fbpx

Predsednik države in vrhovni poveljnik oboroženih sil klonil pred prevratnikom Stevanovićem

Kolumnist Davorin Kopše

Iz majhnega raste veliko. Ta vzgojna modrost, ki so nam jo podajali starši, se že več kot leto in pol potrjuje pred našimi očmi. V negativnem smislu. Protesti proti slovenski vladi so se začeli odvijati po slovenskih ulicah, predvsem v Ljubljani, še pred nastopom dela aktualne vlade. Spomin nam pove, da so prevratni protestniki vzklikali gesla proti vladi in njenemu predsedniku ter koalicijskim partnerjem, ki so bili legitimno izvoljeni na demokratičnih volitvah. Že na začetku smo slišali pozive k likvidacijam. Grožnje s smrtjo so postale del našega vsakdana. Do danes so ta dogajanja prešla v pozive k nasilnemu rušenju ustavne ureditve, na čelu teh pa stoji kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović, ki ima po nekaterih podatkih podporo v kriminalnem podzemlju, ki se ukvarja s preprodajo drog in drugimi kaznivimi dejanji. Nekatere povezave po teh informacijah sežejo celo v legla kriminala na Balkanu.

Nov joker globoke države, ki ima podporo tudi v vrhovih političnih strank skupine KUL, je Zoran Stevanović, ki je zaslovel z izključitvijo iz policije. Del politike, ki jo omenjam namreč “zvito” ponavlja, da so protesti pravica, vendar naj ne bodo nasilni, kar po njihovem niti niso. Po navzkrižjih s pravnim redom je postal Stevanović mestni svetnik v Kranju, kar je še danes. Izvoljen je bil skupaj s še nekaj svojimi pajdaši na listi, ki se imenuje po njem. Zaradi njegove kontroverznosti in zapletenega psihološkega profila so ga že kmalu po začetku mandata vsi zapustili. On pa je moral pred leti zapustiti Slovensko nacionalno stranko, ker je po besedah predsednika te stranke Zmaga Jelinčiča užival kokain.

Stevanović poskuša svoje politične ambicije uresničiti prek trupel, ki jih je že do zdaj terjala epidemija koronavirusa in covidna obolenja. Zaradi znanih ambivalentnih sporočil medijev in nenehnega nasprotovanja ukrepom vlade se je v Sloveniji formirala grupacija nasprotnikov vseh ukrepov. Delovanje te skupine bo nedvomno terjalo nove nepotrebne žrtve, na čelu katerih je prav Stevanović. Nastopajoči na njegovih shodih celo grozijo z vojaškimi sodišči, kjer bodo sodili zdravnikom, ki cepijo. To bi počeli na oblasti. Ampak v Sloveniji smo vendar z nastopom demokracije ukinili vojaška sodišča, ki so sodila civilistom.

Zblojeno stanje v delu družbe poskuša Stevanović s podporo iz podzemlja izkoristiti za rušenje vlade in za nasilni prevzem oblasti. Za svoje cilje je 15. septembra organiziral prve množične proteste, ki so prerasli v nasilje pred parlamentom, kjer je bila povzročena velika materialna škoda in telesne poškodbe policistov ter blokade mnogih cest v centru Ljubljane. Na naslednjem protestu je, kot vemo, blokiral promet na vpadnici v Ljubljano in del severne obvoznice. Stevanović je odkrito pozival in še poziva k nadaljnjim blokadam prometnic, kar priča o naklepni hromitvi javnega življenja. Iz zgodovine je znano, da so se na ta način na oblast prebijale politike, ki so kasneje povzročile gorje in gore trupel. Stevanović ne skriva ambicije, da bi se prevratniško in nasilno povzpel na oblast.

Predsednik Pahor v predsedniški rezidenci gostil prevratnika
Stevanovića, ki je neposredno odgovoren za nasilje na ulicah, kjer so povzročili materialno škodo na zgradbi parlamenta, izložbah in avtomobilih ter blokirali cestni promet, je predsednik republike Borut Pahor sprejel v predsedniški rezidenci. Predsednik mu je na ta nesprejemljiv način dodelil kredibilnost in škodljivo legitimiteto. Sestanek se je odvil v ponedeljek na Stevanovićevo pobudo. Pahor je svojo odločitev, da ga sprejme, opravičeval z besedami, da dialog reši vsa nesoglasja. Predhodno je povedal, da morda prvi pogovori ne prinesejo rezultatov, zato jih je treba ponavljati. S tem je že pred srečanjem dal vedeti, da ne pričakuje uspeha. Prav tako je napovedal, da bo pogovorov več.

Foto: Facebook

Na tem razumsko nesprejemljivem sestanku je Stevanović vnaprej odklonil nošenje zaščitne maske, ki je v zaprtem prostoru obvezna. Glede na njegovo napoved, da maske ne bo nosil za nobeno ceno, od njega uporabe maske niti niso zahtevali. Predsednik republike in vrhovni poveljnik Slovenske vojske je s tem tudi simbolno pokazal in dokazal, da nima ponosa in pokončne drže ter da je mehkužen politik. Že v preteklosti smo večkrat videli, da ima največkrat stališča šele, ko jih drugi oblikujejo. Tako je bilo tudi na začetku epidemije, ko je hodil po ogroženih domovih za ostarele, kjer jim je mahal z dvorišč, oni pa so se drenjali, da bi mu pomahali nazaj.

Spodletel poskus Pahorja in njegovega svetovalca Šefica
Na sestanku s predsednikom republike je Stevanović od njega zahteval, naj ta pozove vlado k odstopu, Pahor pa je Stevanovića prosil, naj svoje shode organizira tako, da s tem ne bo motil življenja in dela ostalih prebivalcev države. Ob tem je narobe svet že to, da Stevanović zahteva, predsednik pa prosi. Namesto da bi bilo obratno. Pričakovano je samovoljni in trmast prevratnik Stevanović prošnje predsednika zavrnil. Sicer je tudi predsednik zavrnil Stevanovićevo zahtevo, s tem pa se je potrdila teza, da srečanje ni bilo politično modra odločitev. Odločitev je bila odvisna izključno od predsednika. In je spodletelo. Pričakovano.

Po srečanju Pahorja s Stevanovićem je slednji oznanil, da bo nadaljeval z organiziranjem protestov. Ta teden jih je prestavil iz srede na torek. Med drugim je omenil, da jih na Trgu republike oblast ne sliši dovolj in na njihovo zahtevo vlada noče odstopiti, zato bodo protesti potekali tudi na drugih mestih. Med drugim je omenil Brdo pri Kranju, kjer se je v torek začel dvodnevni Vrh EU o zahodnem Balkanu. Če bi mu pri tem uspelo ovirati delo v zvezi s predsedovanjem Slovenije EU, bi to pomenilo internacionalizacijo svojih nasilnih ravnanj. Svoje aktivnosti bi namreč izvajal pred očmi celotne Evrope.

Torej medtem ko se predstavniki Vlade RS v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU srečujejo s pomembnimi predstavniki iz sveta, se predsednik republike sestaja z očitnim kršiteljem Zakona o javnih zbiranjih in vrsto drugih normativnih aktov. Poleg tega so protesti očitno organizirani za namen rušenja ustavne ureditve države, predsednik republike pa jim je s povabilom dal legitimiteto. Tega si pred dogodkom nismo mogli niti predstavljati.

Izkušen politik je nasedel
V aktualnem mandatu imamo predsednika republike z dolgoletnimi političnimi izkušnjami. Bil je poslanec državnega zbora, evropski poslanec, predsednik Vlade Republike Slovenije in je že drugi mandat predsednik republike. Da si je privoščil tako hud spodrsljaj, ne more biti naključje. Na mestu se mi zdi vprašanje, ali je pri svojem delu sploh suveren in neodvisen, kar bi kot predsednik vsekakor moral biti. Morda pa so ga tokrat namerno spotaknili osebni svetovalci. Lovke globoke države so močne in prodorne. O tem se lahko prepričamo na vsakem koraku. Celo nekateri zdravniki nam namreč dopovedujejo, da virus ne obstaja, šole pa se upirajo promovirati znanstvena dognanja o tem istem smrtonosnem virusu. Še več, iz časov železne zavese zakoreninjena okorela samovolja pravosodja se noče aktivirati in skladno z zakoni ustaviti nasilne norije.

Odkar obstaja svetovni splet, nam različne stroke ves čas svetujejo, naj ne verjamemo vsemu, kar se tam najde. Vseeno tam veliko ljudi išče diagnoze za svoje take in drugačne tegobe. Zadnja leta so najbolj udarna socialna omrežja, kjer najdemo celo trditve, da nam s cepljenjem vgradijo antene, kar nas pretvori v virtualne ljudi. Prepričujejo nas, da so škodljive in zlonamerne združbe, ki se oblikujejo na podlagi evidentnih nebuloz, vredne upoštevanja. Ti naj bi imeli neskončne pravice. Celo istočasno stati na mestu, kjer stoji nekdo drug. Prosim, ne recite mi, da je naš predsednik vsemu temu nasedel ali da je celo del tega. Prosim, ne vežite mi/nam oči, ker s tem ne boste ustavili mojega/našega razmišljanja.

Davorin Kopše