Koristen nasvet: Kako veste, da je riba res sveža?

Datum:

Sveže ribe so prvi predpogoj za dobro pripravljeno ribjo jed. Čeprav se vam morda zdi, da v ribarnicah prodajajo zgolj sveže ribe, pa še zdaleč ni vedno tako. Obstaja nekaj preprostih trikov, s katerimi lahko ugotovite, ali so vaše ribe res sveže. 

To pa lahko ugotovite brez posebnih testiranj in zgolj z vašimi osnovnimi čuti. Še posebej bodite pozorni na spodnje stvari.

Oči
Pravilo velja, da so prav oči tiste, ki največ povedo o svežini ribe. Če ima riba čiste in jasne oči, to pomeni, da je sveža. Motne oči pa pričajo prav nasprotno.

Luske
Luske svežih rib so sijoče in čiste. Če opazite madeže ali uničenost lusk, to najverjetneje priča o tem, da riba ni sveža.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Škrge
Škrge na svežih ribah morajo biti živo rdeče. Če imajo barvo bolj podobno bledi opeki, pa je to slab znak.

Vonj
Sveže ribe imajo vonj po čisti vodi, po morju, včasih pa celo po kumaricah. Pod nobenim pogojem pa sveže ribe ne smejo imeti čudnega, slabega vonja.

Preverite lahko tudi svežino fileja
Če ima file kožo, morajo luske izgledati tako kot pri celi sveži ribi – sijoče in lepe. Če je barva mesa bleda, to pomeni, da je file že star. Prav tako file ribe ne sme zaudarjati, če pa je ob fileju tekočina, ta ne sme biti motna ali mlečnata. To je namreč prvi znak, da je riba pričela gniti, poroča portal About Food.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...