Robert Munda in Jasna Murgel – dve čisti svinjariji odgovornih

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Robert Munda, šef mariborskih kriminalistov, in Jasna Murgel, mariborska sodnica, samo na videz nimata nič skupnega. Dejansko pa veliko. Oba sta na odgovornih položajih v Mariboru (policija, sodstvo), toda obema sistem dopušča početi to, česar nikoli ne bi smela početi.

Roberta Munde ne poznam osebno, ne spomnim se, da bi se kdaj srečala. Nekaj klikov v Google in osebni spomin pa me pripeljeta do zanimivih podatkov. Po karieri v uniformirani policiji je 2. oktobra 2011 postal prvi človek mariborskih kriminalistov.

To je bil čas številnih kazenskih ovadb zoper takratnega mariborskega župana Franca Kanglerja. Danes vemo, da so že skoraj vse kazenske ovadbe zoper Kanglerja na sodišču padle. Pod koliko ovadb se je podpisal Munda, ne vem, toda ali se je kdo po padlih ovadbah zoper Kanglerja vprašal, kako strokovno delata Munda in njegova kriminalistična policija? Ne da bi jaz vedel, sklepam da nihče.

V času, ko sem bil notranji minister, so mediji poročali, kako je Munda organiziral strokovno “ekskurzijo” mariborskih, celjskih in murskosoboških kriminalistov. Ne boste verjeli, kraj “ekskurzije” je bila Perutnina Ptuj, gostitelj pa tamkajšnji šef Roman Glaser. Mediji so poročali, da so kriminalistom postregli s hrenovkami. Domnevam, da so hrenovke s pokušanjem “strokovno preučevali”. Verjetno ni šlo le za to, ampak za še kaj. Glaser se je gotovo izkazal, saj, ne boste verjeli, so ga takrat preiskovali kriminalisti. Tako sprevržene “strokovne ekskurzije” si policijski šefi niso omislili niti v nekdanji državi.

Leta 2017 smo bili deležni poročanja medijev, da kriminalisti preiskujejo mariborsko komunalno podjetje. Kmalu za tem pa je v javnost prišla novica, da je takratni župan Andrej Fištravec direktorju komunalnega podjetja naročil, da zaposli Žigo Mundo, sina šefa mariborskih kriminalistov. Kako intenzivno so kriminalisti še preiskovali komunalno podjetje in kako intenzivno župana Fištravca, lahko samo sklepamo.

In pred nekaj dnevi. Šef kriminalistov Munda je vozil pod vplivom alkohola, nekateri omenjajo, da naj bi pred policisti celo bežal. In epilog? Pridržan ni bil, ker si je uredil prevoz domov, kazen je pa tako ali tako že plačal.

Direktor kriminalistične policije Maribor Robert Munda (Foto: STA)

In kaj se bo zgodilo z njim? Možnost in priložnost za generalno šefico policije Tatjano Bobnar! Jo bo izkoristila in udarila po mizi? Ne vem. Toda če bo Munda ostal na položaju prvega mariborskega kriminalista, bom to štel za navadno svinjarijo vseh tistih, ki to dopuščajo.

Kaj pa Jasna Murgel? Do leta 2014 “strokovna in neodvisna” sodnica v Mariboru. Zavidanja vredno sodniško in znanstveno kariero je naredila v Sloveniji, potem ko se je pred skoraj tridesetimi leti iz Bosne preselila v Slovenijo.

Toda leta 2014, ko je še bila “strokovna in neodvisna” sodnica v Mariboru, se je veselo in aktivno udeleževala predvolilnih shodov in drugih oblik volilne kampanje politične stranke Mira Cerarja – SMC. Tudi izvoljena je bila za poslanko. Na tej funkciji se je izkazala s številnimi ostrimi, seveda levimi političnimi stališči. Med drugim je napovedala “ustrezno” sestavo ustavnega sodišča, seveda levo.

Že takrat sem opozarjal, da je bila “strokovna in neodvisna” sodnica in da bo po poslanskem mandatu znova postala “strokovna in neodvisna” sodnica. Kako je to mogoče, sem pisno spraševal tako pravosodno ministrstvo kot tudi sodni svet. V obširnem “strokovnem in neodvisnem” pisnem mnenju so mi pojasnili, da sodniki lahko postanejo poslanci in da po poslanskem mandatu lahko nadaljujejo sodniško funkcijo.

Jasna Murgel (Foto: STA)

Skoraj sočasno pa sta isto pravosodno ministrstvo in isti sodni svet z vso resnostjo obravnavala primer sodnice Majde Kovačič iz Celja, ki je bila nekakšna zunanja sodelavka odbora za pravosodje pri strokovnem svetu SDS. Naloga njegovih članov in zunanjih sodelavcev je samo ta, da spremljajo nastajanje zakonodaje na pravosodnem področju. Pravosodno ministrstvo in sodni svet pa sta Majdi Kovačič dobesedno zagrozila z izgubo službe, če ne bo takoj prekinila svojega zunanjega članstva v omenjenem odboru. Razumi, kdor more.

Jasni Murgel seveda ne odrekam pravice, da si poišče službo, toda po izraziti levo obarvani politični karieri pač ne more znova postati “strokovna in neodvisna sodnica”. In točno to se je zgodilo. Čista svinjarija vseh tistih, ki v pravosodju to dopuščajo.

Dr. Vinko Gorenak

 • AlojzZ

  Dr. Vinko Gorenak,
  ali se lahko dokopljete do imen, ki so imela v rokah skrinje z volilnimi glasovi v rokah pa jih ni nihče od opozicije ni gledal?

  • dež

   Kakšno povezavo pa ima volilna skrinjica s pijanim šefom kriminalistov v begu pred policijo ali z bivšo poslanko kot “neodvisno” sodnico ?

   • Novakec1

    Nekdo jih je moral predlagat, neka institucija pa je dala zeleno luč da sta zasedla taka mesta. V normalni državi bi bilo tako pri nas pa ???

    • dež

     Da se Murglova po izletu v politiko ne bi več vrnila na delovno mesto sodnice, je potrebno spremeniti zakonodajo, volilne skrinjice s tem nimajo nič.
     Šefa kriminalistov, ki nažgan pobegne pred policisti, ko ga ustavljajo, je potrebno zamenjati naslednji dan po dogodku. Ne glede na svojo politično orientacijo, veroizpoved ali karkoli že, je šef policije to dolžan storiti po hitrem postopku. Ne oziraje se na dejstvo, kako je opozicija (leva, desna, zelena, ..) nadzorovala volitve.

   • AlojzZ

    Povezava. No dobro pa se grem izobraževalno ustanovo.

    Volitve. V demokraciji tipa “rdeča Slovenija” se zelo skrbi, da ne bi oni drugi prišli na oblast in začeli upoštevati zakone. Da to tega ne pride, se rdeča oblast poslužuje veliko trikov. Eden od njih je štetje.

    • dež

     Spodnji odgovor Novakecu1 velja tudi zate. In če te prav razumem, ko imajo desni večino v parlamentu ne volijo levih sodnikov in obratno ? Če si sodnik levičar obsojaš samo desne, če si sodnik desničar obsojaš samo leve ?
     Na tem portalu sem napisal že številne komentarje v zvezi s krajo (predvsem) DZ volitev, prepričan sem namreč da je večina volilnih rezultatov (v tehniko se ne spuščam) ponarejenih. A volitve z zgornjima primeroma nimajo nobene povezave.

 • Miro Jereb

  Strokovnost obeh ? Hja…če bo plosko bo lopata…če bo špičasto bodo pa vile. BUTALCI.

 • Amerikanc

  Oba sta zagrizena komunista oz. po domače, branitelja tekovin revolucije za osebne koristi.

 • VERZIFIKATOR

  Klara Jasnič Murgalj

  ŠLA JE

  Šla je med sodnike ona zbrane,
  u svoj fah, pa to je valjda jasno,
  delala u struki spet bo glasno,
  prilike su idealne dane.

  U imenu ljudstva bo sudíla,
  bo povedala tako po svoje,
  ti boš plačao denarje tvoje,
  ona z njimi, veš, kaj, naredila.

  Plačan bo sedaj tečaj imela,
  da slovenščino si izpopuni,
  ti pa hitro svoj denar ispljuni,
  ona da lagodno bo živela.

  Govorila bo čez leto krasno,
  glatko že sedaj ji dokaj teće,
  temu pa se u žargonu reće:
  da govóri murgloidno jasno.

  • terminalar

   haha, obvladaš poezijo v fužinščini

 • Janez Kepic-Kern

  LEPO DOBRO JUTRO VSEM
  NA TA OK PORTAL PIŠOČIM
  – POSEBEJ PA ŠE VRLEMU, CENKJENEMU GODPODU DR. VINKU GORENAKU !
  Z
  NJEGOVIM ZAPISOM – SE JE MOGOČE LE STRINJATI ! L.R. Janez Kepic-Kern KOMENDA

 • Hunyađi

  Kangler ni noben vzor poštenja. Mene v to ne bo noben ptepričal.

  • janezxy

   Sigurno toliko kot Munda.

   • Hunyađi

    Munda ke isti kurac.

  • if

   Zakaj bi vas prepričevali, ker ste že prepričani.
   Vse obtožbe zoper Kanglerja so padle.

   • Hunyađi

    Kje na krivosodju Bavconovem?

    • if

     Zato so bile tam, ker je Bavconovo! Še niste dojeli tega!

     • Hunyađi

      Kaj, kaj, kdo so bile tam?

     • Hunyađi

      Razloži mi hinavska pička na kterem sodišču je Kangler bil oproščen, na demokratičnem ali Bavconovem.

     • if

      Na Bavconovo so tožbe prišle zato, ker je “pravosodje” Bavconovo.
      Pravosodje je demokratični sistem, ne Bavconov.

     • Hunyađi

      Nisem bil niti kančkek v dvomu, da ne živiš v vzporednih svetovih. Janšistom v njihovo korist sodi demokratično sodišče, ce jih obsodi je komunistifno Bavconovo, kajneda bezobrazna-hinska seronja.

     • if

      Vaše izražanje vas umešča v svet vulgarnosti, nekorektnosti in nestrokovnosti.

     • Hunyađi

      Korektnosti se največ skriva v mojih vulgatnih komentarjih, vaši so lažnivi, pristranaki zaviti v celofan kulturnosti.

     • if

      Pravosodje je demokratični sistem, Bavconov sistem je nepravosodje.

     • Hunyađi

      Ne izmikaj se pizda.
      Na katerem sodišču je bil Kangler oproščen?

     • if

      V istem sistemu, kot je bil obtožen.

     • Hunyađi

      Se pravi nase sodstvo ni komunistično? Hinavska pička.

     • if

      Zakaj trdite, da Kangler ni vzor poštenja?

      Ste pošteni, ko oporekate dejstvu “vse sodbe so padle”?

     • Hunyađi

      Odgovori je bil Kangler oproscen na bavconovem komunisticnem soduscu? Pizda dvolična.

     • if

      Zakaj Kanglerju oporekate poštenost?

     • Hunyađi

      Zakaj jo oporekaš ti Jankoviću?

     • if

      Zakaj je sodišče razveljavilo dokazni material o zadevi Farmacevtka?

     • Hunyađi

      Saj ga ni razveljavilo, tožilka ni podala dokaznega gradiva v danem datumu..preberi si ZKP.
      Zakaj je oprostilo Kanglerja, krivosodje oz. Bavconovo komunistično sodstvo? Odgovori ne izmikaj se dvolična pizdica.

     • Hunyađi

      Jaz ne razlagam javno, da sem pošten. To je svetlobno leto razlike. Mene ne mešaj v politicno greznico.

 • janezxy

  To babo ne bi spustil v svinjak,da mi krmi prašiče onega cigana pa, da jih čuva.

 • janezxy

  Pri nas v pod alpski yugo komunarski tvorbi je tako.Če vkradeš sendvič,odstopi in si ovaden in procesuiran.Za 30 tisoč e komediant že razmišlja kaj bi,ker si že tov. njihov.Ko pa mazneš miljone,miljardo te pa premestijo na drugo boljše delavno mesto,da lahko tam kradeš naprej.Ne policija,ne tožilstvo,ne sodišče nikome ništa.Tiho kot bube.Tako je pri nas.Dominantni mediji tiho.Njih briga Vatikan in RKC,ki nimata prav nobenega vpliva na našo kriminalno vukojebino.

 • von Rhein

  Če te kripo na prvi sliki samo pogleda poveš še vse tisto, kar nikoli nisi vedel. Komentarja k drugi sliki pa ne dam ,ker sem vse povedal s tem,da sem prilepil janezxy-ju plus za njegov.

 • Duhec

  Škoda, ker je Gorenak strankarsko zaslepljen, ker ni strokoven, še manj objektiven. Ok, Munda se ga je nabil, na tem položaju neprimerno, nedopustno in mora odstopit oz bit odstavljen. Amapak, točn ta Munda je bil edini v Slo, ki je, ko se je pojavil SUM, samo sum, nič ni blo črno na belem, za uhajanje informacij, odprl vse poti, da se to razišče. Kar za vse druge PP ne velja. Še najmanj za Ljubljano, ker niti dokaz za skorumpiranost ni dovolj, da bi se karkoli premaknilo.

  • me

   Butl

  • tohuvabohu

   Strok je veliko, objektiven pa ni NIHČE pod soncem. Uč se, prismoda.

   • Hunyađi

    Stroka bi bila objektivna če se ne bi mešala v polotko oz. obratno.
    To stanje ni nemogoče doseči.

 • Franci Steiner

  KOT VEDNO: O D L I Č N O!! BRAVO G. GORENAK!

 • lunabije

  Murglova, murgla, kar ji pač v Murglah namurglajo…..

 • if

  “Kriminalci vseh dežel združite se”, je parafraza socialtične DELOve “Proletarci vseh dežel združite se”.
  Drugo v času socilaizma ni delovalo, zato je vse propadlo, prvo je v Sloveniji delovalo v času socilaizma in deluje v času samostojne Slovenije, naklepno!

  V rokah kriminala so funkcije vseh vrhov države, sicer ne bi imeli afer Patria, TEŠ 6, nespoštovanje ustave, IranNLBgate …

 • piko8

  Ves kriminal PROPADLE jugovine se je združiv v Sloveniji!!!

  • Novakec1

   So izmetal v slolandijo.

 • Franjo Trojner

  Pri nas je vladavina prava tako globoko zlezla v afer in korupcije polno rdečkasto rit, da se čisto nič nea vun vidi.

 • Olga101

  Oba sodita na cesto!

 • Franc Šink

  Za sodnika v Sloveniji pa res ne rabiš ni vem kakšnega intelekta.

  • Luiggi

   Vse sodnike v SLO lahko na prste prestejes,ja madona,saj so same babe,torej sodnice in ne sodniki!

 • antimur

  Tako Munda kot ta neasimilirana Bosanka Murgelca, sta nekaj kar v slovenski družbi ne sme biti, še manj pa, da takšni pokvarjeni kučanistični pizduni in pizdunke zasedajo tako pomembna delovna mesta

 • SIMON ROZIC

  Hvala, g. Gorenak! Zelo vas pogrešam v DZ, saj je vsaka
  vaša misel imela svoj smisel in težo, poleg tega je iz vaših besed
  vel en zdrav, naraven humor, ki ga nadvse obožujem!
  Upam, da nas boste še naprej vzpodbujali k zdravi pameti!

  Normalen Slovenec mora imeti jeklene živce in dober želodec, da
  golta vse te ogabne nesmisle naše vladavine “prava ” ! Bojim se
  globine teh zastrašujočih dejstev, ki nam jih vlada servira vsak dan
  in jih moramo mi, navadni požirat kot strupene kače.

 • Vera

  Šarca povzdigujejo v nebo, toda, če je tak poštenjak zakaj je zaposlil vse nesposobneže iz prejšnjega ” trojčka ” ?

 • Novakec1

  Đorđevića si pa pozabil, je tretja svinjarija.

 • Slovenec 33

  Ugotovitve so popolnoma pravilne, le vzrokov za tako stanje ne navajate.

  Stopite korak nazaj in vam bo jasno, da je Slovenija okupirana država v kateri vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda.

  Med vladajoče spadajo vse veje oblasti ( policija, sodstvo, parlament, vlada, predsednik države), ki so uveljevili usmerjeno izobraževanje za proizvodnjo topoumnih produktov usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, ki ji jim s svojim blejanjem omogočajo vladanje.

 • čopkovseved

  Da lahko sodi ženska, ki je v parlamentu zagovarjala levo opcijo in desnico nenehno napadala in to z izrazito sovražnim neslovenskim naglasom, je sramota, ki jo je treba spraviti v parlament in o tem tudi razpravljati!

 • Franc Šink

  Reveži si ne morejo izbirati sodnika!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!