[Pisma – od zmage do zmage] Mussolini in Kardelj na evropskem parketu

Vinko Vasle

Pred 76 leti je bil poražen Mussolinijev fašizem, pri čemer se ne bom spuščal v razpravo o tem, koliko je k temu prispevalo partizansko bojevanje. Tako rekoč nič ali malo. Zagotovo vem le to, da so k ohranjanju slovenskega jezika in kulture na fašistično okupiranem ozemlju Slovenije največ prispevali zavedni duhovniki. Ti so do današnjega dne slovenski jezik in kulturo ohranili tudi v tistem delu naše bivše dežele (Trst je naš), ki so ga titoisti v boju z mednarodno močnim imperialističnim nasprotnikom zapravili čez noč. To je t. i. cona A.

V petdesetih dneh, kolikor so partizajnerji zasedali Trst, pa so opravili veliko čistko med italijanskim in tudi slovenskim prebivalstvom. In to je znano kot operacija fojbe. V fojbah so vsi nedolžni, ker jim nihče v skladu z mednarodnimi pravili ni sodil. Enako velja za vse, ki so tako končali v Hudi jami ali Kočevskem Rogu. In naj levičarji ob tem spoznanju še enkrat doživijo histerični napad, ker njim tudi zdaj ni jasno, da človeka ne moreš brez sojenja in dokazov obsoditi na smrt. V resnici pa je zanje to zelo priročno, če do česa pride – kaj bi se mučili s sodišči, tožilci in odvetniki. To stane pa še traja, sovraga pa je treba potolči takoj in zdajci.

Ko sem že pri duhovnikih: ti isti primorski zavedni možje so bili kasneje ustrezno poplačani v skladu z ločitvijo cerkve in vere od države in so bili deležni blagodati udbovskega proticerkvenega zaupnika, to je Zdenka Roterja, ki se je pri obravnavi duhovnikov zelo izkazal; menda jih je med zasliševanji celo jahal kot “svinje klerikalne”, je izpričal eden od Pričevalcev Jožeta Možine, zaradi katerega sta Tit Turnšek in zezebe prek roba histerije in ni mogoče zagotoviti, da ne bodo šli nazaj v gozdove. Roter je bil kasneje za to svoje delo bogato nagrajen – lahko je doktoriral in postal je leva in desna roka človeka, ki mu samostojna Slovenija ni bila intimna opcija. Govorim seveda o znanem malem hudobnem starcu, do dandanašnjega šefu udbomafije. O Milanu Kučanu.

Da ne zaidem povsem tja, kjer se začne in konča zezebe lažniva zgodovina, naj se vrnem v sedanjost. Če je fašizem padel z Mussolinijevo usmrtitvijo pred 76 leti, smo pred dnevi dočakali tragikomično reprizo spopada med fašizmom in komunizmom. Igor Šoltes, vnuk Edvarda Kardelja, človeka, ki je zelo odgovoren za že omenjene fojbe in izgubo slovenskega ozemlja, ki je zdaj italijansko – je zaradi butastih besed o italijanski Istri in Dalmaciji napadel predsednika EU-parlamenta Antonia Tajanija, z zgovornimi gestami pa je njegov govor pospremila Alessandra, še ena vnukinja še enega diktatorja Mussolinija. Ko se fašizem in komunizem v Evropskem parlamentu spopadeta v 21. stoletju, je to še najbolj podobno črni komediji, ki je Boris Kobal ne bo nikoli napisal, ker bi jo pač moral prepisati. Tako sta se na javni sceni simbolično spopadla vnuka dveh zločincev – eden kot antifašist in ena kot antikomunistka. A odmev z gora pravi: nacisti, fašisti, komunisti – isti … isti … isti.

Doma je bilo seveda ustrezno histerično, ker Milan Kučan, udbomafija in levičarska falanga seveda ne zmorejo niti minute brez notranjega in zunanjega sovražnika. Zato fašisti niso samo izven dežele, ampak so tudi v Sloveniji sami. In če vsi ti resno mislijo, kako so ogroženi Istra, Dalmacija in cona B, potem je edini pravi odgovor oborožen odpor. A kljub temu, da sem komunistom iz ukradene vile to nekajkrat predlagal, se niso odzvali in še do danes Italiji niso napovedali vojne. Sklepam, da so pač mali ideološki postranci oziroma – da bo politično korektno in ne v duhu sovražnega govora – pokakani so kot dojenčki. Njihova vojna s papirji oziroma z nekimi protestnimi deklaracijami je pa itak brez veze. Nihče v EU jih resno ne jemlje in tudi Tajani ne bo odletel, pri čemer je zabavno vprašanje, zakaj ima slovenska vladajoča politika takšen monsumski ugled v Evropi in širše.

Vpogled v tisto peticijo pokaže nekaj zanimivosti: podpisal jo je šef udbomafije Milan Kučan, podpisal jo je nosilec torbice Vide Tomšič Danilo Tuerk, podpisal jo je udbovec Stipe Mesić, iz deponije LDS jo je podpisal Jožef Školč (ne se matrat, če ne veste, kdo je to), podpisal jo je smrt fašizmu in prašičem veterinar Dejan Židan in podpisali so jo še nekateri menda slovenski intelektualci – to v teh levih peticijah vedno piše, ker kam pa pridemo, da peticijo podpiše gmajn folk.

V glavnem, vojne ni, jaz grem pa dokončat en roman o junaškem pobijanju med NOB in revolucijo. Resno.

Vinko Vasle

 • Anton

  V bistvu je smešn v bistvu je pa res.

 • sloustava

  Bravo, g. Vasle! Gamad nikoli vec ne bo mogla potvarjati, potvoriti resnice. Bolj ko se Kucan in njegovi mladici oglasajo, bolj dobesedno tulijo vsemu svetu, da je komunizem zlo. Dokler bomo 75 let po vojni gledali partizanske filme (konkretno, kako kurircek Tincek s tem, ko je pod oslicka dal pasje bombice in nato oslicka “nastimal “, da je skakal in so pasje bombice pokale, ter tako pognale v beg cel bataljon Nemcev), o osamosvojitvi pa niti enega filma, toliko casa bo nasa mladina “kurircek Tincek “, zgodovinsko neumna. Kje ste mladi, da nocete zvedeti resnice?

  • janezxy

   V30 ih letih še nismo uspeli posneti filma o pomoru slovenske vojske,Napoveduje se nov westrn o frantarjevemu begu,seveda bo to prikazano zopet o taktičnem umiku.Ubogi smrkavec.

   • lili pili

    ja najdite statiste, ki bodo hoteli igrati pobegle domosrance, jih enostavno ni niti za denr ne…

    • janezxy

     Za denar bi tudi ti prišel se javit.

     • lili pili

      Ja mogoce bi kagko z bradico zaigral presedenta rupnika….

  • lili pili

   pa posnami vsaj eden film od domobrancih, saj na temo prisega velikemu Adolfu…. bo zanimivo…

   • if

    Stalin in Tito člana Kominterne, kominternovski Hitler napadel KJU, Stalin in Tito nista mignila zoper kominternovskega Hitlerja pred, med napadom 6. aprila 1941 in po napadu.

    • Iztok Pušnik

     Zgodovinsko dejstvo je, da sta si vojaško stali med WWII nasproti, dve strani. Na eni strani protihitlerjevska koalicija, ki ni temeljija na razredni podlagi in na drugi strani hitlerjevska koalicija. Zgodovinsko dejstvo je, da so slovenski domobranci spadali v hitlerjevsko koalicijo, SZ in JA pa v protihitlerjevsko koalicijo. Dejstvo, da je SZ uradno pristopila v protihitlerjevsko koalicijo šele po 22. juniju 1941, ne vpliva na nič, kar bi lahko uporabili kot olajševalno okoliščino v prid slovenskim domobrancem, da so uradno bili del hitlerjevske koalicije.

     • if

      Velja tudi obratno.
      Zgodovnisko dejstvo je, da sta bili do Barbarosse na isti strani nacist in komunist kominternovec, kolaborantski par, ki je zagnal 2. svetovno vojno skladno paktu Stalin-Hitler.
      1. maja 1941, slab mesec po napadu Stalinovega Hitlerja na KJU, sta svojo konkretno vojaško kolaboracijo potrdila na Rdečem trgu v Moskvi.
      https://www.youtube.com/watch?v=jAfSrBMuXI8

      Ta kolaboracija je prakolaboracija vsem ostalim kolaboracijam, koolaboracija med nacistom in komuinistom je vzrok vsem poznejšim kolaboracijam, je najbolj podla oblika napada na slovenski narod že 6. aprila 1941!

     • Iztok Pušnik

      Zgodovinsko dejstvo je, da sta tako Hitler, kakor Stalin, “podpisala” pakt o sodelovanju, zaradi zunanjih okoliščin. SZ še ni bila pripravljena na vojaško konfrontacijo s Hitlerjem in Hitler je to vedel. Ker pa je bil tisti čas vpleten v vojaško konfrontacijo z VB, je s paktom o nenapadanju začasno ustavil Stalina. Zgodovinsko dejstvo je tudi, da je Stalin Hitlerju zaupal, kakor tudi, da Hitler ni zaupal ne Mussoliniju, še manj pa Stalinu. Hitler je zaupal recimo feldmaršalu Göringu in Rommelu. No, Rommel je pozneje sodeloval pri atentatu na Hitlerja…

     • if

      Stalin in Hitler sta vzajemno vojaško razbijala Evropo po področjih skladnih sporazumu Hitler-Stalin.
      Hitelerjev Stalin je bil hkrati šef KOminterne, Tito in Kardelj sta bila člana Kominterne.
      6. aprila 1941 je ta naveza začela razbijati KJU.

     • Iztok Pušnik

      Popolnoma skregano z zgodovinskimi dejstvi. 6. aprila 1941 je Hitler napadel Kraljevino Jugoslavijo zaradi demonstracij, ki so jih v Belgradu organizirali ob podpisu pakta, del oficirjev VKJ in vrh pravoslavne Cerkve, ob pomoči obveščevalcev VB. Josip Broz se je nahajal v Zagrebu, kot ilegalec, saj je bila KP v Kraljevini Jugoslaviji – prepovedana. Puč je Josipa Broza presenetil in, ker mu je prišlo na uho, da je v Belgrajskem puču proti paktu, sodelovalo tudi nekaj domoljubnih članov partije in SKOJa, mu je nekdo organiziral polet z letalom v Belgrad. Tjakaj je poletel še z nekom, čigar priimka se ta hip ne spomnim. Josip Broz je v Belgradu discipliniral “odpadnike” v duhu navodil kominterne. Podobno se je zgodilo lansko leto v občinskem odboru SDS Maribor, kamor je šel Janša iz “centrale”, disciplinirat Zinrajha, saj je bil mariborski odbor SDS glasoval s 14 proti 1 v prid podpori županskemu kandidatu iz lastnih vrst. Janša pa je zahteval podporo NLS Kangleru!

     • tohuvabohu

      Pozabil si, da v Sloveniji od 17.4.1941 naprej ni bilo vojne. Bilo pa je revolucionarno klanje.

     • Iztok Pušnik

      O tem, na žalost, ne vem nič, saj se je prva akcija proti okupatorju zgodila šele 29. aprila 1941, ko je Bojan ILICH s tovariši, zažgal nemška PKW v Volkmerjevem prehodu v Mariboru. Nemci so Bojana pozneje izsledili in ga obsodili na smrt.

     • tohuvabohu

      Verjamem.

     • Iztok Pušnik

      Lepo. Moja malenkost namreč, operiram z dejstvi.

     • tohuvabohu

      Pa kaj še. Dejstva ne obstajajo. Obstajajo dokumenti in interpretacije.
      Na primer, neumnost je reči “Zgodovinsko dejstvo je, da sta tako Hitler kakor Stalin podpisala pakt o sodelovanju zaradi zunanjih okoliščin”. Gre za (tvojo) interpretacijo.

     • Iztok Pušnik

      Obstajajo pričevanja tistega časa, da je bil tako Stalinov, kakor Hitlerjev motiv za podpis pakta v interpretaciji dejstva, ki sem ga zapisal.

     • macon

      To je vse res a ne spremeni dejstva, da je bil povojni pokol svinjski in da so rdeči pokradli (nacionalizirali) ogromno premoženja in nas kot družbo osiromašili.

     • Iztok Pušnik

      Strinjam se. Moj namen tukaj ni opravičevanje katerekoli morije. Tudi zločinov rdečih ne branim v nobeni točki.

    • lili pili

     Ja to ti je tako, da dokler ti prijatelj ne nategne zene sta prijatelja ane pol pa….

 • Hunyađi

  Salvini se naj s surlo zagrebe v fojbo.
  Culo naj uzun pusti, da uhka kak levo/ desni stronzo vespo parkira.

  • SIMON ROZIC

   Pri nas bi bilo lahko tako ob vseh grobiščih in fojbah!
   Na glavo posajeni simpatizerji povojnih pokolov bi zgledali
   kot LGBT parada….govor bi lahko še zadnjič opravil tovariš
   Stanovnik ali pa njegov instant nadomestek Šarec!

   • lili pili

    veliko tovarišev je tudi pri vas in tudi oni nosijo odovornost za vse nečednosti v preteklosti, potrebno bo opraviti še zadnji kongres zks na katerem bodo tudi jajo, zver in ostali…

   • Hunyađi

    Kar bi ti, mene nič ne briga in tvoj Janez, Justin in drugi. V glavnem Šarec vam je dal vetra. En smešn Serpetinšek je komunistu zadal hude rane.

 • von Rhein

  Zakaj nobeden ne napiše kam je vnuka poslala Aleksandra?

  • rabbit

   V jajca.

 • janezxy

  Bravo VASLE,mislim,da si te rdeče lažnivce pripeljal do orgazma.Rad bi videl predsednika ZZ-norcev,kako ga preteguje,.

  • lili pili

   bolj ko tujci pljuvajo po nas in se naši hlapci poistovetijo z njim, bolj se slovenci oklepajo levice, tega še niste doumeli, poglej zadnje javno mnenje…. prostim Tajani nadaljuj….

   • janezxy

    Kakšno javno mnenje, mogoče po dominantnih medijih.Tem toliko verjamem kot lažnjivim levakom-zero-nula-nista.Nobena anketa do danes še ni prišla do mene-waj

    • lili pili

     Normalno do tebe tudi nebo ker nisi normalen, hooooo

 • SIMON ROZIC

  *****Kolumna je več kot sijajna, ker je tako resnična, da zaboli! Koga? Uganite sami!

  O, gospod Vinko Vasle, da slučajno pravkar ne delate samomora z dvema
  streloma “od zadaj”, ki so pri nas “manira” za pokončanje lastne sence?
  Izogibajte se, prosim temnih ulic okoli Murgelj in slaščičarne Zvezde in okoli
  ukradenih vil komunističnih mogotcev…in Magistrata v Ljubljani, če se le da!

 • Iztok Pušnik

  Rad verjamem, da Vasletov Vinko ni prebral poročila Zahodnih zaveznikov, ki je na svetlo bilo poslano 3.avgusta, leta 1945. Partizani v poročilu niso omenjeni. ” Mussolinijevi” Italijani pa v njem, za “fojbo” v Bazovici, obtožujejo Zahodne zaveznike.

  ——————

  Reported “DEAD HOLE”

  Story from Trieste untrue

  (Special P.A. Correspondent.)

  LONDON, August 3

  A story of 400 corpes found in a “dead hole” at Basovizza, five miles outside Trieste, is untrue, says a special correspondent of the “Manchester Guardian.” The allegation was made by the Roman news agency that the village was the scene of the disinterment by the Allied military authorities of 400 bodies of Italians and Germans and 10 New Zealanders from a deep pit. The correspondent spent several hours visiting the pits and a coal shaft. he says that the New Zealand 7th Field Engineer Company threw a small Bailley bridge over this shaft. A cable was let down and the shaft was found to be 600 feet deep. An
  experimental descent was made by a New Zealander, but he was almost overpowered by the stench. A diver in full kit was let down, and he brought up fragments of flesh, human clothing, and German ammunition boxes, and stated that the place appeared to be a gigantic dump, with remains of human beings and horses. A fortnight ago the operations,
  which never at any time produced more than these fragments, were suspended, and now all the New Zealanders have left this region. Allied headquarters has taken over the Basovizza shaft and the place is being thoroughly investigated. The correspondent declares that the story about the disinterment of 400 corpses is a complete fabrication, as also is a report that the Bishop of Trieste and the Patriarch of Venice arranged for the burial of the corpses in a suitable place.

  ———–

  Vir:Paperpast, Nova Zelandija

  REPORTED ‘DEATH HOLE’
  EVENING POST, VOLUME CXL, ISSUE 31, 6 AUGUST 1945

 • Steiermark

  Odličen članek, g. Vasleta, ki bo pa (upam) , pri komunajzlarsko udbovskih zvereh povzročil marsikatero “žrtev” (od strahu se boddo požrli sami sebe, od znotraj – možganska kap jih nemore zadeti, ker nimajo možganov, so kot se je nekoč reklo za miličnike, da so varni pred možgansko kapjo). Res , čestitke g. Vasle, za takšen, jasen tekst….. Bravo!

  • Iztok Pušnik

   Da ti bo lažje, sem spodnje poročilo dal v gugl prevod…

   ————–

   Eine Geschichte von 400 Leichen, die in einem “toten Loch” in Basovizza, fünf Meilen außerhalb von Triest, gefunden wurden, ist unwahr, sagt ein Sonderkorrespondent des “Manchester Guardian”. Die römische Nachrichtenagentur machte den Vorwurf geltend, das Dorf sei der Schauplatz der Auflösung der 400 Alliierten von Italienern und Deutschen und 10 Neuseeländern aus einer tiefen Grube gewesen. Der Korrespondent verbrachte mehrere Stunden damit, die Gruben und einen Kohlenschacht zu besuchen. Er sagt, dass die 7th Field Engineer Company aus Neuseeland eine kleine Bailley-Brücke über diesen Schacht geworfen hat. Ein Kabel wurde heruntergelassen und der Schaft befand sich 600 Fuß tief. Ein
   Der experimentelle Abstieg wurde von einem Neuseeländer gemacht, aber der Gestank überwältigte ihn fast. Ein Taucher in voller Ausstattung wurde heruntergelassen, und er brachte Fleischfragmente, menschliche Kleidung und deutsche Munitionskisten auf und stellte fest, dass es sich um eine riesige Müllhalde mit Resten von Menschen und Pferden handelte. Vor vierzehn Tagen die Operationen,
   die nie mehr produziert haben als diese Fragmente, wurden suspendiert, und jetzt haben alle Neuseeländer diese Region verlassen. Das Hauptquartier der Alliierten hat den Schacht von Basovizza übernommen und der Ort wird gründlich untersucht. Der Korrespondent erklärt, dass es sich bei der Geschichte um die Auflösung von 400 Leichen um eine vollständige Fabrikation handelt,ebenso wie ein Bericht, den der Bischof von Triest und der Patriarch von Venedig für die Beerdigung der Leichen an einem geeigneten Ort arrangiert haben.

   • Steiermark

    Hvala za “pomoč”, vendar je ne potrebujem! Sicer pa ne vem, kaj si hotel s tem dokazati, da komunisti niso morilci?

    • Iztok Pušnik

     Kako ti pa kaj takšnega pride na misel??? Članek je dokaz, da so se Italijani z Bazovico lagali in se lažejo še naprej.

 • Franc Šink

  Ker je začelo primanjkovati notranjih sovražnikov, sporočamo cenjenim strankam, da smo spet pognali proizvodnjo .Varno zapakirane vam dostavimo gratis na dom.Naročila preko Levice 10 % popusta !

 • lili pili

  Ja bolje da bi glede na trenutne ankete napisal od poraza do še večje poraza, SDS toneeee, juhuuuu

  • Inaz

   A si tudi ti med tistimi, ki verjamejo anketam? Šarec je po popularnosti presegel vse politike in voditelje tega sveta in bo kmalu najbolj popularen tudi v Tunguziji.

   • lili pili

    Sem verjel anketam tudi takrat, ko je sds vodil pa se je pokazalo, da so zelo tocne, se pomnite tovarisii

  • Olga101

   Mislite Kučan Goebbelsov agitprop “ankete” – balon napihnjen z LDS črpalko, ki ga bo razneslo, tako kot LDS-ovega?

   • Hunyađi

    Tako je Olgica. Povej jim kommunistom, ki ti mrcvarijo ubogega Janezka. Čajčka mu skuhaj in toplomer v usta, po glavci ga mal pobožej, da ne bo ubošček tok žalostn.

   • lili pili

    Volga ko pa so iste hise namerile sds 25% je bilo pa vse ok, jajo dela napake…..

 • Olga101

  Bravo gospod Vasle!

 • if

  Anketna priljubljensot Šarca in pripadajoče oblasti bo razbita ob čereh v zdravstvu, pokojninskem sistemu, odnosu prihodki/odhodki …
  Očitno gre Slovenija po poti SFRJ, oziroma v teku je globok padec v odnosu na države kot so Češka, Poljska, Slovaška, Madžarska, ki so desetletja zaostajale za Slovenijo, vendar so sedaj pretežno očiščene posledic topoumnih produktov komunizma.
  Stanje v RS je nevarno, ker gre za vplive, ki so produkti komunizma, neokomunizma, potrošništva, balkanizmov, ilegalnih migracij, raznarodovanja …

  • Iztok Pušnik

   Tovrstne ankete ta čas v Sloveniji, so pomembne. Bližajo se Europske volitve in s pomočjo teh anket, mediji preparirajo volilno telo. Zanimivo je tudi dogajanje na Požarreportu. Verjetno je s kroga blizu Janeza Janše pricurljalo Požaru na uho, da se prvak SDS na skrivaj spogleduje z mestom Europoslanca. Požar do danes, Janeza Janše ni “kritiziral” v svojih prispevkih niti enkrat. Danes pa mu ponuja pod nos Ušajevo in Brščiča, kot notranjo opozicijo. Istočasno je bombastično napovedal današnji VV Faktor, kot odmev na Tajanijevo nespodobno eskapado v Bazovici.

  • hladnik

   To je psihološka vojna.

 • dob

  Umro Šaban Šaulić. A kdo ve, če modri vlak pelje tudi mimo Solkana pod Sabotinom?

 • janko

  Pol stoletja smo milijardo krat poslušali: smrt fašizmu, svoboda narodu. Danes, ko je zgodovina iz pol stoletja v temi končno na dnevni svetlobi…kot da bi ponavljali mantro: mačji kakec je fuj, njam je klobasa.
  Sčasoma bodo tudi v Zlovenistanu levuharji sprevideli bedo in zlaganost njihovega idola – enoumja.
  Šoltes nedavno: …žrtve (fojbe), ki so bile potrebne, da danes lahko živimo v miru… Hvala za takšne naše leve dohtarje.

  • Nata

   Doktorat . . . . . z državnim denarjem in pomočjo Lutkarja.
   Kdo je bil pa mentor pri njegovem doktoratu ? In kakšna je bila tema le tega ? Ko je prišel v EU Parlament , je svojo stranko pustil na cedilu !!