fbpx

Sprenevedavo cepetanje, tarnanje in laganje opozicije

Vodja poslanske skupine LMS Brane Golubović. (Foto: STA)

Kolegij predsednika Državnega zbora je včeraj 14. 04. 2021 z večino glasov odločil da poslanci Poslanske skupine nepovezanih poslancev (Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajič in Jurij Lep) lahko sodelujejo pri delu delovnih teles Državnega zbora, nimajo pa glasovalne pravice.

Opozicija je na nogah, cepetajo in tarnajo, kot kaki mladostniki, nekateri med njimi pa celo lažejo.  Poglejmo si odziv vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Goluboviča, pred tem je bil član Jankovičeve PS, še pred tem pa kolikor vem LDS ali še katere stranke.

Golubovič torej trdi, da je kolegij predsednika DZ s tako odločitvijo kršil kar ustavo, seveda pa ne pove kateri člen ustane naj bi bil kršen. Glasni so tudi v Levici in v SD, a so vsaj bolj previdni kot Golubič, vsaj o kršenju ustave ne govorijo. Če sem kaj spregledal, me boste zagotovo opozorili.

Golubovič razume slovensko ustavo?
Ustava seveda ne govori o delovnih telesih Državnega zbora prav nikjer. V 94. členu pa ustava pravi tole: “Državni zbor ima poslovnik, ki ga sprejme z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev“. In res, Državni zbor ima svoj poslovnik, sprejet je bil z dvotretjinsko večino, večinsko so odločali poslanci leve politične opcije, zlasti nekdanje LDS, saj je bil sprejet leta 2002. Od takrat do danes nihče ni problematiziral tega določila.

Foto: STA

Poslovnik o delu Državnega zbora pa v 5. odstavku 33. člena pravi: “Pri sestavi delovnih teles in določanju funkcij v njih lahko kolegij upošteva tudi poslansko skupino nepovezanih poslancev“. Vse je torej kristalno jasno, poslanci Poslanske skupine nepovezanih poslancev so torej “lahko” enakopravni člani delovnih teles Državnega zbora, “lahko” pa tudi ne. In prav to se je zgodilo včeraj. Odločeno je bilo, da jih večina ne bo štela za člane delovnih teles, kar pa še ne pomeni, da na sejah delovnih teles ne morejo sodelovati in razpravljati, le glasovalne pravice nimajo. Vse glasovalne pravice, na plenarnih sejah Državnega zbor, pa seveda imajo. Da smo si na jasnem, opozicija s tem v nobenem delovnem telesu Državnega zbora, razen v tistih ki jih določa poslovnik, nima večine. In to jih boli.

Naš pravni red je je tako ali tako še preveč demokratičen do tovrstnih prestopnikov, ki so dejansko izdali volivce. Kot sem že zapisal včeraj, tovrstne prestopnike v nekaterih drugih parlamentih demokratičnih držav posadijo v tako imenovane oslovske klopi, kjer lahko ali pa tudi ne razpravljajo, glasovalne pravice pa pogosto sploh nimajo več. Doleti jih neke vrste “božja kazen” za izdajo volivcev. A pri nas ni čisto tako.

dr. Vinko Gorenak