Socialisti – pretvarjanja je konec!

Mitja Iršič

Nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji mi je med srečanjem zaupal, da ga je nekega dne obiskal Janez Stanovnik. Protokolarni delavci na ambasadi so ga vprašali, če želi vstopiti skozi stranska vrata, da ga ne bi opazil kak zaveden “anti-imperialist”. Pa je oktagenerik dejal, da njega ni treba biti ničesar strah niti se nima česa sramovati. Po desetih minutah prijaznega pogovora je bil veleposlanik  presenečen, kako drugačen je bil nekdanji predsednik socialistične republike, takratni predsednik uradnih objokovalcev SFRJ (zveze borcev NOB), od svoje javne podobe. Bil je spraven, proevropski, prozahoden, celo zelo naklonjen ali pa vsaj strpen do Američanov, ZDA, ameriškega načina življenja in prijateljstva med dvema državama, ki je bilo tiste dni bolj kot ne le še na papirju in v praznih besedah visokih političnih srečanj. Povsem drug človek kot tisti, ki je le nekaj časa pred tem v Dražgošah grmel proti Američanom kot svetovnim hegemonom, ki bi radi z zaroto za oblast prikrajšali takratnega maziljenca tranzicijske levice Zorana Jankovića.

Ravno prejšnji teden je minister Jernej Pikalo nastopal v medijih s svojo gledališko predstavo “Pretvarjajmo se, da ne razumemo jasnih smernic, ki nam jih je dalo ustavno sodišče v zvezi z financiranjem zasebnega šolstva“. Tukaj ni bilo možnosti za različne ekonomske poglede, za podrobnosti pravnih interpretacij ali za poetično svobodo politične filozofije. Ni šlo za spopad med keynesiansko in avstrijsko šolo ekonomije. Ni šlo za federaliste proti suverenistom. Možnosti za različne interpretacije, kot pri kompleksnih temah o podrobnostih družbenih ureditev, so bile praktično nične. Minister se je moral zavedati grobe neustavnosti in z ustavno odločbo skreganih ciljev predlagane zakonodaje. Vedel je, da se z njegovim predlogom stopnja financiranja zasebnega šolstva niža, ne pa viša. Na to jih je opozorila celo lastna služba vlade za zakonodajo. Njegov nastop pa je bil neverjetno ciničen. Z nasmeškom na obrazu in s cinično distanco je branil neubranljivo. Z namernim vpletanjem zakonov, ki nimajo nobene zveze s financiranjem šolstva, z navidezno spravno noto, češ to je neka osnova, zdaj pa bomo stvar nadgradili v državnem zboru. Soočal se je z nasprotniki, za katere je vedel, da dobro razumejo njegovo  sprenevedanje in razloge za njimi. Vedel je, da je vsakemu fizičnemu delavcu s triletno šolo jasno, da tistih 300 tisoč evrov državnega financiranja ni finančni problem (za tak denar Šarec in njegovi povabljenci enkrat odletijo v Davos z nadstandardno nastanitvijo), ampak nekakšna socialistična različica ‘virtue signaling’, s katerim želi ‘naspidirati’ volilno bazo SD, ki je že povsem radikalizirana. Težko se je pretvarjati, ko so stvari tako jasne. Njegova samozavest pa ni bila nič manjša. Taka prezenca se mi je zdela do zdaj najbolj osupljiv del že tako osupljive Šarčeve koalicije. Takšne politike ne poznam. To je nekaj povsem novega, tudi za slovenske razmere. Ko nam politik smeje pove, da je zunaj sonce, in si zraven briše dežne kaplje izpred oči. Sonce je, državni zbor pa bo o tem še podrobno razpravljal, da ugotovimo, ali je sončno z občasno zmerno do pretežno oblačnostjo ali pa samo sončno. Analize metereoloških služb, ki govorijo o ciklonu nizkega in vlažnega zraka nad celotno Evropo, se ne bodo upoštevale. Deževati pač ne more. Ker to ni pravično.

Pa sem začel razmišljati. Imajo vsi levi politiki dva obraza? Enega za svoje voljne ovčke, ki jih preko inercije in naučenega vedenja držijo na oblasti, drugega pa zasebno, ko se zavedajo, da nič, kar govorijo, ni res, in da je njihov model ekonomije, ureditve družbe in splošni moralni kompas hišica iz kart, ki jo lahko upihne že blažji vetrič? Je levi esteblišment res tako fanatično kolektivističen, kot to nakazuje v javnosti, ali gre le za dobro izurjene oportuniste, ki se pretvarjajo, ko pa pridejo domov, odvežejo rdečo kravato, pa sami nimajo nobenih pravih ideoloških postulatov, na katerih bi gradili svojo življenjsko filozofijo? Ali so, bognedaj, na skrivaj celo pravi prostotržni neoliberalci, podobno kot naši medijsko-tajkunski turbo kapitalisti, ki za silo nad vodo zdržijo različne inkarnacije glasila socialistične zveze delovnega ljudstva?

Komunistični škodljivci
Je možno, da ko zvečer Dejan Židan zatisne oči, ve, da 3-milijonska protekcija specifičnega dela industrije škodljivo vpliva tako na globino prostega trga kot tudi informiranost potrošnika? Ali pa, da Marjan Šarec kljub vsem popravnim izpitom na srednji lesarski nagonsko razume, da ni nič dobrega v tem, da v nelustrirani, pravno disfunkcionalni, s korupcijo prepredeni državi politika obvladuje sistemske banke? Ali je Karl Erjavec res prepričan, da je treba SDS izolirati iz kakršnihkoli koalicijskih debat, zato ker želi “razprodati državno premoženje”? Ali Andreja Katič v resnici ne vidi nobene nevarnosti za slovensko pravosodje, ko se v Sloveniji na obisku mudi predsednik vrhovnega sodišča ruske avtokracije in se bo ta srečal s predsednikom Vrhovnega sodišča RS na uradnih pogovorih? Do zdaj nisem bil prepričan. Zdelo se mi je, da zares verjamejo, podobno kot pacientka, ki trpi za anoreksijo ali bulimijo, verjame, da je predebela. Od nastopa Jerneja Pikala pa nisem več tako zelo prepričan. Preveč prozorno je bilo vse skupaj. Tako prozorno, da mi požene strah v kosti.

Janez Stanovnik (Foto: STA)

Janez Stanovnik je vedel za partizanske grozote. Vedel je tudi, da je kumrovški klavec, mesija balkanskih komunistov, podpisoval sezname za odstrel. Pa se je vseeno odločil sodelovati pri “osvoboditvi”. Zase? Za narod? Iz pristne naivnosti? Ivan Maček – Matija je v poznih letih svojega življenja posredno priznal, da se je zavedal, kako rusko sponzorirana komunistična oblast narod vodi v pogubo, in se nekako sprijaznil, da je to pač cena neizprosnega boja za oblast. Nobenega dvoma ni, da so izvirni komunistični infiltriranci v Sloveniji vedeli, da je Sovjetska zveza imperij zla, da njen politični sistem vodi v stagnacijo, revščino, životarjenje in smrt. Ta vseprisotni cinizem in dihotomija oblast-ljudstvo-ljudska oblast, na temeljih katere je bila zgrajena komunistična Jugoslavija, sta se nato kot nit vlekla skozi ves čas obstoja prisiljene federale kvazi-socialistične zveze. Kazalo se je tako, da so se tisti najbolj enaki med enakimi prevažali v mercedesih 600 pullman in rolls royceih, pili fracoski konjak VSOP, nosili rolexe in med hrvaškimi otoki jadrali na zasebnih jahtah kot kakšni direktorji uspešnih zahodnih podjetij, medtem ko so govorili o nevarnostih kapitalističnega imperializma. Kazalo se je v tem, da so navadnega človeka zaprli, če je hotel podjetniško prodajati krampe in lopate, ljudski poglavarji pa so sami, z evropskimi mafijskimi organizacijami, švercali cigarete, drogo in prali denar skoraj na industrijski ravni.

Svoje škodljivosti se zavedajo
Slovenski post-Drnovšek novi razred je seveda potomec takšne hinavščine (najbolj neposredno Socialni demokrati). Tega ne zanikajo, ampak to celo slavijo in se hvalijo. Revolucija je spet popularna. Pa ne le ikonografsko. Jugoslovanske zastave in partizanske pesmi so le simboli. Leva politika – tudi tista, ki sama sebi pravi liberalna – se vsak dan bolj navdušuje tudi nad samoupravnim planskim gospodarstvom z avtoritarnim pridihom. Premierja ni nič sram državnim podjetjem tiho diktirati, kje naj oglašujejo, niti povsem jasno in ostro politično pritiskati na SDH v zvezi s prodajo Abanke. Minister za gospodarstvo se nič ne zamisli, ko s skladi načrtuje, kako se bo prodalo povsem zasebno podjetje, niti, ko takim podjetjem vsili politkomisarja. Vse do zdaj sem razmišljal, da trdno stojijo za svojimi stališči. Smo majhen narod z polstoletno zgodovino komunizma, ni vrag, da ne bi tudi naši politiki odraščali v duhu kolektivističnih tendenc in države kot velikega brata, ki bo uredil vse naše težave, “če le nastavimo prave ljudi”. Resnični verniki v kult. Od pretresljivega nastopa Jerneja Pikala se je ta možnost, ki sem se je oklepal in vanjo upal, razblinila kot milni mehurček. Ne verjamejo. Pretvarjajo se.

Ko se je počasi razkrajala Sovjetska zveza, so novinarji Milovana Đilasa vprašali, kaj si misli o Gorbačovovih prostotržnih reformah. Odvrnil je, da so to le nujni ukrepi za preživetje in da so Sovjeti končno spoznali to, kar so Jugoslovani, Čehi, Slovaki, Poljaki in Kitajci že prej – da komunizem ne deluje. Ne deluje niti na ekonomski ravni, niti na ravni zadovoljevanja osnovnih človekovih potreb in svoboščin. Dejal je, da je komunizem propadla relikvija 19. stoletja in recept za katastrofo. To je povedal tistega leta, ko se je rodil Luka Mesec.

33 let pozneje se revolucionarji spet počutijo dovolj močne, da se upajo pretvarjati in zopet samozavestno trditi – tokrat pa bo revolucija delovala. V državnih bankah, javnih in striktno državnih šolah, podržavljenem, strogo reguliranem gospodarstvu in vladnim smernicam za ekonomski razvoj. 46 let smo jim morali dovoliti, da se pretvarjajo. Njihovo cinično distanco so varovali ruski tanki, topovi, lovska letala in predvsem primarni strah pred tistimi, na živali reduciranimi divjaki, ki so v jame nediskriminatorno metali tudi ženske in otroke. Današnjim oblastnikom pa ni treba več verjeti. Socialisti – pretvarjanja je konec. Vsaj iskreno povejte, da je vaša ideologija bližje SFRJ kot EU, saj vemo, da v resnici vanjo ne verjamete, tako kot tudi vaši kaviar komunistični predniki niso.

Mitja Iršič

 • FORT WORTH

  Vse to komunisticno sprenevedanje poganja, samo denar in nic drugega.
  Preiscite kucanove, turnskove, jankoviceve… TRR-je v tijini.
  Njihove floskule so samo zato, da imajo drzavljane za naivne in molzne bedake.

 • SIMON ROZIC

  Odličen članek, g. Iršič ! Umazanije in sprijenosti komunistične elite
  od prejšnje Jugoslavije v današnjo “demokratično” Slovenijo so nož v
  hrbet narodu, ki to, sam ne vem zakaj, to stoično prenaša kot neke vrste
  preklete usode ! Vse kar smo in kar doživljamo, je čista poguba, čisto
  prekletstvo in to zaradi največjih propagandistov Titoizma in komunizma,
  ki ga nismo pregnali z lustracijo ali likvidacijo, torej z istimi vzorci, kot jih
  sami izvajajo nad nami skoraj celo stoletje !

 • Steiermarkt

  Gospod Irsic, ce je Slovenija tako sranje kot nam vseskozi pridigate, in ZDA tak raj, le zakaj se mucite in vztrajate v Sloveniji?
  Pojdite v ZDA kjer boste srecni…

  • if

   Izjava dokazuje, da ste opremljeni z nerazumom ali s hudobijo.

   • RightClick

    Krotek je, zakaj le?

  • JANEZ GUS

   Ne vem,zakaj ti vstrajaš na tem portalu,ko se ne vrtijo tvoje teme.Provokatorje se hitro odkrije.

  • Ehnaton

   Tako, kot naj bi na željo Levice in državnega tožilca Kozine spokala iz Slovenije Akrapovič in Pipistrel, mar ne. Kdo misliš, bo potem še polnil državno blagajno za javne dobrine.

  • macon

   Kaj, če bi šli levičarji v Severno Korejo ali Venezuelo, kjer vas bodo manj motile svetovne krivice in namišljeni fašisti?

   • večni srb

    V kakšnem smislu so današnji fašisti zgolj namišljena prikazen, prav ti si eden najbolj kritičnih komentatorjev splošne korupcije in državnega terorizma.

    Kaj je potem sploh fašizem, eni rečejo, da d tem mislimo na butaro povezanih prekel, ampak verjetno ga je najbolje opisal kar največji fašist od vseh, ki ga je kot takega tudi ustanovil in dokazal, da je fašizem najhujši zločin od vseh oblik tradicionalnih demokracij, kjer so še vedno na oblasti posamezne monarhične oligarhije. Sicer poznamo tudi dobre, uspešne monarhije, ampak zato skrajnosti niso nič manj izrojene in nevarne, kot so recimo britanska, anglo saksonska naveza ali skandinavski palčki. Moderna kraljevina je tudi dokaz, da je z znanstvenim modelom nekaj hudo narobe, kako so lahko na vrhu znanstveno humamistične scene, verjamejo pa, da lahko cel narod zastopa ena sama velika družina ob enem, ki jih vsi častijo kot polbogove in simbolizira vse najboljše kar obstaja v njihovi skupnosti, tega mi ne gre v glavo. Vrhunski znanstveniki o humanističnem paradoksu verjetno raje sploh ne razmišljajo, tako pač je, kadar v ozadju življenja državljanov delujejo nevidne skrivnostne mračne sile.

    Mussolini je rekel, vse za državo, nič proti državi, vse ostane v državi, to je fašizem. Vladavina posameznih družin, ki si podredijo ves državni aparat torej, ko se država obnaša isto kot mafija, seveda tam ne more biti več nikoli bolje.

    • Ehnaton

     Tole ti pa res ni uspelo, docela zmedeno pisanje. Ni potrebe, da se za vsako ceno replicira vsemu, kar ti ni po godu. Moderna kraljevina pač ni ovira za razvoj znanosti ter posledično družbenega razvoja, predvsem ne bolj, kot je cokla družbenemu razvoju družba, ki ne temelji na znanju in inovativnem podjetništvu. Aktualni predsednik vlade in njegova izvoljena špicenkandidatka v parlament EU sta poosebljena primera za to.

  • Capi

   Vsi levuharji si želite, da sposobni in pametni intelektualci zapustijo Slovenijo, da bi imeli mir….

   Ne, ne bo vam uspelo, ker še nikoli ni……

  • stajerc5

   Ko bi se ti babja budala spravila vsaj k Debeli Berti za pult, bi bili na forumu srecni!

 • Slovenec 33

  Slovenija je okupirana država, ki jo vodijo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda, ki delajo vse v smeri zatiranja slovenskega naroda od ropanj, kraj in zavajanj.
  Vsi pa so genetsko deformirani, ali potomci ali pa nasledniki rdečih verskih blaznežev, ki so izvedli genocid nad slovesnkimi rodoljubi, ki še vedno leže po več kot 600 moriščih po slovenski zemlji.

  • večni srb

   Smrt fašizmu!

   • Capi

    In komunizmu!

    Pa ne zdej spet, da komunizma ni več….pa še kako živ je, pri naših levosučnih

    • večni srb

     Seveda komunizem še obstaja, ampak naš, slovenski komunizem, ki je bil v resnici real socializem, kar je samo še eno butasto ime za nacional socializem, s človeškim obrazom.

     • traktor

      Pol pa napiš smrt nacizmu.

 • Van Der Waals

  KUČAN KOMUNIST Z RAČUNOM V ŠVICI!!!

  • JANEZ GUS

   in zdravstveno kartico.

 • althar

  Vodilni socialisti že od vsega začetka vejo, da je socializem nateg in nič drugega. To so vedeli že protosocialisti od Robespierra do Napoleona, to je vedel že Marx, ko je od načrtovanih šestih delov svojega brevirja izdal le prvega, in to so vedeli vsi za njim od Lunina do Mesca. Res pa je, da se tega iz različnih razlogov, največ pa iz strahu, ne zavedajo socialistični verniki, ki še čakajo svoj “saj cesar je vendar gol” trenutek.

 • JANEZ GUS

  SLOVENCI,mislim,da je komunistični cagr prešel dvanajst in da se pripravimo za finale s to rdečo golaznijo,če ne se bo zgodovina ponovila v tisti finalni obliki.Rdeča zver se počuti smrtno ranjena in takrat je najnevarnejša.Njihovim lažem ne verjame nobeden več,EU,Nato so jih pogruntali.Ostaja jim samo matjuška Rusija.Zdaj prihaja prilika,da se jih znebimo,preden nam državo načrtno ne napolnijo z musliti.Ura je pet čez dvanajst.

 • if

  Če bi bil družbeni red slovenskih levičarjev ustrezna rešitev, bi ga imela tudi Avstrija in mnoge druge po vseh kriterijih napredne družbe/države.
  Izpeljava!
  Družbeni red slovenskih levičarjev je produkt trajne in hude intelektualne zaostalosti volilnega telesa in politike, ki jo to telo voli.

 • xtc

  Vsem tule v poduk;SLO levaki so na poti SFRJ kot tudi SLO,ko bo zmanjkalo denarja in kredita se bodo ponovila leta 88-91 ,ko bo treba ponovit vajo-precej bolj temeljito in nujno bo saj druzga izhoda pač ne bo.

 • Darth Vader

  bravo Iršič, odlična psihoanaliza članov sekte

 • večni srb

  Hja, Jugoslavija je bila logična posledica… Jugoslavije, ki je nastala kot rasno zaokrožena plemenska zveza, združena pod svojim srbskim kraljem. Saj macizem ni pognal kar brez veze, ni se zaredil iz nič temveč se je razvijal postopoma, ker še ni bilo globalne zmanstvene skupnosti in njihove metodologije za ločevanje naravnih dejstev od bikovega dreka. Tudi BS je neke sorte naravno dejstvo, zato so bili ljudje zmedeni, vedeli do kaj pomeni narod, kako se znanost loći od vseh ostalih dobrih idej, pa niti ni bilo tako jasno.

  Kraljevina SHS je ustvarila slovenski narod.
  Slovenci, hrvati in bosanski muslimani so takrat živeli še po starem, kot so nas stoletja vzgajali in oblikovali evropski kolonialni gospodarji, ki smo jim brezpogojno verjeli in jim zaupali. Kako ne bi, če pa je cerkev lagala, da lažnjivce čaka večni Pekel. Zato so naši predniki verjeli v ljudske vraže, evgeniko in rasno teorijo, posledično so se borili na napačni strani. In točno v tem grmu tiči zajec.
  Po koncu vojne, sta obstajali edino dve možnosti, zavezniki bi fašistične satelite preprosto uničili ali pa se je morala oblikovati neka strpnejša alternativa, sposobna očlovečiti do konca zavožena ljudstva, kar je končno pripeljalo do ideje o SFRJ.
  Na Titovo Jugoslavijo lahko torej danes gledamo kot prehodno obdobje, namenjeno obnovi uničenega območja in prehodu v moderno dobo, naše nove, socialistične buržuazije zgledajo danes popolnoma iste kot evropske tradicije, čeprav obstajajo komaj sto let, so nadoknadili vso norost in izrojenost, ki se je pri njih razvijala in nabirala tisočletja.
  Sicer nismo pravi evropski narod, ampak lahko se vsaj pretvarjamo.

 • večni srb

  Ni še vse izgubljeno, še obstaja rešitev za Slovenijo.
  Zakaj se zločini državnih teroristov zadnjih 30 let tako ločijo od revolucionarnih, izpred 100 let, ki so bili neprimerno bolj brutalni, prav zato, ker so temeljito in dosledno morili ljudi. Pravijo, da edino smrt ne nosi maske, ker ni v njej nič ponarejenega in izumetničeno zblojenega, komunisti so tako dolgo morili in uničevali, da so izbrisali večino tistega kar jih je najbolj sovražilo ter gojilo opravičene zamere še po smrti.
  A res mislite, da prav vi najbolj sovražite komuniste, sploh nekdanji komumisti in udbaši? Razmislite še emkrat, najhujši nasprotniki komumizma pri nas so že zdavnaj vsi mrtvi, s celimi svojimi družinami vred. Ostali so se jim pa raje pridružili in imajo danes vsaj nekaj od življenja.
  Taka je razlika med pravo revolucijo in perverzno maškerado, ki se jo gremo od osamosvojitve naprej, ampak to ne spremeni dejstva, da kot narod nismo več sposobni reševati vseh sistemsko ustvarjenih in manranih krivic in problemov, zaradi česar narodi sploh obstajajo.

  Zato postajajo vse bolj glasne ideje o razpadu Slovenije, ki bi se lahko povrniča v isto geopolitično realnost, kot je obstajala pred 100 leti. Lahko se pridružimo sosednjim državam in dovolimo, da nas tujci spravijo v red, sčasoma bomo pozabili kdo smo ter kaj sta bila nacistični komunizem in sodobni demokratični fašizem, in spet bo vse v redu.

 • rubec

  Odličen članek. Sem pa vseeno našel napako. Rojstno ime tega zobotrebca je Jekretenej Pikretenkalo. Ne vem, zakaj je pri nas dovoljeno spreminjati imena in priimke.

 • Steiermarkt

  ..Gospod Irsic, ce je Slovenija tako sranje kot nam vseskozi pridigate, in ZDA tak raj, le zakaj se mucite in vztrajate v Sloveniji?
  Pojdite v ZDA kjer boste srecni…..

  • šrauf

   Ah ,Valter isto se jaz sprašujem zakaj Sperans ,Matija pa tvoj idol Josip….. niso ostali v ruskem komunističnem raju in bi bili srečni pa še slovenska demografska slika bi bila boljša.

   • Steiermarkt

    Vsi ti so si raj ustvarili kar v Sloveniji oziroma Jugi. Niso vzdihovali za Rusijo niti za Korejo temvec so dobro ziveli tam kjer so bili rojeni.
    Gospodu Irsicu pa je tezko v Sloveniji. Ampak prepricana sem da mu tudi v ZDA ne bi bilo lahko.
    Zakaj? Ker je tak znacaj… on bi povsod nasel nekaj nad cemer bi nergal….
    V obcudovanju ZDA me spominja na nekatere sanjace ki sanjajo kako lepo bi bilo ce bi osvojili kaksno zvezdo s filmskega platna… Dokler je ta zvezda samo del domislije, je vse OK… Ce pa se zgodi da se v resnici porocijo z zvezdo, potem po kratkem casu zacetni navdih mine…
    To cesa Irscic nima, imeli pa so Sperans, Ivan in Josip Broz, je obcutek za realnost. Prvi trije nikakor niso bili sanjaci. Irsic pa je.

    • šrauf

     Valter si me narobe razumel. Dobro vem ,da so si raj v materialnem smislu ustvarili v domovini. Hotel sem reči zakaj se niso lotili kakšnega poštenega dela,namesto,da so “kapitaliste”gledali v usta. Zaradi njihovega občutka za realnost,kot ti praviš temu ,je narod plačal in še plačuje krvavo ceno. Jaz jih imam za fanatične psihopatske manipulante,ki so bili ob pravem času na pravem mestu. Osredotočeni so bili na svoj cilj ,ne glede na ceno ,ki so jo praviloma plačevali nedolžni. Tu se gre bolj za vprašanje na kakšen etičen in moralen dno si se pripravljen spustiti v zasledovanju svojega cilja. Glede na tvoj socialni položaj ,bi bil tudi ti na tarči Speransa & v tistem času. Če pa bi danes prišlo po kakšnem spletu okoliščin do prevrata bi se pa ti in tebi podobni , znašli na tarči Kordiša in njegovih idiotov, kar sploh ni tako nemogoče.

     • Steiermarkt

      Jaz nikakor ne. Ne zivim v Sloveniji in nisem levicarka. Meni se zdi Kordis idiot, vedno po posti volim za SDS.
      V Sloveniji in Jugi so bile po drugi vojni drugacne razmere.
      NA KRATKO:
      Pred kakimi sto leti je ogromen procent ljudi sanjal o boljsem sistemu ki bo nadomestil kapitalizem kjer so se dogajale krivice v tem da so nekateri imeli toliko vec kot drugi.
      Eden najvecjih sanjacev je bil Edo Kardelj. Ivan je bil bolj prakticen, bolj kot sanje ga je zanimal sistem v katerem bi on sam ukazoval in bil na vrhu piramide oblasti. Ivan je hotel biti Napoleon v prasicji farmi, stricek Edo pa veliki inkvizitor.
      Ker je komunizem nerealen sistem ki je temeljil na predpostavki da si ljudje zelijo biti enaki je seveda klavrno propadel, se preje pa je unicil milione ljudi, dolznih in se vec nedolznih.
      In zakaj je bil Edo tak sanjac?
      Zato ker ni bil prevec brihten in se je rad zatekal v dogmaticno misljenje… tako kot danes pocne mnogo bralcev Nove.
      Pridite v ZDA. Tukaj v kapitalizmu ni dovolj da si poslusen in ubogljiv. Tudi ni dovolj da si dogmaticen. V ZDA vlada prosti trg kjer se moras vsak dan na novo dokazovati.
      V ZDA so zakoni pisani v dobro nas bogatih, ne v dobro dobrim, humanin ali principielnim.
      Tako je pac zivljenje, povsod je neke vrste komunizem… jebi ga.

     • šrauf

      Ja vem , da živiš v ZDA. Moja predpostavka je bila ,če bi živel v Sloveniji. Sicer imaš pa tudi v ZDA take budale kot je Kordiš&, na srečo niso tako vplini kot pri nas. Ker v ZDA je še dovolj velika kritična masa ljudi, ki lahko živijo od dela svojih rok in glave in ja njihova mentaliteta taka, da odgovornost za svoje preživetje prevzamejo nase in jo ne prelagajo na ramena države za ceno svoje svobode. Skratka ne rabijo raznih kurčevih socialistov,ki bi prerazporejali njihov denar.

      No vidiš pa sva prišla nekako do tega ,da Speransova kompanija ni bila toliko realistična kot je bila pokvarjena. Sanjaška je bila predvojna elita ,ki ja podcenjevala komuniste in položaj delavstva. Naivni toliko bolj ,ker so lahko videli kaj se dogaja v Rusiji. Komunistom je šla na roko tudi vojna in okupacija ,ki so jo izkoristili za od Kominterne suportirano revolucijo. Brez tega ,sem prepričan, komunisti ne bi nilkol prišli na oblast in Slovenija se nebi znašla v spirali negativne kadrovske selekcije.

     • Steiermarkt

      Zivljenje v ZDA je na splosno precej napornejse kot v SLO. V ZDA nimamo sociale: ni ne drzavnega zdravstvenega zavarovanja ne drzavnega solstva. Vendar ce delas in si ustvarjalen obogatis. Okolje te stimulira k pridnosti. Ce odpres korporacijo (lahko ima zaposleno samo eno osebo to je tebe samega) pades v nizjo davcno lestvico in imas ogromno davnih olajsav.
      Ce si len pa veliko lazje zivis v Sloveniji…

      Sperans, Ivan in Josip Broz so seveda hoteli vladati in dobro ziveti. Temu svojemu cilju so posvetili vse zivljenje in za to da bi dobro ziveli so se posluzevali vseh sredstev.

      Je pa med Titom in Stalinom ena ogromna razlika: Stalin je pobijal iz uzitka, Tito pa samo iz potrebe. Tito ni uzival v pobijanju, ni bil mascevalen niti paranoicen.

      Vprasanje pa je zakaj se vi ki stalno zivite v Sloveniji ne morete otresti starih miselnih vzorcev. Kaj vas sili da se se vedno tako vedete kot ste se morali vesti za casa komunizma?

      Pa ne mi reci da vas k temu sili Kucan… Ne, v vas samih je neka miselna rigidnost ki vam ne da dihat… ne upate si stopati po drugacni poti… Kucan ki vam vse preprecuje je v vas samih, ne izven vas….

     • šrauf

      Ali je Tito užival v pobijanju ali ne, to jaz nebi sodil, vsekakor sekiral se ni pretirano glede tega . Kakšna osebnost je bil že veliko pove to ,kakšen kult osebnosti si je dovolil zgraditi in je v tem kar užival. Pred leti je bila na TV LJ hrvaška serija avtorja L. Zafranovića Tito ,zadnje priče oporoke ali nekaj takega. V enem izmed nadaljevanj je bilo tudi govora o slovenskemu in hrvaškemu liberalizmu tam nekje konec 60 ali pa v začetku 70-tih. Kot vzrok obračuna Tita in s tem partije s tem pojavom,ni bila “skrenitev sa Titovega puta”, kot je bilo splošno prepričanje, ampak Titov strah pred izgubo oblasti (boj proti ti. tehnokratskim strukturami). Temno plat Titove osebnosti pa opisuje v svoji knjigi Dr. Silvin Eiletz, Titova skrivnostna leta v Moskvi na podlagi dokumentov iz arhiva NKVD-eja.

      Glede miselnih vzorcev Slovencev v matici pa to tebi verjetno bolj pade v oči ,ker nas spremljaš od zunaj. Zna biti nekaj na tem,ker imajo podobno težavo tudi nekatere druge tranzicijske države s šibko demokratično tradicijo. Spomnim se da je nekaj na to temo nekoč pisal pokojni prof. Justin Stanovnik. Bilo je nekaj v zvezi s totalitarno poškodovanostjo uma ali zavesti nacije, se ne spominjam dobro.

     • Steiermarkt

      A vi slucajno mislite da bogati Americani ne bi storili cisto vse da bi si obdrzali svoje privilegije?
      Pobijati ni treba, vazno je da k sebi drzijo svoj denar, in da solanje ni zastonj… potem do izobrazbe pridejo le otroci bogatih in bogati postanejo bolj bogati, revni pa bolj revni…
      V ZDA zanekrat bogatim ni treba pobijati, ce pa bo kdaj potrebno, se bodo obnasali prav kot kot JOSIP BROZ…
      Cloveska narava pac

     • Steiermarkt

      Tito ni uzival v pobijanju, pobijal je iz potrebe, ne iz uzitka…

 • večni srb

  Obstajajo vsiljene in naravne maškerade, Slovenija je še danes razmeroma uspešna družba prav zato, ker ni takih razlik med komunističnimi fašisti in demokratičnimi nacional socialisti.
  Seveda se vsi pretvarjajo, ampak njih zanima kakšen je človek v duši. Saj drugače se ne da iz človeka delati tako budalo, najprej je treba ovce pozorno opazovati in dobro naštudirati.

 • Anton

  socialisti in sociala, kje sem to že videl, haha?

  sarkazem press

 • Steiermarkt

  Gospod Irsic, ce bi kapitalizem tako brezhibno deloval kot vi pravite, potem Socializma ne bi nikoli bilo.
  Zakaj so ljudje verjeli v Socializem ?

  • kalavnik

   Razlog tici v visini IQ-ja.
   Z nizkim je nemogoce biti ustvarjalen, se manj profitabilen. Te mnozice z nizkim IQ jem, se tega dejstva se kako zavedajo in ni jim preostalo drugega, kot prikljuciti se levi ideologiji egalitarizma, torej vzemi ustvarjalnemu in profitabilnemu in daj onemu z nizkim IQ jem, vse po principu vsi enaki, vsi enakopravni, vsi v isti bedi.

   • Steiermarkt

    Mogoce res, vsaj delno je tako…
    In zakaj so mnozice z nizkim IQ pogruntale komunizem sele tam pred 100 leti, zakaj ne 500 let preje?

    • kalavnik

     Ker sta se sele takrat pojavila marx in engels s svojim manifestom in to so ovce potrebovale. Sledil je ludizem pa nihilizem…in Giovani Gentile s svojim socializmom =fasizmom, kjer negira individualizem in povelicuje kolektivizem – usmerjenost k mnozici, kjer posameznik ni nic v priperjavi s kolektivom. Isto velja za Hitlerja, Lenina, Stalina, PolPota, Hoshi mina, Cheguevaro, Castra, JBT….
     Se najbolj izrazit v svojem kolektivizmu, podrejanju posameznika ter cascenju najbolj nevarnih postulatov za clovesko raso je seveda islam…in clovekove pravice

     • Steiermarkt

      In zakaj se to ni pojavilo prej? leta 1500?

     • kalavnik

      se je. v sedmem stoletju – islam, ki je odgovoren za smt 240 mio ljudi. ce tega se nisi vedela.

 • Steiermarkt

  Svoje škodljivosti se zavedajo…
  PROBLEM NI V SD, PROBLEM JE V SLOVENSKIH VOLILCIH KI SE VEDNO VERJAMEJO V PRAVLJICE…

  • šrauf

   Glej tudi nemški volilci so ene 85 let verjeli v pravljice,pa vemo kakšna je bila streznitev. Problem je v SD-eju in njegovih derivatih, sploh pa v primeru kot, ti praviš, da se svoje škodljivosti zavedajo. Vtem primeru delajo vse načrtno in premišljeno-vsa mašinerija ,ki ustvarja družbeno realnost je v njihovih rokah, razen na našo (ne)srečo tiskanje denarja. Na našo nesrečo zato ,ker bi v tem primeru sedaj imeli dvomestno inflacijo pri denarju se pa TUDI pri slovenskemu volilcu pravljice nehajo. Po mojem bo strznitev prišla na grški način.

   • Steiermarkt

    Veliko za to da so levi kar naprej v vecini je kriva SDS.
    Namesto da bi SDS razkrila uspesen gospodarski model in pozitivne novice, SDS kar naprej steje kosti in pljuva pa NOB, mrtvih komunistih, Kucanu, istospolnih in juznih bratih. (glede Islama dam SDS popolnoma prav).
    Kalimere pa ljudje ne volijo. Nikjer in nikoli.

    • šrauf

     Brez zamere,sedaj si pa ti malo naiven ,verjetno zato ,ker ne živiš tukaj. Ali ti res misliš ,da je pri nas problem gospodarski model? Kot žepni ekonomiji ,ki je odvisna od izvoza ,nam gospodarski model na nek način diktirajo izvozni trgi,kakšne preboji se zaradi naše majhnosti in s tem fleksibilnosti možni na nišnih pozicijah.

     Po mojem mnenju imamo Slovenci problem z nekritičnim odnosom do globoke države in s tem (udbo)mafije. Mafijske strukture so se že tako zažrle v vse pore družbe, da se bojim ,da smo že nepovratno zavoženi. Situacija je podobna italijanski,s tem ,da je pri nas zaradi naše majhnosti (vsi se poznamo),zadeva še bolj kompleksna. Poglej primer Novič,sodnik javno obelodani ,da je bil v konkretni zadevi glede sojenja, pod pritiski in rezultat: Relativiziranje in nobene resne razprave v dominantnih medijih. Pravna država pa je alfa in omega uspešne demokracije.

     V Sloveniji bi VSAKA koalicija, ki bi načela ekonomski podstat (udbo)mafije, imela resne težave, razen ,če bi imela plebiscitarno podporo volivcev, kar pa še ni realno pričakovati. Zakaj je padla prva DEMOSova vlada takoj ,ko je bil na vrsti model privatizacije? Zakaj misliš da je padla druga Janševa vlada, ko je bilo vprašanje obstoja (udbo)mafijske ekonomije oziroma njenega reševanja? Ko vidiš kaj se je zgodilo z isledki Logarjeve komisije in kaj je nedavno spesnila “raziskovalna ” novinarka Šetinc Paškova iz javne TV, ti je vse jasno.

     Kar se pa Kučana tiče pa mirno trdim ,da ima tako velik neformalni vpliv na medije , da je zadosti ,da gre na kakšno borčevsko “proslavo” in se tam izjasni o konkretni aktualni zadevi. Za novinarje, beri družbeno politične delavce ,je to neformalni kurz, ki se ga je dobro držati v prid svoje kariere.

     Za konec upam ,da bo v vodstvu SDS prišlo v doglednem času do zamenjave s Tomčevo ,vendar ,če volivci ne pridemo k pameti , bo doživela podobno usodo kot Janša.

   • šrauf

    …ene 85 let nazaj….

 • Common Sense

  Slovenceljn tega ne ve in noce vedeti. Slovenceljn je raje nategnjen. Sadomazohisticna slovanska dusa.

 • Mariskavan beers

  Ponudba posojil med posamezniki
  Sem podjetnik, ki se je 9 let začel ukvarjati z osebno asistenco, ampak samo tiste, ki so v kritičnih finančnih potrebah in ki bodo lahko enkrat imeli sredstva za povračilo v miru in ko ga je prejela. Razpolagal bi z zneski od 1.000 € do 1.000.000 € in ne več. Obrestna mera je 3% in to v določenem obdobju.

  Prosim, kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

 • Hribouc

  Zelo odlično, Made by Iršič, very well done!
  ————————————————————————————–

  “Enkrat se bom poglobil v globine dr.Milana Zvera , komunista od 17” PRESS Kučan bi bil vesel.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!