Koruptivni posli Socialnih demokratov razkriti: Dekanja Ekonomske fakultete v Ljubljani Metka Tekavčič je direktorju Elektra Ljubljana Andreju Ribiču mimo razpisov omogočila študij in “spregledala” plagiat!

Datum:

Skoraj leto dni in pol po škandaloznem razkritju, da je specialistično delo direktorja Elektra Ljubljana Andreja Ribiča plagiat, mu na Ekonomski fakulteti še vedno niso odvzeli naziva, čeprav so postopek sprva začeli, a je pozneje t.i. strokovna komisija ugotovila, da ni razlogov za takšno dejanje. Kot smo na Nova24TV že poročali, bi moral Ribič zaradi goljufije ostati tudi brez dobro plačane državne službe, o tem je prva poročala Televizija Slovenija, a ker gre za nekdanjega zaresovca, ki ga je z agresivno kadrovsko politiko na čelo Elektra Ljubljana pomagal imenovati Gregor Golobič, očitno niti medijem ni dovolj zanimiv, da bi se podrobneje lotili njegovega primera.

                   

Tokrat razkrivamo, kako je Andrej Ribič povezan z dekanjo ekonomske fakultete Metko Tekavčič, ki prihaja iz vrst Socialnih demokratov. Ker je Tekavčičeva Ribiču omogočila študij, za katerega sploh ni izpolnjeval pogojev, je ta vidna članica Socialnih demokratov dobila številne protiusluge. Fakulteta je z Elektrom Ljubljana, podjetjem v državni lasti, sklenila vrsto koruptivnih poslov, med drugim je Ribič na izobraževanje poslal svoje uslužbence, čeprav ga sploh niso potrebovali. Jasno, vse na stroške slovenskih davkoplačevalcev.

Naj spomnimo, Andreja Ribiča sprva za predsednika uprave Elektra Ljubljane sicer niso mogli imenovati, saj kot diplomirani elektroinženir ni imel ustrezne 7. stopnje izobrazbe, zato je moral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani nadaljevati specialistični študij, ki ga je uspešno zagovarjal leta 2009. Ribič je sicer pri 33 letih zagovarjal svojo zaključno nalogo na višjem programu Fakultete za elektrotehniko, pri 46 letih pa je izobrazbo na mariborski Poslovno-ekonomski fakulteti nadgradil v visoko strokovno.

Direktor Elektra Ljubljana Andrej Ribič je pred tedni nastopil že svoj tretji mandat, čeprav nima ustrezne izobrazbe. (Foto: Nova24TV)

Prepisal zaupno študijo podjetja Istrabenz Gorenje in prepovedal objavo v spletni bazi Cobiss
Eden najmočnejših igralcev na slovenski energetski sceni je do potankosti prepisal zaupno študijo podjetja Istrabenz Gorenje o proizvodnji briketov v Bihaću iz leta 2006. Takrat se je Ribič branil s trditvami, da je pri Istrabenzovi študiji sodeloval tudi sam, zato se mu navajati virov ni zdelo potrebno, plagiatorstvo pa je odločno zanikal. Od izbruha afere o domnevnem prepisovanju se je slovenska javnost spraševala, zakaj Ribič ni navajal niti študije niti avtorjev ali pa navedel svojega imena. Avtor v spletni bazi Cobiss ni dovolil objave svojega dela, kar je močno smrdelo po skrivanju zaradi prepisovanja. Kot poroča spletni portal požareport.si, se je Ribič branil z besedami, da je projekt interni dokument in ni znanstveno delo, zato citiranje bojda ni bilo potrebno.

No, Tekavčičeva Ribiču niti po izbruhu afere ni odvzela naziva, pred mediji pa se je skrila in v boj z mediji (Nova24TV je bila tu praktično osamljena) poslala svojo tesno sodelavko, predstavnico za odnose z javnostjo, Dušico Vehovar Zajc, ki nam nikakor ni znala priskrbeti kopije dokumenta o pogojih za razpis izpred desetih let, ko se je Ribič vpisal na študij. Zaposleni v Elektru Ljubljana se še vedno čudijo, kako se je lahko Andrej Ribič brez ustrezne izobrazbe z ekonomske smeri sploh vpisal na specialistični študij na Ekonomski fakulteti. Za to naj bi bila namreč potrebna univerzitetna izobrazba.

Uslužbenci iz Elektra Ljubljana so opravili študij na EF, ki ga sploh ne potrebujejo. Vse to je plačala država. (Foto: Nova24TV)

V zameno za diplomo Ekonomski fakulteti omogočil bajen posel na stroške davkoplačevalcev
V zameno, ker mu je omogočila študij mimo pravil in fakultete, s tem pa vzpon na položaj direktorja Elektra Ljubljana, kjer je pred nekaj tedni nastopil že svoj tretji zaporedni mandat, je EL na ekonomski fakulteti naročil izobraževanje. Poslovna akademija Elektro Ljubljana. Po naših informacijah pa poslovna akademija Elektro Ljubljana ne obsega nobenih znanj, ki bi bila zakonsko predpisana, po končanem izobraževanju pa se ne prejme nobenega certifikata, ampak samo potrdilo o izobraževanju. Izobraževanje je bilo tudi narejeno brez razpisa, podobnega ni organiziralo nobeno drugo podjetje v energetiki, saj je to nepotreben strošek. EL je tako na državne stroške velikemu delu svojih uslužbencev plačal izobraževanje, ki ga ne potrebujejo.

Zanimivo je tudi, da je Ribič letos spomladi svoj tretji zaporedni mandat na položaju direktorja podjetja nastopil brez razpisa. To mu je po naših informacijah omogočil nadzorni svet, kjer vodilno vlogo igra Andrej Šušteršič, predsednik sveta, ki je bil v preteklosti tajnik Zveze združenja borcev NOB. Za nagrado je v nadzornem svetu Elektra Ljubljana.

A to še ni vse. Drugi članici na zagovoru specialistične naloge, profesorici Slavki Kavčič, je Andrej Ribič zaposlil sina – gre za Boštjana Kavčiča. Toda Socialni demokrati agresivno kadrujejo tudi v drugih državnih podjetjih – tako je Ciril Pucko za pretekle zasluge dobil mesto v nadzornem svetu Elektra Maribor.

Človek, ki ščiti hrbet Andreju Ribiču, je Andrej Šušteršič. (Foto: STA)

Hvali se, da svetuje kamniškemu županu Marjanu Šarcu …
Gremo naprej. Bogomila Hanžek, hči poslanca Levice Matjaža Hanžka, je prav tako zaposlena v Elektru Ljubljana v finančni službi, a imajo po naših informacijah z njo težave, ker nima ne ustreznih kvalifikacij ne volje do dela. Nekdanjega poslanca SD Antona Colariča pa so kadrovali za direktorja Energetske zbornice v Ljubljani, kjer je to mesto zasedel kot gimnazijski maturant, čeprav nima nobenih izkušenj in izobrazbe s področja energetike, kar govori o plehkosti SD-ja in strankarski pripadnosti. V življenjepis je pri 50 letih napisal, da je absolvent pravne fakultete.

Ribič se tudi hvali, kako svetuje Marjanu Šarcu na področju energetike, iz Elektra Ljubljana pa je izločil družbo Elektro energija, ki je praviloma beležila dva do tri milijone dobička na leto. Z Elektro energijo je zaradi slabega posla, ki ga je Andrej Ribič sklenil v Srbiji s srbskim tajkunom Vojinom Lazarevićem in njegovim podjetjem Rudnap, naredil skoraj sedem milijonov evrov izgube v letu 2014. Elektro energija je sicer hčerinsko podjetje Elektra Ljubljana.

Sporni srbski posli nikoli niso bili preiskani
Sprašujemo se, kako je mogoče, da nadzorniki, ki jih vodi Andrej Šušteršič, niso obravnavali tega posla in zahtevali ustreznih forenzičnih preiskav, to je namreč sedem milijonov izgube v enem poslu. Podjetje je kupil Robert Golob praktično zastonj.

A tu se agresivno kadrovanje in sporni posli SD-ja in Zaresa še ne končajo. Minister za en dan, Igor Maher, je postal direktor Stelkoma, gre za hčerinsko podjetje Elektra Ljubljana, kjer pa je Andrej Ribič namestnik predsednika nadzornega sveta in mu je pravzaprav sam omogočil mandat. Njegov vpliv se kaže tudi v tem, da ko v letu 2016 v nadzorni svet Stelkoma kot predstavnica delavcev ni bila izvoljena Ana Pavlovski, so spremenili statut, da delavci nimajo več svojega predstavnika v svetu. Ana Pavlovski je sicer svetnica stranke SD v Kranju, Andrej Šušteršič pa je zdaj član SMC Kranj in na bivših volitvah je bil kandidat SMC v Kranju.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...