fbpx

Vlada Mira Cerarja, ki je koroška dečka vzela za talca svojih političnih ambicij, sodi pred Evropsko sodišče za človekove pravice

Foto: STA

Od ugrabitve koroških dečkov je minilo leto dni, otroka pa kljub vsem sodbam še vedno ne smeta domov. V minulem letu so vse sodne instance ovrgle zavajanja ministrice za družino Anje Kopač Mrak, socialne inšpekcije Petra Stefanoskega in tudi varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer, ki so zatrjevali, da je bil odvzem koroških dečkov zakonit, da babica nima aktivne pravice tožiti in uveljavljati kakršnegakoli zahtevka pred sodiščem in da z odvzemom vnučkov ni bilo poseženo v človekove pravice.

Tragična zgodba koroških dečkov se je začela v decembru 2015, ko jima je oče umoril mamo. Koroška dečka sta po največji izgubi svojega življenja do 30. marca 2016 svoje rane celila v družini babice in dedka, kjer sta že prej pogosto bivala.

Babica in dedek sta lepo skrbela za svoja vnučka
Med njimi je nastalo običajno družinsko življenje, babica in dedek sta otrokoma dala varen dom, ju hranila in oblačila, ob večerih pa pripovedovala zgodbe iz otroštva njune mame, ob katerih ni manjkalo smeha in solz. Babica in dedek sta v sodelovanju z vrtcem in zdravstveno službo skrbela tudi za primeren socialni razvoj vnučkov in vse je kazalo, da se bo njihovo življenje počasi vrnilo v tire normalnosti. Tako je bilo do tistega usodnega dne, ko ju je Center za socialno delo Velenje nenapovedano, brez vednosti starih staršev in pod krinko strokovnosti, brutalno iztrgal iz znanega okolja vrtca v Slovenj Gradcu, ju odpeljal ter namestili v še vedno neznano rejniško družino.

Opozarjanje na nezakonitosti v primeru koroških dečkov je dolžnost stroke, parlamenta in javnosti
Primer koroških dečkov je sprožil ostro nasprotovanje dela strokovne, civilne javnosti in politike neodgovornemu ter nezakonitemu poseganje Cerarjeve vlade v družine. Že aprila 2016 se je v podporo vnučkoma, babici in dedku pred ministrstvom Anje Kopač Mrak zbralo več sto krajanov Pameč in drugih podpornikov iz cele Slovenije, ki so ustanovili Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev, maja 2016 pa se je opozorilom javnosti pridružilo tudi Upravno sodišče v Mariboru, ki je odločilo, da je bil odvzem vnučkov nezakonit, ker so bile kršene tako ustavne kot človekove pravice.

Žalostna usoda koroških dečkov se kršilcev človekovih pravic ni dotaknila, saj so še naprej gluhi za prošnje ljudi in sodbe sodišč. Ministrica kljub sodbam sodišč o kršitvi človekovih pravic še vedno ni priznala strokovne napake podrejenih, v katero se je prostovoljno vpletla s seznanitvijo osebnih podatkov babice, dedka in koroških dečkov ter s sodelovanjem na novinarski konferenci s Petrom Stefanoskim, Darjo Kuzmanič Korva, Gabi Čačinovič Vogrinčič in Lidijo Hartman Koletnik, 6. aprila 2016.

Namesto častnega priznanja napake in takojšnje vrnitve koroških dečkov v njuno edino družino, je ministrica raje vsilila novi zmazek Družinskega zakonika, socialnim delavcem odvzela strokovne kompetence in odgovornost za razreševanje najzahtevnejših družinskih situacij naložila sodiščem, kljub opozorilom sodnega sveta, da za izvajanje zakonodaje nimajo dovolj izvedencev.

Največji dosežek “etične” vlade v letu 2016 – ugrabitev koroških dečkov in upiranje sodiščem
O pravi naravi Cerarjeve vlade priča dejstvo, da kljub soglasno ugotovljenim kršitvam človekovih pravic v primeru koroških dečkov na vseh stopnjah slovenskih sodiščih še vedno kljubuje pravici in že več kot leto dni uporablja svojo moč, da zadržuje koroška dečka stran od starih staršev.

Nepoznavanje ali nespoštovanje prava človekovih pravic s strani predsednika vlade, ustavnega pravnika Mira Cerarja, ki ima na ustih med, za hrbtom pa nož, omogoča podaljševanje agonije koroških dečkov. Tudi Cerar ve, da sta vnučka ob prvem srečanju z babico in dedkom z vprašanjem: “Babi, a gremo zdaj domov?” jasno povedala, kje je njun dom. Miro Cerar je na vrhuncu afere sicer napovedoval “resen” pogovor s Kopač Mrakovo. Iz tega ni bilo nič. Njegovo sočutje do otrok sega kvečjemu do ogledov tekem, na katere predsednik vlade s falconom na naš račun nezakonito vozi tudi otroke. Anja Kopač Mrak pa svoj čustveni primanjkljaj kompenzira z razkrivanjem svoje zasebnosti rumenim medijem.

Koroška dečka sta po več kot letu dni ujetništva še vedno talca vladajočih. Vlada Mira Cerarja, ki je koroška dečka vzela za talca svojih političnih ambicij, sodi zaradi svojega zavržnega ravnanja pred Evropsko sodišče za človekove pravice.

Franci Donko