Kučanov klan zadal nov udarec vladi

Datum:

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je napovedal protestni shod pomočnic in pomočnikov vzgojiteljev. Ta bo potekal 14. januarja na Prešernovem trgu v Ljubljani. SVIZ Golobovi vladi očita, da nima enakega odnosa do stavkovnih zahtev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v primerjavi z zdravstvom, zato se je glavni odbor SVIZ-a v torek odločil za zaostrovanje aktivnosti za sklenitev stavkovnega sporazuma. Zdi se, da gre Robert Golob skozi “disciplinski postopek” globoke države.

                   

Začelo se je s policijo, nadaljujejo pa šolniki. Zdi se, da se je globoka država krepko uperila proti premierju Robertu Golobu, saj mu ta očitno servira “koordinirano discipliniranje”. Šolniki pod vodstvom predsednika SVIZ-a Branimira Štruklja, nekdanjega zeta Milana Kučana, so namreč precej nezadovoljni z odnosom vlade do vzgoje in izobraževanja in potekom pogajanj. Odločeni so – če jim vlada ne bo prisluhnila, protestirati vsi zaposleni, od vrtca do univerze. Zahtevajo, da se v okviru stavkovnega sporazuma pogajalski strani dogovorita o odpravi plačnih zaostankov in pri tem nameravajo vztrajati.

Z zdravniki je vlada dosegla sporazum, s šolniki niti do resnih pogajanj
Nezadovoljstvo vzgojiteljic in vzgojiteljev ter pomočnic vzgojiteljic in pomočnikov vzgojiteljev zaradi podcenjujočega odnosa vlade do njihovega dela je tako veliko, da so se odločili za protest. Štrukelj aktualni vladi očita “podcenjujoč odnos” in opozarja na neenak odnos vlade do stavkovnih zahtev v vzgoji in izobraževanju v primerjavi z odnosom do zaposlenih v zdravstvu. Za STA je povedal, da je aktualna vlada “podedovala tako zdravniško kot šolsko stavko”, in poudaril, “da medtem ko je z zaposlenimi v zdravstvu že sklenila stavkovni sporazum in ga parafirala, so oni ostali praznih rok, saj se resna pogajanja sploh še niso začela, zaostanki pri vrednotenju dela v vzgoji in izobraževanju pa so dramatični”.

Podpis stavkovnega sporazuma med vlado RS in sindikatom Fides. Član predsedstva Fides Gregor Zemljič in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

SVIZ opozarja na veliko krizo v izobraževanju
Zaradi nezadovoljstva so torej napovedali protestni shod, ki bo v soboto, 14. januarja, na ljubljanskem Prešernovem trgu, z njim pa želijo opozoriti na razvrednotenje in prenizko plačilo za odgovorno delo pomočnic vzgojiteljic, ki je bistveno nižje od povprečnih plač zaposlenih na delovnih mestih z enako izobrazbo. “Ko se bo januarska minimalna plača dvignila, bo pa pet ali šest plačnih razredov pod minimalno plačo,” je dejal Štrukelj za STA in dodal, da če vlada ne bo prisluhnila, se zna stavka nadaljevati tudi v februarju.

Vladna pogajalska skupina pod vodstvom ministra za izobraževanje Igorja Papiča se na pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma izogiba opredelitvi do ključne stavkovne zahteve, to je takojšnje odprave neupravičenega in vse večjega zaostajanja plač zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, čeprav so bili s strani vlade že posredovani natančni primerjalni izračuni o povprečnih plačah v plačnih podskupinah, ki kažejo na znatno zaostajanje plač zaposlenih v vzgoji in izobraževanju za povprečnimi plačami zaposlenih na delovnih mestih z zahtevano enako izobrazbo, primerljivo zahtevnostjo in odgovornostjo v primerljivih plačnih podskupinah v drugih delih javnega sektorja.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič in predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

SVIZ ocenjuje, da gre za prvo veliko krizo izobraževanja v državi po osamosvojitvi, ker se vlada ne zaveda, kako hitro se razmere v izobraževanju poslabšujejo, zato lahko v nekaj letih ostanemo brez normalnega funkcioniranja izobraževalnih procesov. Februarja letos je namreč več kot 38.000 članic in članov ter drugih zaposlenih v šolstvu izglasovalo zahteve, ki jih SVIZ uveljavlja s še vedno aktivno splošno stavko v vzgoji in izobraževanju.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...