Vsa novinarska impotenca!

Miro Petek

Direktor 2TDK Dušan Zorko pa pravi, da so razpis razveljavili, ker je izbrani najcenejši ponudnik “domnevno ponaredil referenco”. Kako domnevno!? Jo je ponaredil ali ne? Domnevno sta lahko Zorko in Bratuškova del gradbene mafije.

Prejšnji teden so novinarji in uredniki slovenskih dominantnih medijev spet zamudili priložnost, da bi si s postavljanjem relevantnih vprašanj dvignili kredibilnost. Osnovno orodje novinarja je vprašanje, toda novinarska impotenca se je pokazala v vsej razsežnosti, saj se je izkazalo, da ne znajo postavljati osnovnih vprašanj in podvprašanj (mogoče jim to ni dovoljeno?), kaj šele da bi kakšen odgovor ali izjavo nato premislili, preverili, soočili, razložili in končno komentirali.

Oglejte si še: Novinarski špiclji Udbe

Če bi odgovore premislili, bi našli spet kup priložnosti za postavljanje novih vprašanj. Saj od dominantnih medijev ne pričakujemo niti poskusa preiskovalnega novinarstva, vendar lahko vsaj od RTV Slovenija zahtevamo več kot rutinsko in običajno pristransko dnevno poročanje ter nekaj napora, da je novinar pripravljen stopiti še malo prek tistega, kar hoče in želi sogovorec prodati.

Haklov računalniški mrk
Mrk v javnem zavodu Lekarna Ljubljana zaradi napada računalniškega virusa so mediji precej minimizirali in odgovornim niso postavljali vprašanj, da bi lahko dobili odgovore, ki bi zanimali javnost. Gledali smo bedne prizore, kako so pred kamero silili ljudi, ki so se znašli pred zaprtimi vrati lekarne, in jih mučili s trivialnimi vprašanji. Že to, da niso niti povprašali, kateri sistem uporablja Lekarna Ljubljana in kdo skrbi za informacijsko varnost, je dovolj povedno. Ni bilo postavljeno vprašanje, ali so bile podatkovne baze vseh pacientov zbrane na strežnikih, ki so bili v dosegu virusov, in ali so hekerji ukradli občutljive osebne podatke. Računalniške programe virusi seveda lahko napadejo, od virusov pa morajo biti odmaknjene in varno spravljene podatkovne baze. Kakšen sistem imajo v lekarnah za upravljanje informacijske varnosti, da ni bilo takojšnjega alarma, ampak so se zbudil šele takrat, ko so bili okuženi vsi računalniki? Lekarna Ljubljana uporablja informacijski sistem Hakl IT in na tej točki se že začne razmislek, zakaj je bil ukazan tak medijski molk pri razčiščevanju tega dogodka.

Domnevno sta lahko Zorko in Bratuškova del gradbene mafije
Ministrico Alenko Bratušek je bilo ob razveljavitvi razpisa za graditev mostu čez Glinščico spet mučno poslušati. Očitno je bil razpis razveljavljen, ker posla ni dobil Kolektor, Bratuškova pa je ob tem izjavila: “Ne bomo se uklanjali lobijem gradbincev.” Če se ne boste uklanjali lobijem, tovarišica Alenka, potem pustite graditi tiste, ki so bili po vseh kriterijih izbrani, ne pa da gradbeni lobiji iz zakulisja rušijo razpise. Če govori ministrica o lobijih, potem bi morali novinarji vztrajati z vprašanjem, kateri so ti lobiji. In se povrniti v bližnjo preteklost, ko je bila Bratuškova predsednica vlade, ter sešteti, kateri gradbinci so takrat molzli državni proračun. Kajti Bratuškova je izjavila, da “starih praks molzenja denarja ne bo dovolila“.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in generalni direktor 2TDK Dušan Zorko. (Foto: STA)

Bratuškova pa veliko ve o starih praksah, saj je bila predsednica vlade. Zakaj takrat, tovarišica Bratuškova, niste prekinili z molzenjem denarja? In kam so še odtekali denarji od te bogate molže? Bratuškovi je treba postavljati veliko vprašanj, da bi lahko od nje dobili nekaj skromnih odgovorov, s svojim razredčenim besednim zakladom in obračanjem treh stavkov lahko pred mediji preživi le zato, ker prvemu odgovoru ne sledi takoj drugo vprašanje in drugemu odgovoru v isti sapi ni postavljeno podvprašanje. In da 2TDK razveljavi razpis na podlagi suma, ne pa dejstev, ki bi trdno stala, dokazuje, da 2TDK, Bratuškovo in celotno vlado vodijo lobiji. Direktor 2TDK Dušan Zorko pa pravi, da so razpis razveljavili, ker je izbrani najcenejši ponudnik “domnevno ponaredil referenco”. Kako domnevno? Jo je ponaredil ali ne? Domnevno sta lahko Zorko in Bratuškova del gradbene mafije.

Šverc migrantov Socialnih demokratov
In končno, brez vprašanj jo je odnesla vinska kraljica Lidija Mavretič, ki se je s svojim možem ukvarjala s trgovino z migranti. To medijsko minimiziranje njenega kriminala ji je omogočila pretekla kandidatura za evropsko poslanko na listi predhodnice Socialnih demokratov. Če bi bila članica SDS, bi o njenih poslih pisali z mastnimi naslovi. Vsak vaški posebnež, ki je kdaj izstopil iz SDS, je v medijih takoj postal “vidni član” SDS, vinska kraljica pa je bila v tej kriminalni zgodbi bolj kraljica kot pa kandidatka SD za evropsko poslanko. Novinarsko vprašanje, naslovljeno na SD, ali obsojajo njeno ravnanje, je seveda butasto. Kajpak bodo obsodili, vsaj javno, čeprav intimno najbrž marsikateri član SD skupaj s Tanjo Fajon vidi v njenem švercu humanitarno noto. Zato je bistveno vprašanje, ki pa ga nismo slišali ali prebrali: ali ni morebiti SD skupaj s Šarčevo vlado in njeno politiko, ki dopušča množične ilegalne migracije, konstitutivni člen v tej široki kriminalni združbi?

Miro Petek

 • Jan Kovalski

  “Domnevno sta lahko Zorko in Bratuškova del gradbene mafije”
  =====================
  Ne, ta dva nista domnevno ampak dejansko!

 • karpelec

  Ob vsem naštetem v prispevku, nam ostane , samo še dejstvo, da imamo 571 invalidov, ki sploh ne razmišljajo s svojo glavo, ampak sledijo piškotkom vsakokratne vlade in je služba njihov hobi.

 • SIMON ROZIC

  Bratovšca od same domišljavosti in “pomembnosti” zgleda kot
  ena “šajtrga” z gradbišča ! Kaj vse mi premoremo, a ne?

  • karpelec

   …katere kolo ima ” ohterja” in v pogonu poje: “naj delam-ne delam”…

  • marker

   Ja, mi znamo, mi zmoremo, le rezultati so bolj kilavi, kajne Alenka?

   • xtc

    Nič skrbet “ona džast,nid tajm”.

  • RATATA

   Japaner

   • SIMON ROZIC

    Odlično!

 • Dada

  JA PETEK, me zanima s čim si se zameril Janši, da si odletel tako kot odvetnica Ušajeva. Ne bom nič sklepala o vzroku izgube PR službe v SDS , bolj me zanima, kje se boš zdaj zaposlil….. Plesniv je bil tvoj novinarski kruh, kakšen pa bo zdaj ????, desnica te ne mara, po levici pa po janševsko pljuvaš…..

  • marker

   Naj te ne skrbi zanj. Naj te bolj skrbi začetek gradnje drugega predora AC, 2TDK in AC na Koroško, kjer imajo tvoji delodajalci glavno besedo, da se nič ne naredi. Opozicija nima glasov in ne moči, zato je ne vpletaj v to vašo levo kolobocijo. Novinar Petek se bo že sam znašel.

   • Perkele

    Sicer so probal zjebat vse, eno z referendumi, drugo z ustavno presojo trase, ampak gredo vsi projekti naprej. Itak, zamuda in oportunitetni stroški medtem rastejo, ampak ti se izstavijo SDSu, ko so volitve.

    • Dada

     Nekdo pač bremza v hrib in to je princ teme.

   • Dada

    A si nepismen ?- Nauči se čitat, pa bo.
    Briga me za Petka ali SOBOTKA, ali se bo ali ne., takih lumpennovinarjev je na tone. Gre za to, da je bil pljuvalec, zato ga je tudi princ teme zaposlil, ne zato, ker bi bil dober novinar, v tem je point. Sedaj bo pljuval zastonj. Kar se petek nauči, to zna.
    Tako tudi bo, SDS ne bo v vladi, nima besede, zato hodi na take dogodke, kot je ” protest proti migrantom, protest proti zverem..” NEpomembne. V bistvo tam, kjer so “napumpani” predlagala zamenjavo ministra, na Proslavo ob 1000 letnici pa ga ni bilo, ker tam ne bo dobil nič političnih točk, tam niso zahtevali nobene zamenjave..

 • xtc

  Bratušica je uitaq politično truplo kot Zorko,ki ga je Heineken nagnal iz LP,ker mu je Han vsaj za 200 000 eur preveč drago prodajal nalepke za steklenice-no Zorko je po tihen in bojda brez odpravnine odšel,ker naj bi drugače zadeva zaradi korupcije komčala na sodišču.
  Bratušca pa ima že afer in masla na glavi za preveč in so jo gradbeni mafiozi v politiko obudili ravno toliko ,da poskrbi za njih.
  Vendar pa malce resnejši opozarjajo ,da lahko na koncu tako Bratušica kot Zorko počakata v arestu zaradi zlorab in še kdo z DRI.
  Kajti če se izkaže ,da je kriva obtožba najcenejšega ponudnika resnična,se bodo usule kazenske in odškodninske tožbe.
  Zagotovo pa bo Cengiz vložil tožbo,proti 2TDK,ki bo moral dokazati resničnost trditve,v tem času pa bo verjetno projekt zastal-dokler dsodišče ne odloči in se začne nov razpis,to pa bi verjetno trajalo in bo kriza prehitela zadevo nato se bodo zadeve ustavile,kot že veliko projektov tudi Tretja os.

 • RATATA

  Ja, res je Miro, novinarji sploh ne sprašujejo, ker se bojijo, da ne bodo več na plačilni listi, da se jim bodo zaprla vsa vrata, da bodo prebutani…
  Tudi mene jezi ta strahovlada, ki vlada in z njo samoomejevanje – samocenzuriranje!
  Pri geniju Preshernu smo vsaj vedeli, da je zaradi Dunajskega cenzorja Mikloshicha moral svojo Zdravico v ćifutarsko Zdravljico spremeniti in te naslovne besede ne najdeš niti v slovenskem slovarju k.j.

 • Franc Šink

  Impotentna je vlada (ne stoji več pokonci kot bi morala) Novinarji postajajo “samo” depresivni ! Kar ni nič čudnega.

 • Objektivno

  Včasih nisi domneval Miro Petek. Včasih si umel raziskati in razodeti resnico. Vendar ti ne oporekam, razodevat resnico sam brez kritja hrbta je smrtno nevarno početje za vsakega posameznika.

 • Nata

  + + + + + Ja , tole napisano je tisti slovenski hakeljc. . . . . . .novinarski presstituti.

  ” Osnovno orodje novinarja je vprašanje, toda novinarska impotenca se je
  pokazala v vsej razsežnosti, saj se je izkazalo, da ne znajo postavljati
  osnovnih vprašanj in podvprašanj (mogoče jim to ni dovoljeno?), kaj
  šele da bi kakšen odgovor ali izjavo nato premislili, preverili,
  soočili, razložili in končno komentirali. “

 • tretjerazredni

  Še ena depresivna zgodba o naših propadlih gradbincih, to je vojska, ki požre največ pira in uvaža največ migrantov, medtem ko so nepremičnine praktično edini trden kapital v tej njihovi norišnici.