fbpx

Reševanje “vojaka” Kebra

Dr. Janez Remškar (Foto: STA)

Ko je treba zaščititi nekoga od “naprednih”, RTV SLO takoj priskoči na pomoč. V zadnjem primeru se je to zgodilo mojemu “sošolcu” s fakultete, dr. Dušanu Kebru. Zakaj? Zaradi upravičenih očitkov na njegov račun, kot prvemu v bitki za javni zdravstveni sistem, iz več naslovov.

Uvod v intervju je bil zanimiv. Na RTV SLO so prikazali, kot so sami povedali, pretresljive posnetke čakajočih pred ZD Bežigrad, da bi se lahko pridobili zagotovljeno pravico do osebnega zdravnika. V nadaljevanju so omenili dogovor vlade s Fidesom ter “tiskovko” z nastopajočimi dr. Robertom Golobom, ministrom Bešič Loredanom in županom Zoranom Jankovićem. Pripomnili so, da je “tiskovka” postavila več vprašanj kot odgovorov. In ob tem takoj moje vprašanje: zakaj na RTV SLO ne iščejo nujnih odgovorov na ta neodgovorjena vprašanja.

Nihče na RTV ne želi pogledati, kdo v resnici uničuje zdravstvo

Še posebej, ko je Erik Brecelj, to pot na Tarči, zelo jasno povedal, da sta za stanje v ZD Ljubljana odgovorna direktorica in župan. Ne, tega razčiščevanja se RTV SLO ne loti. V primeru Jankovića je RTV SLO tiho, bog ve, zakaj. Po drugi strani se je RTV takoj lotila obrambe Dušana Kebra ob nepričakovanih očitkih na njegov račun. Zakaj? Zaradi ohranjanja njegove integritete kot borca za ohranjanje javnega zdravstva? Nihče na RTV SLO ne želi ali noče pogledati, kdo v resnici uničuje javno zdravstvo!

Politiki so najbolj nagrajeni v korupciji

To so posamezniki in skupine v stroki in politiki! Jasno je, da je bil v zadnjih 30 letih eden najpomembnejših, vztrajnih (in še kaj) lobistov Janez Zemljarič s skupino “old boysev”. Temu so pridruženi nekateri vidni koncesionarji, ki imajo dobre “zveze” tako na eni kot drugi strani politike! Zakaj že? Moj dobri znanec, prijatelj, gospodarstvenik, mi je glede “sodelovanja” vedno rekel, citiram, “Tam, kjer se maže, teče“. Ob poslovnih rezultatih nekaterih to ni nič lažjega. In politiki? Znano je, da so prav ti med bolj nagnjenimi h korupciji in imajo tudi vse možnosti za prekritje takega ravnanja. In kdo je bil brez sprenevedanja na oblasti v zadnjih 32 letih?

Proti korupciji se ni naredilo nič

To so bile v teh letih tri četrtine časa levosredinske koalicije (s čimer ne želim vnaprej dodajati negativnega predznaka, to sem napisal le zaradi objektivnosti, v vednost prebivalcem), ki niso, ob vseh svojih “prizadevanjih” za ohranitev javnega zdravstva, borbi proti korupciji, naredile nič! To poudarjam le zaradi tega, ker nas spet enkrat vse skupaj žele prinesti okoli! In tako leta minevajo, stanje za ljudi, tako bolnike kot zaposlene v javnem sektorju, pa je vse slabše. Iz začaranega kroga se ne bomo iztrgali, če ne bomo pokazali na krivce. A to nam ne gre izpod rok. Vedno, tako vsaj pravijo nasledniki revolucionarjev, moramo gledati naprej.

Pri nas je tisti, ki prevzame odgovornost, nespameten, lahko zapišem neumen, ker priznati odgovornost in poštenost do ljudi, niti ne krivdo, je pri nas neumno! Še več! Zgodi se ti lahko, da tisti, ki je nad teboj, to izkoristi in javnosti pove, da promovira sebe, da bo razpravljal o tvoji objektivni odgovornosti, ob tem, da ima pred seboj tvoj nepreklicni odstop zaradi objektivne odgovornosti. Tudi pri sodelavcih ob takem priznanju ne požanješ odobravanja, kajti napak pri nas vendarle ne priznavamo! Kam pa pridemo?

Keber je zamolčal, da zdravstvo ves čas vodi leva politika

Da ne zavlačujem. Dr. Keber je povedal sicer nekaj resnic, kaj se dogaja v našem zdravstvu. Nič dobrega. A ob tem je zamolčal to, kar sem že omenil, da praktično ves čas od leta 1990 zdravstvo vodi leva politika. Očitkom, ki so mu jih izrekli Mladi zdravniki zaradi njegovega dela kot učitelja na MF in vodilnega zaposlenega v UKC LJ, prek svojega podjetja že leta 1995, je morda treba dodati še kaj.

Dr. Keber se ni opravičeval, povedal nam je, da je bilo vse v redu. Ali res? Ali ne bi morda tega dela lahko opravil kot učitelj v okviru MF Ljubljana, morda zaslužil malo manj, a tudi fakulteti omogočil nekaj dodatnega zaslužka? Ne, o tem ni razmišljal. In mimogrede! Kotizacije za te tečaje v Kranjski Gori so bile visoke za specializante. Ker so se ti tečaji prikazovali kot skoraj obvezni, so te kotizacije plačevale bolnišnice. Tudi tiste z izgubami, kot je to bila tedaj SB Jesenice! Lahko, da je bilo vse skupaj skladno z zakonodajo, pošteno, profesionalno pa to ni bilo! Kot je tega še veliko in preveč pri nas med politiki in žal tudi pri zdravnikih.

Profesionalizem je, dragi politiki in zdravniki, poštenost do javnosti.

Prim. Janez Remškar, dr. med.