Kurdski juriš poskrbel za poraze IS na območju Mosula

Datum:

Za Mosul se bliža trenutek resnice. Iraške enote so se včeraj zvečer skupaj s Kurdi in paravojaškimi enotami uspešno približale temu mestu, ki je pod nadzorom Islamske države. Koalicija je sicer v vojaški prednosti pred IS, tako številčno kot tehnološko, a slednja kljub temu predstavlja resno težavo.  

                   

Za Mosul se je včeraj zvečer pričela nova zgodba, saj so različne enote iraške vojske skupaj s Kurdi in paravojaškimi skupinami dosegle prve uspehe v boju za osvoboditev tega mesta izpod Islamske države. Tako je bilo osvobojenih na stotine kvadratnih kilometrov ozemlja in okoli 9 vasi. Iraške vojaške enote so precej napredovale in naj bi tudi vstopile v milijonsko mesto, medtem ko jih bodo zavezniki podpirali v zaledju.

Ofenziva terja svoj davek
Vendar pa iraška vojska poudarja, da osvobajanje omenjenega mesta zahteva svoj davek, predvsem številna življenja in izgubo vojaške tehnike. Islamska država namreč še vedno predstavlja zelo trd oreh, ki ga bo težko streti. Kurdi sicer v omenjeni operaciji igrajo ključno vlogo. Obenem je Kurdom uspelo tudi zavarovati pomemben del prometne povezave Erbil–Mosul.

Z letaki obveščali Mosulčane
Iračani so obenem iz letal odmetavali letake, s katerimi so opozarjali prebivalce omenjenega mesta, da naj se poskrijejo in izklopijo plinske napeljave. Pred meseci je sicer iraški premier Haider al-Abadi pozval Mosulčane, da se uprejo svojim zatiralcem, ko se bo operacija začela. Za Islamsko državo sicer predstavlja ključni element samooklicanega kalifata, ki se sicer razteza preko obsežnih območij Iraka in Sirije. A koaliciji je počasi uspelo osvoboditi številne kraje, ki jih je ta država v preteklosti zasedla.

Iraška koalicija je v veliki prednosti
Omenjena koalicija je v veliki tehnološki prednosti pred pripadniki Islamske države, obenem pa vključuje tudi mnogo več vojakov (okoli 100.000), a islamski skrajneži kažejo zelo velik odpor, še posebej preko samomorilskih napadov. Vendar pa se osvojitev že omenjenega mesta lahko izkaže za precej težavno nalogo, ker je Islamska država tam utrdila svoje pozicije, med drugim s pomočjo predorov, barikad in jarkov. 

Prva naj bi vstopila iraška vojska
V času osvojitve Mosula naj bi paravojaške enote stopile vstran ter prepustile pot iraški vojski, da mesto zavzame. Vendar pa celotna vojska ne bo neposredno vključena v operacijo, marveč bodo nekateri vojaki izpolnjevali pomožne funkcije za frontno linijo. Vsega skupaj gre za 54.000 pripadnikov iraških varnostnih sil, medtem ko kurdske enote štejejo 40.000 bojevnikov, članov paramilitarnih enot pa je le 14.000, med katerimi so med drugim tudi kristjani, Turkmeni in Jazidi.

Mosul je žrtev demografske katastrofe
Še preden si je Islamska država prisvojila Mosul junija leta 2014, ki je sicer znan kot območje, bogato z nafto, je imel ta preko 2 milijona prebivalcev, danes pa jih v njem živi le še milijon. Število islamskih borcev v okupiranem mestu se giblje med 5000 in 7000. Osvoboditev Mosula lahko predstavlja veliko humanitarno katastrofo, saj se pričakuje premestitev večjega števila ljudi. V ta namen je sicer že pripravljenih pet taborišč za nastanitev okoli 45 tisoč ljudi, v prihodnosti pa bi se kapacitete lahko povečale na 120.000 ljudi. Mesto ima sicer izreden strateški in simbolični pomen, še navaja CNN.

Turčija naj se umakne iz države
Znano je, da v vojni v Iraku in Siriji sodelujejo različne države, med drugim tudi Turčija, ki ima na iraškem državnem ozemlju nameščene svoje vojaške kapacitete, kar vzbuja ogorčenje s strani uradne iraške vlade. Tam namreč turško prisotnost dojemajo kot okupacijo svojega državnega ozemlja in zahtevajo njen takojšnji umik. Govori se o 150 turških vojakih in 25 tankih na severnem območju Iraka.

D. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...