Trumpovo močvirje

Bernard Brščič (Foto: osebni arhiv)

Zmaga Donalda Trumpa na predsedniških volitvah leta 2016 je pomenila veliko upanje. Upanje, da bo prihodnost lepša. Tega ni vzbujala njegova osebnost z očitnim primanjkljajem kreposti. Nemoralen promiskuitetnež z zdrsi v vulgarnost, s popadki avtoritarnosti in očitnimi simptomi Napoleonovega kompleksa težko navduši še tako zakotnega rdečevratneža. Tudi očitna odsotnost splošne razgledanosti in predsedniškega gravitasa ni bila prav dobra popotnica.

A v času volilne kampanje je imel tisto, kar je njegova demokratska protikandidatka Hillary Clinton že zdavnaj izgubila − politični instinkt in stik z realnostjo. Znal je zaznati probleme, ki danes pestijo Američane. Trump je obljubljal spremembe, rušenje statusa quo. Tisto, kar je lapidarno zajel v enega svojih prodornejših predvolilnih sloganov: “Drain the Swamp”, izsušitev skorumpiranega washingtonskega močvirja. Po letu dni Trumpovega predsednikovanja z nezadovoljstvom ugotavljam, da je sam postal del močvirja. Če sem ciničen, bi izustil, da so Američani volili Trumpa, izvolili pa Clintonovo s povečano prostato. Na dveh ključnih področjih, tj. migracij in zunanje politike, Trumpovo vodenje ni bistveno drugačno od politik Hillary Clinton, ki jih je zagovarjala, je pa bistveno drugačno od tistega, kar je zagovarjal pred volitvami 2016 in kar mu je zagotovilo zmago.

ZDA so se v zadnjih desetletjih z dopuščanjem nezakonitega priseljevanja spremenile v multikulturni pekel. Pell-mell Mehičanov, Pakistancev, Somalcev in podobnih tretjesvetnih socialnih turistov je privedel do nastanka heterogene populacije, ki ne obeta napredka in je podvržena endemičnemu nasilju in drugim oblikam socialnih bolezni, ki danes pestijo ZDA. Američani se vse bolj zavedajo, da talilni lonec ne deluje in da se multikulturna kumbaja utopija sprevrača v distopijo. Vključevanje latino-, negroidnih in semitskih skupin v ameriško družbo ne deluje, ali kot bi rekla Ann Coulter: “Adios, America!” Podjetnost, inovativnost in svobodoljubnost, ki so botrovale gospodarskemu čudežu ZDA, so značilnosti evropskih priseljencev, prispevki drugih etničnih skupin so opomba pod črto. Moto ustanovnih očetov ZDA “E pluribus unum” (Iz mnogih eno) se seveda ni nanašal na multikulturnost, kot danes lažejo progresivni “liberalci”, ampak na različnost v enotnosti prvih 13 zveznih držav.

Trump je pred volitvami 2016 zaznal, da Američani postajajo tujci v lastni državi, in kot zdravilo obljubil graditev zidu z Mehiko in zaostritev priseljenske zakonodaje. Po volitvah je sicer poskušal prepovedati priseljevanje iz sedmih muslimanskih držav, a so mu sodišča načrt preprečila. Po dobrem letu predsednikovanja ni zgrajen niti meter zidu z Mehiko. Še huje je, da t. i. omnibus proračun za leto 2018 poleg 1.300 milijard USD javnih izdatkov za zid z Mehiko namenja samo 1,6 milijarde. Ne bom začuden, če bodo na koncu od “lepega in veličastnega” zidu ostali samo nepovezani kosi ograje. Če k vsemu dodam še Trumpovo spogledovanje z legalizacijo statusa nezakonitih migrantov iz programov Daca in Dream, je ocena lahko samo negativna. Trump ne dostavlja.

Veliko so obetale obljubljene spremembe v ameriški zunanji politiki. Tri desetletja ameriškega unilateralizma, izvažanja demokracije, netenja barvnih revolucij in podpiranja islamskega terorizma so svet vrgla iz tira. Trump je napovedal vrnitev k zunanjepolitičnemu realizmu in dosledno uresničevanje ameriških nacionalnih interesov pod geslom America First. Uresničitev te Trumpove predvolilne agende bi bila dobra tako za ZDA kot za svet. A leta 2018 ni sledu o spremembah. Izvažanje demokracije z raketami Tomahawk se, kot kaže nedavni primer operetnega napada na Sirijo, nadaljuje.

Pogled v Belo hišo danes je neprijeten, Trump se je obdal z globalističnimi neokonservativci, ki so znotraj republikanske stranke kot #NeverTrumpers najbolj nasprotovali njegovi kandidaturi, umiku z Bližnjega vzhoda in detantu z Rusijo. Da Trump za svetovalca za nacionalno varnost nastavi sociopata, kot je John Bolton, je poveden znak o podleganju silam globoke države. Z ljudmi, kot so John Bolton, Mike Pompeo ali Nikki Haley, ni mogoče, da bi bila zunanja politika ZDA opazno drugačna kot v času obeh Bushev, Clintona ali Obame. Ameriški predsedniki se menjajo, a politike očitno ostajajo iste.

Po dobrem letu predsednikovanja ugotavljam, da s Trumpom nismo dobili ne reinkarnacije Ronalda Reagana in ne zgleda novodobnega populista sui generis. Trump je prej kot populist demagog, ki je pred volitvami govoril, kar so Američani želeli slišati. Vse to pa ni dobra popotnica za republikance za letošnje volitve v predstavniški dom in ne za Trumpov poskus ponovitve mandata leta 2020.

Bernard Brščič

 • Aron

  Sej mi je zal, da to pisem, ampak- eni smo to vedeli, se ko ste ga drugi na vse pretege hvalili. Trump pac ni sposoben politik in kot takega ga je establishment z lahkoto pomalical. Pricakovano.

  • xtc

   Glej drži se tvojih iranskih sekularnih islamističnih farjev-to ti še najbolj sedi.

   • Aron

    Kaj je Trumpard, pece ritka? Ajejej.

    • Steiermark

     Tebe in tvoje podpornike,pa izgleda,da resnično “peče ritka”,še iz časov vašegapionirjevanja in rajanja pri pedofilu titu……… Volk dlako spremeni, nravi pa nemore!

   • freedomfighter

    Raje iranskih kot saudiskih…in ravno moj odgovor pokaze tezavo kregamo se kdo je bolj radikalen saudici ali iranci ubistvu so pa za evropejce priblizno ista groznja ce niso saudici se vecja zaradi upliva na amerisko politiko in kolicin ameriskega orozja

 • xtc

  Nebi rad kritiziral Brščiča vendar mislim,da je treba še malce počakati,seveda pa se poklitike ne da menjati na vrat na nos počakajmo kaj bo.

  • Aron

   Ti bi se kar cakal in cakal, in cakal. Priznaj, da si bil v zmoti in se opravici. Bo slo?

 • Jovo Jamnica

  Hahahahahahaaaaa, na Novi so rabli 3 dni, da so jim dovolili objavit Brščića…
  ———–

  Jovo Jamnica > ĐĐ Style – 3 days ago

  Pa morš totega pogleat. Brščić je Trumpa v nulo kritiziro in Ruse hvali…

  https://www.youtube.com/watch?v=77Eglt4hpyg

  https://www.youtube.com/watch?v=qzCBRWXUmo4

 • Stric iz ozadja

  Glede na to, da naj bi zid placala Mehika bi morala biti postavka proracuna za zid $0.00 ne pa $1.600.000.000.

 • janez.pokoncni

  Prvi del članka, ki opisuje Trumpa, je dejstvo. Kot mi lahko samo potisnemo glave v pesek in upamo, da je “miške male” videlo čim manj ljudi, se lahko Američani upravičeno sramujejo Trumpovih primitivnih gest.
  Glede njegovih dejanj pa mislim, da se lahko malo kdo kosa z Bernardovo analizo. Če ima Bernard prav, in jaz mu verjamem, potem “to” žal ni “to”.

 • Štalmajster

  Trump je le lutka, ki MORA poslušati …. drugače mu …. “ode glava” !
  V razmislek:
  https://www.youtube.com/results?search_query=dr+david+duke+trump+3d+chess

  Da pa politiki govorijo tisto kar bi folk rad slišal, si pa poglejte tegale:
  https://www.youtube.com/watch?v=8XRWKXzw2xM&feature=youtu.be

 • trumpet2018

  S tem zelo površnim člankom zgoraj se ne strinjam : Trump je vrhunski podjetnik, milijonar, zelo spreten pogajalec, mogoče mu Bršćič zavida , ker sam ni ničesar ustvaril v svojem praznem življenju, iz tega ćlanka veje ena sama zavist, Bernard namreč hoće prikazati Trumpa kot nekega primitivnega red neck kmetavzarja, ki vara svojo ženo, vendar o tem ni nobenih dokazov, razne porno zvezde pa niso kredibilne priče, će vemo da prodajajo svoje telo za denar, oz. se porivajo za denar s komerkoli. Je pa res, da je Trump napravil hudo napako ko je bombardiral Asada, se pravi tistega, ki je skupaj z Rusi uničil Isis, s tem dejanjem me je Trump razoćaral do konca, oćitno je padel pod vpliv globalistov in orožarskega lobija, mogoče pa se boji da ne bo končal kot JFK, katerega je likvidirala Cia. Ko bo Brščič ustvaril iz enega milijona več milijard, potem pa na pametuje kolikor hoče, to njegovo površno podtikajoče pisanje me zelo spominja na lažnivih 24 kur, mogoče bi ga lahko tam zaposlili.

  • Mislim, da je Ben Shapiro zelo trezno ocenil Trumpa in njegove “avanture” v odnosu do žensk. Skratka nič takega, kar bi bilo presenetljivo in izgleda, da ameriške volilce to ne moti. Oni so izbrali človeka, ki je zmožen kaj narediti v korist Amerike in jih njegove “posteljene aktivnosti” ne brigajo.

   PS: Pa saj tole bombandiranje Asada ni bilo prvo. Je že enkrat prej mal zarožljal z orožjem, po tem ko se je zgodil podoben kemični incident. Skratka zakaj sedaj taka histerija okrog tega?

   • trumpet2018

    res je bil to že drugi napad na Asada, obakrat pa je isis pred tem bombardiral svoje položaje in s prstom pokazal na nič krivega Asada. isis so strokovnjaki za false flag napade, Trump je nasedel na polno, ker je dobil fake obveščevalne podatke.

    • Ne si delat iluzij, da je Trump “nasedel”. Prav dobro vsi vejo, za kaj se gre (oziroma se je šlo). Sem bil pa takrat pozoren na trumpov glas, ko je objavil, da je ukazal napad na Sirijo. Tako tresoč glas ni imel še nikoli. Zelo sporočilna govorica telesa, kdor jo zna razbrati …

  • janez.pokoncni

   Najprej “uzakonima” dejstvo – oba veva, da so levičarske ideje zlo. Sam sem zaprisežen amerofil. Amerika je zame obljubljena dežela. Imajo sicer svoje minuse, doživljajo neverjeten razmah levice (demokrati so že skoraj na ravni naših kaviar socialistov), ampak vseeno so za nas pravljična dežela.

   In sedaj Trump. Njegovo obnašanje, čiščenje prhljaja, fockanje predsednikov, itd. Verjamem, da Trump ni zloben, je pa nevzgojen, primitiven buh.

   Ampak pustimo kako se vede, glavna so dejanja. Za njegovo služenje milijard, kapa dol, ampak tu ga ocenjujemo kot predsednika. Bernardovo analizo beremo zgoraj, daj ti na mizo svojo in jo potolči. Sam se sicer aktivno zanimam tudi za politiko ZDA, vendar z Bernardom o tem težko debatiram, ker razmer ne poznam tako kot on. Jih ti? Vsaj približno? Potem z dejstvi na plano. Raztrgaj Bernarda s ciframi ne z nakladanjem.

   • trumpet2018

    saj ne pravim da je Trump popoln in brez napak :) vendar še vedno je 1000 krat boljši od Hillary. ta ćlanek zgoraj je zelo daleč od analize :) To pisanje me prej spominja na fake news, lažnive analize in podtikanja na 24 lažnivih fake kur

    • janez.pokoncni

     Očitno nisi prebral mojega skropucala!

     Cifre! Bernard je spravil skupaj analizo, imena, analiziral obljube in dejanja.
     Še 1x. Daj ga potolči ali smo na lepotnem tekmovanju in ocenjujemo kdo je lepši?

     • trumpet2018

      kje ima tvoj Bernard dokaze da je Trump varal svojo ženo ? si mogoće njegov odvetnik, da ga tako vneto zagovarjaš :) ali mogoče njegov zvesti oboževalec. Bršćič Trumpu ne seže niti do kolena, lahko komentira samo domačo politiko, v kateri se kar dobro znajde. Kar se tiče ameriške politike, je pa totalni politični analfabet, po mojem osebnem mnenju.

     • janez.pokoncni

      Ma ne, pustiva žene. To me res ne zanima čeprav je treba priznati, da se Melanija zaenkrat drži naravnost fantastično. Mene zanimajo njegova predsedniška dejanja.

     • freedomfighter

      Melanija je dalec najlepse presenecenje trumpovega mandata

   • opazovalec

    #Sam sem zaprisežen amerofil. Amerika je zame obljubljena dežela.#

    Kaj ti gledaš samo holywoodske komedije, saj filme z realnimi razmerami skorajda ni videti. Ali si slučajno kdaj živel v ZDA? Samo vprašam, jaz sem namreč skupno kar nekaj let preživel v demokratski(==kaviar socialistični) Kaliforniji, poceni komedij pa ne jemlem preveč resno zato imam malce bolj skromno mnenje o tvoji obljubljeni deželi, kjer kakšni 10% ljudi nima zdr. zavarovanja, kjer jih 25% živi v “ciganskih” prikolicah (pustimo ob tem njihov obseg), po krizi pa so nekateri bivali celo v šotorih. In v San Francisu so področja pod mostovi lepo razparcelirana z mrežasto ograjo na “bivališča”. In ne pozabit, v tej obljubljeni deželi je socialna gibljivost (prehod iz nekega družbenega sloja v višjega) med najnižjimi v razvitem svetu….
    Seveda je pa po drugi strani za nekaj % resnično obljubljena dežela, saj je še sam Warren Buffet dejal, da njegova tajnica plačuje višji delež davkov, kot on, eden največji milijardejev. pa mislim, da ti ravno ne sodiš v to kategorijo, kamor tudi jaz ne sodim, v kategoriji zgornjih 5% pa opažam da moji znanci z one strani pravzaprav ne živijo tako dobro kot pri nas. Seveda je pa ocena odvisna od prioritet.

    • janez.pokoncni

     Ne nisem živel v ZDA, ampak midva ne bova zmogla nobene debate. Najini pogledi na “verjetno kar vse” se drastično razlikujejo. Sam sem namreč resnično nagnjen močno v desno, proti socialni državi, itd. Tebe recimo boli, ker tajnica WB plačuje večji % davkov, meni pa je to več kot normalno. 10% od nekaj miljonov je namreč mnogo več, kot 100 % od nič.

     • Štalmajster

      Ti si pa resnično ……….. nagnjen!

     • janez.pokoncni

      Sam tistega, ki ga ocenim za “govedo” takoj blokiram in predlagam ti, da tako delaš tudi ti. Kaj več ti pa ne bom mogel pomagati, ker je tole zadnji tvoj post, ki sem ga prebral.

     • Štalmajster

      Daj spokaj že v svojo pravljično deželo! Nisi bil tam, ne veš kaj se tam dogaja in potem tu modruješ !

     • Steiermark

      in ti?

     • freedomfighter

      No jaz sem zivel pol leta v ameriki pa ti povem da zivljenje v ameriki je dobro ce si bogat in zivis odmaknjen od povprecnega americana…pri nas jokamo ker se vsake toliko casa zgodi kaksnen teroristicen napad v ameriki nimas veliko terorizma je pa toliko hudih zlocinov da…

     • Steiermark

      Levaki se še niso jemali procentnega računa, številke jim delajo probleme, posebaj če se nanašajo na miliarde, ki so jih prav oni pokradli….

   • freedomfighter

    Spizdi v ameriko ce ti je oblkubljena dezele vecina ljudi v evropi je noce

   • OrangeHitler

    “Najprej “uzakonima” dejstvo – oba veva, da so levičarske ideje zlo. Sam sem zaprisežen amerofil. Amerika je zame obljubljena dežela.”
    In že takoj si pokazal vsem, da ne misliš niti približno biti iskren in objektiven v komentarju. Že takoj na začetku.
    “doživljajo neverjeten razmah levice (demokrati so že skoraj na ravni naših kaviar socialistov)”
    A sploh gledaš kakšno anketo, ki kaže, da je večina ZDA progresivne, namreč:
    – večina si želi univerzalno zdravstvo
    – večina jih želi brezplačno visoko šolstvo
    – večina jih želi končati vojne
    – večina želi omejiti rabo orožja
    – večina želi dostopno in kakovostno javno šolstvo
    – velika večina jih zahteva regulacijo bančništva in oderuških posojilnic
    – in še in še in še……
    Kaj od tega je naredil Trump? seveda popolnoma nič, to oba prekleto dobro veva.
    Obljubljal je pa vse to in še več. Da nit ne omenjam t.i. izsuševanja močvirja, kjer je seveda naredil popolnoma obratno in zaposlil največje privatizatorje in vojne dobičkarje kar jih država premore.
    Mimogrede, demokrati niti približno nimajo absolutno in popolnoma nič z ničemer, kar naj bi bilo “levo”. So desna sredina, ki je plačana za to, da izgubljajo proti ekstremnim republikancem, ki so na skrajnem desnem robu, saj želijo preprečiti poučevanje znanstvenih dejstev na šolah ter uvesti krščansko teokracijo. Seveda poleg tega, da so absolutno podkupljivi in pokvarjeni do obisti.
    “Za njegovo služenje milijard, kapa dol”
    Kako prosim, kakih milijard??? Od kje ti te podatki?? Saj res, sam je tako rekel, in seveda si to nemudoma vzel kot dejstvo. Zakaj noče nikakor pokazati svoje davčne napovedi, razen za leto 2005, ko je Melanija pridobivala državljanstvo in ga je pač moral predložiti???

    In prosim, v odgovoru mi niti približno ne omenjaj:
    – Hillary
    – Obamo
    – Kučana
    – komuniste
    – karkoli, kar nima veze s komentarjem

   • OrangeHitler

    No torej, kaj zdaj?
    si pičko stisnil kot ponavadi????
    jasno da si.
    Adijo

  • OrangeHitler

   “Trump je vrhunski podjetnik, milijonar, zelo spreten pogajalec”
   Pa v kakšnem vesolju nekateri živite.
   Tudi, ko je dal celemu svetu kristalno jasnov deti, da ni niti dober poslovnež (5 bankrotov), niti približno tako bogat, kakor se hvali (iz sodnih zapisov je jasno, da si je denar sposojal pri sorodnikih), kaj šele dober pogajalec (“nihče ni vedel, da je zdravstvo tako komplicirano. nihče”.)

   In vi temu človeku še kar naprej verjamete vse na besedo.
   In bog ne daj, da bi bil kdorkoli kakorkoli kritičen do njega, ane? Njegovi navijači ste popolnoma “pozabili” na t.i. izsuševanje močvirja, ki je glavno leglo korupcije in vseh posledičnih problemov ZDA. Popolnoma ste pozabili, in mu kar oprostili.
   In zdaj napadate Brščiča, ki ga vedno tako azgovarjate glede vsega drugega, toda kot pravim, BOG NE DAJ DA SE DOTAKNE VAŠEGA BOŽANSTVA, kateremu ste očitno pripravljeni opravičiti popolnoma vse, in to z najbolj bednimi in znucanimi izgovori, ki zaležejo očitno samo še najbolj opranoglavim klečeplaznikom (“ampak Hillary…Obama….e-maili, Bengazi….”)

  • OrangeHitler

   več kot prvega stavka ni potrebno brati, da se točno vidi, da bi tudi lastno mater vrgel volkovom, če bi se drznila karkoli slabega reči o tvojem gospodarju.
   Kakšna patetična in žalostna servilnost….

 • Moram priznati, da me je Brščič (deloma) razočaral. Ko sem si pogledal VV Faktor kjer je komentiral ‘3.sv.vojno’ me je zelo presentil njegov izrazit napad na Trumpa in še bolj pro-rusko hvaljenje Putina. Ta njegov nenavadni preobrat in obrat na vzhod mi je dal misliti. Nek notranji glas oz. intuitivni občutek mi pravi, da je v ozadju nekaj zelo zelo narobe.
  Zavedati se je potrebno, da so ruski obveščevalci v Slo zelo aktivni in ni naklučje, da je slovenski alt-right zelo prorusko usmerjen. Vsak kar zasledim na FB/TW izpod tipk raznih alt-right radikalcev, je potrditev tega. Rusi so pač zelo prefrigani. Levakom “prodajajo” “sovjetonostalgijo”, nacionalistom pa “panslovanko” utopijo.

  Pa da se vrnem k Trumpu. Že pred volitvami, za razliko od večine desnih, nisem gojil kakšnih upov, da bo Trump kaj naredil, če zmaga. Moje takratno (in še sedaj) mnenje je bilo, da če nič ne naredi od tega kar je obljubljal, je ogromno naredil vs. če bi bila izvoljena Hillary.
  Sedaj po 1.letu pa se mi zdi, da je uspel vsaj (deloma) uresničevati svoje obljube. Zid se je začel graditi (ali vsaj v fazi izbora izvajalca) in ker je to najbolj kontroverzen njegov cilj, je tudi razumljivo, da nima takšne podpore (finančne) za gradnjo. Konec koncev je dejstvo, da vseeno rabi podporo “močvirniških” republikancev, da vsaj deloma uresniči, kar si je zastavil.
  Pa še pomislimo raje, kakšna bi bila alternativa z Hillary? Si razni ‘Brščiči’ res to želite, da sedaj toliko gnoja na Trumpa?

  • trumpet2018

   Bernard že od samega zaćetka pljuva po Trumpu, zato me to njegovo površno in nepoznavalsko liberalno kracanje in podtikanje ne preseneča, mislim da je zrel za zaposlitev na 24 lažnivih kur :) Ali pa da zamenja lažnivo Tadejo Lampret v Washingtonu, pa bosta lahko oba pljuvala po Trumpu

   • Priznam, ta to nisem opazil do te oddaje VV Faktor. Mogoče tudi zato, ker imam zelo raztegljivo toleranco do drugačnih mnenj, tokrat pa je le šel “preko črte” in mi je bilo to preveč očitno.

    Ja s Tadejo Lampret bi si res lahko delila komentatorsko mesto :-))
    BTW: A je mogoče ta Tadeja kaj v sorodu z nekim Tadejem Lampretom (mislim, da se je tako pisla) ki je bil včasih novinar na RTV?

  • Andrej

   Habibi6, odlično razmišljanje , Brščič je poln samega sebe , tudi meni se je
   zameril s svojimi prognozami in “ekspertnimi analizami” Trump ima vizijo in
   upam , da jo bo tudi izpeljal ! Frizura vseveda Brščiča vse pove , kam merim s to izjavo ni težko ugotoviti !

  • freedomfighter

   Vsak pravi proti globalist je podpornik rusije saj je to drzava in rezim ki se najbolj upira globalizaciji saj razume da globalizacija pomeni prenos moci s politike na podjetja kar pa putin pac ne podpira

  • etrusk

   Se tudi sprašujem , kako ga gledajo na -novi24tv- namesto , da bi ga brcnili v rit.

 • AlojzZ

  “Vse to pa ni dobra popotnica za republikance za letošnje volitve v predstavniški dom in ne za Trumpov poskus ponovitve mandata leta 2020.”

  Z vsem spoštovanjem gospod Bernard,
  ampak se mi sladko =be za republikance in njihov poskus ponovitve mandata. Bolj me zanima, kako SDS približati volivcem, da dobi večino.

 • Štalmajster

  A je kaj na tem ?
  https://youtu.be/sap-miOXYlE?t=1070

  Potem so naša bockanja levo:desno, rdeči:beli …………. irelevantna.

 • tohuvabohu

  “Trump je prej kot populist demagog”
  Kakšna pa je razlika, Brščič?? Imam občutek, da močno pretiravaš s tujkami, ki jih morda niti ne razumeš.

 • Joža

  Zmeden si Brščić: Kitajce je v dveh tednih umiril, da so odprli trg, Korejca je v enem letu pripravil, da se odpoveduje vsakršni jedrski oborožitvi. To je ključno za ves svet. Brčoć pa po levičarsko trobi, ne more dojeti. Padel je na finte pobabjenega sveta.

  • freedomfighter

   Hahaha ti pa malo sanjas…kitajska se ni prav nic odprla, kim je pa ustavil program jedrskega orozja zato ker ga je ze razvil…

   • Joža

    Smejiš se, a si neveden, beri malo vsakdanje novice. Kitajci so še pred par tedni grozili z hudo trgovinsko kontra-vojno Trumpu, če uresniči svoje načrte, PO 14-H DNEH pa so se potegnili nazaj, delno odprli trg za prihod tujcev in tudi določenih dajatev na uvoz niso uvedli. Tudi o Kimu ne veš nič drugega, kot le levičarske novice: četudi ga je že razvil, GA NE BO OBDRŽAL, ampak se ga je te dni ODPOVEDAL za vedno. Oziroma za lažje spanje in hrano. Freedomfighters should be informed!

 • Joža

  Brščić je pobabjen, Klintonova mu je bila pri srcu.

 • Joža

  Ne bom te več bral in gledal, razočaranje si, tvoje ocene niso relevantne. Nujno zdravljenje.

 • Joža

  Pogled nate je pa prijeten?

 • tohuvabohu

  Brščič, ne reče se predsednikovanje, ampak predsedovanje. To ni kar neka prostočasna dejavnost, ampak resna stvar. Nič ne bi rekel, če ne bi pogrnil kar trikrat.

 • Hun

  objektikvno porocanje profesionalnega obvescevalca…
  za custvene simpatizerje Trumpa je seveda ta clanek vidno neprebavljiv

 • Caetano

  Brščič je zgrešil. Trump je s podporo Kurdom omogočil poraz IS. To ni bilo lahko zlasti zaradi turškega nasprotovanja in tudi direktnih groženj z orožjem in vojno. Po sporazumu z Rusijo je Muslimanska bratovščina z Erdoganom ter svojimi priveski sicer odvzela Kurdom Afrin in posledično ali celo po dogovoru tudi prevzela pokroviteljstvo nad preostankom islamistične opozicije Asadovemu režimu.

  Trumpovi novi svetovalci in ministri so odločni nasprotniki širjenja iranskega jihadizma. Če pa hočejo omejiti vpliv Irana se lahko realno oprejo edino na Kurde v Iraku in Siriji. Treba je še malo počakati, da bomo videli kako se bo Sirija v prihodnje razdelila.

  Da so ostanki IS preživeli je zaslužen samo Erdogan, ki je bil tudi poprej njihov podpornik, skupaj s Katarjem in SA in v dogovoru s filoislamistom Obamo.

  • freedomfighter

   Res podpira kurde…ko so po koncani borbi zahtevali referendum za osamosvojitev so od amerike dobili kaj??? Groznje da naj nehajo s procesom…to pa je podpora a ne

   • Caetano

    Obama je dal Irancem koncesijo, da se je Irak napolnil z njihovimi enotami. V takem stanju ni bilo pač mogoče izvesti referenduma, bodo pa vseeno prišle v poštev druge rešitve Brez skrbi Trump ve kaj dela!

 • freedomfighter

  Madonca ce se pa se bernard obrne proti trumpu potem mora biti pa res grozno…drugace pa kandidata kot si ga zeli bernard v ameriki ne more biti kot prvo amerika JE multikulturna drzava in tega ne more spremeniti noben predsednik ker bi moral izselit polovico drzave, drugo je to da amerisko zunanjo politiko vodijo ljudje ki bi mogli ze zdavno zakljucit svoje delo saj so z glavami ostali v hladni vojni, tretje vsi ljudj so vedeli da trump ne bo mogel izpeljati programa a so ga vseeno volili ker je bila alternativa se slabsa, in cetrtic trumpov slogan make america grait again…naj mi kdo pove katera drzava ali pa civilizacija lahko napreduje ce se probajo vrniti v druge case…napredek in reakcionizem sta si zelo nasprotni stvaro…petic pa vprasanje za bernarda in podobno mislec kako si spoh vi predstavljate drzavo priseljencev kot je amerika brez priseljencev…recimo v silicon valey ki je najpomembnejse tehnolosko sredisce na svetu delajo ljudje prakticno s celega sveta in po ameriski zakonodaji je mehican ki je rojen v ameriki toliko drzavljan kot nekdo ki ima ze 300 let prednike v ameriki…primer crnci ameriskega juga

 • Kotar Mihael

  Končno en normalen in nevtralen članek.

 • Olga_10

  Pustimo se presenetiti!

 • Artur

  Joj Bernard ne tako direktno in neusmiljeno do Trumpiča kljub temu, da si objektiven v tem kar si objavil v zvezi s Trumpičem in njegovo cionistično “godljo” , se boš zameril neomajnim “desnim” Trumpofilom z Janšatom na čelu no. Ampak je pa to super, da imamo še koga od normalnih nepristranskih in objektivnih kot si ti . Kapo dol.

 • Artur

  Zločinska Trumpova zažigalna agenda 21 nad svojimi državljani po komandi cionističnih strikotov nad njim , ki ga imajo za še kar uporabnega goyima.
  https://www.youtube.com/watch?v=PJ3qfHd9OWY
  https://www.youtube.com/watch?v=Ux5lH4rigXs&t=3s
  https://www.youtube.com/watch?v=28KQASwXxQs&t=33s
  https://www.youtube.com/watch?v=A-mD9Xl5Dyc

 • Joža

  Ker se je spodaj eden posmehoval, še tukaj:

  Smejiš se, a si neveden, beri malo vsakdanje novice. Kitajci so še pred par tedni grozili z hudo trgovinsko kontra-vojno Trumpu, če uresniči svoje načrte, PO 14-H DNEH pa so se potegnili nazaj, delno odprli trg za prihod tujcev in tudi določenih dajatev na uvoz niso uvedli. Tudi o Kimu ne veš nič drugega, kot le levičarske novice: četudi ga je že razvil, GA NE BO OBDRŽAL, ampak se ga je te dni ODPOVEDAL za vedno. Oziroma za lažje spanje in hrano. Freedomfighters should be informed!

 • OrangeHitler

  In kakopak navijači začenjajo z napadi na Brščiča, ker se je drznil dregniti v oranžno močvirje in kritizirati njihovega lastnika duše in razlog njihovega obstoja (kakor je moč sklepati iz brezpogojne pripadnosti in nekritičnega in konstantnega opravičevanja s strani njegovih klečeplaznikov).
  Kot kaže ima Trump prav, ko pravi, da ljubi neizobražene. In da bi lahko ustrelil naključnega mimoidočega brez izgube enega samega glasu. Po prebranih komentarjih je to še kako res.

 • OrangeHitler

  In seveda, kot pričakovano.
  Nihče od navijačev ne želi imeti odkritega pogovora o trumpovem izsuševanju močvirja.
  Nihče nima niti toliko jajc, da bi priznal, da je bila ena glavnih nalog administracije popoln polom.
  Navijači ste vložili svojo celotno dušo v tega človeka, zato se ne morete pripraviti, da bi bili enkrat za spremembo iskreni do sebe in si priznali, da ste bili nategnjeni na celi črti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!