fbpx

Politična poligamija – zagotovilo za neuspeh nastajajoče vlade

Foto: STA

Glasovanje o kandidatu za predsednika vlade je za nami. Sledijo verjetno analize, kdo je 55., “Puckov glas”, a se s tem ne nameravam ukvarjati. Naj raje v zvezi s tem napišem le pet dejstev.

Prvo dejstvo je, da nastaja koalicija šestih političnih strank, ki še ni podpisala koalicijske pogodbe, torej še ne vedo, kaj bodo prioritete pri vodenju države in kako bodo to sploh počeli. Vedo pa, da bo popolni amater v državni politiki Marjan Šarec res pravi in najboljši vodja te koalicije. V tej fazi nastajanja vlade bi seveda že morali vedeti, kaj so glavni problemi države in kako jih bodo rešili. Na to kaže tudi nastopni govor Marjana Šarca, ki je relativno solidno naštel probleme te države, ni pa povedal niti ene same rešitve. Podpisali pa so sporazum z Levico, ki bo vlado podpirala pa malo nadzirala, tu in tam vodila kakšen vladni projekt, odločila se bo, kateri ministrski kandidat je dober in kateri ne, a bo v opoziciji. Tudi od tam bi rada nadzirala vlado. Tako vsaj trdijo. Še dobro, da je zakonodajna služba DZ rekla bobu bob, ko jim je povedala, da Levica v taki situaciji pač ne more biti opozicijska stranka.

Drugo dejstvo je seveda to, da to, kar sedaj nastaja pod taktirko Marjana Šarca, ne bo manjšinska, ampak čisto običajna večinska vlada, kakršne poznajo po Evropi in jih poznamo tudi pri nas. Res pa je, da bo to skrajno levičarska vlada. S podpisanim sporazumom Levice s peterico političnih strank smo dejansko dobili šesto koalicijsko stranko, četudi v koalicijo ne bo prispevala svojih ministrov, je pa že prispevala glasove za izvolitev Marjana Šarca in očitno bo tudi glasove za ministrsko ekipo. Glede na druga določila sporazuma pa ima Levica za nagrado v tej koaliciji še veliko več drugih možnosti vplivanja na delo vlade – odloča lahko o njenem obstoju. Sklicevanje na podobne primere po Evropi je navaden “lari fari”. Manjšinske vlade so manjšinske vlade, ki v parlamentih nimajo večine, največkrat so sestavljene iz levih in desnih strank brez večine, v posameznih projektih pa jih podpirajo zdaj eni, zdaj drugi. Bi lahko tudi SDS šteli med podpornike Šarčeve “manjšinske vlade”, če bi ta podprla ukrepe za popolno zaprtje južne meje, ki bi jih predlagala koalicija? Ne verjamem. Pri sodelovanju Levice s to poligamno združbo gre torej za koalicijsko sodelovanje in nič drugega in nastajajoča vlada bo običajna koalicijska vlada in ne manjšinska.

Dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Tretje dejstvo je, da so se zadnje leto v Cerarjevi vladi intenzivno prepirali in zmerjali. Aprila letos pa je počilo do te mere, da je Cerarjeva vlada razpadla. Ti isti politiki iz SMC, SD in DeSUS so šli na predčasne volitve in jih več kot gladko izgubili. Toda po volitvah so spoznali, da se dejansko neizmerno “ljubijo” in da so edini, ki lahko to državo vodijo še naprej. Toda premalo jih je bilo, zato so našli LMŠ, nekoga torej, ki je lahko lokalno dober, o državni politiki pa nima pojma. In ta naj bi jih dobro vodil?! Toda tudi to je bilo premalo. Potrebni sta bili še SAB in Levica, le tako bo ta politična poligamna skupnost lahko uspešna. Tako seveda mislijo oni, mnogi mislimo drugače.

Četrto dejstvo je, da je na zadnjih volitvah premočno zmagala SDS in da so vsi tisti, ki so tvorili dosedanjo vladno koalicijo, premočno izgubili. Temu ne more oporekati nihče. SDS je dobila 222.042 glasov, kar je 24,92 odstotka, vsi dosedanji koalicijski partnerji (SMC, SD in DeSUS) pa so skupaj dobili 219.299 glasov ali 24,61 odstotka vseh glasov. Prav smešni so torej komentarji Bratuškove in drugih političnih ljubiteljev poligamije v nastajajoči vladni koaliciji, ko pravijo, da so volivci na volitvah izvolili politično levico. Seveda je niso izvolili volivci. Res pa je, da so se vsi ljubitelji politične poligamije združili, da bi oblast obdržali.

Peto dejstvo je, da politične poligamije sedanje šesterice političnih strank ne druži nobena ljubezen do Slovenije ali želja po njenem napredku. Dokazano je, da so udeleženci sedaj nastajajoče poligamne vlade med seboj dejansko sovražniki. Združuje jih le želja po oblasti in lastnih koristih. Ne vem pa, ali se zavedajo, da bodo le začasno orodje dejanskih zakulisnih mafijskih upravljavcev države, ki jih bodo na ta mesta nastavili. Ko bo treba, pa jih bodo tudi odstavili. Čim prej se bo to zgodilo, bolje bo za Slovenijo.

dr. Vinko Gorenak