fbpx

“Vladavina prava”

Ivan Šokić

Definicija vladavine prava se razlikuje glede na to, koga vprašate. Za nekatere pomeni spoštovanje zakonov ter predstavlja garant, da se kakršnikoli nesporazumi na koncu vedno lahko rešujejo po sodni poti. Za druge vladavina prava pomeni sprejemanje vseh norosti, ki se jih bruseljski evrokrati spomnijo.

Da je Evropski parlament že lep čas vlačil po zobeh Madžarsko in Poljsko, ni nikakršna skrivnost. Tako proti Madžarski leta 2015 kot proti Poljski leta 2017 je bil sprožen postopek po 7. členu Pogodbe o Evropski uniji. Proti Madžarski so sprožili postopek zaradi kršenja “temeljnih vrednot EU”, medtem ko je v primeru Poljakov bila na udaru pravosodna reforma, s katero so se lotili čiščenja Avgijevega hleva, polnega komunističnih ostalin.

Z vsem skupaj sovražniki Madžarske in Poljske v Bruslju niso uspeli doseči ničesar, saj je za sprejetje kakršnihkoli sankcij potrebno soglasje vseh držav članic z izjemo obtoženke, Poljska in Madžarska pa sta ena drugi krili hrbet. Eskalacija s strani bruseljskega komisariata je bila le vprašanje časa.

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

Tako pridemo do Izrednega zasedanja Evropskega sveta med 17. in 21. julijem 2020, ko so voditelji držav članic EU dosegli dogovor o svežnju za okrevanje in proračunu za obdobje 2021–2027. Da so se lomila kopja, ni nobena skrivnost. Vse repenčenje voditeljev tako imenovanih “varčnih držav” je bil zgolj kabuki, ki je preusmeril pozornost stran od vzpostave mehanizma vladavine prava, s katerim bi v Bruslju radi pogojevali dodelitev že odobrenih sredstev, posameznim državam članicam EU.

Zasluge za to gredo Svetu EU in Evropskemu parlamentu, ki sta iz naftalina potegnila do absurda abstrahiran pojem “vladavina prava”, o katerem bi poklicani, kakor se je izrazil madžarski premier Viktor Orbán, presojali po principu arbitrarnosti. Sam menim, da je v bruseljski norosti vseeno prisotna neka logika, ki bi jo lahko označili za “naši in vaši”. Naši, bodo sklenili v Bruslju, spoštujejo vladavino prava, karkoli že to je. Vaši tega ne morejo nikoli, ker niso naši. Slovenski premier Janez Janša je to označil s pojmom “vladavina pravih”.

Za Poljsko in Madžarsko pri predlaganem mehanizmu “vladavine prava” ni sporna zgolj arbitrarnost, temveč tudi poenostavitev pri sankcioniranju držav članic, ki bi jih spoznali za krive rušenja “vladavine prava”. Z razliko od trenutno potrebne absolutne večine bi po novem zadostovala navadna večina. V praksi bi to pomenilo, da bi s strinjanjem Poljska in Madžarska podpisali svojo lastno smrtno obsodbo. Mar se je čuditi, da sta pripravljeni vložiti veto, dokler veto še nekaj pomeni? Medtem pa milijarder George Soros iz New Yorka svari, da si EU “ne more privoščiti kompromisa glede določb o vladavini prava, ki se nanašajo na dodelitev sredstev državam članicam.”

George Soros (Foto: epa)

Še najbolj skrbi dejstvo, da sta veto na takšen predlog pripravljeni vložiti samo Poljska in Madžarska. Mar druge države članice EU mislijo, da so nedotakljive? Da se nikoli ne bodo znašle na muhi bruseljskih aparatčikov željnih novega skalpa? To je naivno razmišljanje. Kajti “vladavina prava”, kakor te dni dokazuje komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, je res lahko vseobsegajoč in hudo nedorečen pojem.

Mijatovićeva je svoj najnovejši džihad na Madžarsko začela v imenu pravic “skupnosti” LGBTI. V izjavi, ki je bila na spletni strani Sveta Evrope objavljena v petek, 20. novembra 2020, je Mijatovićeva izrazila strah, da bi lahko predlogi madžarske vlade k ustavnim dopolnitvam “spodkopavali demokracijo, vladavino prava in človekove pravice na Madžarskem.” Zaščita normalne družine in pravic otrok je za Mijatovićevo spodkopavanje vladavine prava.

Komisarka za človekove pravice Dunja Mijatović. (Foto: epa)

“Madžarska ščiti institucijo zakona, ki je osnovan na sporazumni zvezi med žensko in moškim in ščiti družino kot osnovo, na kateri je možno preživetje naroda. Osnova tega razmerja znotraj družine je zakon, kakor tudi odnos med starši in otroki. Oče je moški, mati je ženska,” pravi 9. amandma k madžarski ustavi. To je za Mijatovićevo spodkopavanje vladavine prava in kot tako vredno sankcij.

Ščitenje normalne družine je spodkopavanje vladavine prava. Ni pa spodkopavanje vladavine prava, ko se francoska žandarmerija izživlja nad rumenimi telovniki, ali pa slovensko krivosodje po nedolžnem strpa v zapor vodjo opozicije tik pred volitvami.

Ivan Šokić