fbpx

Pisma – od zmage do zmage: Prva seja vlade

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

Takoj po glasovanju v parlamentu se je na Gregorčičevi na prvi seji sestal družbeni eksperiment. Na vhodu pred vladno palačo sta jih čakala do zob oboroženi Miha Kordiš in Violeta Tomić v mini krilu, ki sta rektalno pregledala udeležence prve seje, da se ne bi vtihotapil kdo nepoklican. Dnevni red je zapovedoval kadrovske zadeve, pod točko razno pa naj bi obravnavali izredno prošnjo Janeza Pogorelca za sprejem v partijo. Mimogrede, prošnji so ugodili, ker je Pogorelec k vlogi priložil svoje tvite o Janezu Janši, poglavitni kriterij za sprejem v partijo pa je ravno sovraštvo do Janše. Pogorelec je tako postal dolomitska izdaja Nove Slovenije.

Luka Mesec je že pred pričetkom prve seje vlade vprašal, kaj za mizo dela Damir Črnčec, ki je o naših prijateljih islamistih in nezakonitih migrantih ter o naši Levici pisal grde stvari. Serpentinšpek je pojasnil, da se je Črnčec že trikrat spovedal in da je dosegel, da so vse njegove tekste v Reporterju brisali iz narodovega spomina. Mesec je opozoril, da se Črnčec pojavlja na številnih fotografijah, ko je žalil sodno vejo oblasti v zadevi Patria. Črnčec je pojasnil, da je že pisno demantiral, da bi bil na fotografijah on. Tudi fotografija z Janšo je ponaredek SDS. Mesec je bil z odgovorom zadovoljen in Črnčec je lahko postal svetovalec vlade za varnostna vprašanja, locirana okrog SDS in Janše.

Nemalo začudenja je povzročil beton-minister za kohezijo Marko Bandelli, ki je na sejo vlade prišel v spremstvu štirih kraških ovčarjev. Pojasnil je, da je s tem dejanjem samo dvignil inteligenčni kvocient ministrske ekipe ter predlagal, da bi desničarjem, ki imajo pse (recimo Lucija Ušaj), le-te nacionalizirali, da bodo še bolj butasti. Notranji minister Boštjan Poklukar je dejal, da je ideja vredna razmisleka, se bo pa odločil po nedeljski maši. V prid zaplembi govori tudi podatek, da so desničarski psi v resnici domobranci. Andreja Katič, ministrica za pravosodje, je na sejo vlade prišla z neznano osebo s škrnicljem na glavi. Na ostro vprašanje koordinatorja Luke Mesca, kdo je to, je Katičeva povedala, da se pod škrnicljem skriva Andrej Šiško, ki bi ga zdaj lahko izpustili iz pripora, ker vlada je in ni več razloga, da trpi. Temu je ostro oporekal Karl Erjavec z opombo, da ne more nekakšen štajerski luzer imeti bolje oborožene in vzgojene Štajerske varde od njegove vojske. Serpentinšek pa je bil mnenja, da naj Šiška le še nekaj časa imajo za zapahi, da ljudje ne bi posumili, da je šlo za nateg.

Nadminister Luka
Luka Mesec je ministrico za kmetijstvo in gozdarstvo Aleksandro Pivec opozoril, da bodo potrebni tudi revolucionarni posegi na to področje, kot so KOZE ali kmetijsko obdelovalne zadruge, sovhozi, kolhozi in zemljiški maksimum, ker si ne moremo dovoliti kulaškega izkoriščanja slovenske zemlje. Poklukar je vprašal, če naj za začetek nekaj kulakov aretirajo, pa je  Katičeva dodala, da za to nimajo osnove, Mesec pa je rekel, da je on s svojimi osnova in da naj si to vsi zapomnijo. Ministrica za agrar ni rekla ničesar, samo nekaj si je dala opravka z nohti. Alenka Bratušek je vprašala, če lahko nekaj predlaga, pa je Serpentinšek ostro rekel, da ne. Luka Mesec je Serpentinšku dal ukor, ker tako lahko samo on govori. In je na vprašanje Bratuškove odločno rekel ne. Bratuškova je potem šla v toaleto.

Prešiček je ponižno vprašal, če je okej, ker je Jan Škoberne, njegov državni sekretar, po ministrskih prostorih razobesil 15 Titovih portretov. Mesec ga je nazijal, kako lahko kaj takšnega sploh vpraša, in drugi so se mrmrajoče in z aplavzom strinjali z njim. Prešiček bo za kazen prejel 10 odstotkov nižjo plačo in se je zelo zelo strinjal. Minister za javno upravo Rudi Medved je povedal, da se je že pripravil na spopad s Štrukljem in z drugimi. V tem smislu je napisal pesmico, ki se začne: “Če ste iz prave javne hiše, se povišanje vam piše. Kupleraj naj bo obsežen, vsak bo penezov deležen.” Prešiček je Medveda takoj predlagal za Prešernovo, a je Jernej Pikalo, minister za boljševizacijo šolstva, rekel, da ni za to in da bi si Bandelli za svoje ovčarje prej zaslužil to nagrado, ker bi to bila kontinuiteta. Bandelli ni ničesar rekel, samo malo je zalajal z znak odobravanja.

Sejo so zaključili s šampanjcem, kanapeje pa je Luka Mesec zaplenil in jih odnesel na sedež svoje stranke.

P. S.: Ministri, ki so bili na seji tiho, so dobili pisno pohvalo Luke Mesca z avtogramom.

Vinko Vasle