Za blaginjo boljševikov je potrebna mizerija

Kolumnist Bogdan Sajovic

Pretekli mesec so Slovenijo prizadele najhujše poplave v njeni zgodovini. Rušilna moč vode je zalivala in odnašala vse pred seboj, za sabo pa puščala razdejanje in obupane ljudi. Bili smo priče primerom velikega poguma pri reševanju in ogromne solidarnosti ob katastrofi. Ne le domače, slike katastrofe, ki so zaokrožile po medijih in spletu, so spodbudile pomoč iz mnogih evropskih držav, celo iz od vojne opustošene Ukrajine.

Odzvala se je seveda tudi politika. Opozicijska, ker pač nima vzhodov moči v rokah, je prijela lopate in zašaflala skozi razdejanje. To pa je šlo v nos levičarskim medijem in nevladnikom, ki so zavreščali, češ da se na tak način opozicija promovira. Pa kaj? Pomagali so prizadetim v nasprotju z nevladniki, ki jih golobja vlada obilno zasipa s proračunskim denarjem, da lahko iz eksotičnih destinacij kritizirajo tiste, ki delajo.

Medtem ko je opozicija delala, pa je pozicija delovala predvsem zmedeno. Prva nutrija mile nam domovine je sicer skušala deliti tolažilne objemčke tistim, ko so v katastrofi zgubili vse premoženje, medtem pa se je njen šocl s svojo ministrsko ekipo razmetaval s floskulami in meglenimi obljubami. Konkretna je bila edino čebinarka, ki je kot prioriteto napovedala reševanje partizanskih spomenikov, pol potopljene države pa klinc gleda. Zdaj po prvem šoku, se pravi kakšen mesec po poplavah, pa se je pernata koalicija zbrihtala, saj so dojeli ogromne priložnosti, ki jim jih je na srebrnem pladnju prinesla katastrofa.

Vse svoje napake bodo zdaj lahko odložili na prag poplav. Z novimi davki, obveznimi solidarnostnimi dajatvami in udarniškim sobotami bodo lahko v imenu solidarnosti globoko posegli v žepe sodržavljanov in v državni upravi kot koordinatorje pomoči poplavljencem zaposlili na stotine sicer nezaposljivih tovarišev. Zlata priložnost, ki bo vsaj desetletje omogočala blaginjo posvečenih tovarišev, kar pomeni, da se bo obnova zavlekla za kakšno desetletje ali dve, kot se je to zgodilo v popotresni obnovi Posočja pred četrt stoletja. To samo potrjuje staro pravilo, da je za blaginjo boljševikov nujno potrebna vsesplošna mizerija …

Bogdan Sajovic