fbpx

[Pisma – od zmage do zmage] Orwella na gauge, desničarje v jame

Kolumnist Vinko Vasle (Foto: Demokracija)

Končno se je EU zbudila in zgrabila bika za – moda. Z odločno akcijo evropske komisije se je lotila desničarskega humorja in satire. Desničarji in posebej pri nas domobranci ne lomastijo samo po oblasti, na sodiščih tožilstvih in po medijih na čelu z javno hišo, ampak so se diktatorsko polastili tudi humorja in satire. Da se naivno ljudstvo, posebej v Sloveniji, temu ne bi več nenadzorovano smejalo, je EU komisija pod patronatom znamenite Sofije in t Veld izdalo nekaj pisnih opozoril in navodil. Komisija namreč ugotavlja, da desničarji uporabljajo humor in satiro kot orodje za širjenje svojih rasnih, šovinističnih nihilističnih oblik humorja, ki je humor za mobilizacijo sovraštva.

Domobranci so poročilo takoj označili za gestapo stajl, kar je dokaz več, da ima komisija prav. Desničarski humor in satira sta nevarna. Levičarji nimajo humorja, oni so smrtno resni – spomnite se samo na osvoboditev 1945. Ali pa pohoda Tanje Fajon na Triglav. Tudi iz tega domoljubnega LGBTXY dejanja, so desničarji začeli producirati svoj sprevrženi humor. Recimo, zakaj Fajonova ni imela čelade! Ker bi to znalo biti v dobrobit domovine. Ali pa, ko Fajonova vpraša vodiča na Triglav: “Tovariš vodič, ali planinci pogosto padejo v ta prepad?” Vodič pa: “Navadno pade vsak samo enkrat.” Desničarjem ni nič sveto. Tudi neumnost ne. Kakšen tvit bi Fajonova napisala takoj, ko bi prevzela oblast? “Zaskrbljena sem – sprašujete me, kaj lahko država stori za vas! Nič in delati se speljite.”

Kot v bivšem režimu, se tudi zdaj politični vici širijo po bifejih in gostilnah, največ tovrstnega zavržnega humorja pa prihaja iz kleti na Trstenjakovi, kar dobro vem, ker sem nekaj časa pri tem sodeloval in se levičarjem in fajonistom opravičujem – ne bom nikoli več, da me ne boste lustrirali, če pridete na oblast. Menda bodo poleg vsega desničarjem pobrali tudi pokojnine. Humor, satira in vici gredo celo tako daleč, da se na primer iz enega možganskih trustov Stranke Alenke Bratušek – to je Marko Bandelli, grozovito norčujejo. Zanj na primer po vaških gostilnah okrog Komna pravijo, da je rezultat analnega seksa, kajti, samo tako lahko nastane kaj takšnega.

Kakšen politični režim bi na primer naredili Levica in Luka Mesec? Požigalništvo.

Včeraj sem v spodnjem bifeju slišal domobranca, letnik 2003, kako je zabaval svoje desničarsko pijansko omizje. Vprašal jih je, kakšna je razlika med Marjanom Šarcem in Alenko Bratušek! Odgovor: nobene – neumnost ne pozna meja. Vsaj Šarec predstavlja svetinjo politične odgovornosti pri nas, saj je odstopil, ko nam je bilo najhuje. In se ne sme takole norčevati iz njegovega intelekta, ker je že višek perverznosti tisto, da ima namesto možganov samo spolni organ.

Komisija EU ugotavlja, da je humor desnice grožnja liberalni demokraciji, pri nas pa posebej komunistom. Pred dnevi sem slišal enega najbolj zavržnih morbidnih vicev. Na pokopališču se srečata ustavna sodnika Rok Čeferin in Dunja Jadek Pensa. “Živjo kolegica,” pravi Čeferin, “a imaš tudi ti covid inventuro?” Pa recimo tale – kaj je demokracija? Demokracija je, ko imata Matjaž Nemec in Violeta Tomić več pravic kot en pameten. Grozljivo.

Ženski forum SD se bo zagotovo zgrozil nad vicem, ki kroži in se sprašuje, koliko črncev potrebuješ, da očistiš 15 stranišč? Odgovor: nič. To je žensko delo. Vic je tudi rasističen, ker črncem odvzema pravico čiščenja stranišč. Ali pa tale seksističen! Kako veš, kdaj bo Lidija Divjak Mirnik povedala kaj pametnega? Ko začne stavek z: “Nekoč mi je mož povedal…”

V resnici je najbolj varen humor na račun mrtvih. Tudi zato bom najhujše vice prihranil za čas, ko ga ne bo več. Grozljivo bi bilo, če bi na primer objavil naslednji morbidno privoščljivi vic na račun še živega Milana Kučana! Kučan umre. V javni hiši RTV se bojijo, da bi vest preveč vznemirila Slovence, zato se odločijo, da bodo vest povedali pri vremenu: “ Ljubljana +26, Bled +23, Velenje +22, Kranj +24, Murgle -1, Žale +1.” Stari vici so najboljši.

Vinko Vasle