Pot v Caracas

Bernard Brščič (Foto: osebni arhiv)

Ne, ni ga več. Na Emonski cesti 8 v Ljubljani ni več veleposlaništva Bolivarske republike Venezuele. Partidu Socialista Unido de Venezuela je zmanjkalo denarja. Ne samo, da že nekaj let primanjkuje WC-papirja, da so ljudje lačni, da v Caracasu v vodovodnem omrežju ni vode in so tisti, ki si to lahko privoščijo, prisiljeni sredi velemesta vrtati globinske vodnjake, venezuelski socialisti krčijo še diplomatsko mrežo. Za Slovenijo je od letošnje pomladi pristojno njihovo dunajsko poslaništvo. Z zaprtjem tukajšnjega predstavništva so svojim slovenskim tovarišem prizadeli veliko bolečino, in to ravno v času, ko se ti nameravajo odpraviti po njihovi poti. Ne delam si utvar, da bi tudi na podlagi izkušenj Venezuele naši trčeni mesečniki spoznali pravilnost uvida Margaret Thatcher, da je težava socializma, da slej ko prej zmanjka tujega denarja. Ne, ti za kolaps Chavez-Madurovega modela socializma krivijo vmešavanje imperialističnih sil in prevelik delež ostankov tržnega gospodarstva. Skratka, Venezuela naj bi kot država propadla, ker ni bila dovolj socialistična.

Levičarji za polom socializma vedno krivijo druge. Če se dejstva ne skladajo z njihovimi teoretskimi naziranji, toliko slabše za dejstva. Če socializem ne deluje, ne deluje zato, ker ni pravi socializem oziroma socialisti niso dovolj pravoverni. Tako Slavoj Žižek neuspeh socialističnega eksperimenta pripisuje temu, da komunisti niso bili dovolj nasilni. Arhipelag Gulag, lubjanke, hladomori, hude jame, polja smrti in 100 milijonov žrtev socializma niso bili dovolj. Za Žižka so bili stalinisti, maoisti in celo Rdeči Kmeri revolucionarni diletanti, ki so nasilje pojmovali instrumentalno, kot sredstvo za vzpostavitev socializma. Ne, nasilje naj bi imelo odrešitveno vrednost, kot simbolni odraz regenerativnega moralnega upora proti kapitalistični ureditvi. V žižkovski eshatologiji cilj revolucionarnega nasilja ni vzpostavitev božjega kraljestva na zemlji, ampak vzpostavitev nove oblike kolektivnega življenja, karkoli naj bi to že bilo. Vse v maniri Edvarda Kardelja in njegovih zamisli o socialističnem zdravljenju že zdavnaj poginule krave.

Socializem je protinaraven sistem, domislek bolnega uma, ki nikdar ni deloval, nikjer ne deluje in ob soočenju z realnostjo tudi ne more delovati. Kot je cinično ugotavljal Winston Churchill, bi lahko deloval le na dveh mestih, v nebesih, kjer ga ne potrebujejo, in v peklu, kjer ga že imajo. Socializem trpi za v celoti zgrešeno socialno ontologijo. Predpostavlja, da smo ljudje angelska bitja, ki namesto za svojo blaginjo skrbimo za blaginjo soljudi. A med nami je malo svetnikov, še manj angelov. Večina nas je grdih, umazanih in zlih. Zato potrebujemo robusten sistem, kot je tržni, ki je sposoben zasebne grehe, če uporabim sintagmo svojega soimenjaka Bernarda Mandevilla iz Basni o čebelah, pretvoriti v javno dobro. Tržni sistem optimalno deluje brez zanašanja na dobrohotnost ljudi, zadostna motivacija je samointeres. Ali kot je pred dvema stoletjema v Bogastvu narodov ugotavljal Adam Smith: “Obeda si ne obetamo zaradi mesarjeve, pivovarjeve ali pekove dobrohotnosti, marveč zato, ker se trudijo za svoj prid. Ne nagovarjamo njihove človečnosti, marveč sebičnost, in nikoli jim ne govorimo o svojih potrebah, marveč o njihovih koristih.” Uresničevanje samointeresa podjetnikov, profitnega motiva, ima v tržni družbi nenameravane posledice. Z njegovo pomočjo posredno zadovoljujejo potrebe potrošnikov, izplačujejo plače zaposlenim in z davki vzdržujejo državo. Podjetniki potemtakem niso izkoriščevalci, kot jim očita Marxova teorija eksploatacije, ampak resnični družbeni dobrotniki.

Ne delam si utvar, da bi tudi na podlagi izkušenj Venezuele naši trčeni mesečniki spoznali pravilnost uvida Margaret Thatcher, da je težava socializma, da slej ko prej zmanjka tujega denarja.

Socializem škodi. Več kot ga je, slabše je. Večini Slovencev to žal še vedno ni jasno. Ne razumejo, da za porazne razmere v zdravstvu, bančništvu, sodstvu ali šolstvu pri nas ni krivo premalo socializma, ampak preveč. Ni problem nesposobnost cerarjev, židanov, erjavcev in podobnih krjavljev, problem je sistem. Tudi če bi se nam obetal predsednik vlade, čigar kompetence bi presegale leseno zabavljaštvo s šestimi popravnimi izpiti, si boljšega življenja ob nadaljevanju socialističnega statusa quo ne moremo obetati. Lahko pa si slabšega. Kot kaže zgled Venezuele, veliko slabšega. Programske cvetke boljševiške avantgarde, kot so izstop iz Nata, sprejem 200.000 muslimanskih migrantov, zvišanje davkov, umevanje izvozne usmerjenosti našega gospodarstva kot Ahilove pete, bodo pripomogle k temu, da bomo lahko v Sloveniji ugasnili luč. No, za to pravzaprav ne bo potrebe. Prej bo zmanjkalo elektrike.

Bernard Brščič

 • macon

  Izjemna kolumna.

  Dodajmo še, da je tovarišem vseeno za slehernike, ker računajo, da bodo z represivnim aparatom sebe že obdržali na vrhu in zasebno živeli življenje zahodne buržoazije proti kateri drugače vseskozi kričijo in lažejo.

  • SIMON ROZIC

   Stara “fora” komunistov ! Prvi po 2.sv.v. si je bajno vilo v Celju ob Savinji
   dal zgraditi tedanji popolnoma nepismeni gospodarski minister Leskovšek Luka !
   “Slava mu”. !

   • stajerc5

    Na njegovo ogromno leseno vilo ob gozdu pri Herberstajnu v Velenju si pozabil!
    Ce je v tistih casih odpadel striptiz program v Pakinem baru, se je vedelo, da so sle na svezi zrak k Lukovi bandi!!!

    • SIMON ROZIC

     Res je…rekli so mu : “minister Luka , ki nič ne dela,
     samo fuka !” V vili je imel po tleh medvedje kože,
     tako, da se ni videlo razlike, ko se je valjal po njih!

     • pajot

      Celjski komunisti so se pred drugo vojno dobivali na sestankih v nekem podrtem mlinu. Član njihove celice je bil tudi Luka Leskošek. Zapisnikar je bil oče nekega mojega prijatelja,ki mi je povedal,da je bral očetove zapisnike. Skoraj v vsakem je pisalo,da je Luka Leskošek prišel na sestanek spet pijan.

 • Izzenimo Ruse

  Bolj me skrbi to da je v Sloveniji se kar rusko veleposlanistvo, ker so itak vsi izpostave KGB-ja (oz. kot se po rusko lepo rece FSB-ja) in sluzijo kot vohuni. Venezuela itak ni imela denarja za te stvari.

  • SIMON ROZIC

   Ej, tam se je kradlo !!!! Tovariš veleposlanik Geržina je potrdil,
   da ima od tam vsaj za 3 generacije dovolj kapitala….

  • stajerc5

   Rusi spoh ne rabijo vohunov pri nas, imajo ja “nasega” specialista…., za kante!!!

 • VERRZIFIKATOR

  Starši ko nasilni so premalo,
  se eksperiment jim ponesreči,
  bi bilo najbolje v koš ga vreči,
  oče pravi: “Oh, ko bi se dalo!”

  Slavko Žižmund

  ČUDEŽNI OTROK – SLAVNI SISEK

  Srečna neka je družina,
  sreče pa je njene vzrok,
  da njen čudežni otrok
  bo postal še veličina.

  Prve zobke ko dobil,
  bil že vseh norčij je lovec,
  pravijo, da modroslovec
  se iz njega bo razvil.

  Še razločno ne pove,
  kakšno so ime mu dali,
  in še mi bomo dejali,
  Sisek da mu je ime.

  Slavni Sisek, kakor pravi
  zase sam v vsej veličini,
  govoriči že v množini,
  kadar komu fant odzdravi.

  Torej Mi, nikakor Jaz,
  Sisek naš se le naslavlja,
  modro pa potem razpravlja,
  povzdiguje hrapav glas.

  Se za zdaj ga še prevaja,
  saj ga ne bi razumeli,
  š-jev ne bi žal ujeli,
  Sisek jih ne proizvaja.

  S šumniki nasploh je križ,
  č, š, ž pretežka stvar,
  fantu torej niso mar,
  nepotreben so drobiž.

  Ker slabo se ga razume,
  se vsebina tolerira,
  ko slabotnosti razdira
  svoje modroslovne glume.

  Koga vse bi pokončal,
  Sisek mali reče javno,
  govorjenje veleslavno
  dajo mu ljudje za prav.

  To pač ni sovražni govor,
  le potrebe so posebne,
  to osebe prav prisebne
  rekle v Siskov so zagovor.

  Velik bo še svetovljan,
  tudi če ne bo razumljen,
  kajti svet je poneumljen,
  kmalu pride Siskov dan.

  Sisek materino mleko
  pridno vsakodnevno srka,
  zraven ta otroček smrka,
  smrklje briše si v obleko.

  Prav posebne to bo vrste
  človek novi, super rasa,
  je že zdaj precejšnja masa,
  sam prešteje vse si prste.

  Ves čas se za nos prijema,
  z eno, pa spet z drugo roko,
  ta posebnost na otroku,
  menda v svetu je izjema.

  V tem je Sisek prav poseben,
  da nikoli se ne smeje,
  vsaka stvar ga brž pogreje,
  je pogled njegov pogreben.

  Pa še brčice in brada,
  ki kosmato mu poganja,
  to pri Sisku nam naznanja,
  da modrost ima ga rada.

  Skratka čudežni otrok,
  ki še siska se prijema,
  mleko srka, se objema,
  to veselja res je vzrok.

  Bognedaj, da spremeni se,
  iz otroka da odraste,
  da odstrani male kraste,
  šumnikov da nauči se.

  • SIMON ROZIC

   Uganka

   Za gobec iz katerega smrdi,
   se stari dobro kar drži ;….
   nekomu smrad njegov diši!

   Le komu ?

 • Franc Šink

  Socializem je generator malodušnosti in lenobe.

  • SIMON ROZIC

   Prav za to je v “visokih” partijskih krogih tako popularen, de !?

 • Olga2345

  Ta zločinski režim podpira celo Cestnik Grmić!

 • sloustava

  Bravo, g. Brscic! Skupaj zmoremo! Predvsem pa je nasa naloga biti informiran, zato hvala tudi Novi24tv!

 • elh.

  3D dobro razloženo.
  Samo nič ne pomaga. Več je takih, ki raje računajo na neko rento ali navidezno službo, dobro plačano, po možnosti z zvenečim nazivom vsaj svetovalec česarkoli, kot pa takih, ki radi ustvarjajo. Mesečnik obljubja prav to, rente vsem, kar tako. Seveda pa tistim na vrhu pripada največ v primeru, da so prav oni na vrhu. (Opozicijo lahko itak odpravijo). Kje vzeti? Davki, zasebna lastnina, to je vse njihovo oziroma lahko postane.

  Sovražijo tiste, ki delajo in ustvarjajo, čeprav prav od njih žive. Tako podobno aktualnim invazivcem, ki so prišli izkoriščat viške proizvodnje civilizacije, ki jo sovražijo. Prišli so iskat, kar mislijo, da jim pripada, renta brez dela, prišli so povedat, kako nas sovražijo in da je na dolgi rok vse njihovo.
  Se da brez znanja zdraviti bolezni, nadzorovati jederske elektrarne, narediti naslednjo verzijo mercedeza, pametnega telefona, vzdrževati infrastrukturo? O tem bodo razmišljali potem.

  Vzeli bodo od tistih, ki delajo. Nekoč bo pod njihovo komando konec rent tako za levake kot migrante. Potem bodo izvohunili, če še kje na planetu obstaja kdo, ki proizvaja, da mu gredo povedat kako ga sovražijo, kakšna baraba da je in da mu poberejo kar še ima.

 • RATATA

  Kako škodljiv je socializem lahko opazujemo še danes v načinu razmišljanja glav, ki jih je popolnoma pohabil.
  Še vedno trdijo svoje, z vsako logiko skregane neumnosti in pričakujejo, da jim vse kar pripada.
  Dodatni problem je, ker k socializmu vpletajo demokracijo, kar dodatno potencira njegovo izrojeno nezmožnost delovanja. Socializem in demokracija se izključujeta!
  Četudi nočejo priznati, da prejšnji sistem ni bil demokratičen, jim bežno uide, da je v Sloveniji demokracija mlada.
  Vendar pa, je po mojem mnenju v Sloveniji le privid demokracije.
  F.B. je truplo, kaj se še čaka?

 • SIMON ROZIC

  Tako kot to zna B.Brščič, ne zna nihče opisat stanje duha v
  delu naše preljube Slovenije! Brezposličarji , prevaranti, sfaliranci in
  delovni nesposobneži se “gredo ” socialistično revolucijo za svoj žep!
  To smo morali že prestajat od l.1945 dalje, kjer so nam vbijali v glavo
  indoktrine in kjer smo si bili vsi na Ti, kot da bi krave skupaj pasli, s
  poudarkom na zblaznelem tovarištvu, ki se je v trenutku sfižilo, ko smo
  končno lahko kupili eno kolo….ampak:
  Glej ga no Mesca, kako tava v temi in se mu sveti rdeča luč, da bo svoje
  pošastno bedaste pogoje prenesel v vladne vrste in diktiral novo znanost:
  socialistično demokracijo ! ( na naš račun seveda), saj se mu bo v žepek
  najmodernejših dragih hlač stekal naš denar točno na dan plačila v DZ in
  “vsotica” bo pokrila njegove potrebe, tako, da od samega “zanosa” ne bo
  revček “skrahiral”….

 • xtc

  Bravo Brščič, Bernard je povedal le na glas kar ves čas goovorim-socialisti in komunisti so mentalni bolniki,kot tisti,ki to nenaravno iumobolno religijo zagovarjajo in razlagajo ,da je čudovita,čeprav je v nasprotju z vsemi naravnimizakonitostmi in kot taka nevzdržna,pa čeprac si ti mentalni zlojenci vedno znova izmišljujejo neke nove “rešitve” da bi zblojenost obstala,vedno klavrno propade po vsakem poizkusu,ker je v nasprotju z vsemi zakoni narave.

 • lado

  EH , KAJ ZDAJ KVASITE NEUMNOSTI, SAJ STE VIIII VOLILI IN TO KAR PONAVLJATE ,PA VAS NE IZUČI !!! A NEBI VZELI ;OCKE , PA NE LEGO , PA PALCE, PIHALNIKE IN VSO TO IZVOLJENO – VAAAŠOOO SUPERLEVIČARSKO DRHAL , PRISILILA V BEG DOKONČEN !!!????? NE OTRESAJTE KDO JE KRIV !!! KRIIIIIVIIII STE VIIIIIII , NJIM SE PA SMEJE !!! CELO žavbija-STE DOBILI !!!!!!!!!!! MISLIM ; A STE VI NORMALNI , ITAK STE ZBLOJENI SAMOMORILCI ZATO DOBITE OD ALAHA IN ŠARĆIĆ- MESEĆNIKA NAGRADO , HALAL !!!!!! A BI VSTALIIIII , PORKA DUŠ !!!!?????????????

 • Vlado77

  Mnogi nasedajo , da so leve stranke bolj socialne. Zato kljub slabi izkušnji in dokazi v preteklosti spet volijo socialiste ,komuniste. Ker socialisti naj bi bili bolj socialni in bolj človeški. Pa pustimo teorije. Kdor upa naj gre v ex socialistične dežele ( prej komunističen režim) – pa bo takoj ugotovil , da je tam socializma zelo malo.Precej manj kot v razvitih EU državah s kapitalizmom. To velja tudi za ex Jugo. Celo več 10 najmanj razvitih držav Evrope je bilo ali so še socialistične ali plačujejo davek skoraj 100 let uničevanja ekonomije in posledično tudi socializma. Mislim na režim in ne stanje prebivalcev. Povsod v ex kom.državah je socialna beda. Druga možnost pa je malo poguglajte in preverite mnoge podatke ,ki se tičejo stanja navadnih ljudi. BDP/prebivalca ali tudi po kupni moči. Ne gre le za osebni standard temveč tudi tako imenovani družbeni standard- ceste ,urejenost naselij, internet, domovi upokojencev, kvaliteta stanovanj, varnost… itd.

 • tarantela

  Hm, na tem svetu je ogromno držav, ki niti povohale niso socializma, pa naj bo to v južni Ameriki, v Aziji, Afriki itd., pa so tudi zelo revni, brez kruha, brez vode, ljudje umirajo, predvsem otroci. Teh revčkov je polno po cestah širom sveta, pa se nihče ne zapiči v te države, samo Venezuela vam gre v nos…

 • david23

  “Podjetniki potemtakem niso izkoriščevalci, kot jim očita Marxova teorija eksploatacije, ampak resnični družbeni dobrotniki.”

  Dobrotniki v drugem pomenu besede je verjetno mislil avtor, ampak verjetno je mislil, da so podjetniki ustvarjalci kapitala; zame osebno je čisto dovolj, če so podjetniki ustvarjalci kapitala, ker to tudi res so in to je tudi njihov osnovni namen in smisel in v tem smislu so dobri za družbo, pri čemer pa ni nujno, da so tudi dobrotniki v pomenu besede na področju humanitarnosti, ker to tudi ni njihov osnovni namen in smisel (lahko pa so seveda tudi še to zraven, ampak primarno so ustvarjalci kapitala in to v pozitivnem pomenu besedne zveze)!

  “Ni problem nesposobnost cerarjev, židanov, erjavcev in podobnih krjavljev, problem je sistem.”
  Ne, s tem se pa ne strinjam, ker sistem je vedno rezultat dejanj posameznikov/-ic in zato so tudi ti problem, pri čemer pa je posledica slab sistem! Torej je treba najprej na demokratičen način odstraniti s položajev odločanja ljudi, ki so vzpostavili sistem in potem spremeniti še sistem!

  • Soave

   + + + + Tista tvoja misel o
   ” Dobrotniki v drugem pomenu besede je verjetno mislil avtor, ampak
   verjetno je mislil, da so podjetniki ustvarjalci kapitala; zame osebno
   je čisto dovolj, če so podjetniki ustvarjalci kapitala, ker to tudi res
   so in to je tudi njihov osnovni namen”
   O sistemu pa ne bi. To je šele šlamastika! Prav posebno Slovenska !

 • Ros

  Komunisti so v svojem bistvu satanisti. Vse svoje napake pripišejo drugim, po pravilu nasprotnikom. Največja ironija pri tem je, da sovražijo cerkev in boga, ki sta v svoji osnovi najbolj socialna in človekoljubna.
  Komunisti dosegajo in ohranjajo oblast na najbolj pokvarjen način. Z nasiljem, izsiljevanjem in zlorabo oblasti. Tudi v Sloveniji. Ljudem dajejo prepovedano drogo (večinoma heroin) v pijačo in hrano, da dosežejo kemijsko – biološko navezanost na njih. Tako si komunisti pridobijo partnerje. In tako under the čujejo sovražnike. Večina odnosov v Sloveniji temelji na tem. Na zahrbtni zastrupitvi in težki telesni in duševni poškodbi, ki je posledica zahrbtne zlorabe opiatov in drugih, večinoma prepovedanih snovi. Zato v Sloveniji nihče ni normalen.
  Komunisti to počnejo od vsega začetka. Sedaj pa porabijo kar ulovijo na mejnih prehodih. Zato so tudi tako povezani z kriminalnim narko podzemljem. Zato jim nudi je zaščito in privilegije.
  To je raj za pokvarjence in pekel za normalne ljudi.
  Ob osamosvojitvi so imeli dilemo, ali kar postreliti opozicijo, ali vladavino ohraniti z narkotiki.
  Temu je nasprotoval Borut Pahor, ki je želel mehak prehod v demokracijo, kjer bo levica zastopala bolj socialno politiko. A je žal dobil kupe, s kemijskimi sredstvi, opranoglaih članov. Levica bi morala odkrito povedati, kdo je za napredek in katere stranke so za stare komunistično – kriminalno – zahrbtne – narko posle. Mislim, da bi moral Borut Pahor okoli sebe oblikovati pravo levico, ki želi resničen napredek in blagostanje za vse državljane. Glede na njegovo zmago na volitvah ga podpira več kot pol Slovenije, saj je prepričljivo zmagal brez podpore desnice. Še enkrat čestitke. Tu moram omeniti še to, da slovenija ima tudi sposobno in pošteno levico, ki pa ne pride do besede. Še stabilne stranke nima, da bi vedeli koga lahko volimo. Pa jo potrebuje, ker iz zgodovinskih razlogov marsikdo ne voli desnice, a nima pravega glasu na levici. Prav te levičarji so najbolj ogroženi, ker so velika grožnja in edina možnost za hitre spremembe. Šarec se bo moral hitro odločiti.
  V naši zgodovini se je vsemu temu uspešno uprl le Janez Janša in SDS. V času vladanja so naredili neverjeten preobrat. Zato bom jaz vedno volil SDS.

  P. S. Kdor danes komunizma in socializma ne dojema kot zlo in satanizem je nor, pokvarjen ali zloben. Verjetno vse troje. Takih se je nujno izogibati. Nobena debata nima smisla. Saj poznate tisti ameriški rek: Ne moreš zmagati debate z idiotom. Zvlekel te bo na svojo raven in te premagal z izkušnjami. Vi le izgubljate živce in si krajšate življenje s tem. Vse to je del načrta. Ne nasedajte njihovemu ukradenemu vplivu in premoženju. Njhova samozavest je čista napihnjenost, ki izvira iz psihiatričnih motenj. Tudi oni so nastali in postali takšni v nečloveškem komunističnem poizkusu. Pravih uspehov nimajo. In so resnično nevarni.

  P. S. Hvala bogu za ljudi s srcem in dušo. Vam, ki vlagate znanje, energijo in čas za lepšo Slovenijo. Hvala za vaše delo, gospod Brščič.

 • Boris_j

  Trčeni Bernie (pa ne Sanders) ga spet poka. Ne vem kje bi sploh začel. Podjetniki kot družbeni dobrotniki? Gospod BB, vam se vidi, da še v življenju niste delali v privat sektorju. Ste na javni denar prisesani akademik, ki sanja o malih in velikih kapitalističnih samaritanih kakršnih v resničnem življenju ni.

  Če v te angelčke zares verjamete, vas pozivam, da se v delu pridružite vse večji slovenski prekerski raji. Morda boste že v enem tednu socialist!

  • Valter BraniSlav

   Gospod BB JE EKONOMIST, ne prodajalec megle iz FDV.

   • Boris-j

    Torej: prodajalec megle in bučk iz EF.

  • Felikss_AH

   In to pravi drugi Socialist… po dikciji sodeč sam prisesan na Javne Jasli

 • Soave

  + + + + + + + + + Uh, malo komentarjev. . . . . . zakaj neki?
  Ker eni razumejo, oz. razumemo samo dve zadevi.Janša in migranti.
  Drugo nas ne zanima ? Oziroma, premalo znamo in ne vemo kaj napisati.
  Danes , na Financah , pišejo o pomanjkanju kuharjev v našem gostinstvu.
  https://www.finance.si/8936937/Slovenski-gostinci-nikakor-ne-dobijo-kuharjev-cene-kosil-bodo-visje?utm_content=link_3&utm_medium=email&utm_campaign=pismo_urednika&utm_source=31072018&f_tid=77521b421648d07421e293094e43cb24

  Zakaj neki ? Gostinci bodo težko odvezali mošnjiček. Potem bo premalo cvenka za njih in njihovo ” Upravo ” ?Pa še komu morajo odvajati ” davek “. . . . . saj se razumemo, ali ne ?

 • Felikss_AH

  Bernardovi članki so zame vedno poslastica!

  Tale mi je všeč – “kot simbolni odraz regenerativnega moralnega upora” – Za SLAVUJA Žižekusa bi to prej veljalo kot – njegov simbolni odraz degenerativnega moralnega spora s samim sabo in potem še s preostankom zunanjega sveta!

  Žiža je po svoje zanimiv s tistim njegovim nenehnim spazmičnim drezanjem nosa in že legendarnimi “so-on & so-on” miselnimi zaključki. Ameriški geto-Negrosi imajo nekaj podobnega – “You know what I mean” – ko skušajo zaključiti kakšno bolj komplicirano misel. Za Žižka je nekdo rekel – “Bullshit Artist”

  Glede Venezuele in podobnih je v dobrih starih časih Washington poslal dol “strokovne ekipe svetovalcev” ki bi zanetile oborožene upore in se je to pol vleklo v nedogled. Sedanji “nevtralni” pristop je boljši… pustiš ih pri miru… da folk dobi priliko zaužiti specialitete Socializma ki im ih pripravljajo od njih izvoljeni kuharji… pol pa naj ih sami naženejo ko bodo siti lastne Soc-kulinarike

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!