[Pisma – od zmage do zmage] Sova ali zelo tajne zarote

Vinko Vasle

Naša država opravlja pomembne prioritetne naloge, ki nas uvrščajo na seznam odličnih zelenih in nasploh kompetentnih držav. Bitka proti plastičnim vrečkam je že zadobila obseg, podoben peti ofenzivi, in je tako goreča, da nam kar po vrsti gorijo podjetja za zbiranje odpadkov.  Po kakovosti cest smo na 41. mestu takoj za Ruando, kar vendarle priča o tem, da ne popuščamo necivilizacijskim zahtevam, da je na primer treba širiti vpadnico v Ljubljano. Temu rečemo stoječi promet, ki omejuje divjanje na 30 kilometrov na uro. Ljubljanski spolni župan Zoran Jankovič gradi tudi eko ozaveščeno drek kanalizacijo preko največjih zalog pitne vode za Ljubljano.

Nekateri desničarji (seveda) pravijo, da gre za poskus srbskega terorističnega napada na slovensko glavno mesto, a ker Sova, ki je za terorizme zadolžena, o tem nič ne ve, gre za neresnico. Sovo imamo za to, da nas varuje tudi tako, da nam prisluškuje, zdaj se ji pa skuša celo to oporekati. Še sreča, da je Serpentinškova oblast sprejela dopolnjen zakon, ki Sovinim agentom dovoljuje, da tajno vstopajo v naša stanovanja, kar pomeni, da takrat, ko nas ni doma. Teoretično to predstavlja možnost, da se tako znebimo državnih sovražnikov na različne načine, posebej tistih, ki se iz eminence Serpentinšek ogabno norčujejo samo zato, ker je nesposoben.  Seveda je pri napadih na sovražnike treba paziti, da se nam na primer ne zgodi amaterski poskus političnega obračuna kot pri Andreju Magajni, ko so mu podtaknili pedofilično sliko polnoletnice, ki je bila zgoraj brez in se je potem vse skupaj izcimilo v nastavljen škandal, kar so v tem primeru organi pregona delali zelo šlampasto.

A tudi Sovo bo treba prevetriti in usposobiti, da je ne bodo dobili za vsakim vogalom. K temu zelo verjetno prispeva tudi zelo originalen javni razpis za njene nove agente in  se za ta unikum že zanimajo številne tuje tajne službe – posebej CIA in KGB, menda pa celo hrvaška SOA, ki je Jerneju Sekolcu in Simoni Drenik tako amatersko prisluškovala, da je naša tajna služba to takoj zaznala po petih letih. Karel Erjavec, ki je bil v tem času zunanji minister, pa je itak razpolagal z zelo tajnimi podatki iz dvorane arbitražnega sodišča in je to tudi javno povedal, za kar ga zdaj tudi napadajo. V resnici to pomeni napad na svobodo govora. Kot da ni že dovolj, da na državnih volitvah Erjavec ni bil izvoljen in da mu je padel adut za evropski parlament – to je Kardeljev vnuk Igor Šoltes. In ko smo že pri evropskih volitvah me zanima, če Sova ve, da so Tanjo Fajon izvolili Šiptarji, Ireno Jovevo pa Makedonci. Za Brgleza alias Che pa tudi še ni povsem jasno, kaj je pri tem imela kubanska tajna služba. Treba je tudi preveriti, če je Ljudmilo Novak res izvolil Milan Kučan, Franca Bogoviča pa nekdanji šef udbe Silvo Gorenc. Janševe so itak izvolili samo njegovi.

Po zaroti smrdi tudi dejstvo, da ena boljših špicenkadidatov Violeta Tomić ni bila izvoljena, čeprav se je v volilno bitko morala vključiti celo Manca Renko, za katero je težko reči, kaj je Luki Mescu, ker ne dovoli reči, da je njegova punca. Renkova je namreč objavila, kako so ju na dan volitev napadli fašisti, Sova pa spet nič ne ve in se menda – pravijo zaupni krogi – video posnetek tega incidenta šele dela.

Se pa dogajajo tudi zelo škodljive stvari za ugled države in ne vem, kako dolgo bomo še prenašali, da nam posamezniki ogrožajo sistem tajnih tajnosti. Najprej je to grozovitost storil sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je javno povedal, kar ne bi smel – kako so pritiskali nanj v zvezi s sojenjem Milku Noviču. Zdaj se je oglasil še tožilec Niko Pušnik iz Maribora, ki je zavrgel eno od ovadb proti Francu Kanglerju, na kar ga je v precep vzela tajna služba Sova, on je pa zdaj vse javno povedal. To je nevzdržno! To provocira še druge, da kaj povejo in kar sodi v tajni del tajne države. Če se na primer zaradi relativne starosti utrga Milanu Kučanu in spregovori, je konec z našo v krvi izborjeno udbomafijsko državo. To ni nemogoče, ker je nekaj podobnega nekoč storila Pepca Kardelj, ko je napisala, kaj so delali z ljudmi, potem je pa kmalu umrla naravne smrti z zanko okrog vratu. Od česa je umrl njen brat Ivan Maček Matija se ne ve, res pa je, da je celo pred kamerami priznal češ, če bi ljudje vedeli, kaj vse smo komunisti počenjali, bi viseli z vseh ljubljanskih kandelabrov. Predhodnica Sove udba je to seveda takrat preprečila in upam, da Sova tudi ne bo dovolila širjenja virusa zlorab resnice o lažeh.

Vinko Vasle

 • Aton

  Magajna bi povsod po svetu postal heroj po taki lažni gonji in bi zmagoval na volitvah. Razen v mafijski državi.

 • Steiermarkt

  Ne lazi

 • Steiermarkt

  sranje

  • Nata

   Kdo si pa ti ?? Nova smet ?? Ti bo Steiermark že dala vetra

 • Steiermarkt

  Vinko Vasle, tudi ti si bil vcasih clan komunistov.

  • Luiggi

   Who cares,kar je povedal v zgonjem clanku,je resnica pa se za entertaining jo lahko uporabis!

  • Borut Stari

   Saj so bili edini katerih član si moral biti za kakšno spodobno službo. Tako je bilo in je še danes.

  • Nata

   In ??

 • Luiggi

  Nekateri desničarji (seveda) pravijo, da gre za poskus srbskega
  terorističnega napada na slovensko glavno mesto, a ker Sova, ki je za
  terorizme zadolžena, o tem nič ne ve, gre za neresnico

  Ne rabijo napast Ljubljane,ker je ze cisto okupirana s cefurji!

 • Edi Puc

  JUTRO VSEM – renica je vedno bolela, četudi je bila satira

 • JANEZ GUS

  V Ljubljani soMesečnika in njegovo šepeta<lko pred semaforjem verbalno napadli domobranci,.Ko niso odnehali, jim je skozi šipo pojazala sredinec.

 • xtc

  ++++++++++++++++

 • Nata

  + + + + + + + Satira !! Sijajno orožje g. Vasleta.

 • Inaz

  No, sedaj pa ga bodo poslali v Bruselj, Erjavca namreč, da bo še tam povedal vse o tajnih podatkih. Sicer pa, bravo, se vedno nasmejim do solz, čeprav je v resnici vse skupaj žalostno. Zagorci pravijo: “Udri brigu na veselje”.

 • večni srb

  Hvala za odlično kolumno, še sam ne bi znal bolje napisati.
  Zakaj se vsi ne začnemo pogovarjati tako neposredno, narod je zmeden, enostavno ne moreš nikomur zaupati, ne moreš se niti spontano pogovarjati po telefonih, ljudje se bojijo lastnega doma, ker ne morejo vedeti kdo od sosedov jim vlamlja noter kadar jih ni doma, je pa že iz seznamov Udba.net jasno, da je takih skoraj četrtina. Saj ne znajo vsi vlamljat, pomagajo pač, opazujejo in prisluškujejo, potem pa signalizirajo vaškim strojnikom kdaj je prilika za policijsko akcijo. Brez zamere, ampak jaz državnih teroristov ne ločim več od navadnih kriminalcev, le da se profesionalnih tatov manj bojim, ker zagotovo niso taki idioti, da bi šli vlamljat revežem. Kaj naj sploh naredim, če bi zalotil agenta Sove v svojem bivališču, če bi ga pretepel, se to šteje kot napad na uradno osebo, potem bi zagotovo organizirali zaroto proti meni z brezplačnim odvetnikom, ki so običajno itak njihovi šefi in bi mi kaj podtaknili.

 • večni srb

  Živimo v času, ko se bo treba začeti braniti pred skrajno represivno in brutalno državo, z vsemi modernimi sredstvi, ki so potrošnikom na voljo. Najbolj pametno si je kupiti par lovskih kamer, ki jih lahko poljubno namestimo zunaj hiše ali stanovanja, skrite v kakšne vsakdanje predmete, kamere pa potem snemajo vsako gibanje in tudi pošiljajo posnetke na domači računalnik, če so opremljene z wifijem in dodatnim virom napajanja, kot so recimo male solarne plošče.
  V stanovanju rabimo pa drugačno tehniko, ker mora prisluškovalna naprava pošiljati sliko na naš mobilni telefon. Primerni so recimo avtomobilski sistemi, ki delujejo kot vzvratno ogledalo in lahko vidijo cesto za nami tudi v popolni temi, če kupimo take z vgrajenimi infra diodami. Obstajajo tudi namenske kamere, ki do velike kot glavica bucike in jih lahko zarinemo v golo steno, boljši modeli črpajo elektriko kar iz kabla ali celo po zraku, podobno kot delujejo brezžični polnilci. Vloma državnih teroristov kamere sicer ne morejo preprečiti, vendar lahko zaznajo dogajanje in nas opozorijo, razen če Sova ni povezana s ponudnikom mobilne telefonije, ker potem lahko preprosto blokirajo povezavo z našim telefonom, poiščejo naprave v prostorih in pobrišejo posnetke. Država nadzira vse, kadar gre za nacionalni interes, sodelujejo cele udbaške komune in celice. Saj ne vdirajo takoj, najprej opazujejo ter študirajo gibanje in navade opazovanca, potem seveda vidijo kako deluje naša obramba pred vlomi in jo lahko ustrezno onesposobijo, ne da ki se žrtev zavedala napada. Večina ljudi itak pojma nima kako deluje elektronika, običajno najamejo prav državnega sodelavca in ovaduha, ki jim potem inštalira varnostni sistem tako, da ga lahko kolegi po potrebi izklopijo in manipulirajo. Še več, kamere lahko tudi preusmerijo na svoje strežnike in jim potem sploh ni treba vlamljat, če pa opazovanci sami kupujemo im vzdržujemo sredstva za nadzor samega sebe, ki potem služi njim.
  Pa to so samo ceneni potrošniški izdelki, vojska uporablja še vse kaj drugega, lahko gledajo tudi skozi stene oziroma opazujejo iz neba, z visoko letečimi droni in sateliti. Poglejmo si samo novejše Huawi telefone, 30 pro ima tako dobro kamero, da lahko s telefonom opazujemo kraterje na luni, sploh z dodano zelo poceni mini teleskopsko lečo, ki iz vsem dostopne napravice naredi pravi žepni vesoljski observatorij.
  Potem je tu še prva generacija umetne inteligence, ki nadomešča razočarane gospodinje in vaške pijančke, saj lahko računalnik sam razpoznava različne objekte v zornem polju kamere in izlušči tehnične podatke. Kdor ima novejši Android, si lahko naloži Google lens in se sam prepriča kako neverjetno učinkoviti so postali ti sistemi, saj v hipu prepoznajo skoraj vsak predmet. Še par let nazaj smo si lahko naložili tudi programčke za prepoznavanje obrazov, ki so jih zdaj umaknili iz civilne sfere in onemogočili, ker je lahko vsak uporabnik izvedel razne podatke celo o osebah na starih slikah, ki jih ljudje nalagajo na spletne portale in v oblake. Vsi javni strežniki so pod nadzorom države, mimogrede, svoje dnevnike in foto albume torej sami pošiljamo naravnost na policijo, tako rekoč, ki lahko v nekaj sekundah prepozna vse obraze, lokacije in predmete na slikah oziroma jim sploh ni treba gledat, ker jih računalnik sam opozori na.posebnosti ter izdela poročila.

  Najhujša oblika državnega terorja pa je nedvomno zaznavanje in stimuliranje možganskih valov, isto kot zgoraj opisani sistemi, lahko računalniki iz šuma v naši glavi uganejo na kaj ta hip mislimo, ne da bi se zavedali teh energijskih mikro valov. Dobesedno nam kuhajo možgane s podobnimi žarki kot jih seva mikrovalovna pečica, če jih usmerijo v določene predele glave, pa lahko celo inducirajo ustrezne misli in občutke, za katere ne moremo vedeti, da to nismo mi oziroma jih ne moremo ločiti od naravnega stanja lastnih možganov.

  Kdor res verjame, da nam lahko relativitiranje vseh človekovih pravic prinese kaj dobrega in se taka moč ne bo na veliko zlorabljala proti nedolžnim in nemočnim, je itak velik in zelo nevaren idiot.

 • rabbit

  Gospod Vasle moram vas popraviti Pepca Kardelj se ni obesila, ustrelila se je in so njeni možgani bili po celi sobi so mi povedali policisti- kadeti, ki so morali svinjarijo pospravljati.