fbpx

Trump: Dvorezni meč, ki misli resno

Ivan Šokić

Novica, da so Američani v petek, 3. januarja 2020, v Iraku nedaleč od Bagdada v zračnem napadu ubili iranskega generala Kasema Sulejmanija, je pretresla svet. Nekatere zaradi dejstva, da je umrl priljubljeni general, ki je veljal za svojevrsten simbol boja proti imperialistični Ameriki, druge zaradi strahu, da je to uvertura v tretjo svetovno vojno.

“Kjerkoli muslimani potrebujejo pomoč, tam sem jaz,” je v pogovoru z novinarjem Hasanom Hajdarjem Diabom dejal Kasem Sulejmani. Tako je deloval skozi svojo celotno vojaško obveščevalno kariero, tako so ga doživljali njegovi podporniki. Sulejmani je bil del iranske Revolucionarne garde od samega začetka − od zmage iranske revolucije leta 1979. Skozi leta pa je vzpostavil stike tako z voditelji iraških Kurdov na severu Iraka kot tudi s šiitsko organizacijo Badr na jugu Iraka. V 90. letih je že imel čin generala, z letom 1997 pa je postal glavni poveljnik iranskih specialnih sil, ki tvorijo hrbtenico iranskega vojaškega vpliva v soseščini.

Oglejte si še: Po poti dinozavrov

Ameriške obtožbe iranske podpore terorističnim organizacijam niso iz trte izvite, ravno te sile se primarno ukvarjajo s temi dejavnostmi. Seveda Iran ni edina država na svetu, ki podpira različne teroristične skupine. V tej skupini lahko najdemo še Savdsko Arabijo, ZDA in Izrael. To so v očeh nekaterih teroristi, v očeh drugih pa borci za svobodo, lahko bi rekli partizani.

Opozorilni strel
Moje mnenje je, da Sulejmani ni bil ubit zato, ker bi bil terorist številka ena, kakor je trdil ameriški predsednik Trump. Sulejmanijeve številne proiranske paravojaške enote ali teroristične organizacije, kot menijo nekateri, so bile med prvimi, ki so se bojevale proti pripadnikom Islamske države. Prav Sulejmani je bil tisti, ki je ruskega predsednika Vladimirja Putina prepričal, naj pošlje vojake v Sirijo, da zlomijo ISIS. Američani so v tem času, to je pod Obamo, uporabljali drone za bombardiranje civilistov, medtem ko se je zdaj že pokojni jastreb John McCain na obisku v Siriji fotografiral s teroristi ISIS.

Ameriški predsednik Donald Trump. (Foto: epa)

Sulejmanijeva smrt je bil Trumpov opozorilni strel Iranu in hkrati labodji spev za ameriške jastrebe na Bližnjem vzhodu. Zdajšnji ameriški predsednik je namreč dvorezni meč, ki zna z enim zamahom narediti dovolj škode tako sovražniku kot “prijatelju”.

Začetek zadnje eskalacije med ZDA in Iranom ni bila Sulejmanijeva smrt. Pred tem je umrl ameriški civilni pogodbenik. Za smrt naj bi bila odgovorna iraška proiranska šiitska paravojaška skupina Kataib Hezbolah. Amerika je vrnila udarec z zračnim napadom, v katerem je bilo ubitih okoli 25 pripadnikov omenjene skupine. V odziv je Kataib Hezbolah vodil napad na veleposlaništvo ZDA v Bagdadu. Trump je obljubil maščevanje, iranski ajatola Ali Hamenej pa se je temu javno posmehoval, češ da Trump ne more narediti ničesar. Dva dni kasneje je bil skupaj z vodjo skupine Kataib Hezbolah Abujem Mahdijem al-Muhandisom ubit Sulejmani. Od takrat je padlo še nekaj glav voditeljev proiranskih paravojaških skupin v Iraku.

Iran ima resnejše sovražnike od ZDA
Trump je poslal jasno sporočilo, ki pa ga številni še naprej zavestno ignorirajo. Ameriškega predsednika ne smemo podcenjevati. Na tej točki bi morali njegove besede, še posebej pa opozorila in grožnje jemati smrtno resno. Sulejmani je bil, kakor je zatrdil Trump, ubit, da se prepreči vojna, ne da se začne. “Ne želimo si spremembe režima,” je dodal Trump in še enkrat pokazal svojo izolacionistično držo.

Iran ta čas rožlja z orožjem in obljublja maščevanje. Pametneje bi bilo, da se osredotočijo na svoje bolj neposredne sovražnike. ZDA so v tej igri samo razjarjeni lev, ki se ne želi več igrati s šakalom. Hijene v ozadju pa se temu smejijo. Smeha je zdaj konec. Če so ameriški jastrebi in hijene z Bližnjega vzhoda mislili, da bo Trump tako zakorakal v vojno z Iranom, so v nekaj dneh spoznali, kako zelo se motijo. Namesto vojne z Iranom se bodo Američani umaknili iz Iraka. Seveda s hitrostjo ledenika.

A končni rezultat bo vreden vsega tega, Bližnji vzhod pa bo prepuščen hijenam in šakalu. Če pa bo to privedlo do končnega rezultata, kjer bodo začeli umirati savdski princi in izraelski generali, pa je to stvar, zaradi katere ZDA ne bodo začele vojne z Iranom. Sulejmani pa bo v očeh šiitov še naprej veljal za mučenika, primerljivega z Mohamedovim naslednikom Alijem, o čemer priča zanj razvita rdeča zastava.

Ivan Šokić