdravtvo pohabljajo, šole kontrolirajo da ne bi kdo v nih povedal kaj rfesničnega za spremembo, kot le komunistično propagando, RTV ndzirajo pri tem kaj sporoča in govori…

      Skratka. Vsi moramo to njihovo zblodo plačevati in jo vzdrževati, dolgove pa pokrivati.
      Zdaj so odkrili, da bank niso sami izčrpali, ampak da nam je Evropa bančno luknjo slabo prikazala mi smo pa nasedli. Skratka, pet milijard nam je EU pobrala, ne kučan!

      Resnica je za komunista samo stvar interpretacije!!!!

      Stavim, da je milijardo v NLB opral en domobranc in sploh ne kučan in njegovi mignončki. Kučan je sam dnar spravu, drgač ga sploh ni blo tam, ko se je kradlo!

     • Povprečen Državljan

      Teb pa slovenščina ravno ne gre.Lohk bi se je navadil,če si že tu.Fašisti dvigujejo glave,skrajni desni jih podpirate.Dombrancev pa tudi že od 45.ega ni več.

     • dob

      Me boš ti jugoslovenar naučo po slovensk. Skakat že znam.

   • Dada

    A ti si z Doba ušel. Vidim, da se ti zatika, se spotikaš, ha,ha,ha. Napiši še kaj o komunizmu, da bomo ostali vedeli, kje te žuli IN, zakaj ne moreš spati, ker mi ostali zaradi vročine ne moremo, ti pa zaradi komunizma.

    • dob

     Sem že precej tega napisal ampak ti si nepismen in se delaš da bereš, pa ne znaš. Tega so te naučili v komunistični šoli, zraven so ti povedali da komunizma sploh ni.
     Na izpitu je bilo dovolj, če si rekel: danes je Slovenija demokratična… pa si šel skozi!

     Dolgovi so. RTV je.
     Šole so komunistične. Vojska je v razpadu, ker jo kučan uničuje zato, ker (še) ni JNA! Zdravstvo je uničeno, ker komunista kučan in Zemljarič tam lahko “črpata” sredstva za vzdrževanje režima na oblasti. I tako dalje.

     Dolg pridelajo tisti, ki pravijo da komunizma ni več. Slučajno so to isti, ki so bili v komunizmu komunisti, ko je komunizem še bil in takrat so bili komuinisti.
     Danes trdijo, da jih ni več.
     Ampak dolgovi so še in napravili so jih isti ljudje! Ki jih ni.
     Ker če bi bili, bi sedeli v zaporu.

     Ti, usrane, se pa ne bi potikal tukaj na portalu, če bi to uredništvo bilo kaj vredno.
     Na komunističnih portalih vse nasprotnike diktature takoj vržejo s portalov in jim prepovejo pisanje pri njih.
     Antikomunisti so pa mile jere, ki bi radi bili dosledno demokratični in zato pustijo vampirjem, da hodijo sem vohat kri, ker je to demokratično.

 • Povprečen Državljan

  Nikakor si ne želim privatiziranega šolstva in tudi ne zdravstva.Velika večina si ga ne bo mogla privoščit.

  • Black_hawk

   Zdravstvo ni problem, imamo zavarovalnice.

  • Dada

   Zgoraj je nekdo podal predlog, da bi bilo vsaj 25 % privat šolstva. Jaz to podpiram, naj ta bogati prevzamejo financiranje teh šol v celoti. Tako bo ostalo za javne šole. Podpiram.

  • samotoje

   A državnega si pa lahko? Mene je šolanje mojih otrok ogromno stalo, zobozdravnika plačujem sam, ker ni variante, da bi v državnem zdravstvu prišel na vrsto prej kot v 2!!! letih, ortopeda si plačujem sam iz enakih vzrokov, plačujem dodatno zavarovanje, plačujem, plačujem. In takih nas je veliko, zato ne blebetaj, če ne znaš povedati kaj pametnega. Jeeez, kakšen bedak! Greš v blokado.

 • VERZIFIKATOR

  Marko Strajnar

  ALTERNATIVNI AKADEMIK ŽARKO ŠPRANJA

  Kdor ne more v akademski
  mesta sferi si dobiti,
  ta zamore tjakaj priti,
  kjer so avtorji problemski.

  Kjer se problematizira,
  kar drugače misli, diha,
  jezno se na tisto piha,
  pljuva, bljuva iz prezira.

  Tak je mislec Žarko Špranja,
  včeraj liberalni živec,
  danes pač alternativec,
  kot da vse mu že odzvanja.

  Ko glasnó tako oznanja,
  koga se ne sme tožiti,
  hkrati hotel bi dobiti
  tožbo brez podlage, znanja.

  Kar je Špranjam dovoljeno,
  takim planskim in sistemskim,
  to ljudem bi inozemskih
  zdelo se bolnó zgrešeno.

  Žarko Špranja pa igrivo,
  kot da vse je dovoljéno,
  pa čeprav vnaprej zgubljeno,
  bi se šel alternativo.

  Kaj bi dal, da spoštovan
  in učen alternativec
  bi izpadel, ne zmuzljivec,
  vsem razumnim dobro znan.

  Bi se še prodal za Juda
  ali pa za Makedonca,
  iz antičnega bi lonca
  rad zajemal, a brez truda.

  Zidal stolp bi babilonski,
  in dokazal svetu eno,
  čez moža in pa čez ženo
  je brezspolni stan zakonski.

  Akademik bi kateri
  se tako lahko oženil
  in še opico priženil
  v darwinovski bi maniri.

  Zida Žarko na oblakih
  svet iz samih golih špranj,
  ko pa se zbudi iz sanj,
  znajde spet se pri rojakih.

  Vse je to le gola poza,
  znana in starokopitna
  jalova, nerodovitna,
  ki alternativo ploza.

  Rad bi Žarko bil napreden,
  pa čeprav le po imenu,
  ko ravna se po vremenu,
  je pomilovanja vreden.

  Alter-sceno ko naznanja,
  je kot starec kak sionski,
  žanje le krohot huronski,
  vse je ena sama špranja.

  Žarko Špranja, ki uhaja
  skozi špranje mu na plano,
  dobro že vnaprej je znano,
  s čim možakar se oplaja.

  Bolj ko Špranja naš je glasen,
  kaže se alternativno,
  žal deluje brezprizivno
  konzervativizem jasen.

  Špranja ko se s špranjo združi,
  pravi si akademija,
  svet se v salvah smeha zvija,
  morje pravijo mlakuži.

  Žarko Špranja veleumni
  akademik je za tiste,
  ki iz poze gole, čiste,
  vztrajajo pri drži strumni.

  Alter-scena ko bo prazna,
  nova spet alternativa
  pride kot iniciativa,
  ta še stopnjo bolj porazna.

  Ko bo preč alternativa,
  spet v nasprotje se sprevrže,
  zgodovina pa izvrže
  take butce – brez priziva.

 • Anton

  Pikalo je pokvarjen do obisti(kdor je vsaj malce se poglobil v psihologijo obrazne mimike je do sedaj imel moč razbrati, da ta osebek rad laže), sicer pa to niti več ne skriva, postaja mu celo povšeči. Pri vsej tej zgodbi gre za izjemno reprosto logiko, levičarji sd(biša stranka zveze komunistov Slovenije) želi v največji meri obdržati monopol nad pranjem možganov naših otročičev. To je bistvo vse te zgodbe o financiranju zasebnih šol.Mene že ne bodo ti pokvarjeni levičarji žejnega čez vodo prepeljali, imam previsok IQ

  sarkazem press

  • Dada

   Ne, to je Janša press, oz. SDS press, ha,ha,ha. Če je tako pisanje je samo iz SDS…

 • samotoje

  Dada in ves ostali šoder- vsi ste blokirani, zato nima smisla, da smetite pod mojimi komentarji. Pa ne zato, ker se ne bi strinjali z mano. Gre preprosto za tako nizek nivo, da argumentirana debata ni mogoča.

 • šrauf

  Kultura in prosveta ,to naša bo osveta!

  tupa dada press