fbpx

Retorika nasprotij, laži in zavajanj ter neznanja Janija Möderndorferja

Kolumnist Nova24TV Davorin Kopše.

V zadnjem tednu je bilo v okviru obravnave vladnega protikorona paketa (PKP4) veliko govora o ukrepih proti koronavirusu in za preprečevanje posledic epidemije, saj je kot kaže drugi val že na vratih. Morda je žal že vsaj z eno nogo skozi vrata. Največ nasprotovanj in polemik se je vrtelo okrog mobilne aplikacije s katero bi lahko spremljali virus, oziroma bi lahko ugotavljali, s katerimi okuženimi je bil v stiku na novo odkrit pacient. Medtem, ko podobne aplikacije uporabljajo povsod po svetu od Avstralije, Nove Zelandije, Japonske, preko ameriškega kontinenta do večine evropskih držav, je pri nas predmet vročih razprav in ugibanj ali je aplikacija ustavno dopustna ali ni. Tovrstne razprave je pogosto težko gledati, jih pa moraš, če ne želiš zaiti v past neobveščenosti in nerazumevanja. Taki na koncu pristanejo na kolesu in se vozijo v krogu po slovenskih mestih. Prav tako kot se vedno v krogu odvijajo ena in ista levičarska nagajanja in oviranja ob sprejemanju rešitev v parlamentu. Vemo, krog nima cilja, tovrstni krogi pa so pogosto sami cilj v katerega se meče neumnosti in nepoučene – zavedene volivce.

Jani Möderndorfer bi lahko bil, zaradi svojega tekočega jezika, eden bolj zanimivih govornikov v državnem zboru. Po svoje sicer je, ampak je pomembno, da ga pozorno poslušamo, da ne pademo v krog nenehnega vrtenja jezika v prazno in v nesmisle, ki jih ta poslanec zelo pogosto uprizarja.

Möderndorferjev nastop v DZ – aplikacije
Že v prvem stavku se je obregnil ob to, da je v protikorona paketu predvidena tudi mobilna aplikacija za sledenje virusu. Trditev, da to ne sodi v ta paket, takoj pritegne pozornost v pričakovanju, kako bo poslanec to utemeljil. Slišimo, da je umestitev določila o aplikacijah v formi odličnosti Zujfa in da tja ne sodijo. Tipično za demagoga, če bi Möderndorfer to sploh bil. Tudi demagog mora namreč zadeve vsaj približno poznati, ta gospod pa klati hruške s praznega drevesa. Zujf je bil seveda še kako vsebinsko povezan, o čemer priča tudi dejstvo, da so ga pri svojem delu uporabljale tudi vladne koalicije po drugi Janševi vladi, ki ga je sprejela in je omogočil izhod iz takratne krize. Zujf so po krizi zlorabljali tisti, ki zlorabe protikorona paketov, brez utemeljitev očitajo vnaprej.

Poslanec Jani Möderndorfer (Foto: STA)

Rdeča nit nastopa je trditev, da so po njegovem, v ukrepe proti korona virusu stlačeni tudi ukrepi, ki s covid-19 nimajo nobene zveze. Trditve, da aplikacija, katere naloga bo neposredno odkrivanje okuženih s covid-19, nima zveze z epidemijo, Möderndorfer ves čas svojega nastopa z ničemer ne utemelji, ampak se ves čas suče kot maček okrog vrele kaše, medtem pa ga ves čas v njegovem kričečem stilu skrbi, da kaša vre.

Proti zdravju in proti življenju
Genij nam razkrije, da epidemije ni več in da zaradi tega ni nobene nujnosti, da bi se sprejemali ukrepi. Kot da je ves čas izoliran in zato ne spremlja dogajanj predvsem na Balkanu in tudi drugod po svetu, od koder epidemija grozeče preti tudi nam. Očitno ga še niso dosegle informacije, da so okužbe tudi v Sloveniji v porastu, kar nakazuje nevarnost hitre razširitve epidemije, če ne bomo pravočasno, pravilno in odločno reagirali. Oviranje vseh postopkov vodi ravno v to, da bi zamujali. Zdi se, da Janijeva politika zahteva pasivnost, ki jo poznamo iz časa prejšnje vlade, da bi posledično lahko kasneje ugotovil enako neučinkovitost obeh vlad. Več kot očitna politika, ki prihaja iz njegove trenutne politične opcije, kjer je ta čas postojanka tega političnega nomada, to je Lista Marjana Šarca, za katere je znano, da jim ni mar za ljudi, ampak zgolj za oblast, kjer na račun zavedenih, polnijo svoje žepe. Razočaranje po izgubi oblasti, ko je njihov predsednik klecnil in odstopil z mesta predsednika vlade, je vse večje.

Razpravljavec Jani končno napove, da se bo osredotočil na aplikacijo. Ob dejstvu, da bo aplikacija odprtokodna, kar pomeni, da bo njeno delovanje transparentno, problematizira obvezno uporabo aplikacije za tiste, za katere bo odrejena karantena. Ja seveda, kako pa naj bi bilo, saj je tudi karantena obvezna. Težava je predvsem v kršenju odrejene samoizolacije tistih, ki bi lahko okužbo prenesli na tretje osebe.

Ni povsem primerljivo, pa vendar bi lahko v ponazoritev potegnili paralelo, ki na simbolni ravni marsikaj pojasni. Ob razpravi pride človeku na misel, da bi se ta nevedni poslanec zavzel tudi za zapor brez paznikov in brez ključavnic, če bi mu to politično koristilo. Seveda bi se, saj vlada, ki jo izrazito sovraži, ne sme dosegati željenih učinkov pa četudi bi bilo treba za to žrtvovati karkoli. To ni več le protislovensko, po čemer so poleg Liste Marjana Šarca znani tudi Socialni demokrati, to je izrazito anti humano – naperjeno proti ljudem, proti zdravju in proti življenju. Za politične cilje, seveda. Möderndorfer navaja študije, ki ugotavljajo, da tovrstne mobilne aplikacije, ne zmanjšujejo okužb, ter da jih je z njo le lažje nadzirati. Do tukaj je ugotovitev pravilna, pomembno pa je nadaljevanje, s čimer se Jani v tej sapi ne ukvarja. Da bi zajezili širitev virusa, ga moramo nujno nadzirati. Kaj nam to pove? Aplikacija nima vpliva na širitev virusa dokler ga ne nadziramo, ko pa ga z aplikacijo zaznamo in spravimo pod nadzor, lahko vplivamo na širitev virusa. Torej je aplikacija orodje, sama pa seveda ne omeji virusa. Sveta preproščina – seveda, saj aplikacija vendar ni zdravilo.

Še en argument Janija Möderndorferja o tem,  zakaj ne bi smeli uporabljati mobilnih aplikacij je ta, da bi se kar naenkrat pojavila potreba po množičnih testiranjih vseh tistih, ki bi ugotovili, da so bili v stiku z okuženo osebo. Za božjo voljo, ta človek res ničesar ne razume. Aplikacija bi tiste za katere je odrejena karantena vendar na nek način prisilila, da spoštujejo odredbo, registriran stik pa bi le izostril sliko o kršitvah, kar bi bilo v pomoč epidemiologom, ki bi lahko sicer zaradi kadrovskih in drugih omejitev izgubili nadzor, kar je ključno za obvladovanje širjenja virusa. Testiranja se bodo še naprej izvajala po določenih kriterijih stroke in ne vsevprek, kot si domišlja oziroma širi nebuloze poslanec. Zavračanje aplikacije je klasičen pokazatelj, kako um nekaterih zaostaja za razvojem digitalne tehnologije.

Jani Moderndorfer tako kot mnogi iz opozicije kritizira in rine kot buldožer, da bi rušil vse rešitve vlade, svojih rešitev pa ne predlaga. To ni kritika, ki so jo želimo, ampak navadno podlo kritizerstvo. V nekem drugem nastopu je med obravnavo o nabavah helikopterjev za potrebe reševanja omenjal nadnaravne nesreče. Lahko bi bilo smešno, ampak ni. Slovenska opozicija je očitno že nadnaravna nesreča, saj nič, kar počnejo, ni več naravno.

Ni pravice na tem svetu, s katero bi smeli poseči v človekovo pravico do zdravja in življenja, vseeno pa nekateri prav to vede ali nevede počnejo za svoje nizkotne politične cilje. Ko gre za zdravje in življenje, so vse ostale pravice nepomembne. Kar se zdravja tiče so potrdili že mnogi bolni, ki vsi po vrsti zatrjujejo, da si ne želijo ničesar drugega kot le zdravje. Mrtvi ne potrebujejo ničesar več.

Glede na vse, kar vemo o Janiju Möderndorferju in kar nam pove v svojih javnih nastopih, lahko mirno trdimo, da bi bil v Butalah zagotovo okrepljeno varovana oseba, saj tam se takemu biseru ne bi odrekli za nobeno ceno in ne bi prepustili naključju, da bi bil kakorkoli ogrožen. Ker Butale v resničnem svetu ne obstajajo, je Jani tokrat dobil zatočišče v Listi Marjana Šarca.

Davorin Kopše