Tudi Hrvaška protestira proti zloglasni komisarki Sveta Evrope Dunji Mijatović

Datum:

Hrvaško je razburila komisarka za človekove pravice pri Svetu Evrope Dunja Mijatovič, ki je povedala, da je katoliška Cerkev na Hrvaškem poveličevala ustaški režim v času druge svetovne vojne. Na njene besede je ostro reagiralo hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške je prek stalnega predstavnika Republike Hrvaške pri Svetu Evrope poslalo protestno pismo komisarki Sveta Evrope za človekove pravice Dunji Mijatović in protestiralo proti njeni izjavi, da je bila katoliška Cerkev na Hrvaškem poveličevala ustaški režim v času druge svetovne vojne.

Po poročanju Poskoka protestno pismo poudarja, da sta izražanje religije in svobodne prakse neodtujljiv del splošnih človekovih pravic, zagotovljenih s Splošno deklaracijo o človekovih pravicah iz leta 1948, številnimi drugimi deklarativnimi in pravnimi akti ter Konvencijo Sveta Evrope o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Poleg tega je bilo poudarjeno, da je prirejanje maše za religijo bilo versko dejanje, ki izključuje kakršne koli vidike političnega ali pravnega pomena v času druge svetovne vojne.

Hrvaško zunanje ministrstvo jo je podučilo o resolucijah, ki so obsodile totalitaristične režime
V pismu je nadalje zapisano, da je bila komisarka s svojo nesprejemljivo izjavo v nasprotju s pooblastilom, ki ji je bil zaupan, pristranska in neodgovorna, v slogu političnega diskurza tistih, ki  uporabljajo množico netenje razdora in delitev v hrvaški družbi.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je v zvezi z obsodbo totalitarnih režimov in kulture spominjanja opozorilo na Resolucijo Sveta Evrope 1481/2006 in Resolucijo Evropskega parlamenta z dne 19. septembra 2019 in opozorilo, da je komisar ravno razvrednotil prizadevanja, usmerjena v v spomin na žrtve totalitarnih režimov in aktivno nasprotoval ciljem in namenu teh resolucij. Pred dvema letoma je Dunja Mijatović neupravičeno obtožila Hrvaško zaradi nasilja nad ilegalnimi migranti in se sklicevala na “opozorila domačih in tujih nevladnih organizacij”, opominja hrvaški medij Narod.hr. 

Med obiskom enega izmed migrantskih centrov v Bosni in Hercegovini. (Foto: Epa)

Črno piko si je prislužila tudi aktualna vlada Slovenije, ker ne pleše po taktih Georga Sorosa
V preteklosti je omenjena komisarka kritično govorila o Sloveniji. Kot smo v preteklosti že poročali, je komisarka za človekove pravice Sveta Evrope, bosanska Srbkinja, Dunja Mijatović, aprila dodelila črno piko na področju upoštevanja pravic v času korona krize Madžarski in Sloveniji, prislužile pa so si jo še Rusija, Armenija, Azerbajdžan, Češka, Srbija in BiH.

Na njeno delovanje imajo veliko vpliva nevladne organizacije, ki jih financira milijarder Georfe Soros. (Foto: epa)

Težave vidi v uvedbi ukrepov, ki kazensko preganjajo sejanje strahu in širjenje lažnih informacij glede COVID-19. Še posebej ima Mijatovićeva v zobeh Madžare, ki so te dni sprejeli zakon v katerem je spol definiran kot biološka danost, vezana na rojstvo in kromosome, nekaj s čimer se nekateri zagovorniki pravic LGBT ne morejo sprijazniti.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....