Robert Munda in Jasna Murgel – dve čisti svinjariji odgovornih

Dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Robert Munda, šef mariborskih kriminalistov, in Jasna Murgel, mariborska sodnica, samo na videz nimata nič skupnega. Dejansko pa veliko. Oba sta na odgovornih položajih v Mariboru (policija, sodstvo), toda obema sistem dopušča početi to, česar nikoli ne bi smela početi.

Roberta Munde ne poznam osebno, ne spomnim se, da bi se kdaj srečala. Nekaj klikov v Google in osebni spomin pa me pripeljeta do zanimivih podatkov. Po karieri v uniformirani policiji je 2. oktobra 2011 postal prvi človek mariborskih kriminalistov.

To je bil čas številnih kazenskih ovadb zoper takratnega mariborskega župana Franca Kanglerja. Danes vemo, da so že skoraj vse kazenske ovadbe zoper Kanglerja na sodišču padle. Pod koliko ovadb se je podpisal Munda, ne vem, toda ali se je kdo po padlih ovadbah zoper Kanglerja vprašal, kako strokovno delata Munda in njegova kriminalistična policija? Ne da bi jaz vedel, sklepam da nihče.

V času, ko sem bil notranji minister, so mediji poročali, kako je Munda organiziral strokovno “ekskurzijo” mariborskih, celjskih in murskosoboških kriminalistov. Ne boste verjeli, kraj “ekskurzije” je bila Perutnina Ptuj, gostitelj pa tamkajšnji šef Roman Glaser. Mediji so poročali, da so kriminalistom postregli s hrenovkami. Domnevam, da so hrenovke s pokušanjem “strokovno preučevali”. Verjetno ni šlo le za to, ampak za še kaj. Glaser se je gotovo izkazal, saj, ne boste verjeli, so ga takrat preiskovali kriminalisti. Tako sprevržene “strokovne ekskurzije” si policijski šefi niso omislili niti v nekdanji državi.

Leta 2017 smo bili deležni poročanja medijev, da kriminalisti preiskujejo mariborsko komunalno podjetje. Kmalu za tem pa je v javnost prišla novica, da je takratni župan Andrej Fištravec direktorju komunalnega podjetja naročil, da zaposli Žigo Mundo, sina šefa mariborskih kriminalistov. Kako intenzivno so kriminalisti še preiskovali komunalno podjetje in kako intenzivno župana Fištravca, lahko samo sklepamo.

In pred nekaj dnevi. Šef kriminalistov Munda je vozil pod vplivom alkohola, nekateri omenjajo, da naj bi pred policisti celo bežal. In epilog? Pridržan ni bil, ker si je uredil prevoz domov, kazen je pa tako ali tako že plačal.

Direktor kriminalistične policije Maribor Robert Munda (Foto: STA)

In kaj se bo zgodilo z njim? Možnost in priložnost za generalno šefico policije Tatjano Bobnar! Jo bo izkoristila in udarila po mizi? Ne vem. Toda če bo Munda ostal na položaju prvega mariborskega kriminalista, bom to štel za navadno svinjarijo vseh tistih, ki to dopuščajo.

Kaj pa Jasna Murgel? Do leta 2014 “strokovna in neodvisna” sodnica v Mariboru. Zavidanja vredno sodniško in znanstveno kariero je naredila v Sloveniji, potem ko se je pred skoraj tridesetimi leti iz Bosne preselila v Slovenijo.

Toda leta 2014, ko je še bila “strokovna in neodvisna” sodnica v Mariboru, se je veselo in aktivno udeleževala predvolilnih shodov in drugih oblik volilne kampanje politične stranke Mira Cerarja – SMC. Tudi izvoljena je bila za poslanko. Na tej funkciji se je izkazala s številnimi ostrimi, seveda levimi političnimi stališči. Med drugim je napovedala “ustrezno” sestavo ustavnega sodišča, seveda levo.

Že takrat sem opozarjal, da je bila “strokovna in neodvisna” sodnica in da bo po poslanskem mandatu znova postala “strokovna in neodvisna” sodnica. Kako je to mogoče, sem pisno spraševal tako pravosodno ministrstvo kot tudi sodni svet. V obširnem “strokovnem in neodvisnem” pisnem mnenju so mi pojasnili, da sodniki lahko postanejo poslanci in da po poslanskem mandatu lahko nadaljujejo sodniško funkcijo.

Jasna Murgel (Foto: STA)

Skoraj sočasno pa sta isto pravosodno ministrstvo in isti sodni svet z vso resnostjo obravnavala primer sodnice Majde Kovačič iz Celja, ki je bila nekakšna zunanja sodelavka odbora za pravosodje pri strokovnem svetu SDS. Naloga njegovih članov in zunanjih sodelavcev je samo ta, da spremljajo nastajanje zakonodaje na pravosodnem področju. Pravosodno ministrstvo in sodni svet pa sta Majdi Kovačič dobesedno zagrozila z izgubo službe, če ne bo takoj prekinila svojega zunanjega članstva v omenjenem odboru. Razumi, kdor more.

Jasni Murgel seveda ne odrekam pravice, da si poišče službo, toda po izraziti levo obarvani politični karieri pač ne more znova postati “strokovna in neodvisna sodnica”. In točno to se je zgodilo. Čista svinjarija vseh tistih, ki v pravosodju to dopuščajo.

Dr. Vinko Gorenak