fbpx

Zlatko je problem, še večji problem pa je opozicija

Odgovorni urednik televizijskega programa Nova24TV Aleksander Rant.

Pretekli petek se je zgodilo nekaj, kar je nočna mora vsakega televizijskega urednika ali direktorja televizije. Enega naših snemalcev so obkrožili protestniki, ga porinili v brezizhodno situacijo in fizično napadli. Zlatko Čordić, ki je javno govoril, kako spoštuje ukrepe, je brez maske najprej verbalno napadel našega snemalca, zahteval identifikacijo (do česar nima nikakršne pravice), nato pa mu je iz rok iztrgal kamero. Po incidentu so na našega snemalca navalili protestniki, ki so policiste zmerjali z “lopovi”, čeprav je Čordić protipravno odvzel tujo lastnino. Razumi, kdor more.

Zlatko je prestopil mejo, ki se je v normalnih demokracijah ne bi smel prestopiti. Fizično je napadel človeka, ki je samo opravljal svoje delo, snemal torej. Ni treba posebej omenjati, da gre za človeka, ki ne ustvarja programa, ki nima nič s programsko usmeritvijo televizije, ampak s snemanjem samo služi svoj vsakdanji kruh. Še več, ta napad je pri našem snemalcu pustil psihološke posledice, ki niso zanemarljive. Čordić je s svojim nasilništvom prestopil rubikon. Napadel je predstavnika medija, mu odtujil kamero in zahteval izbris posnetkov, čeprav se je samovoljno izpostavil medijski luči.

Verjeli ali ne, Čordić sploh ni problem. To, da je nasilen in samovoljen, ne igra kakšne velike vloge, saj gre le za postreščka leve politike, ki kljub epidemiji in naraščajočemu številu okužb igra ideološki boj, ki podpira nasilništvo protestnikov, ki ne obsoja napadov na policiste, čeprav samo opravljajo svoje delo, pa še tega zelo nežno. Za tako stanje so krivi Alenka Bratušek, Tanja Fajon, Marjan Šarec in Luka Mesec. Zakaj? Ker so pripravljeni prek trupel sodržavljanov priti nazaj na oblast. Čim več bo mrtvih, tem bolje zanje. Čim več bo protestov, tem bolje zanje. Čim bolj se bo virus širil, tem bolje zanje.

Koordinator Levice Luka Mesec, prvak LMŠ Marjan Šarec, predsednica SD Tanja Fajon in vodja SAB Alenka Bratušek (Foto: STA)

Še bolj kot ti politiki pa je za stanje kriva javna RTV. RTV Slovenija, ki s protestov poroča vsak teden, ki spodbuja kršenje vladnih odlokov, ki ignorira nezakonita ravnanja protestnikov. Ker imajo na svoji strani RTV, se protestnikom zdi, da lahko počnejo, kar jih je volja. Tudi napadajo pripadnike medijev, ki protestom nismo naklonjeni. Uganite, kdo ni obsodil napada na našega snemalca? Alenka Bratušek, Tanja Fajon, Luka Mesec in Marjan Šarec. Prav tako napada niso obsodili v Društvu novinarjev Slovenije in na RTV. Sklepamo lahko, da torej podpirajo nasilništvo nad konkurenčnimi mediji. Lahko sklepamo, da jim godi, če protestniki nasilno obračunavajo z njihovo konkurenco. Sami pa naredijo cel halo zaradi napada na kamero. Pozor, ko je napadena kamera RTV, se počutijo ogrožene. A pri tem incidentu so molčali.

Jasno je, da imamo opozicijo in večinske medije, ki podpirajo nasilje, usmerjeno proti nič krivim snemalcem, če so ti zaposleni na Nova24TV. To pomeni, da je vsak, ki se ne strinja z njihovo ideologijo, potencialni sovražnik, ki ga ne bodo zaščitili, pa naj se mu zgodi karkoli. Bolno, sprevrženo in sramotno. V državi imamo medije in politike, ki so jih sicer polna usta medijske svobode in obrambe pravic, v prvem trenutku, ko so te pravice kršene in ko je medij napaden, pa molčijo. Gre za navadne dvoličneže. In tovrstna dvolična politika omogoča razrast nasilja na slovenskih ulicah. Čas je, da se politiki aktualne vlade nehajo ozirati na poročanje dominantnih medijev in na komentarje opozicije. Čas je, da se zavarujejo državljani in se prepreči samovoljno ravnanje peščice privilegirancev.

Raper Zlatan Čordić – Zlatko na RTV Slovenija (foto: RTV Slovenija)

Policija lahko protestnike kaznuje tudi po 302. členu Kazenskega zakonika, ne le po zakonu o nalezljivih boleznih. Hujskanje k nespoštovanju odlokov vlade je namreč kaznivo dejanje. 302. člen Kazenskega zakonika pravi: »Kdor druge hujska k nasilnemu upiranju zakonitim odločbam ali ukrepom državnih organov ali proti uradni osebi, ki opravlja uradno dejanje, se kaznuje z zaporom do enega leta.« Ta člen pa ne velja le za protestnike. Velja lahko tudi za vse tiste politike opozicije, ki javno pozivajo k neupoštevanju vladnih odlokov. Vrag je vzel šalo, ljudje zbolevajo in umirajo. Če vlada ne bo ustavila toksične opozicije, se lahko stanje drastično poslabša, nasilje, ki smo mu bili priča na petkovih protestih, pa se lahko razširi v naše domove. Ko bodo ljudje začeli braniti svojo lastnino pred poblaznelimi protestniki, bo prepozno, čas za ukrepanje je zdaj, preden ljudje vzamejo pravico v svoje roke.

Aleksander Rant