Komunistični Vietnam je dobil svojo prvo milijarderko

Datum:

Vietnam je uradno še vedno komunistična država, v resnici pa v tej državi iz dneva v dan bolj cveti kapitalizem. Država, ki je bila nekoč zaradi svojega boja proti ZDA ikona svetovne levice, je zdaj dobila tudi svojo prvo milijarderko, 45-letno Nguyen Thi Phuong Thao.

Več kot milijon žrtev je terjala dolgoletna vojna med komunističnim Severnim Vietnamom in proameriškim Južnim Vietnamom, ki se je leta 1975 končala z zmago komunistov. Severni Vietnam je zasedel Južni in nastala je enotna komunistična država. Toda že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je komunistični Vietnam po zgledu Kitajske in drugih azijskih držav (tako imenovanih azijskih tigrov) začel uvajati protržne gospodarske reforme. Zdaj je Vietnam država, ki privablja tuje vlagatelje, večino gospodarskih družb pa sestavljajo majhna in srednje velika podjetja.

Država, kjer so ljudje najbolj navdušeni nad kapitalizmom
Po podatkih ameriške raziskovalne ustanove Pew Research Center je Vietnam džava, kjer so ljudje najbolj navdušeni nad kapitalizmom oziroma svobodnim tržnim gospodarstvom. Kar 95 odstotkov vprašanih Vietnamcev je odgovorilo, da podpirajo svobodno tržno gospodarstvo, in to kljub temu, da so v tem sistemu nekateri bogati, nekateri pa revni. Proti kapitalizmu je samo tri odstotke Vietnamcev.

Foto: epa
Nguyen Thi Phuong Thao in ameriški predsednik Barack Obama (foto: epa).

Zdaj pa je Vietnam dobil tudi svojo prvo milijarderko – Nguyen Thi Phuong Thao. Kot piše spletna stran Bloomberg, ima 45-letna Vietnamka pod palcem milijardo dolarjev. Podjetna Vietnamka je svoj prvi milijon zaslužila pri 21-tih letih, in sicer s pomočjo prodaje faksov in lateksa. Pozneje se je lotila prodaje jekla, gnojil in drugega blaga. Milijarderka je postala s pomočjo svoje letalske družbe VietJet, lastništvom nepremičnin in bančnimi posli.

Bikinke so ji prinesle neizmerno bogastvo
Njena letalska družba je prava uspešnica. V nekaj letih je dobesedno iz nič dosegla 30-odstotni delež na letalskem trgu, napovedujejo ji pa še bolj bleščečo prihodnost. Zaščitni znak njene letalske družbe so dekleta, oblečena v bikinke, ki krasijo koledarje in oglase. V bikinke pa se včasih oblečejo tudi stevardese.

https://www.youtube.com/watch?v=FNl0ZUFlTBQ

A. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

Grims: Nobenega migracijskega pakta ne potrebujemo, potrebujemo drastično spremembo v Bruslju

Evropski parlament je v tem tednu sprejel migracijski pakt,...

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...