Korošci ogorčeni nad tožbo zoper gradbeno dovoljenje na odseku 3. razvojne osi

Datum:

V torek je okoljevarstveno združenje Rovo na upravno sodišče vložilo tožbo zoper odločbo o gradbenem dovoljenju za gradnjo 3. razvojne osi na odseku Gaberke. Korošci so se na tožbo ostro odzvali.

Okoljevarstveno združenje Rovo je tožbo vložilo zaradi domnevnih napak v postopku, saj niso bile opravljene geomehanske raziskave premogovniškega območja, poleg tega pri izdaji dovoljenja niso pridobili mnenja rudarske stroke, poroča STA. Ugoditev zahtevku združenja Rovo bi preprečil začetek gradnje, s tem pa bi lahko propadlo še okoljevarstveno soglasje za odsek Velenje-Slovenj Gradec, ki se izteče junija letos.

Na tožbo so se Korošci ostro odzvali, ravenski župan Tomaž Rožen jo je označil kot zahrbtno, dobro premišljeno in škodljivo.

Prav tako so ogorčeni v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os. Tudi v iniciativi so izpostavili, da je tožba premišljena poteza in da ob tem izkoriščajo epidemijo koronavirusa, ki bo pustila negativne posledice na gospodarstvu. “Z gradnjo, ki naj bi domnevno vplivala na možnost izvajanja rudarske gospodarske dejavnosti Združenju ROVO ne nastaja težko popravljiva škoda. Prav tako Združenje ROVO deluje na območju Posavja, Dolenjske, Bele Krajina, Kočevsko – Ribniškega in Ljubljanskega območja (prepisano iz spletne strani). Dela na območju Šaleške doline tako Združenju ROVO nikakor ne povzročajo in niti ne morejo povzročiti težko popravljive škode. Na drugi strani bi preprečitev takojšnje gradnje onemogočala gospodarski razvoj Šaleške regije in Koroške, prispevala k begu možganov mladih, ki se v velikem številu selijo v Ljubljano ali celo v tujino, večala centralizacijo države, še naprej ohranjala nevarno cestno povezavo med Koroško in Šaleško regijo (po statističnih podatkih se je prav tam zgodilo največ prometnih nesreč s smrtnim izidom) ter skrbela za dolgotrajnost trajanja prevoza iz središča države do Koroške,” menijo.

Na tožbo so se odzvali tudi v koroški gospodarski zbornici: “Gospodarska zbornica Slovenije, še posebej gospodarstvo obeh regionalnih zbornic Koroške in Savinjsko-šaleške regije, izraža ogorčenost nad tožbo, ki jo je vložilo združenje ROVO na Upravno sodišče RS v škodo uresničitve projekta 3. razvojne osi. Gospodarstvo ne pristaja na to, da  nevladna organizacija vpliva na projekt nacionalnega pomena. Zaviranje ni sprejemljivo v času, ko je potrebno pospešiti strateške infrastrukturne projekte, pri čemer je 3. razvojna os nedvomno nacionalna prioriteta. Glede na to, da je Vlada RS že do sedaj prepoznala nespornost argumentov za uresničitev 3. razvojne osi, pozivamo k razumevanju pomena nadaljnjih aktivnosti v podporo izgradnji sodobne prometnice in ne dovolimo zavlačevanja. Zaviranje razvoja je za gospodarstvo nesprejemljivo, predvsem pa je neprimerna aktivnost nevladne organizacije, ki je izrazito škodljiva in ogroža učinkovit izhod Slovenije iz krize.”

e-koroška

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...