Korupcija razjeda slovensko zdravstvo, pravna država je le kulisa

Datum:

TV Slovenija je včeraj razkrila sporno ravnanje splošne bolnišnice Brežice na področju javnih naročil za operacijski material. Na portalu javnih naročil so namreč objavili dokument, ki je prilagojen točno določenemu ponudniku. Še več, ponudnik si je, kot je razvidno iz dokumenta, tehnične pogoje pisal celo sam. Primer preiskuje pa ne preiskujeta policija ter tožilstvo, ampak pozor, Komisija za preprečevanje korupcije, je za TV Dnevnik potrdil predsednik KPK Robert Šumi. Ob tem pa je Edvard Kadič cinično zapisal: “Po zadnjem stavku voditeljice so se zatresla kolena vsem vpletenim … not”, saj je omenjena komisija neučinkovita.

Slovenija je v odnosu do sistemske korupcije še vedno globoko koruptivna država, saj slovensko pravosodje ni sposobno preganjati in obsoditi najhujših primerov koruptivnih dejanj. Pod Golobovo vlado je ta dobila le dodaten zagon, kar so ugotovili na TV Slovenija. Toda zadeva je več kot očitno zrela za organe pregona, ne pa za brezzobo politično komisijo, zanjo se namreč velikokrat odpira posebno vprašanje o njeni učinkovitosti. Pravna država je torej le kulisa za potrebe vladajočega razreda.

Nedavna analiza je namreč pokazala številna tveganja za korupcijo v zdravstvu. V času obstoja komisije se je ta soočala s številnimi obtožbami na račun lastne verodostojnosti in da je bila v resnici ustanovljena za namen politične inkvizicije zoper pomladno stran. Večkrat smo tudi že poročali o očitnih dvojnih merilih predsednika KPK in neučinkovitosti same komisije; večkrat je, ko bi bilo treba ukrepati strožje, za storjene prekrške izrekla le pisna opozorila.

Po navedbah TV Dnevnika naj bi bil razpis za dobavo materiala za artroskopske operacije prilagojen točno določenemu ponudniku, ki je za bolnišnico že dobavljal tovrstno opremo. A spomnimo, da je sedanja vlada na predlog zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana črtala zakonska določila glede referenčnih cen v zdravstvu in posledično ukinila Urad za centralno evidenco cen. “Toliko o transparentnosti,” je dejala Jelka Godec.

Vlada je tako z ukinjanjem zakona o javnem naročanju šla v smer korupcije in preplačanih medicinskih pripomočkov, kot se to dogaja v primeru splošne bolnišnice Brežice. Godčeva je objavila tudi odgovor vlade oziroma ministrstva za zdravje na njeno poslansko vprašanje glede zakona o javnem naročanju. “Vlada meni, da imamo v Sloveniji enega najbolj transparentnih sistemov javnega naročanja Evropske unije, prav tako zakon o javnem naročanju, ki omogoča fleksibilne tehnike in postopke naročanja,” so zapisali. A več kot očitno sistem javnega naročanja le ni tako uspešen, kot je dejala vlada, saj naj bi si ponudnik na javnem naročilu tehnične pogoje pisal celo sam.

Predsednik KPK Robert Šumi za TVS konkretnega primera ni mogel komentirati, na splošno pa je opozoril, da je prirejanje razpisne dokumentacije koruptivno dejanje. Če KPK tega ne uspe dokazati v okviru svojih pristojnosti, takšen primer odstopi policiji, je še dejal. A pri tem velja izpostaviti, da sta tako policija kot tožilstvo podrejeni istim, ki biznisirajo z državo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...