Povprečni upokojenec je revež; tudi ob četrti pokojninski reformi očitno ne bo junaka, ki bi očistil pokojninski sistem privilegiranih pokojnin!

Bernard Brščič

Pokojninski sistem je ena večjih civilizacijskih pridobitev. Z zavarovanjem pred tveganjem dolgoživosti naj bi preprečeval revščino starostnikov. Starost zaradi z njo povezanih tegob že tako pogosto ni najlepši del človekovega življenja, če jo spremlja revščina še toliko slabše. Katerikoli sistem financiranja pokojninskega sistema država izbere, bodisi dokladnega pay-as-you-go bodisi naložbeni sistem s kapitalskim pokritjem, je breme financiranja na aktivni populaciji.

Je pa res, da je dokladni sistem v primerjavi z naložbenim sistemom bolj občutljiv na demografske spremembe. V razmerah demografskega
somraka, kot je slovenski, je pokojninski sistem med Scilo zagotavljanja vzdržnosti in Karibdo preprečevanja revščine.

Od osamosvojitve leta 1991 do danes so bile izvedene tri pokojninske reforme, 1992, 1999 in 2012. Vse tri so bile parametrične.

Vedno večje število upokojencev dobiva vedno manjši delež pokojnin
Pred veliko pokojninsko reformo leta 1999 je sicer Mednarodni denarni sklad predlagal paradigmatsko reformo, ko naj bi dokladni sistem zamenjal naložbeni sistem s kapitalskim pokritjem. Zaradi izjemnega javnofinančnega bremena financiranja prehoda je bila izvedena parametrična reforma. Vse tri pokojninske reforme so bile usmerjene v spremembo treh ključnih parametrov: zvišanje upokojitvene starosti, znižanje odmernega odstotka in spremembo načina usklajevanja pokojnin. Trdim, da so bile vse tri reforme uspešne. Poslovanje ZPIZ je vseskozi stabilno, pokojnine se nakazujejo redno. Za Slovenijo ne prav majhen uspeh. Uspešne so bile predvsem z vidika zagotavljanja javnofinančne vzdržnosti. Poveden je uvid v pokojninsko statistiko zadnjega desetletja. Delež odhodkov za pokojnine v BDP je leta 2009 znašal 10,67 odstotka, v letu 2018 se je znižal na 9,78 odstotka. V istem obdobju se je število upokojencev zvišalo s 538.455 v letu 2009 na 617.299 v letu 2018. To pomeni, da se je ob slabih 15-odstotnem zvišanju števila upokojencev delež pokojnin znižal za slabo odstotno točko. Povedano drugače, vedno večje število upokojencev dobiva vedno manjši delež pokojnin v BDP.

Foto: iStock

Deloma to lahko pripišemo razmeroma ugodni gospodarski rasti v zadnjih petih letih, ki znatno blaži javnofinančne pritiske. Povedno je, da se je znesek transferjev ZPIZ iz proračuna v zadnjih petih letih zmanjšal za 28 odstotkov in je v lanskem letu znašal 1,06 milijarde evrov. Še bolj kot gospodarska rast ima za blagodejne javnofinančne učinke zasluge reforma iz leta 2012. Ta je zaradi zviševanja upokojitvene starosti prepolovila vsakoletno število novih upokojencev.

Če lahko parametričnim reformam slovenskega pokojninskega sistema po kriteriju javnofinančne vzdržnosti podelimo visoko oceno, je ocena preprečevanja revščine starostnikov manj laskava. Pokojnine slovenskih upokojencev so v povprečju nizke. Zelo nizke. Povprečna starostna pokojnina znaša samo 644 evrov. Meja revščine za samsko osebo je bila v lanskem letu pri nas 636 evrov. Če upoštevam, da kar 57,6 odstotka upokojencev prejema pokojnino, ki je nižja od povprečne, si drznem soditi, da je povprečni slovenski upokojenec revež. Nasploh so podatki o porazdelitvi pokojnin zaskrbljujoči. Tako na primer 26,4 odstotka upokojencev prejema pokojnino, ki je manjša od 500 evrov, kar 88,5 odstotka jih prejema pokojnino, nižjo od 1.000 evrov. Pokojnino nad 1.500 evrov prejema 2,9 odstotka, nad 2.000 evrov pa celo samo 0,4 odstotka upokojencev.

Kar 50 kategorij zajema nezaslužene – privilegirane pokojnine
Zniževanje odmernih odstotkov pri izračunu pokojnin, se je odrazilo v izjemnem padcu razmerja med povprečno pokojnino in povprečno plačo. To se je v zadnjem desetletju znižalo za kar osem odstotnih točk, s 66,6 odstotka v letu 2009 na samo 58,6 odstotka. Da so trendi slabšanja ekonomskega položaja zaskrbljivi, so ugotovili tudi v Vladi RS in prejšnji teden predstavili smernice nove parametrične reforme. Razveseljiva je napoved zvišanja odmernega odstotka pokojnin. Tisti, ki bi se upokojili v letu 2025, naj bi imeli osem odstotkov višje pokojnine, kot če bi se upokojili po obstoječih pogojih. Pohvalno. Manj navdušen sem nad dvigom upokojitvene starosti na 67 let. Res se pričakovana življenjska doba daljša, a 67 let je visoka upokojitvena starost. Po mojem previsoka in nedosegljiva za veliko poklicnih skupin. Delali naj bi torej dlje za nekoliko višje pokojnine.

Svetlana Makarovič je primer privilegiranke, ki prejema visoko kulturniško pokojnino. (Foto: STA)

Težava, ki pesti novo pokojninsko reformo, je enaka kot tistih iz let 1992, 1999 in 2012, ne naslavlja problema nezasluženih pokojnin oziroma t. i. pokojninskih zastonjkarjev. Gre za okoli 50 kategorij izplačil, ki niso utemeljena v plačanih prispevkih (izjemne pokojnine kulturnikov, športnikov, borcev NOB, pripadnikov SDV, pripadnikov JLA itd.). Celoten znesek po 161.členu ZPIZ-2 v lanskem letu je znašal 218 milijonov evrov. Znaten prihranek, ki bi ga lahko namenili izboljšanju pokojnin tistih, ki so plačevali prispevke slovenskemu izvajalcu pokojninskega zavarovanja. Tudi ob četrti pokojninski reformi očitno ne bo junaka, ki bi očistil pokojninski sistem nezasluženih pokojnin. Škoda.

Bernard Brščič

 • učko

  Kurc, k pa z desnuhi ni nč, sam jamrajo pa kosti preštevajo !

 • Anton

  Tisti, ki bi se upokojili v letu 2025, naj bi imeli osem odstotkov višje pokojnine, kot če bi se upokojili po obstoječih pogojih.

 • opazovalec

  Od priznanega ekonomista B.B. bi človek pričakoval, da pove koliko denarja gre kateri kategoriji “posebnih” upokojencev. Kratek vplogled v https://www.zpiz.si/cms/content/statistini-pregled-leto-2017 iz katerega je črpal podatke pokaže, da od teh 218 M€ gre večina denarja 24,5 M€ bivšim vojaškim upokojencem. Normalno je da država po razpadu prejšne prevzame neke obveznosti iz skupne zgodovine. Naslednja velika postavka, 18,8M€ so upokojenci zavarovani pred razipadom v drugih republikah. Prenekateri od teh je delal v Sloveniji, prispevki so se pa plačevali po sedežu firme. Šele tretja po velikosti, 15.5M€ so “sporni” upokojenci iz NOB, njihov delež v žaklju pokojnin je celih 1,5%. Silno bi se povečale pokojnine ostalim….

  Res pa je nekaj, vsaka pokojninska reforma je predvsem reforma v zniževanju stroškov pokojninske blagajne, torej je načelno kratkoročno vselej usmerjena proti upokojencem.

  • Steiermark

   V normalnih državah in demokracijah velja, da vsak dobi sorazmerno glede na vplačano! In kdaj so jugosi jla – srbska vojska, ki nas je po 45 in potem želela tudi 91 klati, “borci” in razni umetniki, vplačali kakšen prispevek v pokojninsko blagajno? Tale cepec je res pravi “socialistični” kulak in kumrovški ekonomist…..veliko nam ima za povedati!

 • gorjanc

  Učko ,bog ne daj 2/3 pa da vidimo !!!

 • komar marko

  Jap sedanji pokojninski sistem je NEPRAVIČEN. Narejen je za LENUHE in LOPOVE. Od kje pa ti izvirajo se NATANČNO ve. In kateri sistem zagoovarjajo TUDI!

 • SIMON ROZIC

  Namesto davkov- rdeča zvezda in slinava zaveza rdečuhom!
  Splača se, bi rekel Kučan!

 • Hun

  Neumna ovca je, ki zaupa svoje prihranke neznancu. Zaupat svojo usodo politiku, jaz nikoli.

 • Darth Vader

  hehehe……pripravlja se Basel III :)…….zdaj so spiski želja držav v periferiji Nemčije sestavljeni……tiskalne mašine oziroma računalniški strežniki pa čakajo, da nekdo stisne tipko enter…….in puf….nova likvidnost nove emisije denarja….in dolga…ki naj bi po nekem čudežnem ključu pomenil natiskano realno bogastvo…do bridkega konca še ene FIAT valute…ampak tako bo, dokler bodo ljudje sodelovali pri politizaciji bančništva…..torej gremo vsi po evropsko: Tiskaj miško!!! :) pa en voziček bankovcev ne pozabite za mene :)

  • Hun

   Saj v ZDA je enak šmoren. Od takrat ko je FED spremenil zakon, ki je zapovedoval- koliko zlata ima banka za protiutež v lastnem sefu, toliko denarja lahko posoja oz z njim razpolaga.

   • xtc

    Naj prej si razpucaj osnovni pojem,ZDA niso EU,že res da zanje veljajo enake ekonomske zakonitosti vendar pa so one predvsem zadolžene navznoter EU države pa večinsko na vzven.
    Že sama konstitucija držav je različnain modela ZDA pač ne moreš prenesti na EU celino,ker so ZDA država priseljencev EU pa je celina staroselskih narodov in različnih kultur. že dolgo in ravno to je Eu ves čas poganjalo v razvoju.

    • Hun

     Ne posplosuj vse članice EU. Nemčija ni zadolžena ne navznoter ne navzven. Z ZDA ni nič drugače, štanca dolar in se pri sebi zadolžuje. ZDA je kot Rusija in Kitajska, ne spoštuje mednarodnih zakonov.

  • xtc

   Težava je ker zgodba z tiskanjem eura ni enaka zgodbi z večanjem obtoka $ Evropa ima precej močnejša tveganja kot ZDA in tudi manj robusna je,slwje kot preje se bo zadeva zalomila.

 • Get Smart

  Tokrat, kot vedno nje, ko MURGL JUGOKOMI kreature govorijo o sebi, pa se je Hunće spovedalo in povedalo resnico, čeprav jo je poskusilo kao zaviti v VSEGLIHARSKI pamfletek o kao politikih, ki da so vsi isti = ja, VSI MURGL JUGOKOMUNISTIČNI POLITIKI polisa/POLITEJE MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA so isti, vsi lažejo, kot Hunće, vsi kradejo, vsi nastavljajo dupe gazdi, vsi SOVRAŽIJO Slovenijo, vsi ROPAJO Slovenijo … in so vsi pripadniki kaviaržidoKOMINTERNISTIČNO serbusne KULTURE SMRTI.
  .
  Seveda pa poleg teh kreatur živijo v Sloveniji in v svetu tudi LJUDJE, torej v Sloveniji POLITIKI, ki delajo ZA SLOVENIJO,
  ki delajo ZA LJUDI, ki delajo, pošteno, ki spoštujejo pravico, RESNICO, SVOBODO, očeta, mamo … skratka ki so SLOVENSKI POLITIKI, ki spoštujejo slovensko KULTURO ŽIVLJENJA.
  .
  Vrnimo se k spovedi hunčija: Kaj je poleg vsgliharstva o politikih DEJANSKO REKEL? Da je sicer neumna ovca, ki pa svoje usode ni zaupala MURGL JUGOKOMUNISTIČNEMU politiku.
  Res je. MURGL JUGOKOMUNISTIČNI POLITIK je Hunćija naredil v garaži in je njegov lastnik/gazda nje, in ta seveda ni Hunćija vprašal, če mu Hunći zaupa, ampak Hunćiju samo ukazuje in Hunći samo izpolnjuje ukaze = nastavlja dupe gazdi.
  Zaupati ali nezaupati je vprašanje SVOBODNEGA človeka, to pa Hunći ni bil, ni in ne bo, saj MURGL JUGOKOMI garaže ne bo zapustil.

  Pamet v glavo.

  • Steiermark

   Rekla bi, hunči “nećuje dobro”, zato te niti ne razume.

   • Get Smart

    :) Razume on, razume. Ok, ne razume bistva stvari, ker je ritardiran murgl jugokomi pes, razume pa, kaj je njegova naloga na spletu in jo dosledno izvaja nje = WATCHDOG = pes čuvaj tekovina MURGL JUGOKOMUNISTIČNE revolucije.

 • Get Smart

  PREIMENOVANJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

  1. Predno so si spremenili ime v SD = SOCIALNI DEMOKRATI, so se imenovali ZLSD – Združena lista socialnih demokratov.
  2. Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA. V ZLSD so se kakor združili s “Semulićevo SZDL”,*
  ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUza kogaS bodo začeli v MURGL
  JUGOKOMUNISTIČNEM agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe o uspehu nje”, ko za predsednika DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela Viktora.
  * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji – ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku:
  SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
  3. Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije –
  Socialdemokratska prenova Slovenije.
  4. Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka
  demokratične prenove.
  5. Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov
  Slovenije-Stranka demokratične prenove.
  6. Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV
  JUGOSLAVIJE
  https://i.imgur.com/D4LXeH6.jpg
  7. Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

  Kot najbrž veste, tudi bivajo še vedno na istem naslovu, in sicer v UKRADENI vili svojega rojaka (ki pa ni bil kaviarkomunističnižid, ampak le biznisžid, torej ni bil predan revoluciji nje),
  ki jo je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE “nacionalizirala” nje in se vanjo naselila.

  • Get Smart

   PREIMENOVANJA podmladka KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

   LDS (in vsi njeni derivati Zares, ZL, ZaAB, PS, SMC, ŠARAC …) je formalnopravna naslednica SKOJ-a – Savez komunističke omladine
   Jugoslavije).
   SKOJ – Med vojno SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) ustanovi USAOJ
   (Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije) in je hkrati član in deluje posebej. Po vojni se USAOJ preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije), nato pa se ti kaviar jugokomunisti, ki so se kakor razcepili, znova združijo (SKOJ + USAOJ (NOJ)) v NOJ. Nakar se NOJ preimenuje v SSOJ (Savez socijalističke omladine Jugoslavije), ki formalnopravno še traja. SSOJ ima seveda podružnice po vsej Jugoslaviji: tukajšnja se imenuje ZSMS (Zveza socialistične mladine srbije) – in ta podružnica na prvih (v 2/3 sfejkanih in v 1/3 demokratičnih) volitvah v Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom ZSMS, na naslednjih (1992), pa se je ta organizacija ZSMS (Zveza socialistične mladine Srbije v Sloveniji) preimenovala v ZSMS – liberalna stranka, nato liberalno demokratska stranka LDS, pa Liberalna demokracija Sljovenjije. Prakso ustanavljanja strančic SKOJ-a, imenovanj, preimenovanj, t. i. “novih obrazov”, ki se potem počasi spet kakor združujejo v
   t. i. “Združeno levico” itd. lahko še vedno opazujete:
   LDS, Zeleni, SSS, SMS, Zares, PS – pozitivna srbija nje, ZaAB, TRS, IDS, …
   Verjamem sholtesu, Dobri LDS DOBOVŠEK SMC … ŠARAC … = LDS = SKOJ, podmladek KPJ =
   vse to je ena in edina KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE =
   MURGLSKA KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

   • Get Smart

    T. i. “Levica” = uradno = IDS + TRS + radnici violete tomić.
    IDS je “nov obraz”, ki ga je v hotelu UNION ustanovil MILAN KUćAN,
    TRS = “nov-obraz” KUćANOVEGA zeta in kaviarŽIDO pussića Kermaunerja, bolj znanega kot Hanžeka nje, violeta pa je odcepek od DeSUS-a, DeSUS pa je “nov–obraz” oz. odcepek od SD = Socialni demokrati, ti pa so “star–obraz” oz.
    le preimenovanje
    KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji.
    –––––––
    IDS = INICIATIVA za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM = ZDRUŽENA LEVICA =
    = LEVICA =
    =
    ta “nov obraz” je ustanovila KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE =
    = FORUM 21 = na zasedanju FORUMA 21 v hotelu UNION leta 2013 =
    IDS oz. danes imenovano “Levico” ustanovi sam tovariš MILAN KUćAN;
    prvo nastopljeni predsednik = Luka Mesec

    • Get Smart

     Uradni začetek Lučkine zvezde oziroma pol-meseca je oznanil sam tovariš
     MILAN KUćAN,
     predsednik PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
     in sicer leta 2013 v hotelu Union:

     “Leta 2013 so se na omizju FORUMA 21 v hotelu Union zbrali
     tovariši na čelu s še živečimi partijskimi voditelji,
     uradnimi nosilci naziva predsednikov predsedstva Centralnega
     komiteja Komunistične partije JUGOSLAVIJE v Sloveniji in
     formalno pravnih naslednic te zločinske združbe (KP JUGOSLAVIJE)*,
     in sicer tovariš KUćAN, Kocijančič, Ribičič — vsi trije
     predsedniki SD-ja = KPJ,* kjer so JAVNO PREDSTAVILI t. i.
     INICIATIVO za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM = IDS.”

     —–
     * – INICIATIVO za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM so najprej združili s

     TRS-om KUćANOVEGA zeta kao sindikalista SVIZ in KSJS in delavsko stranko štabnih
     babilonskih delavk Violete TOMIć,
     nakar so zadevo najprej PREIMENOVALI v “ZDRUŽENO LEVICO”,
     nato pa v “LEVICO”.

 • Get Smart

  Tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
  = globalno pa kaviarŽIDO KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …

  in ostali -izmi = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = USTAŠIZEM=ČETNICIZEM =
  SERBUSIZEM=hlapčizem = vukojebizem = pedrizem = pedofilizem = muslićkultizem = kozojebizem
  = vegizem = feminizem … = TRANSIćIZEM =

  = kaviaržido KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =

  = SMRTNO neprijateljstvo DO LJUDI.

  (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
  pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
  gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
  i tako dalje do tokija …)

  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
  =
  “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

  1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
  2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
  psi čuvaji tekovina revolucije
  3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
  oz.
  z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

  Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
  seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
  .
  Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
  so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU
  ljudi.
  .
  .
  Jezus Kristus:
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
  .
  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

  • Get Smart

   MESSI ni španski nogometaš, je argentinski V ŠPANIJI,
   RONALDO ni italijanski, je PORTUGALSKI v Italiji.
   Magarac u Lipicama ni LIPICANAC nje. Boste otročički odprli učke in vklopili možgančke?

   Marjanka ŠARAC ni slovenski premier,
   ampak je
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNI kao premier v Sloveniji =
   vse kreature in njihovi SERBUSI=hlapci
   so lahko in so:

   –MURGL JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –MURGLSRBO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –MURGLRVACKO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –kaviaržido KOMINTERNISTIČNI stvor v Sloveniji*
   –MUSLIćKULTI JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –pravoslavni JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –gezoslavski JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji

   i tako dalje do tokija.

   * = babilonski perzijski egiptovski bizantinski rimski turški … =
   = kaviaržido KOMINTERNISTIČNI.

   Pamet v glavo.

   • Get Smart

    Država ne ukinja … država ne dela, država samo je,
    je OKUPIRANA, okupator je MURGL KOMI JUGA = združenje zločinskih kastratov =
    transićev nje = pohabljalcev svojega in predvsem telesa ljudi.
    Država obstaja kot formalni okvir, je družben dogovor ljudi
    (ali pa kaviaržido kominternističnih
    in tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH kreatur = transićev) o
    skupnih poslih.

    Če pa že (pogojno), če prav morate, želite uporabljati pojem država,
    MORATE povedati, katera!

    =kaviaržidoKOMINTERNISTIČNA država = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =
    =muslićkulti islamska država = je le oddelek KOMINTERNE=
    =MURGL JUGOKOMUNISTIČNA država = je oddelek KOMINTERNE.

    MURGL JUGOKOMI kreature delajo za svojo državo MURGL KOMI JUGO =
    VSI -izmi = KOMUNIZEM = FAŠIZEM = SOCIALIZEM = pedofilizem = pedrizem = lezbizem =
    MURGLJUGOKOMUNIZEM = vukojebizem = muslićkultizem = kozojebizem … so izdelki kaviaržido
    KOMINTERNISTIČNIH transićev in njihovih serbusov=hlapcev= psov čuvajev=watchdogov. VSI.

    ČLOVEK pa dela za svojo pošteno državo: svobodno, pravno, pravično, človekoljubno,
    resnicoljubno …
    .
    Torej, tega in onega ne dela neka država (država to, država ono, država je grda … VSE TO
    JE KOMINTERNISTIČNI oz. tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNI agitprop),ampak to počno MURGL
    JUGOKOMUNISTIČNI aparatčiki – “vojaki revolucije”, kot jim pravi tovariš MILAN KUćAN,ki je
    predsednik predsedstva Centralnega komiteja Komunistične partije JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
    sami pa si med drugim pravijo še “WATCHDOGI” = “psi čuvaji” tekovina revolucije.

    • Get Smart

     Samo v primeru v STOŽIC nje je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA že v prvem ruku
     IZROPALA = BARBIE BORAT POHARKA je kot kao-PREMIER odobrila
     220 MILIJONOV € za projekt,
     ki v NEMČIJI, ki ima 2x dražjo delovno silo, za 4x večji projekt porabijo
     40 milijonov €

     in pozor, BOSANCOV, ki so gradil Stošče nje,
     MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lopov =
     = najboljš JUGOKOMUNISTIČKO KAPITALISTIČKI “socialno čuteči”* đupljan nje NI PLAČAL
     ampak jih
     je nagnal domov BREZ PLAČILA.
     ———
     * MILAN KUćAN: »Jankovića vidim kot takšnega KAPITALISTA,
     ki je pokazal socialno ozaveščenost«
     ———
     Torej, za koga dela sereorsko lopovsko lažnivo MURGL JUGOKOMUNISTIČKO govno?
     Kaj odmeva v Stoščah?

     – ZA koga? Za JOSEPHA BROZIćA TITA
     – ZA koga? Za PARTIJU?
     – ZA koga? Za JUGOSLAVIJU.
     – “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
     – “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
     – “Evviva communismo!”
     – “Bandiera rossa la triumfera!”

     Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste RESNICO in RESNICA vas bo
     osvobodila.

 • Get Smart

  POLITIKA pomeni DELO za/SKRB za POLITEJO = DRŽAVO.
  .
  Pomni, kaj so ti položili v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   = babilon egipt perzija bizanc rim jugoslavija …
   =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE = sviranje kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh … =
   =
   transićizem = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke
   kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s
   hormoni nasprotnega spola,
   ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =
   sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
   poznate PODTIKANJA o fovšiji =
   fejk ženske = kastrirani fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti
   ženskih bolečin in užitkov,
   fejk moški = transićirane deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških”

   pedrizem / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
   kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
   kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” =
   ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
   ki so za SERBUSE tekovina revolucije rojeni;
   potem pa je pedrizem/lezbizem sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
   ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
   kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
   samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljajo ženske in otroke

   in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
   =
   enako velja za ostale -izme =
   = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
   KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
   (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
   =
   “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

   1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
   2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
   psi čuvaji tekovina revolucije
   3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
   oz.
   z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

   Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
   seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
   .
   Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
   so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

   • Get Smart

    SOCIALIZEM = MURGL-JUGOKOMUNIZEM = FAŠIZEM =KOMUNIZEM =
    = LIBERALIZEM = KAPITALIZEM = FEVDALIZEM = MUSLIćKULTIZEM …
    so vse po vrsti onanije, drkancije = t. i. POPULISTIČNE floskule,
    ki so vse po vrsti IZUMI kaviaržido KOMINTERNE =
    =SUŽNJELASTNIŠTVO =
    =kaviaržido KOMINTERNIZEM = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA.

    Dovolj bo, če pogledate, katero je NAJVEČJE KAPITALISTIČNO društvo v Sloveniji =
    = FORUM 21
    =
    FORUM 21 = MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA KAPITALA,
    predsednik pa je MILAN KUćAN,
    ki je tudi predsednik
    PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji=
    =
    ki se je uradno preimenovala v SD = SOCIALNI DEMOKRATI
    in podmladek SKOJ = Savez komunističke omladine Jugoslavije =
    = uradno preimenovan v LDS =
    DeSUS LEVI bratuške šoltesi Zares POZITIVNA-srbija dobri dobovški ŠARAC
    i tako dalje do tokija,
    pa so vse le “novi-obrazi” teh dveh struktur, ki je dejansko ENA =
    MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

 • xtc

  Kruta realnost je,da se bo v večini Eu držav penzijski in socialni ter zdravstveni sklad zrušil,prvi bo šel v maloro socialni nato pa penzijski-preprosto nebo denarja.
  Ah ja tisk denarja-koš eurov za kilo kruha?
  Ja vse bližje je Nemčija 33.

 • učko

  Jah, ni junaka, ki bi preprečil ta rdeči fašistični mafiji pleniti davkoplačevalski denar. JaJo se sicer nekej dela heroja sam nič od njega !!! Sam gobec ga je !

 • Skrajno Desni

  Ko pa partizani še kar naprej iz hoste hodijo, čedalje mlajši in bukovi kod da jim je bukev mama.

 • piko8

  Dokler bodo rdeči Fašisti na oblasti, bodo makarovičke in kulturni kruhoborci lepo živeli!!