Pogubna vlada, visoka poraba, visok primanjkljaj, višji davki

Novinarka Vida Kocjan

Po reorganizaciji vlade, ko je ta število ministrstev povečala za pet (na 20), je vlada sprejela še rebalans državnega proračuna, s katerim je ministrstvom zagotovila denar. Z 20 ministrstvi je Slovenija postala najštevilčnejša vlada v zgodovini države in v Evropi.

Ob povečanju resorjev so zatrjevali, da njihovo delovanje ne bo dražje, da novih stroškov ne bo. Zdaj pa je razvidno, da bodo ministri z rebalansom dobili 428 milijonov evrov več, kot je bilo za celotno vlado predvideno pred tem. Porabili bodo lahko skoraj pol milijarde več.

Hkrati so finančnemu ministrstvu odvzeli milijardo evrov. Od tega bo ministrstvo imelo na razpolago 707 milijonov evrov manj za odpravljanje posledic draginje. Manj denarja za ministrstvo za finance pa tudi pomeni, da bo manj denarja za gospodarstvo in državljane ter pokojnine.

Poraba bo tako za 2,94 milijarde evrov višja od prihodkov
Nadalje je vlada z rebalansom določila, da bo državni zbor prejel skoraj pol milijona evrov več. Zanimivo pa je, da so za 873 tisoč evrov (za več kot desetino) znižali sredstva Ustavnemu sodišču RS. Predsednica države Nataša Pirc Musar bo za svoje delovanje prejela enako, kot je bilo načrtovano pred tem (3,36 milijona evrov), za delo dveh nekdanjih predsednikov (Danila Türka in Boruta Pahorja) načrtujejo še dobrih 291 tisoč evrov. Milan Kučan do teh sredstev ni več upravičen, prejema pa doplačilo k pokojnini (skupno mesečno prejema 80 odstotkov plače aktualnega predsednika države).

Iz proračunskih dokumentov se vidi tudi to, da je vlada črtala ali prenesla v prihodnja leta nekatere investicije, tudi infrastrukturne. Vse kaže, da vlada krepi predvsem lastno porabo.

Golobova koalicija za leto 2023 načrtuje 13,14 milijarde evrov prihodkov in 16,08 milijarde evrov odhodkov. Poraba bo tako za 2,94 milijarde evrov višja od prihodkov. Tolikšen je načrtovani primanjkljaj. Pokrila ga bo z dodatnim zadolževanjem države, slišati pa je tudi, da načrtujejo dvig stopenj davka na dodano vrednost.

Vida Kocjan