fbpx

[Pisma – od zmage do zmage] Strahote javne hiše

Kolumnist Vinko Vasle

Novinarje na RTV Slovenija je strah za njihove službe, samo nekaj je še kritičnih, a so utišani. Ker stvar poznam, naj omenim, da so utišani levičarji tipa dr. Jože Možina in kriptofajonistka Jadranka Rebernik. Ekonomist je tako pred dnevi malo sramežljivo, zlasti pa nepopolno poročal o strahotah v javni hiši. Znanec od kolege, ki pozna sorodnika, ki ve in so to pokazale tudi študije društva novinarjev, mi je šepnil, da si tudi Ekonomist ne upa bolj udarno napasti diktature Janeza Janše, zato je njihov članek zelo nepopoln, poln samocenzure in prikrite cenzure. Že tako se govori, da bo Janša Ekonomista preprosto ukinil.

Tako zelo je hudo v javni hiši, da je novinar, ki je bil Ekonomistov vir izrečenega, ostal anonimen, kar je logično – doslej je nekaj sto novinarjev ponoči izginilo neznano kam. Na TVS je že stopetdeset let zaposlen nek Bojan Kranjc, ki nič ne dela, ker si ne upa. Še kakšnih petdeset je podobnih. Recimo Majda Širca si celo v službo ne upa, pa bi rada delala več kot enkrat na leto. Gasilec iz RTV mi je zaupal, da je vodstvo RTV zaseglo vse gasilske čelade v primeru vojnega napada na javno hišo. Trenutno čelado uporablja samo šef informativnega programa Dejan Ladika, ki na seje uredništva hodi v polni bojni opremi, plus gas maska.

Del fundusa v tretji kleti so tudi že preuredili v zaklonišče za potrebe zavarovanja največjih vrednot javne hiše, med katere sodijo odgovorna urednica Manica J. Ambrožič, Ksenija Horvat, Efgenija Carl, Mojca Pašek Šetinc, Tanja Gobec in Jelena Aščić. Zaradi diskriminacije (ne pa tudi spolne) sta se na ta desničarski izbor pritožili Helena Milinković in Marta Razboršek, zato sta bili deležni grdih pogledov prvorazrednih, a vseeno dobili zaklonišče na strehi javne hiše, kjer v glavnem serjejo golobi. Protestirala je tudi direktorica TVS Natalija Gorščak, a ji je desničarka Efgenija siknila v obraz, da levičarji v tej hiši ne smejo imeti nobenih privilegijev, poleg tega pa je Natalija odpisan kader, saj mandat nastopa nov generalni direktor.

Hitler, Stalin in Ceausescu
Spomnim se, da je radijec Matej Šurc kot dopisnik iz ZDA v nekem poročilu omenil, da je Janez Janša bebec, kasneje pa v neki oddaji, da je Janša tudi Hitler, Stalin in Ceausescu. Človek si danes ne upa nikamor in že nekaj let živi v kletnih prostorih radija, ker Janša ni nič rekel. Kar je zahrbtna grožnja, ker neizrečene grožnje so najhujše. V resnici je namreč tako, da ko Janša na tviterju napiše, da je javna hiša objavila nekaj, kar ni res, ali celo, da je laž, sindikat novinarjev zahteva angažiranje specialnih enot, da novinarje zaščitijo. Ker pa je zdaj v diktaturi resorni minister Aleš Hojs, jih seveda ne zaščiti. O ubitih novinarjev tudi statistika ne poroča, ker je diktator tudi to vzel v svoje roke.

Matej Šurc (Foto: facebook)

Ker imam omejen prostor zaradi diktatorja, naj omenim samo nekatere druge strahote. Ponedeljkov zlati termin je še vedno v rokah desničarskega propagandista Marcela Štefančiča, ki ob kritikah, da ima v oddaji same desničarje, rad pove, da si ne upa povabiti nobenega levičarja, ker bi bil življenjsko ogrožen.  Cvet strahotnosti v javni hiši se je primeril zadnjič, ko je dopisnik iz ZDA poročal, da je nek neuravnoveršen belec nekaj ljudi pobil. Seveda je šlo za “black life matter” zamorca, a Andrej Stopar tega ni storil namerno, ker je – trdi – daltonist. Edino na rdečo bravo se spozna.

Pravijo mi, da znamenita kulturna iskalka nacistov in fašistov Špela Kožar po tistem napadu Jordana Petersona še zdaj ni povsem pri sebi, kar se vidi iz njenih prispevkov. Po moje je šlo za orkestrirano diskvalifikacijo v režiji diktature. Javna hiša si zato ne upa na primer poročati o ad definitium korupciji nogometaša in predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, niti o zdrsu, manjši pomoti ustavnega sodnika Roka Čeferina. Javna hiša celo o covidu-19 poroča zelo previdno, ker niso povsem prepričani, ali sploh obstaja, ker se govori, da si ga je izmislil Janša. Zato javna hiša tudi ne more profesionalno podpirati ukrepov proti tej izmišljotini. Grozno je tudi to, da je kultna oddaja Tarča orto desničarska, za kazen pa je voditeljica Erika Žnidaršič fasala virus.

Na radijski strani je še huje. Tam si – razen trinajst ur na dan – ne upajo poročati o diktatorstvu v deželi, popolna prepoved poročanja o tem pa velja v glasbenih oddajah. Imajo pa neko spolno usmerjeno polnočno oddajo, v kateri je zadnjič strokovnjakinja govorila o katastrofalnem razmnoževanju Slovencev, ker je na oblasti Janša. Moram enkrat poslušati.

V studio ob 17-ih nikoli ne nastopa noben levičar. Zadnjič so imeli kvalificirano razpravo na temo “novinarji pod točo groženj in ustrahovanj” v kateri so nastopili desničarka Špela Stare iz društva novinarjev, ultra primorska desna kanalja Efgenija Carl in Brankica Petković migrantka iz Osijeka oz. mirovnega inštituta, tudi poosebljena desnica.

Srh me spreletava tudi, ko en tip iz ministrstva za kulturo Mitja Iršič po desetkrat na dan pošlje v javno hišo demantije. Neznosen pritisk na resnico o laži.

Vinko Vasle