fbpx

Primer koroških dečkov – narediti je treba korak naprej!

Franci Donko (Foto: STA)

“Zdaj je treba narediti korak naprej! Čim prej je treba sprejeti novo zakonodajo, ki bo izboljšala položaj otroka v postopkih družinskega prava. Če nam gre res za otrokove koristi, bomo to storili čim prej. Brez oklevanja. Brez političnega obračunavanja. Brez nagajanja in podtikanja. Srčno upam, da smo se iz te zgodbe nekaj naučili.”

Zapis, ki sta ga pravkar prebrali, je nastal v maju 2016, kmalu po objavljeni sodbi Upravnega sodišča RS v Mariboru, ki je odločilo, da so bile babici koroških dečkov kršene pravice do družinskega življenja. Citirane stavke, vključno z naslovom, sem prebral na spletni strani SD – Socialnih demokratov, v kolumni pravnice Eve Žunkovič, 27. maja 2016.

In kaj je za rešitev trpljenja koroških dečkov storila stranka Socialnih demokratov? Nič. Mirno so odšli na počitnice, koroška dečka pa so kljub nezakonitemu odvzemu prepustili tujemu okolju rejniške družine!

Gibanje za otroke in družine v bran vnučkoma in starim staršem. Takoj. Brez oklevanja. Brez političnega obračunavanja. Brez nagajanja.
Na stisko koroških dečkov in starih staršev se je odzvalo Gibanje za otroke in družine, ki je v prvih dneh junija 2016 v Državni zbor RS vložilo predlog za spremembo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. V prvih septembrskih dneh pa je Gibanje za otroke in družine zbralo skoraj 8.000 podpisov podpore svojemu predlogu, ki bi omogočil starim staršem, da postanejo del razširjene družine in poskrbijo za svoje vnuke, če umanjkajo njihovi starši.

Predlog je vseboval tudi takojšnjo umestitev otroka v skrbništvo starih staršev, odvzem roditeljske pravice za najhujša kazniva dejanja nasilja v družini in upoštevanje volje staršev, kam naj se namesti otroka, če sami ne zmorejo izvajati roditeljske pravice. Žal Socialni demokrati in Cerarjeva koalicija predloga novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih niso podprli. Storili so ravno nasprotno od tega, kar javno razglašajo.

Oklevanje, obračunavanje, nagajanje in podtikanje so obrazi vladajoče levice
Socialni demokrati in Cerarjeva koalicija govorijo eno in delajo drugo. Namesto, da bi spoštovali trud Gibanja za otroke in družine ter voljo 8.000 volivk in volivcev ter čim prej sprejeli novelo zakona, ki bi izboljšala položaj otrok v postopkih družinskega prava in upoštevala otrokove koristi, da ostanejo v varnem objemu starih staršev, so storili ravno obratno. Uporabili so taktiko zavlačevanja, oklevanja, političnega obračunavanja, nagajanja in podtikanja. Storili so korak nazaj.

Dobre in pravične rešitve Gibanja za otroke in družine, ki bi jih z ustreznimi dopolnili lahko še izboljšali, so na žaljivi januarski seji v parlamentu zavrnili. Raje nam ponovno vsiljujejo kopijo Družinskega zakonika iz leta 2012, ki spreminja pojmovanje družine, ne spoštuje starih staršev, za nameček pa v navezi z Möderndorferjevim Zakonom o istospolni partnerski zvezi omogoča posvojitve otrok homoseksualcem–lezbijkam–bi-trans–queer–seksualcem.

Franc Donko