Trideset let po padcu železne zavese vzbuja skrb nekaznovanost komunističnih hudodelstev

Direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver. (Foto: STA)

Evropska mreža idej (EIN) je think-tank znotraj Evropske ljudske stranke (ELS), ki ga vodi njen podpredsednik, evropski poslanec in ugledni pravnik, Portugalec dr. Paul Rangel. Že nekaj let me vabijo na različne dogodke, ki se dotikajo aktualnih vprašanj Evropske unije. Vsaka razprava znotraj EIN je visoko strokovna, saj udeleženci prihajajo iz vrst uveljavljenih politikov, ekonomistov, pravnikov, družboslovcev in drugih strokovnjakov z različnih področij. Nedavno poletno šolo EIN, ki je potekala v Baskiji v sklopu študijskih dni ELS, si bom poleg aktualnih razprav o ilegalnih migracijah, varnosti, t.i. fake news, izzivih na področju zdravstva idr. zapomnila po zgovorni tišini, ki je v razpravi o pravosodju zavladala po mojem vprašanju, ki se je glasilo nekako takole: “Letos jeseni bomo praznovali tridesetletnico padca železne zavese, pa vendar Evropa v tem času ni zmogla moči za obračun z zločini komunizma. Zmogla je obračunati z nacizmom (primer nürnberških procesov), zmogla je kaznovati glavne krivce za balkansko morijo (primer sojenja Miloševiću). Zakaj ne zmore storiti enako pri obsodbi sistemskih in sistematičnih kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki so se dogajale v Evropi za železno zaveso po drugi svetovni vojni?”

Ugledni evropski pravniki so obmolknili, podobno kot molči in sramotno gleda vstran še marsikateri pravosodni sistem novih in starih članic Evropske unije, ko je govora o totalitarnih, še zlasti komunističnih zločinih. Znano je, da je šele ustanovitev Mednarodnega kazenskega sodišča za bivšo Jugoslavijo (1993) in Mednarodnega kazenskega sodišča za Ruando (1994) ter stalnega Mednarodnega kazenskega sodišča (2002) ponovno oživila dediščino Nürnberga. Kultura nekaznovanosti, ki je prevladovala v mednarodnih in nacionalnih postopkih zoper storilce hudodelstev zoper človečnost in za vojna hudodelstva, se je vsaj v nekaterih primerih iztekla. Nedvomno ima sodna praksa teh sodišč vpliv na utrditev človekovih pravic in njihovega varstva, ter na razvoj mednarodnega kazenskega in humanitarnega prava. Seveda bi si želeli, da bi vplivala tudi na nacionalno prakso držav članic EU, ki se same ne dovolj uspešno spopadajo s hudimi kršitvami človekovih pravic in temeljnih svoboščin v času komunističnih režimov. Kot ugotavlja pravnik dr. Boštjan Kolarič, mednje sodi tudi Slovenija, kjer se je šele po letu 1990 začelo preiskovati nezastarljiva kazniva dejanja, ki jih je po 2. svetovni vojni izvršila takratna jugoslovanska oblast. Dr. Jože Pučnik je kot pobudnik in predsednik parlamentarne Preiskovalne komisije o raziskovanju povojnih množičnih pobojev, pravno dvomljivih procesov in drugih tovrstnih nepravilnosti, storil prve korake.  Leta 1995 se je v slovenski policiji s t.i. akcijo Sprava začela preiskava povojnih množičnih pobojev. Slovenska država je s tem dogodke po 2. svetovni vojni prepoznala kot nezastarljiv zločin. S pravnega vidika je bil v Sloveniji narejen prvi korak k ugotavljanju odgovornosti za hudodelstva zoper človečnost, ko je slovenska policija zoper Mitjo Ribičiča leta 2005 vložila kazensko ovadbo za kaznivo dejanje genocida, za njegovo vlogo pri izvensodnih pobojih po 2. svetovni vojni, na današnjem ozemlju Slovenije. Na koncu je bil Mitja Ribičič oproščen zaradi pomanjkanja dokazov.

Drugi primer je bila zadeva proti Martinu Štorglju. Kazenska ovadba je Štorglju očitala, da je bil kot šef Ozne v Šterntalu (današnje Kidričevo) povezan z umorom petdeset do sto ljudi, ki so jih ob koncu vojne pripeljali v Kidričevo oziroma Šterntal in jih v gozdu ubili, za kar obstajajo pričevanja. Tožilci so se sicer odločili za kazenski postopek, preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča na Ptuju pa je po zaslišanju Štorglja, ki je bil osumljen hudodelstva nad civilisti v povojnih pobojih, zavrnila zahtevo za preiskavo.

Doma torej za povojne poboje ni bil obsojen nihče. A vendar v državah, kot so na primer Nemčija, Poljska, Latvija, Madžarska, najdemo uspešne primere preganjanja in obsodb storilcev kaznivih dejanj, ki so prepoznana kot najhujše kršitve človekovih pravic. Dejstvo je, da bo primarna odgovornost za preprečitev hudodelstev zoper človečnost in preganjanje storilcev ostala na nacionalnih sodiščih. Hkrati pa je jasno, da so vse resne kršitve mednarodnega kazenskega in humanitarnega prava, tudi tiste, ki so povzročene v oboroženih internih spopadih, mednarodni zločini, ki so podvrženi univerzalni jurisdikciji.

Dejstvo je tudi, da je bilo v zadnjih desetletjih obsojenih malo storilcev hudodelstev zoper človečnost. Ugotavljamo lahko, da je mednarodni pravni red pri preganjanju in kaznovanju storilcev množičnih zločinov pomanjkljiv v ključni točki. To je pomanjkanje trdne zaveze večine članic mednarodne skupnosti, da uporabijo domače pravne sisteme za preganjanje in kaznovanje storilcev. Nekaznovanost pač ni naravni fenomen, ampak produkt neuspeha držav, da uveljavijo pravo. Ko bodo vse države priznale svojo odgovornost do mednarodne skupnosti, ter preganjale in kaznovale storilce hudodelstev zoper človečnost, bomo lahko rekli, da smo dosegli popoln in trajni konec nekaznovanosti. To pa je nedvomno eden od največjih izzivov, s katerim se srečuje mednarodno pravo v 21. stoletju. In v tem smislu in smislu številnih mednarodnih zavez, kot sta na primer resoluciji Sveta Evrope 1096 in 1481 ter resolucija Evropskega parlamenta o spominu in zavesti iz leta 2009, se mednarodno združenje Evropska platforma spomina in vesti s projektom Justice 2.0 trudi za uveljavljanje pravičnosti z mednarodnim kazenskim pravom. To pomeni iskanje in kazensko preganjanje ter kaznovanje še živečih storilcev nezastarljivih mednarodnih komunističnih hudodelstev. Ob praznovanju tridesetletnice padca železne zavese je pač skrajni čas, da roka pravice doseže tiste, ki so ukazovali in izvajali umore na najbolj okrutne načine, pa zaradi različnih razlogov, ne nazadnje pomanjkljivo reformiranega pravosodja nekdanjih komunističnih držav, ostajajo nekaznovani. Vsekakor je to precej slaba popotnica za uveljavljanje demokracije, pravne države in spoštovanje človekovih pravic.

Dr. Andreja Valič Zver

 • Šobar Davorin

  …in svetiočenadškof so darovali sveto mašo za razmesarjene na Svetem Urhi.

  • Slavuj Zuzek

   Si morda opazil, da po osvoboditvi šole nič več ne vozijo otrok na Sv. Urha!? Obstajajo pričevanja pred sodnikom, ki so razne pravljice o partizanskih kurirčkih Andrejčkih in o mučenjih na SV. Urhu postavila na svetlo!

 • Povprečen Državljan

  Seveda se strinjam,da je potrebno obsoditi zločince.Zločince na rdeči in beli strani.Če je kdo sploh še živ, jih ima sigurno čez 90 let.Obsojati njih potomce je pa sprevrženo.Nihče si svojih staršev ne izbira sam.Ne vem ,kakšen prispevek k narodni spravi je dal Inštitut za narodno spravo?

  • Franjo Trojner

   Verjamem, da je vsakomur težko živeti s tem, da mu je oče, mama ali kak bližnji sorodnik komunistični zločinec!

   • Povprečen Državljan

    Potomci belih zločincev pa živijo z lahkoto,al kaj???

    • Mojca pokraculja

     Beli zločinci in njihovi potomci se pa res lahko smejijo, da jih nesposobna država jugoslavija še do leta 2019 ni našla in kaznovala za vse povojne zločine?! No za nek primer sem slišala, Vinko Levstik- morda veš kdaj so ga justificirali?

     • macon

      Beli zločinci so skupaj z veliko večino nedolžnih po jamah oziroma so še pravi čas spizdili v Argentino, Avstralijo, ZDA. Verjamem, da jih je v bistvu velik del pravi čas spizdil, ker niso bili običajni kolaboranti in si niso delali iluzij, da jih bodo komunisti pustili po vojni pri miru. Vedeli so, da gre za življenje ali smrt, medtem, ko so razni sveže vpoklicani domobranci, ki verjetno niti puške niso sprožili, sanjali, da bodo kmalu spuščeni domov.

      Vse v skladu s predhodnim početjem, ampak ni bilo zadosti, da je nekdo mislil, da ni itak nič storil, moral bi misliti, kaj imajo v glavi zmagoviti boljševiki. Zmagovite boljševike pa so vodili krvoželjni klavci in zločinci.

     • Mojca pokraculja

      “Boljševiki” so bili najbolj sprevrženi in v glavnem psihopatski morilci, ki so izvajali revolucijo in so si dali pripenjati za zasluge v revoluciji , medalje in “ordene” ter se naslajati ob poimenovanju mest, ulic in univerz po njih še za življenja. Ko bo padel Kidrič, Kardelj, Tito, če omenim samo te tri kolose- spomenike, potem se bomo sploh lahko začeli pogovarjati o normalnosti.

    • dob

     Prijavi jih, če imaš dokaze, usrane, ne vem zakaj nas obremenjuješ z iskanjem belih zločincev, medtem ko nam vladajo rdeči zločinci.

     • Povprečen Državljan

      Prijavi jih, če imaš dokaze, usrane, ne vem zakaj nas obremenjuješ z iskanjem rdečih zločincev, medtem ko bi nam radi vladali neomadeževani in pravoverni desni.

     • dob

      Logar jih je prijavil. Dal je vse dokazno gradivo sodišču. Pezdir je zbral dokaze in jih javno objavil. In?
      Ti si en kurčev cinik, ki se samo malo spakuješ tukaj, veš kaj – odjebi!

     • Povprečen Državljan

      Sodstvo naj zdaj presodi.Ne pa ulica.

     • macon

      “Ko bi nam radi vladali” in “ko nam vladajo” imata bistveno razliko v izvršenem delovanju in dejanjih, ampak ti ne bi bil vulgaren pokvarjenec, če bi to razumel in upošteval.

    • Franjo Trojner

     Bele so komunisti istrebili, pobili so cele družine z otročički vred! Slovenija je posejana z več, kot 600 do sedaj odkritimi množičnimi morišči, kar zgovorno govore o krutosti Titove komunistične oblasti.
     Vsi ostali KRISTJANI , ki so pred komunisti bežali z belimi niso imeli prav nobene zveze, bežali so pred od zmage pijanimi partizani, njihovo krutostjo in povampirjenim Titovim komunističnim režimom.
     Daj človek informiraj se malo, tvoja nevednost ne opravičuje tvoje bedaste komentarje, ki žalijo mnoge družine, ki jim je Titov komunuzem uničil živlenje.
     Preberi si v naši zaenkrat še veljavni USTAVI vse člene o ex komunističnem režimu, pa pol ves prosvetljen kaj pametnega zapiši na to temo. A je tebi neinformiran zelenec, a goreč rdečkar sploh znano, da so zadnje žrtve totalitarne oblasti padle globoko tudi še tik pred našo osamosvojitvijo??

   • Mojca pokraculja

    Po vsem tem množičnem morjenju po vojni, je jasno, da je bilo izvrševalcev, likvidatorjev ogromno. To je bil “velik posel” , kar pomeni da je med nami ogromno število potomcev teh morilcev.

    • Povprečen Državljan

     In zakaj bi morali za grehe očetov,dedov,pradedov,prapradedov do večnosti odgovarjati njihovi potomci ????

     • dob

      Ne, morali bi samo prenehati vladati in prati denar v državni banki. Za začetek! Morali bi nehati proslavljati s njihove zločine in postavljati spomenike zločincem ter pisati ime zločinca na hrib.

     • Povprečen Državljan

      Pranja nikoli ni bilo.Spomin na NOB je treba ohraniti kot spomin na borbo proti okupatorju.Tita na Sabotinu pa lahko umaknejo samo Primorci in nihče drug.

  • Mojca pokraculja

   Prosim povej kateri “beli” zločinec je moril po končani vojni ?!!! Ali zagrešil karkoli v smeri preganjanja, zapiranja, onemogočanja političnih nasprotnikov v mirnodobnem času?! Če sploh lahko opredeliš režim kot političnega nasprotnika komu in čemu. Prosim povej obrazloži, argumentiraj!

  • dob

   kurčev cinik

 • pajot

  Nemci so posneli 1946. leta film z naslovom Morilci so med nami.
  Kdaj ga bomo mi?

  • Mojca pokraculja

   Pri nas filme snemajo morilci, ki so dobro plačani od morilcev.
   Kako naj torej sami sebe zrežirajo in posnamejo ? Nimajo drugih igralcev niti režiserjev! Burton, Tito etc. Bulajić itd. so v “holy vudu”.

  • večni srb

   Spomnil si me na Cvetje v jeseni, ko Mojco odnese jetika, danes sta največja morilca alkohol in holesterol.

 • Franjo Trojner

  Končno nekdo, ki mu razume, da naša država ne more biti pravna in če ni pravna tudi demokratična ne, dokler se ne odvijejo sodni procesi proti vsem tistim, ki so v Titovi komunistični, totalitarni Jugoslaviji počeli raznorazne svinjarije svojemu in tujim narodom!
  Soditi je potrebno vsem tistim, ki so množične umore naročili, izvedli ali jih zavestno prikrivali. Pa tudi vsem tistim, ki so v službi komunistične tajne policije po naročilu ubijali nasprotnike komunističnega režima doma in po svetu in seveda vsem tistim, ki so te uboje naročali, jih organizirali ali samo za njih vedeli in jih prikrivali. Soditi bi bilo potrebno tudi vsem tistim sodnikom, ki so v totalitarni komunistični Jugoslaviji sodili v montiranih procesih in mnoge nedolžne ljudi pahnili v smrt ali obsodili na dolgoletne zaporne kazni.
  Vladavina prava v samostojni Sloveniji se do dandanes ni izkazala, ni obsodila niti enega samcatega komunističnega klavca in niti enega samcatega visokega politika, tudi niti enega samcatega tajnega agenta ali sodnika, ki je v bivši komunistični totalitarni državi Jugoslaviji počel raznorazne svinjarije svojemu in tujim narodom. Nezamisljivo za vsako pravno in demokratično državo je, da tišči glavo v pesek in ne procesira vseh tistih, ki so v preteklosti pri svojem delu grobo bilokomu kršili človekove pravice in svibiščine ali še to počnejo dandanes! Po letu 1991 v samostojni državi Sloveniji, smo državljani upravičeno pričakovali popravo vseh krivic in obsodbo tistih, ki so jih povzročili, pa do dandanes tega nismo dočakali, kar je ŠKANDAL brez primera in črn madež na politikih in pravni državi!
  Da je stanje takšno, kot je, je kriva neizvedba lustracije, pa tudi izigravanje naše USTAVE s strani strank in politikov, ki se jim rep vleče globoko v komunistične totalitarne čase!
  V USTAVI SMO ZAPISALI, DA JE VSAKO OBLASTNO ČAŠČENJE BIVŠEGA TOTALITARNEGA KOMUNISTIČNEGA REŽIMA KAZNIVO DEJANJE.
  Pa se ozrite naokrog in boste videli, da nas na javnih mestih, na vsakem koraku še vedno strašijo spomeniki komunizmu in vidnih komunistov, država pa za te spomenike celo skrbi??? Da množično, vsakodnevno in vseprisotno pojavljanje totalitarnih simbolov niti ne omenjam. V naši samostojni državi se prav vsem na očeh vrši rehalibitacija bivšega Titovega totalitarneg komunističnega režima, ki je pivzročil toliko gorja našemu SLOVENSKEMU rodu.
  Žal v naši samostojni državi ni niti en predsednik države javno obsodil bivši totalitarni komunističen režim, niti se ne oglaša aktualni predsednik države g. Borut Pahor, ko se danes
  oblastno rehalibitira prav vse in vsakogar, ki se mu rep vleče globoko v totalitarne čase.
  Žal naša oblast v parlamentu ni potrdila resolucije komisije sveta EU, ki izenačuje in obsoja vse tri totalitarizme, fašizem, komunizem in nacizem, ker ji bivši šef komunustične partije javno nasprotuje, kar daje rehalibitaciji komunizma na naših tleh nov zagon, krila.
  In dokler bo tako naša država ne bo pravna in s tem tudi demikratična ne!

  • Mojca pokraculja

   Izčrpno in ni kaj dodati.
   Logični zakljucek je, da Slovenija ni demokratična država. Demokracija je lažna , prirejena, ponarejena samo daje vtis demokratičnosti . Je navadna diktatura.
   Slovenija je “major Mitja”, ki ima oblečen plašč z blagovno znamko “Demokracija” , ki pa je čisti ponaredek.

   • dob

    ARMONEY

  • večni srb

   Ko ni bilo več pravne države, se je Krambergerju zgodil lovec, njegova opica je pa preživela.

 • učko

  Pa kaj ta baba sanja?! Komunistični zločini so se dogajali tudi po osamosvojitvi, saj so vso državo totalno pokradli, zlorabljali sodstvo in ljudem delali nepredstavljive krivice in škodo. Pa kaj? Dokler imamo tako leno, neumno in butasto opozicijo, ki jo skrbi samo za lastno salo (glejte mastnega Zvera), ne bo nikoli nič drugače !!!

 • Povprečen Državljan

  Lustracija in maščevanje danes, po 28 letih demokracije,ne bi rešila ničesar.

  • Anton

   Ne maščevanje, samo lustracija je nujna.Nato priznanje in kesanje.

   • Mojca pokraculja

    Neee, pravni sistem se ne maščuje. Maščuje se lahko samo režim in ljudje.
    In kdo bo lustracijo izvedel, da ne bo spet očitka, da gre za maščevanje ? Pravni sistem je namesto lustracije postavljen zato, da postavi morilce pred sodišče. Konec je tega manipuliranja z : maščevanje, kaj so pa oni nam delali itd., zob za zob, umor za umor. Ko je vojne konec nima nihče pravice v imenu kogarkoli pobijati lastne ljudi in to brez obsodbe. Po vojni v mirnem času , se ne mori nasprotnikov režima. Tak režim je obsojanja vreden, zato smo ustanovili, med drugim, novo državo. Nerežimsko, demokratično v kateri bo vladal pravni red. To je potem pravna država. Pa imamo tako državo ?! Ne nimamo je , imamo pa globoko državo, če hočete diktaturo. In nehajte s tem maščevanjem, niti osnovnih človeških postulatov ne razumete. Kdo vam te bedarije o priznanju in kesanju vbija v glavo? Tisti ki vladajo in zagovarjajo zločine in morilce, ter se hinavsko gredo spravo že 30 let tako da se naslanjajo na karto nekega krščanskega odpuščanja.Spregledati bo treba !

    • večni srb

     Mislim, da je
     pri nas tudi po sodbi prepovedan moriti ljudi, mogoče pa se tudi motim, ker res nisem strokovnjak, ni me treba vleči za jezik.

     • Mojca pokraculja

      Smrtna kazen, če to misliš, je bila v jugoslaviji ukinjena koncem 1989 leta.

     • dob

      Smrtno kazen komunisti ukinejo šele, ko “zbolijo” za akutnim Ceaušeskutizmom. Pred tem jo pa veselo uporabljajo.
      Kolk so humani, ko gre za njihovo ri!

  • Mojca pokraculja

   Neeee, ni res! Morilci morajo biti obsojeni in kaznovani.Pravni red in demokracija sta od tega odvisna. Sicer je ni. In mi nimamo ne pravnega reda ne demokracije.
   Pokaj rdeči fašistek !

  • večni srb

   Poskusimo lahko vseeno, bomo vsaj zanesljivo vedeli, če res.

 • AlojzZ

  Nekaznovanost pač ni naravni fenomen, ampak produkt neuspeha držav, da uveljavijo pravo.

  Država nič ne uveljavlja, ker ni oseba s svojo voljo. Uveljavljati bi morali ljudje, a teh je premalo. Tam okoli tretjine jih želi prehoda iz komunizma v demokracijo. To pa je premalo.

 • Povprečen Državljan

  Desni spekter političnega prostora ne more obstajati brez notranjega sovražnika.Tudi če bi zradirali vse iz bivšega sistema,bi namesto njih (kar se že dogaja vsak dan) vskočili ateisti,demokrati,LGBT,debeli,suhi,neodvisni…Vsi,ki ne sledijo liku in delu Velike vodje.

  • Mojca pokraculja

   Ojoj kdo to govori. Zagovornik morilcev lastnega naroda. Projiciras politicno usmeritev iztrebljanja sovraznika, na druge.Poznano, ta manever je bistvo levice. Rdeči fašistek!

 • Basileus

  26 let nazaj ste bila moja profesorica na strojni tehnični šoli. Moram priznat, da ste bila nevrjetn fjst.

 • Slavuj Zuzek

  NAJPREJ BI MORAL KUČAN ODGOVARJAT ZA UNIČEVANJE ARHIVOV! Ali je dal sam ukaz, ker je bil takrat alfa in omega, ali pa zato, ker uničevanja NI PREPREČIL! 14 dni so vozili arhive v Papirnico Vevče!

  • večni srb

   Jaz sem bil takrat na praksi, dva smo nosili arhive v kontejnerje samo iz enega občinskega podjetja.
   Ne bodo našli nobenih papirjev.

 • Mojca pokraculja

  Mitja Ribičič ni bil oproščen !!! Še več, Mitja Ribičič ni bil niti procesiran, ovadbo so zavrgli. Proces sploh ni stekel, da bi bil lahko oproščen. So ga v kali zatrli.
  Ko se o tem piše tako slampasto, nesramno zavajujoce, namesto da bi Zverova direktno povedala kako so zaščitili najvecjega morilca majorja Mitjo, se mi obrne. Namesto da bi povedala kako je bil in je še vedno v kali zatrt vsak poizkus pripeljati vsaj enega povojnega morilca pred sodišče. Morilci Hribarjev, Hudnik, Huda jama….in se bi lahko naštevali so znani in tudi obstajajo dokazi, ampak komunistična oblast tega ne dovoli. Ker tukaj vlada diktatura, znotraj katere mafija odloča o vsem.
  Komu to pisanje služi?!

  • Black_hawk

   Če imate dokaze dajte ovadbo!

   • Mojca pokraculja

    Komu pa, tebi ?Cinik ! Tipično komunajzarsko sprenevedanje. Marš !

   • dob

    Da te ni sram.
    V komunističnem gnezdu dati ovadbo pomeni samoprijavo!
    Potem si preganjan.

 • učko

  Najbolj bizarno je, ko komunisti komunistom očitajo komunizem !

  • večni srb

   Saj smo vsi dobri ljudje.

 • Povprečen Državljan

  Kdor trdi,da je danes v Sloveniji diktatura in da so na oblasti komunisti,se še ni zbudil. V SlovenijI,v kateri živimo povprečni državljani,vlada parlamentarna demokracija.In to že 28 let.

  • dob

   Butl

 • Povprečen Državljan

  Če desni niste sposobni sestaviti vlade,ste si sami krivi.Ne prelagajte krivde na vse druge.

  • Mojca pokraculja

   Bebo bebasti v diktaturi se ne da sestaviti vlade, ker je vladanje večno v rokah vedno istih. V diktaturi so volitve kot inštrument demokracije zlorabljeni zato, da diktatura ohranja videz “demokratičnosti”in so samo zunanja predstava. Diktatura in diktatorji so tisti, ki pred volitvami pozivajo k linčanju sovražnika to je njihovih političnih nasprotnikov. Zato diktatorček ne opletaj s krivdo. Diktatorji so zločinci !

   • dob

    Še nisem videl nekoga, ki bi jasno in glasno povedal da je REVOLUCIJA ZLOČIN!
    Revolucija pomeni krajo tujega premoženja in umor lastnikov!

    Nadalje revolucija pomeni parazitiranje revolucionarjev na tistih, ki jih parazit sam poimenuje “proletariat”. Te ljudi Parazit izkorišča, in sicer tako, da jih prej indoktrinira, “da lakše uđe!”

    Pri nas sploh ni prišlo do ločitve pojmov Pravni sistem in bavconsko revolucionarno sodišče.
    Ni prišlo do javnega poriznanja, da je revolucija zločin.
    Ni prešlo v javno zavest to, da je dolžnost države (to vlogo ima Ustava!) varovati zasebno lastnino ljudi, ki so do nje prišli z delom. Ni potrebna revolucija, potrebna je ločitev kriminala od države! Pravica se vzpostavlja s pravili, ki veljajo malo dlje kot le dva dneva, dva tedna, dve leti…!

    Pri nas morilec, ki ubija za revolucijo ni tretiran kot zločinec, temveč je heroj – Revolucionar! Njega se slavi in se mu postavlja spomenike.
    S tem družba dela nastavke za prihodnje in za tekoče zločine. Pravnega reda torej ni.
    Pa tudi kriminala ni! Je samo Revolucija.

    Smo brez pravnega reda. Imamo samo tisto, kar nam diktatura dovoli imeti. Diktatura temu nadene imena po svoji želji. Imena, kot so demokracija, pravo, svoboda izražanja… za njeno predstavo, vse kar ni v okvuiru te predatve je pa sovražni govor, fašizem, rasizem…

    Pranje denarja skozi NLB ni kriminalno dejanje, je samo izvajanje Revolucije. Zato se ne kaznuje.
    Nekoč bo sredi Ljubljane stal spomenik človeku, ki je opral milijardo krvavega denarja skozi državno banko. Revolucionarno dejanje, bodo rekli! Kaj čmo! Ni kriminal.
    Zmaga delovnega ljudstva – oprati zločinski denar!

    Ko opereš ukradeni denar, opereš tudi vest zločincev, ki ubijajo, kradejo, lažejo, poneumljajo cele geberacije… in imajo to za svojo službo in patriotsko dolžnost!
    Iz zločincev tako narediš častne ljudi, čeprav so vse prej kot častni!

    Nate pa potem leže Tema.

    • večni srb

     Revolucija pomeni tudi vrtenje okoli lastne osi. Predstavljaj si urin kazalec, ko se naenkrat zavrti tako hitro, da zgleda kot bi se zavrtel za poln krog še preden se je sploh začel premikati naprej.

  • dob

   Ko Lucifer piše pravila igre po kateri se igra tenis, si tekmo izgubil tisti hip, ko primeš za lopar.
   Njegova igra – njegova pravila, njegovo igrišče – on ima v rokah tvoje “žogice”. Za njegova pravila, za njegovo orodje, za rekvizite, ki jih potrebuješ za igro v katero te je on nagovoril…. torej njegovo orodje, njegova “demokracija”… za vse plačaš najemnino Luciferju!

   Po tej “demokraciji” postane lahko minister nekdo, ki je dobil samo 200 glasov na volitvah in s takšnim izidom glasovanja sploh ne bi smel biti v parlamentu. Pa je vseeno minister, ki v parlamentu odloča o bistvenih rečeh za državo.
   Zato nehaj s tvojimi kretenizmi, bebo!

   • večni srb

    Zato pa imajo otroci tako radi računalniške igrice, ker lahko neprestano ponavljajo isto rutino in vedno dobijo drugačen retultat.

 • dob

  Težava ni v tem, da je Mitja Ribičič bil oproščen zaradi pomanjkanja dokazov. V Diktaturi se dokazi uničujejo, za kar obstaja služba, ki to počne, če kaj ostane, če se izmuzne… uniči sodišče. Se zgubi, zastara in podobno.

  Večji problem je to, da je v samostojni Sloveniji bivši šef Partije – Ciril Ribičič, gladko prišel na Ustavno sodišče in bil član skupine sodnikov, ki odločajo o pomembnih rečeh za nas, za državo!
  Katera demokratična država sploh lahko dovoli takšno nezaslišano neumnost, da ji šef diktatorske tolpe zločincev sedi v Ustavnem sodišče, in ta država sebe še naprej imenuje za demokracijo?!

  • Mojca pokraculja

   Absolutno, in Zverova gre gladko mimo tega. Namesto da bi “vpila”, namesto da bi povsod odkrivala to zlagano demokracijo, pa ji je očtno najbolj važno da sebe “promovira” kot neko “znanstvenico” .

   • dob

    Sploh ne opazijo, da igrajo tenis z Luciferjem in da jim včasih ta pusti celo zmagati, samo da bi mislili, da pravila veljajo za vse enako! Potem se ubogi reveži hvalijo, češ, a veš da sem zmagal, zdej se moram pa samo še malo bolj potruditi… po Luciferjevih pravilih!

    Mora se še malo bolj potruditi in upoštevati Luciferjeva pravila, jim najti slabe točke (sej mamo pravni sistem, a ne da ga mamo!), ga prelisičiti… eh, beboti vsi skupaj.
    Beboti vsi po vrsti!

    Ne moreš igrati tenisa z Luciferjem in zmagati po njegovih pravilih.
    He has got yout balls.

    In tudi če mu jih ukradeš, jih ukradeš samo zato, da boš igral tekmo po njegovih pravilih. Lep zmaga, ni kaj!
    Tako ste osamosvajali kučana, kajne?! In zdaj praznujete.

    Vse vaše kariere so kučanove.

    • večni srb

     Janša gre vsako leto peš na Triglav, Kučana so videli na Kredarici edino takoj po zmagi, kamor so ga pripeljali s helikopterjem.

   • Janko Gedlicka

    In njen mož tudi upotablja enake metode.

    • Mojca pokraculja

     Eh , ni vredno govorit ! Saj je bil minister , smo videli kaj je navlekel na ministrstvo- ministrante.

  • Mojca pokraculja

   Dovoli da te popravim, oproščen pomeni, da je bil postopek zoper Ribičiča- majorja Mitjo, voden, se mu je sodilo, na koncu pa je bila izdana oprostilna sodba. Bodimo precizni, ovadba zoper Ribičiča ni prestala osnovnega preizkusa, češ major Mitja je xy oseba, to ni dokaz da je ta oseba Mitja Ribičič. Finta, kar naenkrat partizanska imena niso dokaz.Samo zato, da so lahko ovadbo zavrgli. In to naj bi bilo tožilstvo, sodstvo, pravni red, ko sinek morilca postane ustavni sodnik in prepreči, tako ali drugače , kakršnokoli sojenje.

   • dob

    Pravilno! “Oproščen” bi moral napisati v narekovajih, ker sem citiral Zverovo.

    • Mojca pokraculja

     Vse ok, sem pojasnila zaradi bralstva, da ne bo dvoma o tem kaj pomeni oproščen.

   • Janko Gedlicka

    Kazenska ovadba zoper Mitjo Ribičiča je bila vložena leta 2005. Leta 2004 je išla knjiga Od osvobodilnega boja do banditizma avtorjaOznovec Albert Svetina eden od najožjih sodelavcev Matije Mačka je neposredno videl, da je Mitja Ribičič osebno odločal, katere ljudi je potrebno ubiti v povojnih pobojih – sestavljal je njihov seznam. To je zapisal v svoji knjigi Od osvobodilnega boja do banditizma. Tožilstvo je “ni videlo”.

    • Mojca pokraculja

     Seveda, saj je vsakemu jasno, da so uporabili izgovor, ki jim ga je “pes prinesel na repu”. In je tudi jasno, da bi morali zadevo raziskati. Bodi brez skrbi, da so še predobro vedeli za vse dokaze še bolj pomembne, kot je pričevanje v tej knjigi. Toda zadeva je bila v rokah “pravega tožilca”, če bi jo dobil nekdo drug, recimo kova Dragica Kotnik ali Radonjič, bi zadevo sigurno ne zavrgel , ampak zahteval od policije oziroma vlagatelja dopolnitev dokazov. Če bi jim šlo za to, da se zadeva razčisti., vendar je njim v resnici šlo za to, da se zadeva blokira, spravi iz sveta.
     Prav je da pisci kot je Zverova eksaktno uporabljajo termine. Oproščen daje vtis, kot bi postopek zoper osumljenega zločinca tekel, vendar ni. Prav tako bi morala Zverova povedati udeležencem tega simpozija ali kar je že bilo, da je bila ovadba zavržena, ter s kakšnim razlogom. Morda tudi je povedala, ne vem, vendar imam občutek, da se nihče ne upa naglas povedati, da smo čisto navadna komunistična greznica, taka kot smo bili od vedno.

  • večni srb

   Če je moril samo fašiste, ni ubil nobenega človeka.

   • dob

    Tebi pa zlahka zleti iz ust oznaka “fašist”!

    Po merilih te države sem jaz že dolgo fašist in rasist in ksenofob in homofob… ni da ni, kar nisem. Fob na fob. Če me ubiješ, kot da nisi ubil človeka.

    • večni srb

     Kdo si ti, da se imaš lahko za pravega fašista, kot da lahko vsakdo pride zraven, dela pizdarije in trpi kot lahko edino oni. Mislim, ne moreš se kar odločiti, da si tak, cel kup stvari vpliva, predvsem okolje in družba, pa tudi genska dovzetnost imunskega sistema na cvetni prah.
     Država, to je Pahor, drugi narodi imajo pa svojega predsednika.
     Hitler he zapravil več denarja za ekspedicije po Nepalu in Indiji kot za vojsko, ko so iskali genske posebnosti in določali izvor posameznih ras, Musolini je pa restavriral Rimski imperij in tudi ni imel časa za bolj resne stvari, zato je fašistične butare povezal pesnik DeNuncijo, v slovenski Istri. Fašizem je nekaj, kar moraš začutiti globoko v sebi in lahko opiše samo pesnik.

     • dob

      Ne ga lomit. To je pa nekaj za se pohvalit, če ubiješ fašista.

      Ampak Ribičič se ni preveč hvalil na sodišču, da je koga ubil. Skrival se je in tajil, kot pravo komunistčno prase. jaz ubil fašista?! Neeeee, kje pa! To pa že ne.
      Še dobro da ima tebe, da ga iz dreka zdaj vlečeš. Mogoče je pa ubil kakega malega fašisteka. Saj ni možno, da bi major Mitja bil kar tako.

  • Janko Gedlicka

   Oh, saj je vendar množica držav, ki imajo celo v svojem uradnem nazivu besedi: “demokratična republika”. Npr. Severna Koreja.

  • lili pili

   Pa da je bivsi generalni drzavni tozilec bil bivsi nemski placanec v domobranski uniformi…

 • Hribouc

  MEGLENA ZAVESA

  Andreja ,ne bluzi.
  V desetih letih si dobila na mizo tisoče in tisoče podatkoff !

  KOLIKO PRIJAV, SI, DRAGA POLAGALKA BOLJŠEVIŠKE DIMNE ZAVESE , ODNESLA NA MILICO ?
  Koliko, no??? Noben’ga.
  A tko, zakuga pa?
  —————————————————————————————————————
  ” KER MI RDEČI ZVEROV MILAN , MALIKOVALEC KARDELJA IN MAČA NE DOVOLI!” PRESS

 • Rotar Jakob

  KURĆANIZEM KOT INTIMNA RDEČA OPCIJA VSE POKRIVA!

 • Janez Kepic-Kern

  ANGAŽIRAJO NAJ SE MLAJŠI SLOVENSKI – PRAVNIKI,
  kot so se po letu 1991. v R. Srbiji !

  Nerad ponavljam !
  Ampak jaz, Janez Kepic-Kern – že pd lani, pd 2018. leta – pisno v moji SLOVENIANI in tu na
  zem OK e- portalu NOVE24TV – non stop
  OPOZARJAM,
  DA SO V DRŽAVI R. SRBIJI MOČNO – PRED – NAŠO R. SLOVENIJO
  na področju
  KOREKTNE, URADNE, PRAVNO-ZAKONSKE TUDI SODNO-IZVEDBENE RAVNI,
  KO GRE ZA UREDITEV POSLEDIC
  KP STALIN, TITO, KARDELJ ITD. NESODNIH POLITIČNIH POMOROV
  POSAMEZNIKOV
  IN CELIH SKUPIN NASPROTNIKOV KP STALINIZMA, TITO KOMUNIZMA
  V MEDVOJNIH IN POVOJNIH LETIH, V LETIH 1945 IN DALJE.
  đe
  četa 2015 so korektno, uradno, sodno rehabilitirali Draža MIHAJLOVIĆA.
  IZ
  MOJE “SLOVENIANE” l.r. JANEZ KEPIC-KER KOMENDA
  O TEM.
  “REHABILITACIJA DRAŽE MIHAJLOVIĆA”
  Kdaj bomo/bodo uradne, sodne rehabilitacije medvojnih in povojnih sodnih in nesodnih žrtev stalinistično-titoističnega komunističnega terorja začeli uradno, na zakonski podlagi začeli pripravljati (zlasti slovenski pravniki – seveda) in izvajati tudi v naši državi
  R. Sloveniji?
  Spoštovani beroči !
  Za vzpodbudo podajam spodnji zgolj okvirni oris, kako približno so to
  SRBIJA – 2015: KDAJ TUDI V R. SLO.
  URADNE, SODNE REHABILITACIJE?
  46Slika 83: D. Mihajlović 46Slika 84: “NOB” – “Pasje groblje ”
  neprijetno, a vsebinsko izjemno pomembno področje pravne ureditve
  boleče in tudi sramotne zapuščine političnih zločinov zoper človečnost
  nad “lastnim” prebivalstvom – urejali in nas na tem področju “prehiteli”
  v državi Srbiji.
  Takoj na začetku naj opozorim, da se je in se še pojem “ rehabilitacija”
  nanaša pogosto, po vsebini, na pravno precej raznolike “predmetne osUDK 929 A-Ž Draža Mihajlović
  UDK 94 (947.4)”1941-2018”
  UDK 364-786
  1.05 poljudni članek, Za zapis, “SLOVENIANA” znak “B”
  Izvleček:
  Namen: zaradi pravno pozitivne ureditve – oživiti in aktualizirati neprijetno
  in v R. Sloveniji pravno še neurejeno problematiko nesodnega politično
  morilskega terorja s strani stalinističnih KPJ oblasti in njenih oborženih enot nad
  neoboroženimmi ujetniki in civili med in po 2. vojni.
  Metodologija/pristop: sistematičen nabor virov z relevantno vsebino v knjižnih in
  v javno dostopnih spletnih virih.
  Analiza/rezultati: analiza relevantnih virov pokaže velik časovni zaostanek in
  veliko pravno neurejenost na področju predmeta prispevka.
  Uporabnost: večja, olajšana informiranost prebivalstva in vseh tangiranih v R.
  Sloveniji.
  Ključne besede: Republika Slovenija, Draža Mihajlovič, sodne politične rehabilitacije.

 • večni srb

  Ne da se vsega pomešat skupaj in zmetati v isti koš, mogoče zato. Kakšno vezo ima Hitler z Miloševičem, ki mu je bilo sicer res sojeno, vendar nikoli ni bil obsojen, najvišje sodišče na svetu pa je izdalo sklep, s katerim zanikajo vsako morebitno vpletenost Srbih’je v balkansko vojno. Budale so budale, umirajo za ideale, nihče ni sodil raznim slovenskim prostovoljcem, ki so šli pomagat bratim hrvatom obraniti Istro in vse naše kraje ob meji z njimi, vključno z nuklearko, ki je največja varnostna.grožnja v tem delu sveta. Dejstvo je, da do napada Cleantoona, Srbija ni bila vpletena v nobeno vojno na tujih tleh, tudi Makedonija in Črna gora ne, vse ostsle republika pa, vključno s Slovenijo kjer se je krvava orgija sploh začela. Za nas je bil Miloševič dober, srbske nabornije je odpoklical iz Slovenije in hrvati so se usrali, po kakšni logiki je bil isti kot Hitler, ki je to deželo izbrisal in naredil spet nemško, to sprašujem.

  Kar se komunističnih zločinov tiče, pri nas nismo imeli nobenih Rdečih brigad, vsak jaz prvič slišim, da bi kakšni študentje na LSDju razstreljevali neke sodnike in visoke funkcionarje, tudi nismo imeli leve kmečke mafije, ki je v Italiji počila Alda Mora.
  Zapomnite si že enkrat, niti eden človek na celem svetu pe ni nikoli odgovarjal za še tako brutalen umor nacista, fašista, ustaša ali domobranca, in se tudi nikoli ne bo zgodilo. Ne odgovarjajo niti, če se morijo med sabo, je vsaj eden od njiju naredil nekaj dobrega v življenju. Tako je, celotno človeštvo se je zarotilo proti fašistični zveri, ne ker bi bili tako žleht in maščevalni, to je kazen za izrojenost, saj so sami sebe razglasili za nadmočna bitja. Za ubijanje živali ne rabiš niti orožni list ampak jih lahko preprosto speštaš z bojno motiko.

 • Janko Gedlicka

  Vsekakor ne bo nobenega neprikritega in prikritega onemogočanja kazenskega pregona zoper storilce zločinov komunizma, ko bodo ti pomrli. Vendar pa se v dejanskem pogledu zločini peoblečenega komunizma še dogajajo. Npr. obsodba nedolžnega dr. Noviča na 25 let zapora in njegovo dejansko 4 letno priprtje, udbovski umor Krambergeja, obsodba in dejanski zapor Janše, Krkoviča in Črnkoviča za “storjeno” imaginarijo itd.

 • lili pili

  Naj jo skrbi, da se je ob milanu in dobri placi svinsko zredila…. pa je bila vcasih fejst zenska zdaj pa kot svinska polovica…

 • Olga101

  Nujen je komunistični Nürnberg!