Pisma – od zmage do zmage (22): Revolucija bi spet malo kradla

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

Bilo je okrog leta 1960, ko je moja oma kot lastnica siromašne polkmetije dobila odlok okrajnega ljudskega odbora, da se ji odvzame 400 kvadratnih metrov velika njiva, ki smo ji rekli “ona čez progo”, ker je bila na drugi strani železniške proge Šoštanj−Celje. Oma je takrat jokala, ker je bil to za našo družino hud udarec, saj nam je obdelovalno zemljo zmanjšal za polovico.

Ne, te njive niso zaplenili, plačali so jo, ker so poštena nova oblast delovnega ljudstva, so rekli – njeno vrednost so ocenili na vrednost desetih kilogramov moke. Oma denarja nikoli ni vzela. Mi pa smo ostali brez krompirja, ki bi na tisti njivi zrasel vsako leto.

To zgodbo pripovedujem zato, da povem, da sem militantno, morilsko občutljiv na tisto, čemur se reče zasebna lastnina. Ta je temelj vsake demokracije. Če jo kdo napade, gre za dikatature, in to se pri nas že nakazuje kot opcija prihodnosti. Najprej so napadli podjetnike in zasebnike nasploh, zdaj skušajo segati po naši lastnini. Kradli bodo na bolj prefinjen način – vsaj na začetku in ne z nacionalizacijami, čeprav bi levičarji tipa Luka Mesec in kompanija najraje ubrali to najkrajšo pot. Pred dnevi sem natanko prisluhnil državni sekretarki na ministrstvu za finance Mateji Vraničar Erman, ko je govorila o prihodnjem davku na nepremičnine. Tako zelo demokratičen in pravičen zakon je obljubila − med drugim je rekla, da bi bilo protiustavno, če bi nekomu, ki ima več nepremičnin, te različno obdavčili itn.

Nekaj dni pozneje je evnuh in pucflek slovenskega Stalina Gregorja Golobiča, sicer pa tip, ki ne plačuje davkov (prejšnji teden sem dobil opozorilo, da sem iz leta 2015 dolžan tri evre, kar je v redu in jih bom nakazal), zapisal, da bi nepremičnine, namenjene stanovanju, morale biti obdavčene, če so nezasedene oz. presegajo določeno površino na stanovalca. Ko sem to prebral, sem si najprej rekel – tipično levakarsko polovičarstvo. Zakaj bi nekaj obdavčevali, treba je pobrati, zapleniti, nacionalizirati. Konec zgodbe. Saj v resnici je to pol poti do te oblastne svinjarije: najprej obdavčijo, potem dodatno obdavčijo, potem človek ne more plačati davkov, potem mu pa tako rekoč zaplenijo.

Tudi ideja o tem, da je treba zakonsko določiti, do kolikšne stanovanjske površine je upravičen posameznik, ni nova. Leta 1945 so na primer meščanske vile preprosto zaplenili, lastnike pa lažno razglasili za sodelavce okupatorja ali za meščansko inteligenco (kar je v komunizmu skorajda smrtna obsodba) ali pa za kapitaliste. Nekaj so jih spravili ob glavo, nekaj v arest, nekaj pa jih je zbežalo čez mejo. V meščanska stanovanja so vselili zaslužne za narod, lastnikom pa ne glede na število družinskih članov dodelili eno sobico. Danes lahko rečejo, da gre za domobrance in tiste, ki širijo sovražni govor. In zaplenijo vse.

Če grem nazaj k rdeči niti: najprej nastopi državna sekretarka Vraničar Ermanova, potem oni mali fašistek ali komunistek – itak je vse isto – in potem pride informacija, da Vraničar Ermanova ni več državna sekretarka. Ne samo zaradi prevelike demokratičnosti pri nepremičninskem davku, ampak tudi zato, ker ji je menda bilo slabo, ko je Serpentinšek v Bruslej poslal nekaj, čemur je rekel proračun države, in so mu od tam to isto spakedralo vrgli nazaj v glavo. Serpentinšek je tako obsojen na popravni izpit, kar pa zanj ni nič novega, saj je tudi v mizarski šoli to počenjal kar šestkrat.

Davek na nepremičnine bo, kot vse kaže, nekaj zelo literarno ustvarjalnega, torej ne normalnega, ker je to še edina možnost, da Serpentinšek pride do nekaj denarja, ker mu grozi bankrot. A koliko je še možnosti: recimo obdavčitev vseh, ki imajo več kot en par zimskih in en par poletnih čevljev. Posamezna družina lahko ima dve kokoši, petelina pa za odškodnino plus DDV renta država, da lahko naskoči kure – državni davek na skočnino torej. Z zakonom predpisati, da ima posameznik pravico do petih kvadratnih metrov stanovanjske površine, razlika se dodeli migrantom. Obdavčiti bi se dalo grde misli, ob tem pa na policiji ustanoviti oddelek udbe za grde misli. Do onemoglosti obdavčiti naročnike in bralce Demokracije in gledalce Nove24TV. Uvesti davek na članstvo v SDS in predpisati davek na davek od članstva v SDS. Predpisati fizične kazni za tiste, ki imajo ali berejo Manifest za domovino. Kazni po šeriatsko izvaja mali Mussolini Miha Kordiš.

Potem se zbudimo v nekem čisto znanem svetu 1945.

Vinko Vasle

 • Marko

  Mi vsi smo na rdeč podmornici, rdeč podmornici, rdeč podmornici……..

 • večni srb

  Kako je sploh prišel slovenski hlapec do zemlje, če vemo, da jo je v fevdalizmu, pod tujo oblastjo, kupil težje kot danes pri nas arabski migrant. Saj to sploh ni bila last slovencev, ko je nastala Kraljevina SHS, so si kmetavzarji sami zakoličili njive, kraljeva oblast jih je pa tolerirala, da jim jih ni bilo treba fujtrat. Na hektar, se da pridelati tono in pol krompirja ali 6-7 kil na kvadratni meter, če bi obdelali vseh 400 kvadratov, so torej pridelali 60 kil krompirja na leto. Dovolj za tričlansko družino, če so jedli zraven še kaj drugega. Papirje o lastništvu pa verjetno ni nihče pogledal, morda so obstajale kakšne kopije iz zemljiških zapiskov. Ne vem, povem samo, da so tudi na tak način prišli do svoje zemlje, zato je bilo treba po vojni najprej vse nacionalizirat, čez 50 let se je pa lahko začelo nazaj zemljo krast oziroma lastniniti, ampak tokrat so kradli le slovenci slovencem in je torej nekako vsaj naše, čeprav so se spet olastninili zgolj priviligirani. Ni slabo, če dobiš nekaj od države zastonj oziroma plačano s krvavim denarjem, kar velja za veliko večino današnjih slovencev.

  Kaj so pa naredili komunisti z nacionalizirano zemljo, hrana se je zbirala v Kmetijskih zadrugah, te pa so jo razdelile med vse občane, da nihče ni crkoval od lakote, to je bilo pa res grdo od njih, ja. Ko ljudje niso bili več brezpravni hlapci in lačni, se je dalo pa marsikaj, za začetek, so se postavila nazaj mesta, kjer se najprej razvije sinergija med prebivalci, ki pač živijo skupaj in morajo čez dan nekaj počet. Tako je v 50 letih nastalo več kot prej v stoletjih skupaj, ker so verjeli, da bo to vse ostalo naše, se nihče ni sekiral zaradi neke osebne koristi. Vsi ti objekti oziroma kapital je danes v zasebnih rokah, najraje pri takih, ki niso plačali niti centa svojega denarja. zato se načelno strinjam, v demokraciji je res bolje, ampak edino državljanom prvega razreda in fašistom.

  • bubamara

   Komunisti so prisilili kmeta, da je del pridelka obvezno oddal tovarišem v mestu. Ne vem kaj blodiš o hlapcih in meščanih in krompirju. Kdor je bil priden na kmetih je imel vedno dovolj. V Kraljevini, komunizmu po letu 52, ali danes. Lenuh je bil pa vedno hlapec ali postopač.

   • večni srb

    Ne vem kje naj začnem, preberi si še enkrat kar sem napisal.
    Ne moreš obdelovati tuje zemlje, na kvadratnem metru ne požene več kot 7 kil krompirja, pa tudi ne moreš jesti samo krompir.
    Orodja so se izdelovala v mestih, od koder so kmetje dobili tudi znanje in vse ostalo, tudi delovno silo ob sezonah in vojne ujetnike.
    Seveda so komunisti pobrali, ampak ne vse, ne zakonitim lastnikom kmetij, ki so jih itak prejeli z agrarno reformo, verjetno ne zato, da bi se iz hrane norca delali, ravno nasprotno, bolje nismo in ne bomo več jedli. Pomembna je tudi predelovalna industrija, ki se je takrat šele začela pojavljati, hrana je naenkrat postala zelo komplicirana, ker je za človeka najbolje, če uživa čim več različnih, zdravih hranljivih snovi in morajo biti razni artikli dostopni čez celo leto.
    Koliko krompirja pa ti poješ, najbrž vsaj četrt kile za en sam obrok, ki je verjetno ne pridelaš sama. Lenoba je zelo relativna stvar, ti si zgleda ena od tistih beštij, ki bi še obsojene na smrt v koncetracijskih taboriščih smrti zmerjala, da so lenuhi, če ne bi hoteli garati za fašiste. Komunizem je propadel predvsem zato, ker ni nihče delal za sebe, za druge se ne splača, kot vidiš.

    Še tole, ko že malikuješ lažnega Idola Dela, zaradi katerega je umrlo največ ljudi v celotni človeški zgodovini in bodo še umirali, samo koristno delo je nekaj vredno, sicer je bolje, če izkoristiš sleherno sekundo kratkega življenja zgolj tako, da preprosto si.

   • Simon Novak

    Davno je davno bilo to

 • večni srb

  Meščanska inteligenca, šolana v Nemčiji, ki je govorila nemško in svoje domovine sploh ni poznala, pravzaprav so se sramovali slovenskih dežel, kar nas je pripeljalo do sramotne kolaboracije z največjim gnojem človeštva in samomora lastne domovine. To je bila pa res prava akademija, velika škoda, da jih po vojni kompostirali, ja. Kaj so pa zapustili za sabo vsi tisti učenjaki in duhovni posamezniki, saj oni niso gradili naših gradov in graščin, niso postavljali velikih kmetij, niso vlekli tirov in tudi niso izvajali elektrifikacije, samo potke so bile, ljudje pa so spali v gnilobi, zaviti v stare vojaške mantle.
  Največji razvoj je dosegla slovenska inteligenca v Trstu in Celovcu, njihova vizija je bila, naredimo celo svojo domovino nemško in italijansko.

  Kar se tistih sobic v mestih tiče, ni slabo za zarukanega kmetavzarja, ki je imel v rovtah 500 metrov hoje po tranku, preden je prišel vsaj do makedamske ceste. In to zastonj. Druga stvar je bilo mestno prebivalstvo, ki itak ni nikjer gradilo stavb z eno samo sobico, ker takrat še ni bilo garsonjer. Je pa res, da so tista velika poslopja po vojni razdelili na več stanovanj, ki so imela ponavadi skupen WC in se je širil drek po celih skupnostih. Mogoče zato, ker so nas angleži zbombaridali nazaj v mračni srednji vek, če se je pa slovenska vlada pridružila okupatorski nacistom za njih je bilo umreti za Hitlerja in Musolinija posebna čast. Njihovi potomci so izdali pa komunizem in dobili trikrat več nazaj v svojo last, medtem ko dobijo potomci domobrancev mogoče sobico v samskem domu, ker si seveda niso ne med fevdalizmom, ne med okupacijo in ne med socializmom nič ustvarili.

 • VERRZIFIKATOR

  Mihael Kradeš

  NEPREMIČNI

  Jože se pri šanku je premaknil,
  nenavadno, saj bolj nepremičen
  običajno je in manj jezičen,
  bliže drugim pivcem se pomaknil.

  Kot pavliho ga sicer poznajo,
  če kaj reče, je gotovo šala,
  toda tokrat pasli so zijala,
  zmerjal in udrihal je čez krajo.

  »Kdo obdavčil bo nepremičnine?!«
  vpil zlovešče je, robantil besno,
  vzdušje v hipu je postalo resno.
  »Kdo spet polastil bi se lastnine?!«

  Jožetovo svojčas so kmetijo
  razlastili, célo pozidali,
  miloščino zgolj družini dali,
  vzeli so jim čast, ponos, vizijo.

  Tokrat bil je Jože ves drugačen,
  ni več zbijal šal, je le preklinjal,
  resno pred ljudmi se je zaklinjal,
  da pravice je že dolgo lačen.

  »Če želijo krasti spet dotični,«
  je zavpil, da vsi so mu verjeli,
  »če poštenim spet bi radi vzeli,
  naj vedo, da bodo nepremični!«

 • Franc Šink

  Vidim da nekateri še kar nočejo razumeti.

  • Simon Novak

   Franček, ti si v prvi vrsti

 • Simon Novak

  Vinko, pusti že enkrat preteklost na miru in se usmeri v prihodnost…če ti NoraTV za to kolumno plača en evro, ti plača evro preveč

 • if

  Vinko ima prav.
  Tisti, ki se mu rogajo to počno, ker:
  ne razumejo (šibek intelekt);
  zamahnejo z roko (malomarnost);
  nočejo sprejeti (aparatčiki zla).

  Drugi in tretji so nevarni demokraciji.

  • Simon Novak

   Se ti pol oprosti, ker piše zahojenost iz tebe

 • Lea Pralines

  Pejt Vasle še mal nazaj v zgodovino v čas prve svetovne vojne,morda se boš tam našel sebe ša še kaj za pisat,si res pisunček…..

  • Simon Novak

   V balkanske vojne, najbolje

  • pajot

   Majmun uči mojstra…he,he,he…

   • Lea Pralines

    vidim da se tudi tebi nabira plesen v možganih…upokojenček

 • karpelec

  Prebujati smo se začeli 1945. in se še 2018. nismo čisto zbudili, vmesni čas smo mešali meglo na različne načine z istim materialom s poklicanimi akterji, ki ji je vsak dodal svojo osebno noto, da je zvenela kot milozvočni refren.