[Pisma – od zmage do zmage] Ko lovci na fašiste lovijo svoj rep

Vinko Vasle

Lov na fašiste pri nas se nadaljuje in celo zaostruje. Vojno napoved Madžarski in Orbanu je zdaj napovedal tudi združeni odred odbora za kulturo in odbora za zunanjo politiko, ki je za obrambo Komunista žilnih opornic pripravljen dati poslednjo kapljo naše krvi. V občini Komen se je angažiral šef borčevske organizacije Damjan Grmek in v anonimnem (fašisti so pač nevarni) dopisu zahteval, da se znamenitemu arhitektu Maksu Fabianiju, ker je bil fašist, odvzame posthumno častno občanstvo občine Komen. Grmekova organizacija je dedič one komunistično-partizanske revolucionarne sile, ki je zelo rada paktirala s fašisti na Primorskem in nacisti drugod po deželi. Fabiani je zelo nedolžen.

Zato je Grmekov poziv povzročil, da je ušel hudič iz steklenice. Ker, če je tako, bo grozljivo potrebno spreminjati imena ulic in cest, ker je bila večina narodnih herojev tako ali drugače okupatorjevih sodelavcev in so domobranci tako rekoč še najmanj sodelovali – pa še to zato, da so narod branili pred komunisti in partizanskimi masakri. Tole proti Fabianiju spominja tudi na gonjo Serpentinška proti poimenovanju kamniške knjižnice po pesniku Francetu Balantiču, pa se je narod uprl. Se pa zelo strinjam, da je treba iz naše dežele izgnati vse – zlasti mrtve fašiste, naciste in domobrance. Ti so zelo nevarni.

Poglejmo malo v zgodovino in kmalu leta 1941 na prvomajski združeni paradi nacistov in komunistov v Trbovljah najdemo tudi kasnejšega velikega politika osvoboditve Miho Marinka. To je tisti, ki ga je po vojni dosegla čast, da je bil spoznan za žrtev nasilja v kraljevini Jugoslaviji. Kar je tudi bil – po revirjih je kradel kure in so ga seveda fašistoidni žandarji grdo preganjali. Od tam iz Hrastnika prihaja tudi eden najpomembnejših udov osvoboditve Stane Dolanc, ki je zaslužen za marsikatero disidentsko smrt v stilu “komunisti smo na oblasti, če ne bi bili, bi bil pa kdo drug”. Potem so pač padale glave. A naš Stane, poimenovan tudi Veliki gobar, je bil zagret pripadnik Hitlerjugenda oz. Hitlerjeve mladeži, kar je kasneje zase prevzel Tito in smo dobili Titovo mladino. Za Staneta Dolanca je Jovanka Broz kasneje večkrat javno povedala, da je bil nacistični agent. Josip Broz je tudi bil nekakšen sodelavec okupatorja, saj je na primer 5. maja 1941 pozval komuniste, da naj čimbolj stopajo v nemške službe, pri nas pa so takrat obračunali z Angelo Vode, ki se ni strinjala s sodelovanjem komunistov z okupatorjem.

Komunist Boris Kidrič (Foto: wikimedia.commons.org)

Zelo znan uniformiranec Hitlerjugenda je bil tudi Stane Brovet, ki je bil v SFRJ mogoče tudi zato edini slovenski admiral. On in Dolanc sta v Hitlerjevo mladino vstopila prostovoljno, veliko pa jih je bilo v to tudi prisiljenih. Brovet je imel v vseh spričevalih napisano, da je arijec in da je njegov materni jezik nemščina. Na Bledu je bil znan hitlerjugend pisec partizanskih legend Ukana Tone Svetina. Neka njegova znanka, kasneje na Bledu učiteljica, je imela celo fotografijo Svetine v tej uniformi, a ji je vseskozi grozila udba, da bo šla v večna lovišča, če bo to kdajkoli prišlo v javnost. Bled je nasploh bil pomemben rekreacijski center gestapa in komunistov, kjer sta se na primer s šefom gestapa Rozumekom sestajala Boris Kidrič in Aleš Bebler in se v hotelu Toplice februarja 1942 z njim dogovorila, da ne bo upora proti okupatorju, in so potem to počenjali samo slabo obveščeni, o čemer priča na primer zgodba o Dražgošah.

Turjak in Gračarice so pomemben zgodovinski spomenik sodelovanja partizanov s fašisti. Ti so jim z artilerijo pomagali pokončati domobrance na Turjaku in v Gračaricah in ne razumem, čemu se ob spominskih dneh tega ne pove. Pa jih ja ni menda sram onih Turnškovih iz ZZB! Zmaga je le zmaga, četudi so jo izbojevali fašisti v imenu partizanov. Veliko je tudi znanega o tem, da so okupatorji kot talce v glavnem streljali nekomuniste, nekateri znani komunisti pa so se iz zaporov gestapa in fašistov na čudežen način rešili. No, ne ravno na čudežen, ker so jih okupatorji pač spustili na svobodo. Primorski pisatelj France Bevk je bil na primer eden od tistih, ki so z Nemci na Primorskem podpisali sporazum o nenapadanju.

“Dragi Ivan,” pa se začenja posvetilo našega Serpentinška šefu kamniške občinske uprave, ki je za rojstni dan od njega dobil knjigo o Hitlerju. Serpentinšek obožuje Hitlerja in Mein kampf. Boji pa se opozicije, zato okrog svoje kamniške hiše gradi kitajski oziroma trimetrski kamniški zid. Ki bo viden tudi iz vesolja.

Vinko Vasle

 • SIMON ROZIC

  Dragi Vinko!
  Moram te pohvalit, saj si prav imenitno ponovil znano lekcijo o naših največjih
  herojih. Solze so mi stopile v oči prav zaradi velikega junaštva znanih osebkov,
  kronanih kvazi partizančkov, dobro skritih po bunkerjih in “izpraznjenih” domovih,
  iz katerih je nemalokrat dišalo po pečenki, potici in razvratnemu življenju, ki so
  si jih privoščili na sejah “kominterne”….Slava jim, bodočim oznovcem in udbovcem
  in – klavcem lastnega naroda. Živela OF, ki je osvobodila sebe od dela in zdrave pameti,
  ljudi pa potisnila na rob bede!
  Žalostno je, da se zgodovina ponavlja !

 • Lon Wolf

  Zakaj je Janezek je moral trikrat zapored ponavljati razred zaradi povedane zgodovinske resnice. Mu postavi tovaršica prvo vprašanje: ,,Janezek, kdo so bili pertizani?, Janezek: ,,pertizani so bili fini, dobri ljudje, ki so nam prinesli svobodo! Pravilno povedano, kako je potem mogoče, da je Janezek trikrat zapored zaradi povedane resnice v šoli pogrnil? Zaradi drugega vprašanja. Tovaršica nadaljuje: ,,Janezek, kdo so bili domobranci? Janezek se neprijetno zmrduje in končno le izusti: ,,Dedek Stanko, njegova brataTone in Francl, pa tudi strica Vinko in Joško.

 • Miro Jereb

  Lepo napisano. Resnica je k.rba…vedno pride na dan…hahahahah

 • Valter BraniSlav

  Vinko, spominjam se kako si ti kot mlad novinar in clan ZK lezel v rit mojima strickoma Kardelju in Macku.
  TE NI NIC SRAM?

  • Anton

   nič ni hodil nobenemu v rit, kot je znano so mnogi družbeno aktivni delavci, med njimi tudi novinarji, da o prosvetnih delavcih sploh ne govorimo se včlanili v partijo, zgolj zato, da so imeli mir pred mafijo imenovano udba, partija what ever in vsakdanji kruhek,da so prehranili sebe in svoje družine, doma pa so molili nekateri tudi Oče naš, ker k maši niso smeli iti, ker bi bili ganjeni od oblasti in vrženi na cesto, poznam kar nekaj primerov, tako, da ne govorim na pamet.Pač šlo je za preživetje, bistveno je pa do le ti nosili v srcu oče naš in takoj ko je bilo mogoče, se izčlanili iz te mafije .Pomembno je zgolj to, kdo je bil za Slovenijo in kdo je bil za Jugo, ko se šlo za osamosvajanje Sloevnije in tam današnjih levičarjev iz vrst SD ni bilo, da en omenjam ata štrumfa iz Murglej,bil je pa spoštovani, eminentni Gospod , domoljub Janez JANŠA, ki je eden glavnih zasluženih, da imamo svojo domovino. kdor govori drugače, je provokator oz projugoslovan.

   sarkazem press

   • Valter BraniSlav

    Bedarija.
    Jaz sem v ZDA postal multimilionar pa nisem nikoli bil clan ZK ali bil od kogarkoli poslan ali kogarkoli ovajal.
    Sem pa seveda hvalezen Titovi SFRJ za dar izobrazbe in odprte meje. Tudi drugi bi lahko storili isto.

   • Valter BraniSlav

    Prav nekdanji najbolj zagreti lizalci komunisticnih anusov sedaj najbolj pljuvajo po kuministih.
    Mi ki tega nismo poceli tudi danes ne pljuvamo. Pac nimamo labilnega karakterja kot gospodje / ex tovarisi Jansa, Vasle, Zver, Gorenjak in drugi konvertiti ki vedno hocejo biti na strani mocnega.

  • Anton

   Ti je spet uspel časovni preskok iz Floride?

 • ZatonMesecnikov

  Po drugi strani pa ima Osnovna Šola v Komnu še vedno ime po morilcu Antonu Šibelju – Stjenki.

  Po izpovedi priče v Pričevalcih, je Stjenka lastnoročno s strelom v tilnik leta 1943 likvidiral vrsto predanih italijanskih vojakov, stoječih na cesti pri Komnu.

 • Franc Šink

  Bog reši nas naivnosti.

 • xtc

  Jep!
  Resnica je smrt za SLo levake in potvorjeno njih zgodovino.

 • JANEZ GUS

  Ja Vinko,pa še povno se bi dalo napisat o teh izmečkih in njihovem kolaboriranju z okupatorjem.Na teh bolnih proslavah pa do onemoglosti lažejo o njihovih herojstvih.Ta komunistična medijska kloaka je strah uzbujajoč a gebelska propaganda.Z vsemi sredstvi pa nastopajo proti tistih nekaj demokratičnim medijem,ki se financirajo sami.

 • Amerikanc

  Po Šarčevem napadu na podjetja, ki reklamirajo izdelke in produkte v svobodomiselnih medijih, so ponovno dobile zalet stare udbovske klike, ki podtalno delujejo proti Slovenstvu, slovenski osamosvojitvi ter osamosvojitelejm.

 • sloustava

  Zakaj Kucan, naslednik zgoraj nastetih, plus Ivana Macka, preganja novinarje? Zaradi resnice, kajti resnica boli in lopovi se jo bojijo! In prav je tako, kajti resnica osvobaja!

 • Rotar Jakob

  Kdaj bodo ujeli kurcanov rep!