[Pisma – od zmage do zmage] Sova ali zelo tajne zarote

Vinko Vasle

Naša država opravlja pomembne prioritetne naloge, ki nas uvrščajo na seznam odličnih zelenih in nasploh kompetentnih držav. Bitka proti plastičnim vrečkam je že zadobila obseg, podoben peti ofenzivi, in je tako goreča, da nam kar po vrsti gorijo podjetja za zbiranje odpadkov.  Po kakovosti cest smo na 41. mestu takoj za Ruando, kar vendarle priča o tem, da ne popuščamo necivilizacijskim zahtevam, da je na primer treba širiti vpadnico v Ljubljano. Temu rečemo stoječi promet, ki omejuje divjanje na 30 kilometrov na uro. Ljubljanski spolni župan Zoran Jankovič gradi tudi eko ozaveščeno drek kanalizacijo preko največjih zalog pitne vode za Ljubljano.

Nekateri desničarji (seveda) pravijo, da gre za poskus srbskega terorističnega napada na slovensko glavno mesto, a ker Sova, ki je za terorizme zadolžena, o tem nič ne ve, gre za neresnico. Sovo imamo za to, da nas varuje tudi tako, da nam prisluškuje, zdaj se ji pa skuša celo to oporekati. Še sreča, da je Serpentinškova oblast sprejela dopolnjen zakon, ki Sovinim agentom dovoljuje, da tajno vstopajo v naša stanovanja, kar pomeni, da takrat, ko nas ni doma. Teoretično to predstavlja možnost, da se tako znebimo državnih sovražnikov na različne načine, posebej tistih, ki se iz eminence Serpentinšek ogabno norčujejo samo zato, ker je nesposoben.  Seveda je pri napadih na sovražnike treba paziti, da se nam na primer ne zgodi amaterski poskus političnega obračuna kot pri Andreju Magajni, ko so mu podtaknili pedofilično sliko polnoletnice, ki je bila zgoraj brez in se je potem vse skupaj izcimilo v nastavljen škandal, kar so v tem primeru organi pregona delali zelo šlampasto.

A tudi Sovo bo treba prevetriti in usposobiti, da je ne bodo dobili za vsakim vogalom. K temu zelo verjetno prispeva tudi zelo originalen javni razpis za njene nove agente in  se za ta unikum že zanimajo številne tuje tajne službe – posebej CIA in KGB, menda pa celo hrvaška SOA, ki je Jerneju Sekolcu in Simoni Drenik tako amatersko prisluškovala, da je naša tajna služba to takoj zaznala po petih letih. Karel Erjavec, ki je bil v tem času zunanji minister, pa je itak razpolagal z zelo tajnimi podatki iz dvorane arbitražnega sodišča in je to tudi javno povedal, za kar ga zdaj tudi napadajo. V resnici to pomeni napad na svobodo govora. Kot da ni že dovolj, da na državnih volitvah Erjavec ni bil izvoljen in da mu je padel adut za evropski parlament – to je Kardeljev vnuk Igor Šoltes. In ko smo že pri evropskih volitvah me zanima, če Sova ve, da so Tanjo Fajon izvolili Šiptarji, Ireno Jovevo pa Makedonci. Za Brgleza alias Che pa tudi še ni povsem jasno, kaj je pri tem imela kubanska tajna služba. Treba je tudi preveriti, če je Ljudmilo Novak res izvolil Milan Kučan, Franca Bogoviča pa nekdanji šef udbe Silvo Gorenc. Janševe so itak izvolili samo njegovi.

Po zaroti smrdi tudi dejstvo, da ena boljših špicenkadidatov Violeta Tomić ni bila izvoljena, čeprav se je v volilno bitko morala vključiti celo Manca Renko, za katero je težko reči, kaj je Luki Mescu, ker ne dovoli reči, da je njegova punca. Renkova je namreč objavila, kako so ju na dan volitev napadli fašisti, Sova pa spet nič ne ve in se menda – pravijo zaupni krogi – video posnetek tega incidenta šele dela.

Se pa dogajajo tudi zelo škodljive stvari za ugled države in ne vem, kako dolgo bomo še prenašali, da nam posamezniki ogrožajo sistem tajnih tajnosti. Najprej je to grozovitost storil sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je javno povedal, kar ne bi smel – kako so pritiskali nanj v zvezi s sojenjem Milku Noviču. Zdaj se je oglasil še tožilec Niko Pušnik iz Maribora, ki je zavrgel eno od ovadb proti Francu Kanglerju, na kar ga je v precep vzela tajna služba Sova, on je pa zdaj vse javno povedal. To je nevzdržno! To provocira še druge, da kaj povejo in kar sodi v tajni del tajne države. Če se na primer zaradi relativne starosti utrga Milanu Kučanu in spregovori, je konec z našo v krvi izborjeno udbomafijsko državo. To ni nemogoče, ker je nekaj podobnega nekoč storila Pepca Kardelj, ko je napisala, kaj so delali z ljudmi, potem je pa kmalu umrla naravne smrti z zanko okrog vratu. Od česa je umrl njen brat Ivan Maček Matija se ne ve, res pa je, da je celo pred kamerami priznal češ, če bi ljudje vedeli, kaj vse smo komunisti počenjali, bi viseli z vseh ljubljanskih kandelabrov. Predhodnica Sove udba je to seveda takrat preprečila in upam, da Sova tudi ne bo dovolila širjenja virusa zlorab resnice o lažeh.

Vinko Vasle