Vesel konec, politiki umazani!

Miro Petek

Božično voščilo “Vesel božič, živali umazane” Jerneja Štromajerja, člana Socialnih demokratov in državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je povzročil vihar v digitalni areni. Štromajer je ob svoji nekultivirani komunikaciji doživel resne reakcije in zgražanja pa tudi odzive, ki so bili na povsem enaki ravni kot njegovo sporočilo. Če se bo poglobil v to, kaj mu je v teh reakcijah sporočalo slovensko ljudstvo, mu bo leto hitro minilo. Predsednik vlade Marjan Šarec, ministri na čelu s šolskim Jernejem Pikalom in vrh stranke skupaj z Dejanom Židanom se od Štromajerjeve komunikacije niso distancirali, oznako kristjanov kot umazanih živali pa je z navdušenjem všečkala evropska poslanka Tanja Fajon.

Jernej Štromajer kot tak sploh ni vreden, da bi se z njim ukvarjali. Problem je v vladi in ideološki nadvladi nad slovenskim šolstvom, ki ga je zganjala partija vse obdobje Jugoslavije, to maniro je kasneje prevzela postkomunistična elita − z izjemo nekaj let − tudi vse obdobje v samostojni Sloveniji.

Ideološki totalitarizem, ki je nestrpen do drugače mislečih in drugačnosti, kar kaže tudi primer nespoštovanja ustavne odločbe o financiranju zasebnih šol, se je globoko ukoreninil v našo družbo.

Nekoč smo se Beogradu upirali, sedaj mu odpiramo šole
Aktualni minister Jernej Pikalo je v službi te politike ter je eden od vidnih predstavnikov ideološkega totalitarizma in dogmatizma. Poleg tega, da je član stranke s to genetsko zasnovo, izhaja še s fakultete za družbene vede, ki temelji na lažni resnici in lažni znanosti. Jernej Štromajer je produkt te fakultete. Res sem tudi sam končal to fakulteto z vso ideološko navlako, vendar je v prejšnjih časih na tej fakulteti drugačnega imena kljub vsemu bilo nekaj disidentskih profesorjev, ki so sejali dvome o marksistični “znanosti” in socializmu ter tako pri študentih vzbujali zanimanje za vprašanja zunaj marksistične dogme.

Jernej Pikalo in Jernej Štromajer (Foto: STA)

Od Gabrovih reform dalje je slovenski izobraževalni sistem na vseh ravneh deležen zniževanja osnovnih standardov, vso tranzicijsko obdobje pa sta vzgoja in izobraževanje sredstvo v rokah politike. Dominantna leva politika je uspela z indoktrinacijo v izobraževalnem sistemu, da lahko vsa ta leta uveljavlja in ohranja svoj ideološki monopol. Ustvarjajo namreč idealne podložnike svoje totalitarne vladavine. Mnogi mladi, ki so bili rojeni že v času samostojne Slovenije, v levičarskih političnih podmladkih in z različno ikonografijo slavijo totalitarizem in zločinski sistem, ki smo ga starejši doživljali v času Jugoslavije. Pred osamosvojitvijo smo se uprli skupnim jedrom, ki jih je vsiljeval Beograd, uprli smo se mitingu resnice, ki ga je hotel iz Beograda v Ljubljano izvoziti Milošević, sedaj srbščini odpiramo vrata slovenskih šol. Jezik soseda je tisti, ki mora imeti prednost, to pa so nemščina, italijanščina, madžarščina, hrvaščina. Na podeželju in ob meji ta oblast zapira podružnične osnovne šole, za uvajanje srbščine denar ni problem.

Te politike nikakor ne smemo podcenjevati, nasprotno: lahko se posmehujemo in hihitamo pojavu Štromajerja, vendar so danes na oblasti ljudje, ki so jim bili komunisti mentorji in iščejo zglede v stalinizmu. Postkomunistična elita že skoraj tri desetletja ohranja obstoječa razmerja ravno s pomočjo vzgoje in izobraževanja. Večina tega ne opazi, ker to pač ni vidno na prvi pogled: uspeva jim doseči prisilo brez uporabe sile. Ne vidijo se teror, prepričevanja, pritiski, ampak s pomočjo vzgoje vsak nov rod uspešno utirijo k temu, da sprejemajo njihovo ideologijo. Večina pedagoškega kadra je to že absolvirala. Peščica zasebnih šol je pod stalnim pritiskom teh oblasti in grožnjo, da bodo ukinili financiranje, kolikor šol in fakultet se sploh še financira iz javnih sredstev, ki jim je v krajšem premoru z desno vlado bila podeljena kakšna koncesija.

Ne smemo več pustiti, da nas zaničujejo, zasmehujejo, ponižujejo, siromašijo, strašijo …
V politiki je kot v življenju: dnevi so ti šteti od takrat, ko se rodiš, in tej vladi so dnevi šteti od trenutka, ko je v parlamentu dobila mandat. Ta vlada se muči, njeno umiranje je mučno tudi za okolico, v tem primeru je evtanazija želena in dovoljena, brez kakšnih moralnih zadržkov. Rešeni bodo Šarec in njegovi, ker trpijo, saj je razkorak med željami in sposobnostmi prevelik. Rešeni bomo vsi mi, ker katastrofalna vlada tišči Slovenijo proti dnu. A kljub vsemu − privoščimo jim vesel konec.

Stopili smo v leto 2020. Konec je zapečkarstva, ne smemo več pustiti, da nas zaničujejo, zasmehujejo, ponižujejo, siromašijo, strašijo, po krivem sodijo in zapirajo, da nam kradejo in lažejo. Stopiti je treba iz cone udobja, pokazati bo treba vsaj malo volje in poguma. Začeti je treba takoj, leto bo hitro naokrog.

Miro Petek

 • VERZIFIKATOR

  Marjan Gazda

  KMETIJA NA OBROKE

  Primarširal fant je s Serpentine,
  tisti no, saj dobro ga poznate,
  ki za gospodarja ga imate
  na kmetiji, tisti vrh strmine.

  Tokrat ni čez babnico udrihal,
  kot da nanjo bi za hip pozabil,
  druge je besede uporabil,
  ko marširajoč je prisopihal.

  Primarširal je in se pridušal,
  da preveč je zemlje na višini,
  da gre grunt navzdol mu po strmini,
  upal je, da kdo ga bo poslušal.

  Mlin da gre po zlu, nam je potožil,
  kmečka mu uhaja pokojnina,
  da na gruntu vlada zgolj sivina,
  plaz na levi da se mu je sprožil.

  Levih rok ima da v izobilju,
  ko pa kje potreba se pokaže,
  ubežati je otrokom laže
  kakor v grunta delati okrilju.

  Na obroke šla bo Serpentina
  vsa po zlu, se gazda je pridušal,
  nekaj še povedati poskušal,
  pa ni našel več besed, tišina.

  So zato sosedje tu dodali,
  da uštel se stric je, ko prepustil
  grunt je Serpentinšku, s tem dopustil,
  da ga bodo naglo razprodali.

  Saj poznal je vendar stric nečaka,
  da le gobezdač je, ni za delo,
  a prevladalo je spet načelo,
  da vse stavi naj se na bedaka.

  V franže šel ves grunt bo, na obroke,
  zgodba je že od začetka znana,
  zemlja bo pod ceno razprodana,
  dolg pa pade na otrok otroke.

 • pajot

  Miro,jaz že od vsega začetka govorim,da je od vseh ministrstev najbolj pomembno šolstvo. Kdor ima šolstvo pod komando,ima tudi prihodnost.

  • Ivan Ivanovič

   T.i. pomladne stranke so mislile, da jim bo svetlo prihodnost podelil Dedek Mraz …

 • Marija

  Čestitke g.Petek.Začeti je treba združeno.

 • RATATA
  • Artur

   Bravo Boštjan M. Zupančič ! Podpišem.

 • Vera

  Lepo napisano g.Petek,toda vsi nimamo opranih možganov, zato se tej vladi ne bomo pustili.Danes sem zjutraj po radiu slišala,da bi vlada morala neke dokomente pripraviti lani maja, toda še sedaj niso,ko bi tisto za kar so se zmenili,že moralo stopiti v veljavo.Zato tej kvazi lestvici popularnosti ne verjamem prav nič,saj je prirejena .”Petorček” še diha samo na škrge,upam,da se ne bo več dolgo mantral,če ne gre,ne gre.

 • Artur

  Stopili smo v leto 2020. Konec je zapečkarstva, ne smemo več pustiti, da nas zaničujejo, zasmehujejo, ponižujejo, siromašijo, strašijo, po krivem sodijo in zapirajo, da nam kradejo in lažejo. Stopiti je treba iz cone udobja, pokazati bo treba vsaj malo volje in poguma. Začeti je treba takoj, leto bo hitro naokrog???!!!

  Dvomim, da bo iz tega kaj ratalo vsaj nekaj časa ne glede na 75% Levih Slovencljev z defektom v možganih.

  Da, zaista postoji anatomska razlika između mozga ljevičara i desničara: amigdala
  https://homunizam.wordpress.com/2017/11/24/postoji-anatomska-razlika-izmedu-mozga-ljevicara-i-desnicara-amigdala/?fbclid=IwAR3NHhD3lgFprjwEbe2hO3NSYIBjz2qdvVm6WZbE-Aukdod0KfYb-OsWu3Y

 • Stane Golobič

  Sramota za celotno vlado.