[Pisma – od zmage do zmage] O vnukih drhali, Jasmini in čudežu na Menini

Vinko Vasle

Zgodovina res zna biti prasica! 74 let po drugi svetovni vojni šele sedaj – sicer bolj amatersko, na ravni spominov alchajmerce – odkriva veličastne dogodke iz naše partizanske epopeje. Ker smo doslej imeli zgolj Dražgoše in Osankarico kot dogodka, ki sta Hitlerja v berlinskem bunkerju prisilila v samomor, so naši ljubkovalno imenovani zezebejevci (ZZB) odkrili še Menino planino.

Tudi v zvezi s tem veličastjem se krešejo mnenja. Eni pravijo, da je bilo tistega 15. marca dva metra snega, drugi pravijo, da je zaradi dramaturgije treba govoriti o treh metrih, domobranci pa trdijo, da snega sploh ni bilo, ker je prišla zgodnja pomlad. Barabe. Amatersko zgodovinopisje enega preživelega pravi, da se je marca 1945 na to planino umaknilo 500 partizanov, obkolilo pa jih je 12 tisoč vojakov SS divizije. Se pravi Hitlerjeva elitna vojska. Po krvavi bitki se je vsem partizanom iz obroča uspelo rešiti. Raje ne pomislim, kaj se je zgodilo z esesovci in kako so končali. Mesarija.

Glede na razmerje sil in sploh bi ZZB morala dogodek že zdavnaj prijaviti Vatikanu, da beatificira vsaj Franca Severja Franto, ki je ta čudež osebno doživel in ima svetniške zasluge zanj. Težava pa je, ker čudež temelji zgolj na rekla-kazala, ker noben naš eminentni zgodovinar o tem dogodku skoraj 70 let ni nič vedel. Mednje sodita tudi Božo Repe in Jože Pirjevec alias Pierazzi, kar je po moje malo neodgovorno. Že itak zezebe nima ne vem kakšnih veličastij in se iz razumljivih razlogov zateka k pravljičarstvu tipa kosovska bitka, potem pa še tistega, kar se ni zgodilo, ne znajo spraviti v promet. Ne morejo slaviti edine konkretne usodne bitke v stilu Tita Turnška “še premalo smo jih pobili”, ker je to bilo po vojni, ne med njo. Pa tudi Grčarice in Turjak ne štejeta najbolj med vrednote zezebe, ker so se tam vsi domobranci predali, pa so bili kljub temu likvidirani ob pomoči topništva italijanskih fašistov. In na to naj se danes spomnita Levica in koalicija, ko tulita proti fašistom in grozita Italiji z vojno. Če ne bi bilo fašistov, bi Dolenjci danes govorili srbsko, če ne bi bilo Rusov, ki so osvobodili Prekmurje, pa tam ne bi bilo Panvite, Dejana Židana in Milana Kučana. Ali kot je nekdo zapisal na socialnem omrežju: če ne bi bilo Menine planine, danes ne bi imeli ne elektrike in ne vode. To sovpada z ugotovitvijo, da če ne bi imeli množičnega morilca Tita, ne bi imeli samostojne države Slovenije. Oprosti Kučan.

Zato je seveda nedopustno, da se kdo iz Menine planine norčuje. Navsezadnje Serpentinšek pa res ve, na katero proslavo bo šel, in on se ne zmoti. Seveda ne more biti na vsaki, ker ima zezebe dnevno povprečno kar 12 manjših, srednjih in velikih proslav, domobranci pa obrekujejo, da proslavljajo vsak grm, za katerim se je skrival kakšen komunist 1941-1945, da o številu kozolcev in senikov ter hlevov, kjer so se bojevali, sploh ne omenjam. Vsak dan bi lahko na teh mestih zezebe odkrila najmanj deset spominskih plošč v stilu: “Na tem svinjaku v zavetju prašičev je Boris Kidrič načrtoval dokončno rešitev za revolucijo in komunizem. Slava mu, da je mrtev.” Ali kaj podobnega.

Miti in legende v stilu Slavko in Mirko so nujni za vsako komunistično oblast, ki se hoče ohraniti. To ne more biti samo bitka za naše javne šole, proti zasebni lastnini, sovražniku države in revolucije – mi potrebujemo tudi proslave, med katerimi recimo izstopa Pod rdečo zvezdo one nesrečne pesnice Svetlane Makarovič, ki jo je v življenju preganjala Katoliška cerkev, preganjali in grdo delali z njo pa so tudi vaščani nekaterih krajev, kamor se je nasilno vselila. Ima pač ženska močan značaj, je hudobna in maščevalna, ker je pač naš svet takšen. Njeno edino veselje proti koncu življenja je samo še rdeča zvezda in naj jo ima. Domobranci bi rekli – naj si jo vtakne v rit, v skladu s tisto njeno, da naj si žalujoče domobranke in ostali žalujoči, ki ne vedo, kje so grobovi njihovih dragih (in nimajo kje prižgati sveč), sveče vtaknejo seveda tudi v rit.

Zato razumem ogorčenje neznane komunistke Jasmine Držanič, ki je slavo pridobila ne na NLB, kjer je delala, ampak na Twitterju, kamor dopisuje. Mirno je etično zapisala, da takšne dogodke, kot je Menina, omalovažujejo “vnuki smrdljive drhali”. Pojasnjujem: vnuki tistih, ki so jih premalo pobili.

A dilema vedno je in bo, ker zgodovina nima konca: kako so nas zezebejevci osvobodili, če so vse bitke izgubili?! Ni dvoma, da bo vsaj Pierazzi našel ustrezen odgovor na to. To je nujno.

Vinko Vasle

 • Anton

  Koliko zamolčanih herojstev še imamo! Slava jim…. (je dala)

  • karpelec

   Se dorojevajo. Ko eden izgubi svoj sijaj, oziroma se izpoje, se rodi novi, pa magari samo iz enega koraka enega vojaka, ki je pod grmom scal.

 • VERZIFIKATOR

  Šariel Meninar

  RAZLAGALEC ZGODOVINE

  Se oglasil znani je zelenec,
  Šaro cucek, tisti s pod planine,
  velik poznavalec zgodovine,
  mahal z repom znova pritepenec.

  Se izkazal je kot poznavalec
  vseh instant dogodkov zgodovinskih,
  pasjih zgodb izmišljenih prvinskih
  mali je bevskač zdaj razlagalec.

  Je zalajal nekaj o herojih,
  da njegovi predniki kot glavni,
  v prvi vojni so svetovni slavni
  z Nemci tolkli se v frontalnih bojih.

  Grizli so jim šarplaninci hlače,
  trgali po vrsti kot za stavo,
  šlo je kajpak za naravno pravo,
  je bilo tako in nič drugače.

  V vojni prvi, eden vendar vpraša?
  Šaro cucek vneto mu prikima,
  in da julija bila je zima,
  z odgovarjanjem ne prizanaša.

  Kima gruča starčkov mu senilnih,
  vse bilo tako je, kakor pravi,
  julij, prva vojna, rdeči Švabi,
  zraven maha psičkov trop servilnih.

  Lovska zgodba, Šaro pritepenec,
  ki te nebuloze zdaj razširja,
  pravzaprav nikogar ne vznemirja,
  norček pač, zlaganosti rejenec.

  • SIMON ROZIC

   Imenitno tole si napisal,
   vse si jasno nam orisal,
   kako udomačeni Šaro
   vedno napolni svojo glavo….
   -in da revež v to verjame,
   močno vpliva tudi name !!!

   • VERZIFIKATOR

    Romarska iz 22. stoletja

    NOVA SVETA PLANINA

    Oh, Menina, sveta ti planina,
    po menihih si ime dobila,
    nisi vse do danes izgubila
    svetega duha, oh, ti edina!

    Kdaj, Menina, si si zaslužila
    milost kraja svetega dokončno?
    Je bilo poleti, vreme sončno,
    čudeža ko dva sta se zgodila.

    Ni prikazovanj bilo Marije,
    Marjan jo tedaj je nadomeščal,
    množico nevernikov osveščal,
    kaj je smisel rdeče mimikrije.

    Temu zdaj se prvi čudež pravi,
    ko tam zbrani so ljudje neverni,
    po pravilu vedno vsi čemerni,
    brž nasedli svoji sveti kravi.

    Je takole pravil Marjan sveti,
    čigar ne pozna nihče izvora,
    da prišla je njega dni pokora,
    morali tedaj bi vsi umreti.

    Dvanajst tisoč je bilo hudičev,
    bojda vsi so nemško govorili,
    od krilatcev rdečih jih dobili,
    razpršili se kot jata ptičev.

    To je prérok Marjan zbranim pravil,
    kar sledil je čudež še največji,
    prepoznali so bolnika k sreči,
    ki dotlej se ni uspešno zdravil.

    Oh, Menina, sveta ti planina,
    po menihih si ime dobila
    in obsedenost nekoč razkrila,
    ki izvor poznaš ji ti edina.

 • SIMON ROZIC

  Dragi Vinko, že vem, da je danes moj dan, saj sem ga začel z zdravim, ta pravim
  smehom ! To je ta pravi prikaz naše nadvse veličastno namišljene zgodovine, kratek
  in jedrnat…
  …samo prišli so, ti hostarji, nas ustrahovali, pobrali in pokradli kar so lahko in nas,
  osemčlansko družino že tretjo zimo pustili brez živeža. Preklete barabe!, so rekli moja
  mati, da bi se le podavili z nakradenim!….
  Pa se niso! Le mi smo skoraj crknili od lakote ! Glavno, da so imeli Franta in banda
  polno rit in da so z lahkoto lomastili in ubijali, kdor bi se upiral in dvigoval glavo…

  Še danes s svojimi pravljicami po šolah indoktrinirajo otroke, ker je to najlažje delo
  na svetu, saj otroci še kar verjamejo, mi, ki poznamo življenje, pa žal ne, pa če
  še tako poskakujejo maškare po Dražgošah, Menini planini in ostalih osvobojenih
  zezebe destinacijah !

 • tasilo

  Satira, ironija, burka, farsa … kakorkoli že rečemo, je odlično napisana kolumna! Koristi pa druge od nje ni, kakor da v slogu panem et circenses (kruha in iger) zabava Ljucvo™.

  Namesto vsega tega zabavanja Ljucva™ pa naj kdo od vseh teh silnih zabavljalcev Ljucva™ raje predlaga kakšne konkretne rešitve, kako končati ves ta levičarski srpokladivarski rdečezvezdasti migrantoljubski koruptokracijski družbeni monopol.

  Torej Vasletov …, zakurblaj možgane še za kaj koristnega in produktivnega, ne le zabavljaškega. Drugače nisi nič drugačen od Serpentinška. Bi šlo?

  • tohuvabohu

   Zabavanje ali zabavljanje?

   • RATATA

    Naj bo zadavljanje, kar bo tudi najbolj prav, pravično in zveličavno, pa tudi spodobilo bi se!

   • Jovo Jamnica

    Ni nujno ne eno, ne drugo. Slovenec ima na izbiro več izrazov. Hudomušnež, burkež, šegavec, šaljivec, navihanec… Menim, da je s tem primerom skladen predvsem izraz – hudomušnost

    • tohuvabohu

     Ja, pa vicmohar, hecar, obešenjak, klovn … Vseeno bi bilo bolj zdravo, če bi pazljivo prebral Hanibalov komentar in potem še moj odgovor. Bi si prihranil trud.

     • Jovo Jamnica

      A ti je dolgčas? Bralce sem samo skušal spomnit na lepe slovenske izraze, ki jih lahko uporabimo za “štos” in z njimi nadomestimo vsaj za mene sporni besedi zabavanje in zabavljanje, ker sta si sila podobni. Marsikdo ju sploh ne loči, kakor ne loči njunih različnih pomenov. Kdo je tisti, ki nas zabava?? Zabavar, zabavač ali celo zabavnik. Kdo je tisti, ki nas zabavlja??? Zabavljar, zabavljač ali morebiti zabavljalnik. Ja, hecno ne da? Slovencem je znan priimek Zabavnik. Mnogi pa so tudi kdaj slišali za revijo Zabavnik. Ja, vsebina revije Zabavnik nas lahko zabava, toda zabava nas lahko tudi model s priimkom Zabavnik, pa zato verjetno nihče ne bode vzkliknil – “ta zabavnik je pa zabaven”…

      Eh, saj bi še pisal o motivu, ki je po mojem @tasila pripravil do tega, da je uporabil prav ta dva pomensko različna izraza. Kajti, če bi uporabil dva pomensko enaka izraza, bi imela poved drugačen pomen. (zabavanja Ljucva™ – zabavljačev Ljucva™, zabavanja Ljucva™ – zabavačev Ljucva™, zabavljanja Ljucva™- zabavljačev Ljucva™.

     • tohuvabohu

      Samo drobna pripomba: znani slovenski priimek je Zobavnik.
      Dilema zabavati vs. zabavljati ima pa že brado, podobno kot zdrav(lj)ica.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Toda priimek Zabavnik zmaga. 110 : 97 za Zobavnik… LOL
      Vir: Statistični urad R. Slovenije

 • ZatonMesecnikov

  To imaš kakšnega levičarja v mislih, oni so znani po epizodah iz garaž?

 • ZatonMesecnikov

  Bravo Vinko, zapis na mestu. O Menini nisem nikoli zasledil nobene omembe. Niti guglanje razen slovenskih novejših zapisov ne da nobenih zadetkov. Še tuji forumi na zelo visokem strokovnem nivoju, ki pokrivajo zelo detaljno bojne poti posameznih enot, v tem primeru 14te Divizije SS Galicija, razen omenjanja njenega angažmaja v protipartizanskih akcijah od januarja do marca 1945 po Koroškem in Štajerskem in ob slovensko avstrijski meji, ne povedo nič.

  zato lahko upravičeno sklepamo, da je Menina le nova ofenziva Zezebe in pravovernih sil, ustvarjena za notranjepolitične namene v nikoli dokončani državljanski vojni Nefarških proti Farškim. Eden od dogodkov, ki si zaporedoma sledijo;

  Poskus uvrstitve Internirancev med Holokaust in Pahorjevi obiski Auschwitza.
  Samopovabilo Zezebe v Normandijo na 70 letnico izkrcanja.
  Che Guevara proslava v Stožicah.
  Vsakoleten cikel dogodkov, ki se začne z Dražgošami in konča z dnevi majskih norosti ter čaščenjem Rojstva dragega tovariša, Polboga Broza.
  Sedaj pa še menina, saj je treba izcuzati nekaj denarja iz proračuna, za lačna pravoverna umetniška usta.

  • RATATA

   Meni so pa stara mat o tej Menini planini večkrat pripovedovali.
   En sam fuk, da je bil, samo bežanje in jeza njih ovac, ki so se znašle v tropu pod komando politkomisarskih blaznežev na konjih.

 • RATATA

  Franta je tako dobro vodil ta prebojni čudež, da je postal direktor večih firm, med drugim tudi generalni direktor Aerodroma Ljubljana – Pulj.

  • ZatonMesecnikov

   Franta je nekoč padel v nemilost, saj je preganjal ženske in pijančeval. Zato je kazensko bil imenovan za direktorja Aerodroma Brnik in potem Adrije.

   nekaj podobnega se dogaja tudi danes…

 • tohuvabohu

  Še vedno hodijo ven iz hoste …

  • stajerc5

   Upam, da so si markirali pot za nazaj- bezati v dedkove luknje!

  • xtc

   Kje pa drugje naješ opice kot v grmovju?

 • Olga101

  Ustašem očita Svetlana “za dom spremni”…Komunistična Svetlana je “spremna” za vse, razen za Slovenijo, ki ji je dala dom in nezaslužene privilegije! Ona propagira zločinski režim enak nacizmu in fašizmu! Ona propagira genocid!

 • xtc

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • joza joza13

  Bravo Vinko!
  Temu bi lahko rekli tudi “lahko poletno branje”..

 • xtc

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++