V “Golobnjaku” je vroče

Dr. Vinko Gorenak

Konec preteklega leta sem za Nova24TV dejal, da Robert Golob v vlogi predsednika vlade verjetno ne bo dočakal leta 2024. Takrat je bila to drzna napoved, toda mnoge informacije, ki vztrajno prihajajo na dan, kažejo, da sem imel prav.

Dan pred tem, ko je Ustavno sodišče RS leta 2014 odločalo o pritožbi takrat na Dobu zaprtega Janeza Janše, sem šel po Beethovnovi ulici v Ljubljani, kjer domuje ustavno sodišče. Po nasprotni strani iste ulice v isti smeri je šel dr. Ernest Petrič, takrat ustavni sodnik. Z dr. Petričem sva se spoznala že pred mnogimi leti, ko je bil veleposlanik v Avstriji. Ne morem trditi, da se dobro poznava, lahko pa rečem, da se na ulici vljudno pozdraviva.

Glede na to, da sem vedel, o čem naslednji dan odloča ustavno sodišče, sem mu čez ulico glasno dejal: “Saj bi prišel čez cesto in vam dal roko, a se bojim, da bi me kdo videl in bi iz tega naredil pritisk na ustavno sodišče.” Dr. Ernest Petrič je pokončen mož, ustavil se je, zakorakal čez cesto in mi dal roko, pri tem pa dejal: “Saj živimo v svobodi, mar ne?” Seveda sem bil presenečen, on pa je odšel proti vhodu na ustavno sodišče. Tudi sicer sem v prvi in tretji vladi Janeza Janše veliko komuniciral s kandidati za ustavne sodnike, seveda v tehnično protokolarnem smislu. Takoj ko so bili izvoljeni, pa sem vsem dejal: “Čestitam za izvolitev in do konca vašega mandata vas nikoli več ne bom poklical.” In tega sem se vedno držal. Tako je po moje tudi prav.

Vsi iščejo poti do ustavnih sodnikov
Moram reči, da sem se v politiki veliko naučil, a kaže da še premalo, vsaj kar zadeva presenečenja iz “Golobnjaka” (vladajoča koalicija z vlado). Te dni ustavno sodišče odloča o tem, ali bo razveljavilo nekatere ključne člene zakona o RTV ali ne. V “Golobnjaku” zaradi tega dobesedno vre. Praktično vsak, ki v “golobnjaku” kaj pomeni, išče zveze in poznanstva z ustavnimi sodniki in sodnicami ter jim dopoveduje, da ne smejo razveljaviti ključnih členov zakona o RTV.

Predsednik vlade Robert Golob in predsednik Ustavnega sodišča Matej Accetto. (Foto: STA)

Še več, na TW-omrežju je zakrožila informacija Požareporta, da je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič na ustavnem sodišču zahtevala vpogled v spis, imenovan Zakon o RTV. Si predstavljate, da bi leta 2014 Janez Janša zahteval vpogled v spis, ki je odločal o zadevi Patria? Kolesariat bi napolnil ulice Ljubljane. Nezaslišan pritisk na ustavno sodišče, ki kaže, kako pomembno je obvladovanje RTV s strani aktualne oblasti.

Seveda pa v “golobnjaku” ni vroče le zaradi te teme. Žarišč vročine je še veliko več. Saj se še spomnite predvolilnih obljub SD, da bomo v 30 dneh prišli vsi do zdravnika specialista in podobno. Robert Golob je v ta namen ustanovil celo strateški svet, ki ga vodi priznani kirurg onkolog Erik Brecelj. Koordinacijo pa je namesto zdravstvenega ministra prevzel kar Robert Golob osebno. Kombinacija zdravstvenega ministra Bešiča Loredana in priznanega kirurga onkologa Erika Breclja pa je seveda garancija za konflikt in ne za reševanje kakršnega koli problema v zdravstvu. In to se že dogaja. Minister Bešič Loredan pravi, da na strateškem svetu ni grozil z odstopom, Erik Brecelj pa pove prav to. Osebno na tej točki verjamem Eriku Breclju.

Hudo vroče je tudi na relaciji med Robertom Golobom in finančnim ministrom Klemenom Boštjančičem. Večina poznavalcev financ se strinja, da omenjeni ni sposoben voditi finančnega ministrstva. To je očitno spoznal tudi Robert Golob, ki mu je v preteklem tednu poslal kar nekaj sporočil, s katerimi mu je dal vedeti, da ni zadovoljen z njegovim delom. Odstop Tilna Božiča, državnega sekretarja na finančnem ministrstvu, v preteklem tednu tudi nekaj pove. Zadolžen je bil namreč za davčno reformo.

Ne nazadnje pa še največ pove izjava Roberta Goloba, da reform, ki ne bodo ustrezno pripravljene, pač ne bodo v obliki zakonskih sprememb predlagali državnemu zboru. In za sedaj kaže, da po letu vladanja nimajo pripravljene še nobene reforme. Vse po vrsti napovedujejo, vse po vrsti pa tudi prelagajo na poznejši čas, morda čas, ko bo Robert Golob spoznal, da pač ni dorasel funkciji, ki jo opravlja.

Koga išče Kučan?
Toda ne veselite se kakih predčasnih volitev ali nove desne koalicije. Čeprav se govori o velikem nezadovoljstvu znotraj poslanske skupine Gibanja Svoboda in možnosti odhoda kar desetih njihovih poslancev na svoje, za sedaj po moji oceni ni bojazni, da bi bila leva koalicija ogrožena, pa čeprav brez Roberta Goloba. Bodo pač našli nekoga, ki ga bo nadomestil, za kar menda navija tudi Milan Kučan.

Res je v “Golobnjaku” vroče, vročine ne proizvaja elektrika, ampak nesposobnost.

Dr. Vinko Gorenak