fbpx

Vsa novinarska impotenca!

Miro Petek

Direktor 2TDK Dušan Zorko pa pravi, da so razpis razveljavili, ker je izbrani najcenejši ponudnik “domnevno ponaredil referenco”. Kako domnevno!? Jo je ponaredil ali ne? Domnevno sta lahko Zorko in Bratuškova del gradbene mafije.

Prejšnji teden so novinarji in uredniki slovenskih dominantnih medijev spet zamudili priložnost, da bi si s postavljanjem relevantnih vprašanj dvignili kredibilnost. Osnovno orodje novinarja je vprašanje, toda novinarska impotenca se je pokazala v vsej razsežnosti, saj se je izkazalo, da ne znajo postavljati osnovnih vprašanj in podvprašanj (mogoče jim to ni dovoljeno?), kaj šele da bi kakšen odgovor ali izjavo nato premislili, preverili, soočili, razložili in končno komentirali.

Oglejte si še: Novinarski špiclji Udbe

Če bi odgovore premislili, bi našli spet kup priložnosti za postavljanje novih vprašanj. Saj od dominantnih medijev ne pričakujemo niti poskusa preiskovalnega novinarstva, vendar lahko vsaj od RTV Slovenija zahtevamo več kot rutinsko in običajno pristransko dnevno poročanje ter nekaj napora, da je novinar pripravljen stopiti še malo prek tistega, kar hoče in želi sogovorec prodati.

Haklov računalniški mrk
Mrk v javnem zavodu Lekarna Ljubljana zaradi napada računalniškega virusa so mediji precej minimizirali in odgovornim niso postavljali vprašanj, da bi lahko dobili odgovore, ki bi zanimali javnost. Gledali smo bedne prizore, kako so pred kamero silili ljudi, ki so se znašli pred zaprtimi vrati lekarne, in jih mučili s trivialnimi vprašanji. Že to, da niso niti povprašali, kateri sistem uporablja Lekarna Ljubljana in kdo skrbi za informacijsko varnost, je dovolj povedno. Ni bilo postavljeno vprašanje, ali so bile podatkovne baze vseh pacientov zbrane na strežnikih, ki so bili v dosegu virusov, in ali so hekerji ukradli občutljive osebne podatke. Računalniške programe virusi seveda lahko napadejo, od virusov pa morajo biti odmaknjene in varno spravljene podatkovne baze. Kakšen sistem imajo v lekarnah za upravljanje informacijske varnosti, da ni bilo takojšnjega alarma, ampak so se zbudil šele takrat, ko so bili okuženi vsi računalniki? Lekarna Ljubljana uporablja informacijski sistem Hakl IT in na tej točki se že začne razmislek, zakaj je bil ukazan tak medijski molk pri razčiščevanju tega dogodka.

Domnevno sta lahko Zorko in Bratuškova del gradbene mafije
Ministrico Alenko Bratušek je bilo ob razveljavitvi razpisa za graditev mostu čez Glinščico spet mučno poslušati. Očitno je bil razpis razveljavljen, ker posla ni dobil Kolektor, Bratuškova pa je ob tem izjavila: “Ne bomo se uklanjali lobijem gradbincev.” Če se ne boste uklanjali lobijem, tovarišica Alenka, potem pustite graditi tiste, ki so bili po vseh kriterijih izbrani, ne pa da gradbeni lobiji iz zakulisja rušijo razpise. Če govori ministrica o lobijih, potem bi morali novinarji vztrajati z vprašanjem, kateri so ti lobiji. In se povrniti v bližnjo preteklost, ko je bila Bratuškova predsednica vlade, ter sešteti, kateri gradbinci so takrat molzli državni proračun. Kajti Bratuškova je izjavila, da “starih praks molzenja denarja ne bo dovolila“.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in generalni direktor 2TDK Dušan Zorko. (Foto: STA)

Bratuškova pa veliko ve o starih praksah, saj je bila predsednica vlade. Zakaj takrat, tovarišica Bratuškova, niste prekinili z molzenjem denarja? In kam so še odtekali denarji od te bogate molže? Bratuškovi je treba postavljati veliko vprašanj, da bi lahko od nje dobili nekaj skromnih odgovorov, s svojim razredčenim besednim zakladom in obračanjem treh stavkov lahko pred mediji preživi le zato, ker prvemu odgovoru ne sledi takoj drugo vprašanje in drugemu odgovoru v isti sapi ni postavljeno podvprašanje. In da 2TDK razveljavi razpis na podlagi suma, ne pa dejstev, ki bi trdno stala, dokazuje, da 2TDK, Bratuškovo in celotno vlado vodijo lobiji. Direktor 2TDK Dušan Zorko pa pravi, da so razpis razveljavili, ker je izbrani najcenejši ponudnik “domnevno ponaredil referenco”. Kako domnevno? Jo je ponaredil ali ne? Domnevno sta lahko Zorko in Bratuškova del gradbene mafije.

Šverc migrantov Socialnih demokratov
In končno, brez vprašanj jo je odnesla vinska kraljica Lidija Mavretič, ki se je s svojim možem ukvarjala s trgovino z migranti. To medijsko minimiziranje njenega kriminala ji je omogočila pretekla kandidatura za evropsko poslanko na listi predhodnice Socialnih demokratov. Če bi bila članica SDS, bi o njenih poslih pisali z mastnimi naslovi. Vsak vaški posebnež, ki je kdaj izstopil iz SDS, je v medijih takoj postal “vidni član” SDS, vinska kraljica pa je bila v tej kriminalni zgodbi bolj kraljica kot pa kandidatka SD za evropsko poslanko. Novinarsko vprašanje, naslovljeno na SD, ali obsojajo njeno ravnanje, je seveda butasto. Kajpak bodo obsodili, vsaj javno, čeprav intimno najbrž marsikateri član SD skupaj s Tanjo Fajon vidi v njenem švercu humanitarno noto. Zato je bistveno vprašanje, ki pa ga nismo slišali ali prebrali: ali ni morebiti SD skupaj s Šarčevo vlado in njeno politiko, ki dopušča množične ilegalne migracije, konstitutivni člen v tej široki kriminalni združbi?

Miro Petek